Hakeminen urheilulukioon

Urheilulukioon pyrkivän on toimittava seuraavasti

Opiskelija täyttää yhteisvalinnan (opintopolku.fi) sähköisen hakulomakkeen. Opintopolun hakulomakkeesta valitaan “Kuopion klassillinen lukio, Lukion urheilulinja”. Tämän jälkeen hakijalle aukeaa sähköinen urheiluoppilaitosten Urheilijan lisäkysymykset -lomake, jossa ilmoitetaan mm. urheilusaavutukset.  Voit tulostaa urheilijan lisäkysymykset tästä ja pohtia niihin vastaukset ennen kuin siirryt täyttämään hakulomaketta Opintopolkuun.

Pääsykokeiden haastatteluosuus toteutetaan 29.4.-10.5.2024.

Opiskelijat urheilulukioon valitaan yhteishaussa, mutta valintakriteerit poikkeavat tavallisen lukion valintakriteereistä. Urheilulukioon pyrkivälle annetaan pisteitä urheilusaavutuksista, koulumenestyksestä ja soveltuvuudesta urheilulukioon.

Urheilusuoritukset pisteyttää valtakunnallinen lajiliitto, maksimi 5 pistettä. Keskiarvo pisteytetään sadasosan tarkkuudella, maksimi 10 pistettä. Pisteytyksen keskiarvoon otetaan mukaan lukuaineet ja liikunta. Lukuaineiden keskiarvon (ilman liikunnan numeroa) tulee olla vähintään 7,00. Myös urheilusuorituksista saataville pisteille koulu voi asettaa vaadittavan alarajan.  Näiden lisäksi pyrkijä voi saada lukion lajiohjelman perusteella pisteitä painopistelajeista, maksimi 2 pistettä, joka on osa koulun pisteytystä. Koulun pisteytys on avattu alla.

Koulun pisteytys (5 pistettä):

  • Koulun painopistelajit (luettelo alla) 2 pistettä. Näitä pisteitä voidaan antaa myös lajista riippumatta niille urheilijoille, jotka arvioidaan alueelliseksi huippulahjakkuudeksi.
  • Haastattelu- ja harkinnanvaraiset pisteet (max. 3 pistettä). Hakijat kutsutaan henkilökohtaisesti haastatteluun. Tällöin haastattelu- ja harkinnanvaraiset pisteet muodostuvat haastattelun max. 2p ja harkinnanvaraisesta yhdestä pisteestä. Haastattelut pidetään viikoilla 18-19.

Klassikan painopistelajit 2024-2025: jääkiekko, jalkapallo, lentopallo, salibandy, yleisurheilu, maastohiihto (ampumahiihto), mäkihyppy, yhdistetty, uintiurheilu (uinti, taitouinti ja vesipallo), telinevoimistelu, taitoluistelu ja pesäpallo.

Painopistelajeissa Akatemia pystyy tarjoamaan parhaat mahdolliset olosuhteet ja lajivalmennuksen. Muiden kuin painopistelajien urheilijoille Akatemiassa toimii yleisvalmennuksen ryhmä.

Olympiakomitean yleisohjeet hakemisesta (sis. lajiliittopisteytyksen periaatteet)

Avaa PDF-muotoinen Olympiakomitean hakuohjeet 2024 -dokumentti uuteen välilehteen linkistä.

Urheilulukion esittelymateriaali

 

Avaa PDF-muotoinen urheilulukion esittely uuteen välilehteen linkistä.

Urheilulukion sivut
Olympiakomitean sivut koskien hakua urheiluoppilaitoksiin.
Kuopion alueen urheiluakatemian esittelyvideo

Lisätietoja