Urheiluvuosi 23-24
Yhdistetty / Kai Kovaljeff
Kaudella 2023-2024 yhdistetyn ryhmässä harjoitteli yhdeksän urheilulukiolaista (8 poikaa ja 1 tyttö). Urheiluakatemian tarjoama asiantuntijatoiminta tuli vahvemmin mukaan auttamaan ja kehittämään ryhmän toimintaa (fysioterapia, psyykkinen valmennus, ravitsemus ja lääkäri). Valmennuksesta vastasi Kai Kovaljeff yhdessä Lasse Moilasen kanssa.
Aamuharjoituksissa keskityttiin monipuolisesti eri ominaisuuksien kehittämiseen ja keskiviikkoisin järjestyneet pitkät aamuharjoitukset hyödynsimme Puijolla lajiharjoituksissa.
Kilpailukauteen valmistautuminen sujui hyvin ja ilman terveyshuolia, mikä näkyi myös tuloksista ja laajalla rintamalla kansainvälisten edustustehtävien muodossa.
Nuorten Olympialaisissa Gangwonissa Minja Korhonen otti henkilökohtaisesta kilpailusta kultaa. Lisäksi Minja oli Eemeli Kurttilan ja Peter Räisäsen kanssa Suomen joukkueessa, joka samoin voitti kultamitalit Mixed Team -kilpailussa. Nuorten (U20) MM-kilpailuissa Slovenian Planicassa Minja voitti yhdistetyn Maailmanmestaruuden. Näiden nuorten sarjojen kultamitalien lisäksi Minja teki huikeita suorituksia naisten MC-kisoissa, ollen parhaimmillaan kolmas Ramsaun osakilpailussa. Minja voitti naisten Suomen mestaruuden ja Herman Happonen pronssia miesten puolella.
Planican nuorten MM-kisoissa poikien puolella Suomea olivat edustamassa Herman Happonen, Arsi Tietäväinen, Valtteri Holopainen ja Eemeli Kurttila.
Ryhmän pojista viisi oli pisteillä Continental cup -tasolla ja talven SM-kisoista mitaleita on tullut niin nuorten kuin aikuisten sarjoista.
Nuorten (U18) PM-kisoissa Viron Otepäässä Peter Räisänen nappasi henkilökohtaisesta kilpailusta pronssia. Lisäksi Peter Räisänen & Eemeli Kurttila Team voittivat sprintistä hopeaa ja Eeli Keräselle mäkihypyn joukkuekilpailuista kultaa ja hopeaa. Lisäksi Oskari Hakkarainen kuului yhdistetyn joukkueeseen Otepäässä.
Minja Korhonen valittiin Vuoden Urheilulukiolaiseksi 2024.
Maastohiihto ja ampumahiihto / Jarmo Heikkinen
Lukukausi aloitettiin uuden vastuuvalmentajan ohjauksessa, kun allekirjoittanut astui Mika Venäläisen suuriin saappaisiin. Harjoitusryhmän vahvuus oli kymmenen urheilijaa – maastohiihtäjiä ja ampumahiihtäjiä molempia viisi. Uusia ensimmäisen vuoden urheilijoita ryhmään liittyi neljä. Lisäksi satunnaisesti harjoituksiin osallistui yhdistetyn- ja korkeamman asteen urheilijoita sekä kevätkaudella yksi yläkouluikäinen urheilija.
Syksy aloitettiin tutuksi tulleilla kenttätesteillä (lihaskunto, sauvarinne, 3000 m, 1000 m tasatyöntö ja pikkumatto), jolloin saimme kokonaiskuvan kesän harjoittelun onnistumisesta ja näkemyksen kehitettävistä osa-alueista.
Aiempien vuosien tapaan aamuisin keskityttiin hiihdon fysiikkaharjoitteluun ja ampumahiihdon ampumaharjoittelu toteutettiin henkilökohtaisten valmentajien ohjauksessa pääosin iltaisin. Harjoittelun keskiössä olivat monipuolisesti kestävyyden eri alueet, tekniikkakontrollit sekä erilaiset voimaa, nopeutta ja taitoa kehittävät harjoitukset, joissa apuna toimi urheilufysioterapeutti Tarja Koski keskimäärin kolme kertaa jaksossa. Yhtenä keskeisenä tavoitteena oli, että urheilijat poimivat harjoituksista malleja omaan arkiharjoitteluunsa.
Ryhmän urheilijoista Niilo Mäkinen ja Jalmari Bergqvist kuuluivat harjoituskaudella maastohiihdon nuorten MM-ryhmään, Arttu Heikkinen ampumahiihtoliiton A-maajoukkueeseen sekä Akseli Kirjavainen ampumahiihdon nuorten ryhmään. Näille urheilijoille leiritystä oli kauden aikana varsin kattavasti.
Kansainvälisiin kilpailuihin kotimaan karsintojen kautta ryhmästä pääsi neljä urheilijaa. Hiihdon puolelta Niilo Mäkinen ja Jalmari Bergqvist osallistuivat helmikuussa nuorten MM-kilpailuihin Slovenian Planicassa, jossa parhaana tuloksena Niilon 14. sija 20km:n yhteislähtökilpailussa.
Ampumahiihdossa Arttu Heikkinen kilpaili alkukauden ampumahiihdon IBU-Cupissa saavuttaen tasaisesti cupin pisteitä ja hän debytoi myös ampumahiihdon maailman cupissa Saksan Ruhpoldingissa tammikuussa. Arttu edusti Suomea ampumahiihdon EM-kilpailuissa Slovakian Bresnossa sekä nuorten EM-kilpailuissa Puolan Jakuszycessä ja nuorten MM-kilpailuissa Viron Otepäässä. Kauden huippuonnistuminen osui nuorten EM-kilpailuihin, jossa Arttu voitti Euroopan mestaruuden 10 km:n pikakilpailussa. Akseli Kirjavainen edusti Suomea nuorten olympialaisissa Korean Gangwonissa.
Kotimaan kilpailuissa ryhmän urheilijat saavuttivat hienoa menestystä. Niilo Mäkinen saavutti kaksi maastohiihdon nuorten suomen mestaruutta sekä yhden SM-pronssin. Lisäksi Niilo esiintyi vahvasti hiihdon Suomen Cupissa ja SM-hiihdoissa. Jalmari Bergqvist voitti nuorten SM-hopeaa 10km:n vapaan tyylin matkalla. Ampumahiihdon nuorten SM-kilpailuissa ryhmän urheilijat saavuttivat menestystä laajalla rintamalla. SM-kultaa voittivat Arttu Heikkinen yhteislähtökilpailussa sekä Akseli Kirjavainen ja Lotta Rauhanen pikakilpailussa. Severi Lyytinen voitti SM-hopeaa normaalimatkalla. Muut ryhmän urheilijat kilpailivat sekä maastohiihdon että ampumahiihdon nuorten SM-tasolla.
Allekirjoittaneelle kulunut kausi oli ensimmäinen hiihtäjien vastuuvalmentaja. Oli antoisaa päästä vaikuttamaan nuorten urheilijoiden kehitykseen. Ryhmän urheilijat olivat motivoituneita kehittämään itseään ja osallistuivat harjoituksiin aktiivisesti. Kiitos kuluneesta kaudesta.
Mäkihyppy / Kimmo Savolainen
Kuopion urheiluakatemian mäkihypyn ryhmässä harjoitteli kaudella 2023-2024. 14 mäkihyppääjää joista yksi (Oosa Thure) opiskeli ensimmäistä vuotta Kuopion klassillisessa lukiossa.
Harjoituskausi sujui hyvin. loukkaantumisia ei sattunut ja ehjä kesäharjoittelu kaikin puolin. Akatemian aamuharjoittelun rytmiä muutimme hieman. Aamuharjoitus päivät olivat kuluneella kaudella ma.ti ja pe -aamut. Tulevalle kaudelle palaamme entiseen rytmiin jolloin aamutreenit ovat ti,ke ja pe -aamut.
Harjoittelussa oli mukana akatemian asiantuntioista taitovalmentaja Antti Heinänen sekä fysioterapeutti Tarja Koski.
Kilpailukaudella Oosa voitti nuorten pohjoismaisten kilpailuiden mestaruuden Viron Otepäässä sekä SM -hopeaa naiset 18v sarjassa.
Jääkiekko / Benjamin Laurinkari
Kuluneena lukuvuonna jääkiekon neljässä harjoitusryhmässä oli yhteensä noin 80 urheilijaa, joista 35 oli Kuopion Klassillisen lukion opiskelijoita. Osallistuminen harjoituksiin oli erittäin aktiivista, ja sairasteluja lukuun ottamatta urheilijat olivat lähes aina paikalla.
Kauden aikana tapahtui joitakin loukkaantumisia, mutta merkittävää määrää samantyyppisiä vammoja ei ollut.
Harjoitukset pidettiin pääosin Kuopion jäähallissa ja Toivalan tuplajäillä. Ensi lukuvuodelle Toivalan harjoitusryhmä poistuu, ja kaikki harjoitukset tullaan pitämään Kuopion jäähallissa. Urheiluakatemian asiantuntijapalveluja hyödynnettiin kauden aikana erityisesti psyykkisessä valmennuksessa (U18 ja Naisten ryhmät) sekä kuormituksen ja palautumisen seurannassa (U18 ja Naisten ryhmät). Nämä palvelut auttoivat urheilijoita kehittämään henkistä valmiutta ja optimoimaan harjoitteluaan.
Kuluneen kauden aikana ryhmien valmennuksesta vastasivat:
U20: Niko Härkönen, Niko Kallela, Simo Riikola ja Janne Borg. U18: Matias Ikonen, Jari Tarkiainen ja Severi Kinnunen. Naisten ryhmä: Mika Väärälä ja Jere Hakkarainen sekä Toivalan valmennusryhmä: Lari-Mikko Kauhanen.
Merkittävimpiä saavutuksia kauden aikana olivat U20-joukkueen pelaajien edustukset U18 MM-kisoissa. Suomen Pikkuleijonia edustivat Klassikasta Joona Saarelainen, Veikka Mononen ja Patrik Kerkola.
KalPan naisten SM-pronssia voittaneessa joukkueessa pelasivat klassikkalaiset Tilli Keränen, Veera Paroinen ja Erika Rönkä.
Salibandy / Mikko Tiihonen
Salibandyn lajiryhmä sai tälle kaudelle lisävahvistusta valmennukseen, kun Samu Koskinen liittyä fysiikkavalmentajana ryhmään. Kuluneella kaudella saatiin nauttia Samun tiukoista fysiikkatreeneistä, sekä Tiihosen tutuista lajiosuuksista. Harjoittelu vietiin pääasiassa läpi Kuopiohallin olosuhteissa. Salibandyryhmän nuppiluku, yhdessä Sakkyn opiskelijoiden kanssa, oli n. 12-15 urheilijan kokoinen.
Ensi kaudelle on luvassa uusia tuulia. Pitkät aamutreenit, sekä Luolan sisäliikuntatilan avautuminen antavat huimasti lisämahdollisuuksia tehostaa aamutreenien toimintaa. Vastuuvalmentajana odotankin jo innolla tulevaa lukuvuotta.
Urheilijoiden saavutuksista mainittakoon Aaro Huovisen ja Maria Savanderin murtautuminen edustusjoukkueiden pelaavaan kokoonpanoon. Molemmat myös taistelevat paikasta U19 ikäluokan maajoukkueisiin.
Lentopallo / Petteri Penttinen
Lentopallon harjoitusryhmän koko lukuvuodella 2023-2024 oli 14 lukiolaista. Lisäksi lukiolaisten mukana harjoitellut 7 ammattikoululaista. Urheilijat välttyivät suurimmalta osin ilman vakavia loukkantumisia; yksi operatiivista hoitoa vaatinut polvivamma, joka sekään ei tullut urheiluakatemian harjoituksissa. Yhden urheilijan veriarvoissa ja jaksamisissa haasteita koko lukukauden.
Harjoittelu pääsääntöisesti laji- ja fysiikkaharjoittelun osalta Studentialla. Uimahallin ja Kuopin hallin tarjoamia mahdollisuuksia myös käytetty. Ensi lukukaudelle harjoittelu siirtyy Luolaan ja ainakin kahdessa ensimmäisessä jaksossa tarkoitus käyttää pidennetyt aamut.
Kuopion alueen urheiluakatemian asiantuntijoista lentopallo käyttänyt Heinäsen Anttia apuna fysiikan testaukseen ja Tapanisen Samia psyykkisessä valmennuksessa. Lajivalmennuksesta vastannut Petteri Penttinen apunaan Timo Leikas.
Menestyneitä urheilijoita lukuvuoden aikana oli paljon. Otto Oivanen voitti A-poikien SM-kultaa ja Suomen Cup-mestaruuden. Puijo Wolleyn riveissä naisten Suomen Cupin mestaruuden ja Mestaruusliigan pronssia olivat voittamassa Liina Räty, Veera Help, Venla Huoman ja Hanna Kastarinen. PuWo:n A-poikien SM-pronssia saaneessa joukkueessa olivat Klassikasta mukana Aki Huikari, Totti Tolvanen, Leo Laitinen, Peetu Pitkänen ja Tatu Räsänen. Poikien nuorten (U18) EM-kisoihin on valittu Aki Huikari ja Leo Laitinen. Nuorten naisten (U20) EM-kisajoukkueeseen on valittu Liina Räty, Hanna Kastarinen ja Venla Huoman.
Ryhmän valmentaja Petteri Penttinen valittiin Urheiluakatemian valmentajien toimesta Vuoden Valmentajaksi.
Uinti / Jani Hartikainen
Kaudella 2023–2024 uintiurheilun akatemian ryhmässä harjoitteli kuusi urheilijaa urheilulukiosta. Harjoittelu tapahtui pääasiassa Kuntolaakson uimahallissa ja Kuopio-hallissa. Urheiluakatemian valmennuksesta olivat vastuussa Jani Hartikainen, Mikko Lonka ja Harri “Muru” Turunen. Ryhmä aloitti yhteistyön psyykkisen valmennuksen asiantuntijan Sami Tapanisen kanssa.
Kausi sujui urheilijoilla pääsääntöisesti hyvin ja kauden aikana nähtiinkin useita henkilökohtaisia ennätyksiä. Haasteita toiminnalle aiheutti päävalmentajan pidempi sairasloma alkuvuodesta 2024, jonka aikana tukea saatiin aamuharjoitusten toteuttamiseen yleisurheilun lajiryhmän valmentaja Matti Haataiselta.
Kesäkuun 2023 SM/NSM-uinteihin osallistuivat Janne Kultala ja Minea Törhönen. Paras saavutus oli Jannen viides sija P18-sarjan 50 metrin vapaauinnissa. Joulukuun 2023 SM-uinteihin osallistuivat niin ikään Janne ja Minea. Janne sijoittui seitsemänneksi P18-sarjassa 50 metrin vapaauinnissa. Kesäkuun 2024 lopussa uitaviin SM/NSM-uinteihin aikarajoja ovat alittaneet 23.5.2024 mennessä Janne, Minea sekä Tinja Korhonen.
Taitoluistelu / Ferran Cuni
Harjoitusryhmän koko on yksi luistelija. Harjoittelu on ollut aktiivista. Yleensä olemme olleet aina jäällä, mutta toki kauden aikana tarpeen mukaan myös oheistreenejä. Suuremmilta loukkaantumisilta on vältytty mutta pieniä vammoja on ollut kauden aikana.
Harjoitusolosuhteet ovat olleet hyvät ja harjoitteluaika on ollut yleensä 45-60min. Tämä pituus meille on riittävä ja samalla mallilla jatkamme ensi kaudella.
Valmentajana ja vastuussa akatemian harjoituksista on ollut päävalmentaja Ferran Cuni.
Kauden aikana luistelija on parantanut kisasuoritusta ja oman ennätyspisteitä. Hän on saanut myös paikan jatkoon ensi kauden SM-Juniori sarjassa.
Jalkapallo / Mari Savolainen
Jalkapallossa on vuoden aika harjoitusryhmässä ollut 47 pelaajaa. Ryhmän aktiivisuus on ollut erittäin hyvää. Ryhmässä on ollut muutama vakavampi loukkaantuminen syksyllä 2023 (kaksi ACL), mutta sen jälkeen ei juurikaan.
Olosuhteet harjoittelussa on ollut kohtalaiset. Kuopio-hallin alusta ei ole jalkapallolle kovinkaan sopiva, mutta olemme silti priorisoineet sitä sijainnin takia. Lippumäessä meillä olisi erinomaiset olosuhteet, mutta se on liian kaukana pelaajien arjen takia. Kuopio-hallissa on ollut myös kuntosalitoiminnot hyvin saatavilla, niin loukkaantuneiden harjoittelu onnistuu paremmin. Tulevaisuudessa meillä on tarve voimaharjoitteluun vähintään kaksi kertaa viikossa. Ryhmämme suuren koon takia tätä tulee miettiä tulevaisuudessa.
Asiantuntijoiden käyttö on ollut meillä aktiivista. Fysioterapeutin ja lääkärin saatavuus ehdottoman tärkeää. Psyykkisen valmennuksen prosessi on käynnistynyt ja siihen olisi tarve saada ensi vuodelle selkeyttä ja tehokkuutta. Ravitsemusterapeutti on ollut hyvin saavutettavissa aina, kun pelaajat ovat sitä kaivanneet. Syksyllä olisi tärkeää aloittaa yhteistyö, jossa olisi tarkka suunnitelma ja tavoitteet. Fysiikkavalmennuksesta on ollut meillä tänä keväänä iso apu. Päätuki on tullut ohjelmoinnissa ja tämä on ollut meillä todella hyödyllistä.
Valmennusryhmä on meillä ollut laaja. Mukana tämän vuoden aikana Ovat olleet JP Niskanen Palloliitto aluevalmentaja, Kai Nyyssönen Palloliitto maajoukkuevalmentaja, Masi Rekomaa talenttivalmentaja, Severi Vielma päävalmentaja P17, Juho Neuvonen päävalmentaja Akatemia miehet, Tatu Tiihonen talenttivalmentaja, Elina Utriainen päävalmentaja Akatemia naiset, Miika Töyräs maalivahtivalmentaja ja Mari Savolainen Akatemiajohtaja.
Ryhmän urheilijoista Matias Siltanen valittiin viime kauden päätteeksi Vuoden Poikapelaajaksi Suomessa. Hänen lisäkseen myös Samuli Miettinen ja Otto Ruoppi ovat lyöneet itsensä vahvasti läpi KuPS:n edustusjoukkueessa Veikkausliigassa. Harjoitusryhmässä on useampi pelaaja, joka voitti Kansallisen liigan mestaruuden syksyllä: Saga Kaikkonen, Niitty Hahl ja Nanna Savolainen. Niitty Hahl on myös edustanut suomea U19 maajoukkueessa.
Yleisurheilu / Matti Haatainen, Jyrki Blom
Klassikan yleisurheiluryhmä on kulunutta fraasia käyttäen pieni mutta pippurinen! Pääasiassa Kuopiohallissa pidetyissä treeneissä on enimmillään ollut mukana kymmenkunta urheilijaa, joista seitsemän klassikkalaisia. Tämä harjoituskausi on sujunut hyvin ilman suurempia loukkaantumisia ja urheilijoiden osalta voidaan kesällä odotella hyviä tuloksia. Talven mittaan olemme hyödyntäneet Urheiluakatemian kautta asiantuntijapalveluita lähinnä fysioterapeutti Joona Kokkolan kanssa monipuolisilla fyysisillä ja huoltavilla harjoitteilla.
Klassikan yleisurheilijoista lähes kaikki olivat mitaleilla tai pistesijoilla joko viime kesän SM- tai talven hallimestaruuskilpailujen koitoksissa. Pinja Laasanen rohmusi mitaleita hallissa ja maastossa: kultaa keväällä N19 maantiekympillä, hopeaa N19 3000 metrillä hallissa ja samoin hopeaa N19 neljän kilometrin SM-maastojuoksussa. Kesän SM-kisoissa Pinja jäi neljänneksi N19 3000m juoksussa. Riika Tirkkonen otti kesän N19-sarjan mestaruuskisoissa hopeaa 200 metrillä ja saavutti SM-halleissa pronssia N22-sarjan 400 metrillä. Kolmas Klassikan mitalisti oli Kristiina Nevalainen, joka SM-hallikisoissa saavutti hopeaa N17-sarjan kiekonheitossa. Kesän SM-kisoissa hän jäi niukasti mitalien ulkopuolelle neljännellä sijallaan N16-sarjan kiekossa.
Pistesijoille sekä kesän SM-kisoissa että talvikauden hallikoitoksissa ylsivät lisäksi Nea Savolainen 400 metrillä (5. sija kesällä N17, 4. sija hallissa N19) ja seiväshyppääjämme Eemil Hallikainen, joka sijoittui viidenneksi sekä kesän (M19) että hallikauden (M22) mestaruuskoitoksissa.
Tulevana lukuvuonna olemme lähdössä liikkeelle sillä suunnitelmalla, että vaikka uusi kiertotuntikaavio antaisi mahdollisuuden pidempään aamuharjoitukseen, emme ryhmänä ole sitä lähdössä toteuttamaan. Kuopiohallin läheisyys mahdollistaa riittävän pituisen aamuharjoituksen päivän pääharjoituksen sijoittuessa iltapäivään.
Yksilölajit / Jussi Hämäläinen
Kuopion alueen urheiluakatemian yksilölajien aamuharjoitusryhmä harjoitteli ahkerasti lukukauden 2023-2024. Maanantai, keskiviikko ja perjantaiaamuisin kehitettiin keskivartalon hallintaa, fyysisiä ominaisuuksia monipuolisesti, henkilökohtaista voimaa sekä aerobista kestävyyttä. Perjantaisin oli pelipäivä. Peleinä vaihteli lentopallo, jalkapallo, koripallo, sulkapallo, sähly ja käsipallo.
Ryhmään kuului lukukauden aikana cheerleadingin, golfin, karaten, frisbeegolfin, voimanoston, ratsastuksen sekä myös tavoitteellisen urheilun lopettaneita urheilulukiolaisia. Treeneissä tekemisen taso pysyi tavoitteellisena. Yksilökohtaiseen kehittymiseen saatiin hieman lisää potkua.
Keväällä fysiikkatreeneissä keskityttiin henkilökohtaisten voimaominaisuuksien kehittämiseen. Harjoiteltiin oman kesto-, pika ja räjähtävävoimatreenien tekoa. Fysiikkatestit pidettiin syksyllä. 30 m juoksu (lentävä ja paikaltaan), tasaloikka ja kuntopallon heitot (eteen ja taakse) kuuluvat testipakettiin.
Ryhmän paras urheilusaavutus oli Aino Hakkaraisen saavuttama pronssimitali Suomen joukkueessa Cheerleadingin MM-kisoissa Yhdysvaltojen Orlandossa. Klassikan Karatekat Miro Huttunen ja Tuukka Ramula kuuluvat sarjoissaan nuorten suomalaiskaratekoiden terävimpään kärkeen.
Pesäpallo / Jouni Oja-Lipasti
Lukuvuoden aikana harjoituksissa oli mukana parhaimmillaan Klassikalla oli 13 urheilijaa, joista pari klassikkalaista. Harjoitteluinto ja aktiivisuus oli pohjimmiltaan todella hyvää – olen lähtökohtiin nähden tyytyväinen aktiivisuuteen! Isompia loukkaantumisia ei tapahtunut tai ollut urheilijoilla, tosin influenssojen määrä yllättää joka vuosi
Vastuuvalmentajana aloin ensiksi tutustumaan harjoittelupaikkoihin ja tutustuin urheilijoihin. Kävin urheilijoiden kanssa läpi henkilökohtaiset tavoitteet, haasteet, vahvuudet ja heikkoudet. Tämän jälkeen kävin läpi urheilijoiden viikkorytmit lajillisesti ja fysiikan kohdalta. Tämän lisäksi yritin saada kuvaa heidän arjestaan. Näiden asioiden kautta peilaten harjoittelupaikkoihin tein viikkosuunnitelmat harjoitteluun. Tein viikoista kuukausi suunnitelmat ja sillä tavalla mentiin aina kevääseen asti. Monen asian summana tätä vuotta voi otsikkotasolla puhutella tutustumisen ja kokonaiskuorman/palautumisen vuotena. Oma toimintatapa on lähestyä urheilijalähtöisesti ja pyrkiä saamaan kaikille sellainen viikkorytmi missä jokaisella urheilijalla on mahdollisuus kehittyä ensiksi fyysisesti ja sen jälkeen lajillisesti. Harjoittelun intensiteetti ei ole kova mutta viikko monipuolinen ja ympäristö kehittävä. Toimin lokakuun jälkeen kokonaisuudessaan yksin koko vuoden.
Olen periaatteessa tyytyväinen niihin harjoitusolosuhteisiin mitä pesäpallolle tarjotaan Kuopiossa. Kuopio-Hallin matto-alan käyttäminen pesäpallon tarpeisiin paranisi, jos lohkoihin saataisiin verkot sivuille. Vaatimustaso itsellä ja urheilijoilla on tänä päivänä suuri ja kasvaa koko ajan.
Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta!
Vuosikertomus 2023-2024Kuopion klassillinen lukio24.4.2024