Yleissivistys ja muuttuva yhteiskunta
Lukio, yleissivistävänä kouluna, on tällä hetkellä suurten haasteiden edessä. Lukion on uudistettava toimintaansa, jotta se säilyttää vetovoimaisuutensa nuoren arvomaailmassa. Lukion suuri haaste on kasvattaa ja kouluttaa nuorta alati muuttuvaan maailmaan. Näin oleellista on, että nuori löytää sivistyksen anturat, joita luovasti käyttäen, hän pystyy luovimaan erilaisten haasteiden ja tehtävien parissa. Hänen tulisi myös löytää vahvuutensa, joiden tuella hän rohkeasti suuntautuu elämään, eri koulutusaloille ja ammatteihin. Lukion opetuksen keskeinen haaste on siis turvata akateemisuus, mutta samalla sen tulee ottaa käyttöön uusia työtapoja niin, että nuori voi opiskelunsa aikana myös toiminnallisesti etsiä, luoda, soveltaa ja käyttää tietoa. Näitä tiimiosaamista ja toiminnallisuutta kehittäviä opetuksen työmuotoja ovat erilaiset ryhmätyöt, projektit, eri ainerajojen ylittävä opetus sekä ICT-teknologian käyttö osana opetusta ja opiskelua.
Keskeinen valtakunnallinen uudistus on ylioppilaskirjoitusten muuttaminen sähköiseksi. Tämän hankkeen keskeinen tavoite on, että lukio heräisi uudistumaan ja että se antaisi tulevaisuudessa paremmat valmiudet muuttuvassa maailmassa, jossa kansainväliset verkot kytkeytyvät solmukohtien kautta yhteen. Saksan kieli, pitkä ja lyhyt oppimäärä, maantiede ja filosofia ovat ensimmäiset aineet, jotka kirjoitetaan sähköisenä syksyllä 2016. Keväällä 2017, edellisten lisäksi, kirjoitetaan ranskan kielen pitkä ja lyhyt oppimäärä sekä yhteiskuntaoppi että psykologia. Keväällä 2019 tavoitteena on, että kaikki aineet kirjoitetaan sähköisesti. Toinen merkittävä uudistus on lukiokoulutuksen valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen, jonka tulisi valmistua vuoden 2016 aikana. Näiden uudistusten vieminen lukiotyön arkeen on erittäin haasteellinen ja vaativa prosessi, joka vaatii paljoin työtä opettajilta, tietotekniikan ammattilaisilta, hallinnolta sekä myös tulevilta lukiolaisilta ja heidän vanhemmiltaan.
Uusia toimintatapoja lukuvuonna 2012 – 2013
Lukuvuosi 2012 – 2013 on Klassikan toiminnan 73. vuosi. Lukuvuoden aloitti 545 opiskelijaa, joista urheilulukiolaisia oli 138. Klassikan rehtori Jukka Sormunen jäi virkavapaalle 4.2.2013 ja apulaisrehtori Juha Torniainen siirtyi hoitamaan vs. rehtorina tehtävään 31.7.2014 asti. Apulaisrehtoriksi nimitettiin Markku Ukkonen.
Lukuvuosi on ollut työntäyteinen ja sisältänyt monia hienoja hetkiä. Koulussamme on kuluneen lukuvuoden aikana rohkeasti kokeiltu uusia työmuotoja. Koulumme Non Solum lehti on ensimmäistä kertaa tuotettu sähköisenä. Lehden toimittajat ovat pureutuneet uuteen julkaisualustaan ja työstäneet moniulotteisen sähköisen lehden. ”Mobiilioppinen lukiolaisen arjessa” hankkeen kautta, on eri aineissa tablet-tietokoneita käytetty opetuksen ja opiskelun tukena. Kieltenopetuksessa on perehdytty Edmodo-ohjelmaan ja some-työvälineisiin. Ensimmäisessä jaksossa, yli ainerajojen, sience-kurssin opiskelijat tutkivat luonnontieteen ilmiöitä biologian, kemian ja fysiikan näkökulmasta. Samalla he tekivät sähköisen julkaisun, jossa tuodaan esiin projektityön tuloksia Zine- julkaisujärjestelmän avulla. Samalla julkaisujärjestelmällä toteutettiin biologian ja maantieteen opetussuunnitelmakuvaukset kyseisten aineiden sivuille. Koulumme on ollut aktiivisesti mukana Arviointihankkeessa, Didaktiset kärjet nousuun hankkeessa, joiden kautta pyritään kehittämään opetuksen sähköisten alustojen käyttöä sekä uusien koemuotojen kehittämistä että arviointia.
Koulumme terveydenhoitaja Pirjo Luukkainen jää ansaitulle eläkevapaalle nyt keväällä 2013. Hän toimi tehtävässään vuodesta 1986 lähtien ja on ollut koulumme yhteisössä pidetty työntekijä. Pirjo Luukkaista muistimme koeviikolla luovuttamalla hänelle koulumme standardin, jonka järjestysnumero on LXX(70).
Rehtorimme Jukka Sormunen jäi vuoden virkavapaalle lukukauden 2013 alusta ja siirtyi yritysmaailmaan, opetusteknologian haasteiden pariin.
Ansiokkaasta ja pitkästä opettajuudesta Kuopion kaupungin palveluksessa palkitaan hopeisella ansiomerkillä lehtorit Jyrki Blom ja Makarios Lehtimäki ja kultaisella ansiolmerkillä lehtorit Ritva Tilaeus ja Seppo Venäläinen.
Kansainvälisyys
Kansainvälisyyteen kasvattaminen on ollut Klassikan keskeinen painopistealue jo usean vuoden ajan. Ystävyyskouluvierailut ja projektivierailut ovat antaneet tänäkin lukuvuonna väriä koulutyön arkeen. Kouluumme on tutustunut ryhmät Intiasta ja Pietarista. Myös opettajavierailut toteutettiin edellä mainittuihin kohteisiin. Keväällä 2013 toteutettiin latinan kielen ja uskonnon oppiaineiden yhteinen leirikouluviikko Roomassa. Samaan aikaan saksan opiskelijat vierailivat ystävyyskoulussa Wilhelmshavenissa. Kansainvälisen toiminnan tiimimme käynnisti opiskelijavaihto-ohjelman Espanjaan. Kolme koulumme opiskelijaa tutustuu espanjalaiseen kulttuuriin tulevana lukuvuotena kolmen jakson ajan ja vastaavasti neljä espanjalaista nuorta saapuu Kuopioon ja tutustuu suomalaiseen kulttuuriin. Takumi Masaki, meille klassikkalaisille Masa, tutustui koulumme opetustoimintaan lukuvuoden 2012 alusta maaliskuun loppuun 2013. Lisäksi hän opetti Klassikan opiskelijoille kerhomuotoisesti japanin kieltä ja kulttuuria. Koulumme arkista toimintaamme värittivät vaihto-opiskelijat Grandamy Guillaume Ranskasta, Mafia Gustavo Ekvatorista ja Berger Valerie Itävallasta.
Oppilaskuntatoiminta
Oppilaskunta on toiminut erittäin aktiivisesti koko lukuvuoden ajan. Erityiskiitokset kuuluvat oppilaskunnan hallituksen edelliselle puheenjohtajalle Tiina Räsäselle ja nykyiselle puheenjohtajalle Konsta Hotille. Heidän johdollaan hallitus on toteuttanut monia uusia ideoita toiminnassaan, ja uusia toimintamuotoja on suunniteltu myös seuraavalle lukuvuodelle. Haluan lausua lämpimät kiitokseni oppilaskunnan hallitukselle hyvästä yhteistyöstä ja tehokkaasta opiskelijoiden etujen ajamisesta.
Urheilulukio
Urheilulukiolaisten saavutukset ovat olleet jälleen erinomaisia. Monet urheilijamme ovat olleet hyvin usein leiri- ja kilpailumatkoilla ja silti pystyneet hoitamaan koulutyönsä kiitettävästi. Vuoden urheilulukiolaiseksi on valittu jalkapalloilija Emilia Iskanius 10 A. Hän on runkopelaaja Suomen alle 19-vuotiaiden naisten maajoukkueessa, joka pelaa syksyn 2013 EM-lopputurnauksessa. Myös koulumme opiskelijat Kasperi Kapanen ja Artturi Lehkonen olivat mukana voittamassa jääkiekon nuorten alle 18-vuotiaiden MM-pronssia. Ilkka Herola kiersi aktiivisesti maailmancup osakilpailuja ja oli Suomen paras yhdistetyn mies. Onnittelemme urheilijoitamme hienosta suoriutumisesta lukuvuoden aikana. Urheilulukion saavutuksia on käsitelty kattavammin vuosikertomuksen urheilulukion osuudessa.
Akateeminen menestyminen
Klassikan akateeminen menestyminen sekä osallistuminen erilaisiin nuorten yhteiskunnallisiin tapahtumiin on lisääntynyt selkeästi. Nuoret ovat osoittaneet aktiivisuutta osallistumalla Euroopan nuorten parlamentin kokoukseen, lukiolaisten liiton piirikokouksiin ja tapahtumiin. Henrietta Toivanen 10 F osallistui Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailuun molekyylibiologiaan liittyvällä tutkimustyöllään The Role of Nucleophosmin (NPM1) in Non-Coding RNA Transportation. Henrietta saavutti kilpailussa sekä tunnustuspalkinnon että ABB Oy: n myöntämän erikoispalkinnon parhaasta energia- ja teknologia-teemaisesta työstä. Onnittelut Henrietalle. Samuel Väänänen osallistui Yritys Hyvä 2013 kilpailuun kirjoituksellaan Maanitteleva manifesti ja hän on yksi tämän vuoden voittajista! Onnittelut Samuelille.
Kevään ylioppilastuloksista saamme iloita yhdessä uusien ylioppilaiden kanssa. Ylioppilaskirjoitusten tuloksiin voimme olla erittäin tyytyväisiä. Te uudet ylioppilaat olette tehneet historiaa. Koulumme nousi parhaaksi Pohjois-Savon lukioksi, kun verrataan kirjoitustuloksia keväällä 2013. Toivon kuitenkin, että olemme pystyneet antamaan myös elämän eväitä tulevaisuudellesi. Toivomme, että muistaisit koulumme valintoja vahvistavana asemana, elämäsi raiteilla. Lämpimät onnittelumme kevään 2013 uusille ylioppilaille!
Lopuksi kiitän kaikkia työyhteisömme jäseniä lukuvuoden aikana ahkerasta ja hyvin tehdystä työstä. Lämpimät kiitokset eri yhteistyötahoille, vanhemmille, perheille, koulumme toiminnan ja erityisesti kansainvälisen toiminnan tukemisesta, mm. majoittamalla ulkomaisia vieraitamme ja auttamalla matkaan lähteviä ryhmiä matkarahojen keräämisessä.
Katse suuntautuu jo tulevaan lukuvuoteen, mutta ennen sitä nauttikaamme virkistävästä kesälomasta!
Rehtorin puhe ylioppilasjuhlassa:
Kuopiossa kesäkuun 1. päivänä 2013
Juha Torniainen
vs. Rehtori