Koulun oppilaskuntatoiminta on ympäri vuoden täyttänyt niitä toiveita ja vaatimuksia, joita opettajat ja opiskelijat ovat sitä kohtaan esittäneet. Samalla hallituksen toimintaa on saatu kehitettyä siihen suuntaan, johon sen olisi aina kuulunutkin mennä – opiskelijaläheisemmäksi. Norsunluutorneista alas kapuaminen alkoi jo vuoden 2012 alussa ja tätä reittiä halutaan kulkea edelleen. Hallituksesta on tullut osa koulun arkea. Se ei ole enää vain alakerran asioita nuijiva kahviseura – se on opiskelijoiden äänikanava ja reitti vaikuttamiseen.
Syksyllä 2012 hallitus jatkoi siitä, mihin se oli edellisenä vuonna jäänyt. Ryhmä koostui seuraavista henkilöistä: Tiina Räsänen (puheenjohtaja), Konsta Hotti (varapuheenjohtaja), Maisa Kolehmainen (sihteeri), Iina Tuovinen (rahastonhoitaja I), Tomi Nissinen (rahastonhoitaja II), Anniina Lyyra ( Pulju- ja kirjakierrätysvastaava I), Salla Ursinius (Pulju- ja kirjakierrätysvastaava II), Taru Ilkka (kummilapsi- ja taksvärkkivastaava), Hilma Tuovinen (tiedotusvastaava) ja Anniina Vainikainen (juhlavastaava).
Toiminta alkoi heti siitä, mihin keväällä oli jääty. Pulju täytettiin energiapitoisilla herkuilla ja opiskelijat saivat heti ensimmäisestä viikolla nauttia suklaapatukoistaan sekä muumitikkareistaan. Kioskin yhteydessä ylläpidettävä kirjakierto pelasti laiskimmat opiskelijat pinteestä myymällä kirjoja vain minuutteja ennen ensimmäisten tuntien alkua. Hallituksen kautta koululle tilattiin abivaatteita sekä ylioppilaslakkeja. Myös suuren suosion keväällä saaneiden elokuvailtojen järjestäminen sekä eri lukiolaisbileiden lippujen myynnit jatkuivat.
Syksyn suurin tapahtuma oli jälleen YYA-tapahtuma. Opiskelijoiden suussa yhä edelleen ”orjakauppana” kiertävässä tapahtumassa kaupattiin viisitoista ensimmäisen opintovuoden opiskelijaa isompien omistukseen. Tapahtuma tuotti jälleen tänä vuonna huikean summan rahaa koulun oppilaskunnan kummilapselle, Mashalille, Sudaniin. Keräämällämme rahalla saimme maksettua apua tarvitsevan koulunkäynnin, lääkkeitä sekä perusasioita, kuten puhdasta vettä ja ruokaa. Iso kiitos kaikille tapahtumassa mukana olleille – sekä ostajille että ostettaville.
Jouluna hallitus järjesti ison karkkikeppimyynnin. Myynnin aikana Puljusta pystyi ostamaan pienellä hintaa pieniä punavalkeita karkkikeppejä omille ystävilleen, opettajille, tai vaikka itselleen. Opiskelijoiden joulumieli räjähti käsiin ja karkkikeppejä myytiin useita satoja. Huhujen mukaan karkkikeppien kysyntä Klassikalla oli niin suuri, että ne loppuivat myös kaupasta. Viimeisten koulupäivien aikana kepinjaon lisäksi arvottiin Finnkinon elokuvalippuja. Vuosi oli hyvä lopettaa positiiviseen ilmapiiriin.
Hallituksella oli kuitenkin yksi, iso ongelma selätettävänään. Vuoden vaihtuessa myös hallitus vaihtui ja jäljelle vanhasta hallituksesta jäivät vain Konsta ja Tomi. Pahin skenaario siitä, ettei hallitusta saataisi kasaan ollenkaan, leijui ilmassa koko syksyn. Miten siitä ryhmästä, josta edellisenä vuonna kaksi halusi mukaan toimintaan, saataisiin lähes kymmenen innokasta hallituksen jäsentä?
Aloitettiin hurja kampanja. Hallitus piti salitilaisuuksia, kiersi ykkösten ryhmänohjaushetkissä kertomassa toiminnastaan ja yritti aktivoida juuri kouluun saapuneita opiskelijoita. Kampanja onnistui täydellisesti ja ensimmäistä kertaa koko koulun historiassa päädyttiin siihen tilanteeseen, että uuden hallituksen koostumus valittiin vaaleilla. Vaikka useita innokkaita jouduttiinkin valitettavasti jättämään ulos hallituksesta, oli yleiskuva kuitenkin hyvä. Oppilaskunta oli tehnyt kaivatun päännoston ja parantanut imagoansa opiskelijoiden keskuudessa. Ensimmäinen askel kohti koko koulun hallitusta oli otettu.
Vuoden 2013 alussa hallitus rakentui seuraavasti: Konsta Hotti (puheenjohtaja), Elina Meklin (varapuheenjohtaja), Olli-Eemeli Lappi (sihteeri), Tomi Nissinen (rahastonhoitaja I), Nico Kuusela (rahastonhoitaja II), Emilia Miettinen (Pulju- ja kirjakierrätysvastaava I), Miika Tolonen (Pulju- ja kirjakierrätysvastaava II), Anniina Hurskainen (kummilapsi-, abihuppari- ja taksvärkkivastaava), Mikko Markkinen (tiedotusvastaava) ja Nikke Varis (juhlavastaava).
Vuosi 2013 aloitettiin kovalla tapahtumarypistyksellä. Hallitus järjesti ja tuki rahallisesti sekä penkkareita että wanhojenpäivää. Penkkareihin hallitus hankki neljä kappaletta rekkoja, myi Puljussa penkkarikarkkeja, rahoitti abien ruokailua sekä jakoi lippuja Passioniin. Wanhojenpäivään hallitus järjesti ruokailun, hankki jatkolippuja sekä hoiti valokuvajakoa. Ensimmäinen tulikoe oli selvitetty ja hallitus osoitti toimintakykynsä.
Kevään kohokohtana oli perinteinen munajahti. Hallituksen pienet pääsiäispuput piilottivat päivän aikana koululle lähes kuusisataa suklaamunaa. Muna kiinnosti, innokkaimmat etsijät kaapivat koulun kaappien päällystöjä jopa vessaharjoilla saadakseen kaikki suklaisat herkut itselleen. Myös tänä vuonna hallitus järjesti ”kadonneen munan metsästyksen”, jonka päävoittona oli yli puolen metrin korkuinen suklaamuna. Munajahti oli onnistunut, makea tapahtuma.
Vaikka hallitus ei keväällä muita suuria tapahtumia järjestänytkään, oli se silti paljossa mukana. Se rahoitti vappujuhlien ruokapuolta, järjesti pakollisen yleiskokouksen sekä aloitti abivaatteiden hankinnan. Samalla se ylläpiti keskusteluyhteyksiä muihin Kuopion lukioihin silmälläpitäen mahdollista ensi vuoden lukioiden yhteistä tapahtumapäivää.
Nyt, käytyäni läpi jonkinlaisen selonteon viime vuodesta, voin palata alkuperäiseen aiheeseeni – oppilaskuntaan. Sehän olemme me, opiskelijat, eikä hallitus.
On yleinen väärinkäsitys, että kaikki tapahtumat ovat alun perin oppilaskunnan hallituksen käsialaa. Usein ne toki ovat, meillä on resursseja järjestää erilaisia tapahtumia. Ideat tulevat kuitenkin usein opiskelijoilta itseltään ja hallitus on vain eräänlainen välikäsi.
Viimeisen vuoden aikana koululla on ollut havaittavissa oppilaskunnan oman aktiivisuuden nousua. Koululta löytyy vastuunkantoväkeä myös hallituksen ulkopuolelta. Hyvänä esimerkkinä tästä on abiristeily, josta vastaa jälleen tänä vuonna hallituksen ulkopuoliset henkilöt (kiitokset jo nyt Jesselle, Hannalle ja Iirille) hallituksen ollessa vain apukäsi. Homma on yhtä kidutusta ja paperitaistoa, mutta ilman tämän kolmikon kaltaisia sankareita kukaan meistä ei lähtisi risteilemään.
Toinen hyvä esimerkki löytyy vuoden alusta, kun abit järjestivät viimeisenä koulupäivänään flashmob-tapahtuman koulun aulassa. Ottaen huomioon sen, että idea keksittiin edeltävänä iltana pienen piirin kesken, ja että lähes puoli vuorokautta myöhemmin lähes joka kahdeksas koulun opiskelijoista tanssi aulassa maailmankuulua hevostanssia loppujen katsoessa, on tapahtuma erittäin onnistunut.
Kolmas hyvä esimerkki oppilaskunnan oma-aloitteisuudesta ja aktiivisuudesta on yhden miehen taideprojekti. Kenkäparkkiruudut, erilaiset meemit ja muut wc-taiteilut nostavat ehdottomasti koulun yhteishenkeä.
Pienistä puroista syntyy vuolas virta. Olen saanut mahdollisuuden keskustella useiden suomalaisten lukioiden edustajien kanssa siitä, miten heillä oppilaskuntatoiminta pelaa. Yhdellä koululla on huono yhteishenki, toisella koululla on huonot keskusteluyhteydet opettajien ja opiskelijoiden välillä.
Meillä asiat ovat aika hemmetin hyvin. Meillä on koululla paljon sellaista, mitä muualla ei ole. Klassikassa on aktiivinen ja osallistuva ilmapiiri, persoonallisia ihmisiä, hyvät opiskeluolot sekä positiivinen asenne koko kouluun. Klassikan henki ei ole vain sana, jonka rehtori sanoo ensimmäisenä koulupäivänä. Klassikan henki olemme me.
Kuluneesta vuodesta jokaista höpönassua kiittäen,
Konsta Hotti,
oppilaskunnan puheenjohtaja
Vuosikertomus 2012-2013Kuopion klassillinen lukio19.5.2013