Yleistä

Tämän lukuvuoden painopistealueeksi koulussamme valikoitui opetussuunnitelman aihealueista kestävä elämäntapa ja globaali vastuu. Tässä osiossa on kuvattu erilaisia tapahtumia ja toimintoja, joita aiheen tiimoilta olemme lukuvuoden aikana toteuttaneet. Kaikki ovat arvokkaita asioita, mutta pitkässä juoksussa tärkeintä on se, kuinka monipuolisesti asiat ovat esillä ja toteutuksessa arkisessa elämässämme. Tältä osin merkittävää on tänä lukuvuonna ollut kierrätyksen tehostuminen ja monipuolistuminen, kun koulultamme löytyvät nyt kierrätyspisteet sekajätteen lisäksi pahville, paperille, lasille, metallille, biojätteelle ja uusimpana tulokkaana muoville. Koulumme Keke-tiimi toteutti myös vuodenvaihteessa kyselyn kestävän kehityksen asioista opiskelijoille ja opettajille. Kyselyn tuloksia käytetään hyväksi toiminnan kehittämisessä jatkossa.

Hyvinvoinnin puolella lukuvuotemme alkoi teemaan liittyvällä vesopäivällä ja keväisen vesonkin sisältö käsitteli aihealuetta. Lisäksi olemme edelleen jatkaneet opiskelijoiden ja opettajien hyvinvoinnin seuraamista kyselyiden ja työhyvinvointiparin toiminnan avulla. Konkreettisesta toiminnasta mainittakoon, että keväällä 2019 opettajat tutustuivat tiimeittäin erilaisiin liikuntalajeihin sekä saivat ravitsemusopastusta koulumme tiloissa hyvinvointipalveluja pyörittävältä Joonas Pääkköseltä.

 

Klassikanpäivä 19.11.2018

Koulumme perinteistä juhlapäivää vietettiin lukuvuoden teeman ja tarkemmin vielä YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030 merkeissä maanantaina 19.11.2018. Vierailijoina päivässämme oli kaksi luennoitsijaa, joista  toimitusjohtaja Juha Jylhäsalmi kertoi elämästään, yhteisöistään ja työurastaan.  Professori Ursula Schwab piti puolestaan luennon aiheesta kestävän ravinnon terveysvaikutukset. Lisäksi vierailijoina oli monipuolinen joukko aiheen parissa toimivia paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä, jotka esittelivät toimintaansa opiskelijoillemme aulan ständeillä.

Opiskelijoidemme panoksena päivään syntyivät Agenda 2030 toimintaohjelman sisältämän 17 tavoitteen mukaista pajaa, jotka tiimijaksoon osallistuneet ensimmäisen opintovuoden opiskelijat valmistelivat ja vetivät koulumme muille opiskelijoille. Tämän lisäksi opiskelijoiden toimesta valmistui päivään Seppo-peli, jonka kysymykset koskettivat teeman osa-alueita.

 

Demokratian puolesta salitapahtuma 3.12.2018

Aihealueen sosiaalista ja kulttuuripuolta edusti maanantaina 3.12.2018 yhteistyössä Tanner-säätiön ja Päivi Pereniuksen kanssa järjestetty salitapahtuma, jossa koko koulu pääsi tutustumaan Väinö Tannerin uraan politiikkona ja talousjohtajana elokuvan välityksellä. Tilaisuuden vieraaksi meillä oli ilo saada kirjailija Sirpa Kähkönen, joka sekä alusti tilaisuuden että osallistui elokuvan jälkeiseen paneelikeskusteluun yhdessä viiden opiskelijamme kanssa.

 

Vesiviljelyprojekti

Kaksi biologian 2. kurssin ryhmää osallistui Mars-projektiin, jossa verrattiin vesiviljelyn ja tavallisen multakasvatuksen eroja niin biomassan tuotannossa kuin kustannuksissakin. Opiskelijat jakautuivat tutkimusryhmiin, ja yksi tutkimusryhmä sai kaksi kappaletta samaa kasvia, jotka opettaja oli käynyt ostamassa eräästä suuresta kuopiolaisesta elintarvikeliikkeestä (esimerkiksi pak choi, basilika, persilja). He punnitsivat kasvien lähtöpainot ja laittoivat sen jälkeen toisen kasveista vesiviljelyyn ja istuttivat toisen multaan. Osa tutkimusryhmistä myös nimesi omat kasvinsa: oli esimerkiksi Torsti ja Michael sekä Matti ja Valtteri. Kasvatus kesti kolmisen viikkoa, jonka aikana ryhmäläiset kävivät kastelemassa mullassa olleita kasvejaan. Lopuksi kasvit taas punnittiin. Kaikkien tutkimusryhmien saamat tulokset yhdistettiin samaan taulukkoon, jonka perusteella jokainen tutkimusryhmä kirjoitti tulosten perusteella tutkimusraportit. Tutkimus onnistui erinomaisesti ja lopputulos oli selvä: vesiviljely on yleisesti ottaen tehokkaampi ja kustannuksiltaan edullisempi kuin perinteinen kasvien viljely mullassa.

 

 

Minna Canth -viikko 6. – 10.5.2019

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 175 vuotta yhden kuuluisimman kuopiolaisen kulttuurihenkilön Minna Canthin syntymästä. Hänen ja hänelle tärkeiden tasa-arvo- sekä yhdenvertaisuusasioiden kunniaksi pidimme koulullamme toukokuun alkupuolella teemaviikon, jonka aikana tuotettiin mm. yhteisesti nähtäväksi eri oppiaineiden sisältöön istuneita tuotoksia viikon aiheista.