Järjestyssäännöt ovat tarpeen päivittäisen työrauhan, turvallisuuden ja kouluviihtyvyyden kannalta. Ne ovat voimassa koulussa, sen piha-alueilla ja koulun järjestämissä tilaisuuksissa muuallakin. Kouluyhteisön jäsenten tulee käyttäytyä asiallisesti ja ottaa muut huomioon.
Päivittäinen työskentely
- Opiskelijan on tultava oppitunneille ja muihin koulun tilaisuuksiin hyvissä ajoin. Myöhästymisestä ja poissaolosta on tehtävä selvitys kyseisen tunnin opettajalle.
- Opiskelija laittaa puhelimen reppuun oppitunnille tullessaan, jotta opiskelu onnistuu ilman häiriöitä. Puhelinta käytetään oppitunnilla ainoastaan opettajan näin ohjeistaessa. Mikäli opiskelija odottaa tärkeää puhelua tai puhelimen käytölle on muu perusteltu tarve, opiskelija sopii puhelimen käytöstä oppitunnin opettajan kanssa.
- Jos puhelin ei pysy repussa, opettaja huomauttaa opiskelijaa asiasta. Jos puhelimen luvaton käyttö jatkuu samalla oppitunnilla, opettaja keskustelee opiskelijan kanssa ja laittaa Wilmaan merkinnän “puhelimen käyttö häiritsi opiskelua”.
- Jos puhelimen käyttö jatkuu huomautuksista huolimatta, opettaja voi ottaa puhelimen talteen lopputunnin ajaksi. Jos opiskelija kieltäytyy antamasta puhelinta, hänet pyydetään poistumaan oppitunnilta.
- Jos puhelimen luvaton käyttö on samalla opintojaksolla toistuvaa, aineenopettaja ottaa yhteyttä ryhmänohjaajaan ja tarvittaessa rehtoriin.
- Opiskelijan tulee pyytää enintään kolmen päivän poissaoloon lupa ryhmänohjaajalta ja yli kolmen päivän poissaoloon rehtorilta. Mikäli lupaa ei ole voitu pyytää ennakolta, opiskelijan tulee heti kouluun tultuaan ilmoittaa poissaolostaan kurssiensa opettajille. Ennakkoluvat ja poissaoloilmoitukset kirjataan Wilmaan.
- Kirjasto on tarkoitettu hiljaiseen opiskeluun oppituntien ulkopuolella. Ruokasalia voidaan käyttää opiskelijoiden työskentely- ja vapaa-ajan tilana ruokailuaikojen ulkopuolella, mikäli sitä ei ole varattu muuhun.
- Tapaturman sattuessa on jokaisen velvollisuus ryhtyä tarvittaviin toimiin ja asiasta on ilmoitettava henkilökunnalle. Myös omaisuuteen kohdistuvista vahingoista on ilmoitettava koulun henkilökunnalle.
- Opiskelijat saavat kiinnittää ilmoitustauluille ilmoituksia, joiden on oltava hyvien tapojen mukaisia. Koulun ulkopuolisten on hankittava rehtorin lupa ilmoitusten kiinnittämiseen.
- Moottoriajoneuvot pysäköidään niille osoitetuille paikoille. Pyörät säilytetään telineissä ja vain sateella niitä voi pitää sadekatoksissa. Ajoväylät pidetään vapaina ja isojen ajoneuvojen on aina päästävä ruokalapäätyyn.
- Karjalankadun puoleisen pysäköintialueen kolme ensimmäistä riviä on varattu henkilökunnan käyttöön. Koulun sisäpihalla (merkki P-henkilökunta) opiskelijat eivät saa pysäköidä. Tarpeeton ajelu ja tyhjäkäynti sekä suurilla nopeuksilla ajaminen ovat koulun alueella ehdottomasti kiellettyjä.
Päihteet, huumeet, tupakkatuotteet
- Opiskelijat eivät saa käyttää tupakkatuotteita (koskee myös nuuskaa ja sähkötupakkaa) koulussa, koulun alueella eikä koulun järjestämissä tilaisuuksissa.
- Alkoholin ja huumeiden tuominen kouluun tai koulualueelle sekä käyttö on kielletty.
- Kouluyhteisön jäsen ei saa esiintyä päihteiden tai huumeiden vaikutuksen alaisena kouluaikana, koulualueella tai koulun järjestämissä tilaisuuksissa.
Rangaistukset ja ojentaminen
- Opiskelijalle, joka häiritsee opetusta tai muuten rikkoo järjestystä tai menettelee vilpillisesti, voidaan antaa kirjallinen varoitus. Jos rikkomus on vakava tai jos opiskelija jatkaa edellä tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi. Kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen ovat kurinpitorangaistuksia.
- Opiskelua häiritsevä opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta. Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi.
- Ennen kurinpitorangaistuksen antamista on opiskelijan huoltajalle varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Muista tässä pykälässä mainituista toimenpiteistä ilmoitetaan kirjallisesti opiskelijan huoltajalle. Edellä mainituista rangaistuksista annetaan kirjallinen päätös, muut toimenpiteet kirjataan.
Plagioinnilla tarkoitetaan toisen henkilön ideoiden, tietojen, kielen ja kirjoituksen käyttöä silloin, kun se tehdään ilman alkuperäisen lähteen asianmukaista ilmoittamista. Plagiointi voi olla joko
- varastamista: toisen henkilön esittämien ideoiden tai sanojen esittämistä omanaan; toisen esittämän tuotannon siteeraamista ilman lähdemerkintää tai
- kirjallinen varkaus: jostain olemassa olevasta lähteestä peräisin olevan idean tai tuotoksen esittäminen uutena ja alkuperäisenä.
Suomen tutkimuseettinen neuvottelukunta on määritellyt plagiarismin seuraavasti: ”Luvatonta lainaamista (plagiarism) on jonkun toisen julkituoman tutkimussuunnitelman, käsikirjoituksen, artikkelin tai muun tekstin tai sen osan esittäminen omanaan.”
(Lähde: Plagiarismi)
Vilpin seuraukset
Mikäli opiskelija syyllistyy kurssisuoritukseen liittyvässä kokeessa vilpilliseen menettelyyn tai vilpin yritykseen tai avustaa siinä, hänen kurssisuorituksensa hylätään ja hän joutuu käymään kyseisen kurssin uudelleen. Samoin menetellään, jos jokin kurssiin liittyvä, arvioitava ja kurssiarvosanaan vaikuttava suoritus osoittautuu plagiaatiksi.
Vilppitapaukset käsitellään rehtorin, kyseisen kurssin opettajan ja asianomaisen opiskelijan kesken. Tästä tilanteesta laaditaan muistio, jonka asianosaiset allekirjoittavat. Vilpistä tiedotetaan aina opiskelijan huoltajalle.
Lisäksi Lukiot noudattavat lukiolain asettamia velvoitteita. Löydät lukiolain täältä.
Opinto-opas 2024 - 2025Non Scholae - Sed Vitae5.6.2024