Innovaatioviikko tiimijaksossa

Innovaatioviikko toimi osana oppimissisältöä ensimmäisen vuoden lukiolaisten tiimijaksoa Kuopion Klassillisessa lukiossa. Innovaatioviikon toteutuksessa jatkui aikaisempina vuosina aloitettu ansiokas yhteistyö Business Centerin kanssa. Mukana Innovaatioviikolla oli 40 viiden hengen tiimiä, kokonaisuudessaan noin 200 opiskelijaa. Tehtävänä tiimeille oli ideoida tulevaisuuden ratkaisuja: Esimerkiksi mielenkiintoinen ja hyödyllinen palvelu, tuote tai uusi toimintamalli. Opiskelijoita rohkaistiin katsomaan rohkeasti tulevaisuuden maailmaan, esimerkiksi vuoteen 2030 ja keskittymään minkä ongelman he voisivat tiimissä ratkaista tai tarpeen täyttää sekä pohtia kuinka idean ensimmäinen versio voitaisiin toteuttaa​. Lisäksi aktivoitiin ajattelemaan tulevaisuutta ja sen kontekstia laajasti; asioita kuten kestävää kehitystä, ihmisten muuttuvia toimintatapoja ja kannattavaa liiketoimintaa (eli kuinka ratkaisusta tehdään ylläpidettävä?). Ratkaisu pystyi kohdentumaan laajemmin eri ryhmille tai esimerkiksi Kuopion kaupungin kontekstiin ja osa tiimeistä ideoikin ratkaisuja kuntalaisille.

Esimerkkeinä toimivat eri kestävän kehityksen teemat kuten terveys, yhteiskunnan muuttuvat tarpeet, perustarpeet ja turvallisuus, uusien teknologioiden soveltaminen, huomioiden eri alat ja niiden yhdistelmät!​ Opiskelijoita kannustettiin luovuuteen ja ratkaisujen sisällöksi haettiin mahdollisimman villejä ideoita. Tärkeää oli myös kerätä ratkaisun ympärille näkökulmia muilta tiimeiltä, eri lähteistä sekä ideoita oman taustavaikutteidenkin kautta. Ideoinnissa huomioitiin myös kestävän kehityksen teemoja sekä kannattavan liiketoiminnan perusteita.

OPE-TET

Ope-tet -toimintaa jatkettiin Kuopion lukiotoimessa. Opettajat kaikissa Kuopion lukioissa tutustuivat työelämä- ja korkeakoulukohteisiin valintansa mukaan joko osan päivästä tai koko päivän. Aineryhmissä valittiin kohde ja sovittiin sopiva aika. Jokaista opettajaa pyydettiin täyttämään palautelomake ope-tetin jälkeen.  Palaute on ollut positiivista ja Ope-tet jatkuu tulevina vuosina. Tällä hetkellä suunnitelmissa on luoda Kuopion lukioihin työelämä- ja korkeakouluviikko, jota suunnittelemaan kootaan opettajista koostuva työryhmä. Työryhmä aloittaa toimintansa ensi lukuvuoden aikana ja TYKO-viikko on tarkoitus toteuttaa ensimmäisen kerran lukuvuoden 2024-2025 aikana.