Urheilun vuosikertomus 2019-2020
Koronavirus iski alkuvuodesta Eurooppaan ja Italian kautta myös Suomeen. Kuopion kaupunki ilmoitti kaikkien sisäliikuntapaikkojen sulkemisesta 14.3. alkaen. Viruksen aiheuttamien sulku- ja varotoimien vuoksi urheilukeväästä tuli todella poikkeuksellinen. Seurat joutuivat lopettamaan kesää kohti valmistavan normaaliharjoittelun ja talvilajien sarjat keskeytettiin. Kevään viimeiset 2,5 kuukautta urheiltiin ”etäharjoitellen” – kuka mitenkin.
Jääkiekko, Herkko Koski
Kuluva kausi jää varmasti kaikille, myös urheiluväelle mieleen Koronan luomien rajoituksien ja jääkiekon näkökulmasta kauden kesken jäämisen osalta. Akatemian valmennuksessa vastuu henkilöiden osalta muutoksia tuli sen verran että, mennyt kausi oli ensimmäinen, jolloin meillä oli naisten liiga joukkueessa päätoiminen valmentaja. Marjo Voutilainen aloitti tehtävässään 1.8.2019- ja hänen sopimuksensa jatkuu myös ainakin tulevan kauden ajan. Tämä antoi uuden resurssin myös akatemian aamuvalmennukseen naispelaajien osalta. Iiro Maukonen siirtyi B-junioreiden valmentajan tehtävästä A-nuoriin ja Iiron tilalle B:hen palkattiin Niko Kallela.
Aikaisempien vuosien tapaan juniori KalPan joukkueet olivat vahvasti kilvoittelemassa eri ikäluokkien mitaleista, kunnes kausi katkesi ennen loppu huipennusta. Eri ikäluokkien juniorimaajoukkueissa sekä Naisten maajoukkueessa, nähtiin taas useita KalPalaisia akatemiaurheilijoita.
Kuopion urheiluakatemian toimintaympäristö kaikkine tukipalveluineen ja seuran omat toimenpiteet Kilpa- ja huippu-urheilun valmistavan vaiheen osalta, ovat merkittävät. Aina löytyy kehitettävää ja toimenpiteitä entistä laadukkaamman arjen rakentamiseksi on jo tehty.
Kauden painopisteenä oli entisestään, henkilökohtaisten kehityssuunnitelmien mukaiset painopiste harjoittelut, sekä kehityskeskustelujen ja henkilökohtaisten palautteiden määrällinen kasvattaminen. Tässä onnistuttiinkin osittain, varsinkin niiden pelaajien kohdalla, joiden arjessa on mukana päätoiminen valmentaja.
B-SM joukkueen osalta jatkettiin akatemiapalveluiden osalta, Antti Heinäsen kanssa toteutettavaa kuormituksen- ja palautumisen seurantaa kilpailukauden aikana. Psyykkisen valmentautumisen asioita pyrittiin myös entistä paremmin jalkauttamaan, Grönholmin Saaran ja B1 ja Naisten päävalmentajien kautta. Jääkiekkolehtorin virassa järjestimme urheilulukion opinto-ohjaajien kanssa säännöllisiä jaksopalavereja, joissa kävimme kaikkien kiekkoilijoiden kuulumiset ja opintojen etenemiset läpi. Näitä kaikkia toimintoja on jatkossakin tarkoitus jatkaa ja kehittää.
Kauden aikana harjoitusryhmiä 2.asteen opiskelijoiden osalta oli neljä kpl:tta, joista kolme harjoitteli Niiralan jäähallissa ja yksi Toivalan tuplajäillä. Harjoituksia oli 3-4 kertaa viikossa. Yläkouluvaiheessa harjoittelu toteutettiin tiistaisin ja torstaisin kahdessa ryhmässä, Toivalassa ja Lippumäessä.
Kuluneella kaudella jääkiekkoilijoiden aamuvalmennuksessa oli mukana yli kymmenen valmentajaa. Iso kiitos kaikille heittäytymisestä ja ammattimaisesta tekemisestä!
Me jääkiekkovalmentajat haluamme onnitella valmistuneita ja kaikkia, jotka ovat päivittäin ponnistelleet urheilu-uran ja opintojensa eteen. Tsemppiä kesään, huilataan sopivasti ja treenataan järkevästi!
Marjo Voutilainen valittiin Urheiluakatemian Vuoden Valmentajaksi.
Salibandy, Mikko Tiihonen
”Salibandykausi 2019-2020 oli Klassikan salibandyryhmällä työntäyteinen. Syksyn nuorten SM-karsinnat iskivät alkutahdit, josta lähdettiin sitten suuntaamaan kohti kauden sarjapelejä, kukin omissa joukkueissaan.
Ella Jolkkonen teki läpimurron naisten liigaryhmään ja on vahvasti tyrkyllä tyttöjen maajoukkueeseen. Topias Simonen vakiinnutti paikkansa miesten liigajoukkueessa ja Suomen U19-maajoukkueessa. Ensimmäiset liigamaalit merkittiin myös Samu Kärkkäiselle ja Jarno Laukkaselle.
Korona pysäytti kilpakauden hieman kesken ja lopullinen tasonmittaus jäi tekemättä. Tilanne kuitenkin käsiteltiin nopeasti ja urheilijat ottivat omatoimisen harjoittelun haasteet hyvin vastaan. Tästä suunnataan katseet tulevaan. Edelleen keskiössä on laadukas työ arjessa, niin urheilun, kuin koulunkin osalta. Näistä tehtävistä Klassikan salibandylinjan opiskelijat ovat suoriutuneet aina esimerkillisesti ja uskon että sama jatkuu myös ensi kaudella.
Jalkapallo/tytöt, Olli-Pekka Ojala
Tärkeimmät tapahtumat:
KuPSin naisten joukkueen nouseminen Naisten Liigaan ja sijoittuminen 5. sijalle, tämän myötä naisjalkapallon arvostuksen nostaminen sille kuuluvalle tasolle.
Urheilu Akatemian turnaus 2020: Pystyttiin osallistumaan Mäkelänrinteen kanssa yhdistelmä joukkueella.
Potentiaalisimmat yksilöt:
Nanne Ruuskanen: KuPS naisten joukkueen tärkeimpiä pelaajia, melkein kaikissa peleissä täydet minuutit. Kauden aikana nouseminen U19-maajoukkueeseen ja pelaaminen virallisissa maaotteluissa. Lukuisia palkintoja seuran/ kaupungin puolelta. Ravintoasioissa kontaktoitu Jaakko Mursua.
Anna-Stina Simonen: Nousi naisten edustusjoukkueeseen 16-vuotiaana ja teki myös Liigauran avausmaalinsa. Kuuluu oman ikäisten ja myös 2002-syntyneiden maajoukkueeseen.
Anni Hartikainen: Nousi edustusjoukkueeseen 16-vuotiaana ja teki myös Liigadebyytin. Valitettavasti polvi vamma kesäkuussa 2019 pilasi kauden. Tehnyt huiman työn kuntoutumisen eteen ja tullee nousemaan naisten pelaavaan kokoonpanoon. Kuulunut 2003-syntyneiden maajoukkueeseen. Valittu maajoukkuevalmentajien puolelta yhdeksi lupaavimmaksi tyttö pelaajaksi.
Hanna Sherazer: Muutti joulukuussa Kuopioon ja siirtyi pelaamaan KuPSin naisten joukkueeseen. Kuuluu U19-maajoukkueeseen.
Harjoittelu:
Edellä mainitut pelaajat osallistuivat pääosion naisten aamuharjoitteluun. Joissakin jaksoissa olivat mukana pelkästään akatemian pallollisissa harjoituksissa. Muiden pelaajien osalta harjoittelussa paljon painotusta fysiikkapohjan parantamisessa sekä urheilijan elämän laadun nostamisessa. Aloitettiin myös psyykkisen valmennuksen prosessi yhdessä Saara Grönholmin kanssa. Palloharjoittelussa keskittyminen pääosin pelipaikkakohtaiseen harjoitteluun ja tämän kautta pystytty seuraamaan pelaajien kuormittumista niin, että kokonaiskuorma ei kasva liian suureksi.
Jalkapallo/pojat, Esa Pekonen
Lukuvuosi on ollut jalkapalloilevien poikien osalta hyvä. Pelaajien kehitys on jatkunut valtaosin suotuisana.
Urheiluoppilaitosten SM-kilpailussa Kuopion alueen urheiluakatemia pelasi itsensä mestariksi. Lopputurnaus pelattiin marraskuun alussa Eerikkilän urheiluopistolla.
KuPS:n A- ja B -juniorit selvisivät molemmat tiensä SM -loppusarjaan. B -juniorit sijoittuivat yhdeksänneksi. A -juniorit voittivat Suomen mestaruuden.
KuPS:n Veikkausliiga – joukkue voitti 43 vuoden tauon jälkeen Suomen mestaruuden. Veikkausliiga – joukkueen sopimuspelaajia ovat olleet Aleksi Honka-Hallila, Taneli Hämäläinen, Toni Miettinen, Viljami Aittokoski, Albert Vauhkonen, Eetu Rissanen ja Hemmo Riihimäki.
Toni Miettinen siirtyi lokakuussa Tanskan pääsarjan FC Nordsjälland-joukkueeseen.
Poikamaajoukkueissa esiintyivät lukuvuoden aikana Toni Miettinen, Eetu Rissanen, Viljami Aittokoski, Hemmo Riihimäki ja Elias Salminen.
Hemmo Riihimäki valittiin Vuoden 2020 Urheilulukiolaiseksi.
Lentopallo, Jukka Lehtonen
Studentia toimi kolmantena vuonna peräkkäin lentopallon osalta urheiluakatemian harjoituspaikkana. Fysiikkaharjoittelu toteutettiin totutusti Kuopio-Hallilla. Harjoittelua toteutettiin akatemialaisten kokonaisrasituksesta riippuen noin 3 kertaa viikossa. Harjoitusryhmien koot pysyivät tänä vuonna hyvinä mahdollistaen henkilökohtaisiin taitoihin keskittymisen. Tiistai pidettiin lajin osalta yhteisvuorona poikien ja tyttöjen kesken. Harjoittelu sujui maaliskuuhun 2020 asti suunnitelmien mukaan. viikon 11 jälkeen harjoittelu toteutettiin etäharjoitteluna ja yhteyttä urheiluakatemialaisiin pidettiin videopalaverien, puheluiden, sähköpostin ja viestiohjelmien avulla. Lisäksi viimeisessä jaksossa oppilaat saivat myös tehtäviä koskien lentopallon eri osa-alueita. Lentopallon kaikki nuorten sarjat keskeytettiin ja täten myös sekä B- ja A-nuorten että aikuisten sarjat jäivät kesken.
Maastohiihto, Mika Venäläinen
Maastohiihtoryhmä vahvistui tälle lukukaudelle kolmella uudella urheilijalla. Ryhmän koko oli 7 urheilijaa. Syksyn harjoituksissa pääteemana oli monipuolinen perusharjoittelu. Maanantai aamujen harjoitus muutettiin tiistaiksi, joka mahdollisti kolmen kehittävän harjoituksen teon. Ennen lajiharjoitus- ja kilpailukautta tehdyissä testeissä ja kontrolleissa koko ryhmän tuloksissa oli tapahtunut parannusta, niilläkin joilla lähtötasokin oli jo hyvä.
Lajiharjoituskausi aloitettiin Puijon ensilumenladulla marraskuun alkupuolella ja loppujen lopuksi ensilumenladusta muodostui ”koko kauden latu” huonoista lumiolosuhteista johtuen. Muiden latujen käyttö rajoittui ihan muutamiin harjoituksiin. Jälkikäteen voidaan kuitenkin todeta, että edellä mainitut olosuhteet eivät vaikuttaneet negatiivisesti kilpailusuorituksiin. Kilpailukausi päättyi kesken koronaepidemian takia niin, että toiset SM kisat Vaajakoskella jäivät pitämättä, mutta onneksi helmikuun Kontiolahden SM hiihdot kisailtiin ihan normaalisti. Tuloksena henkilökohtaisilla matkoilla oli Miehet 17 sarjassa Santeri Kirjavainen 6., Markus Saaranen 7., Nuutti Mäkinen 17. N20 sarjassa Nina Vänskä 14. M18 sarjan voittaneessa Puijon hiihtoseuran joukkueen yhtenä viestinviejänä oli Santeri Kirjavainen ja Markus Saaranen pronssia voittaneessa joukkueessa.
Loppu lukukausi suoritettiin ns. etänä koronavirus tartuntavaaran vuoksi.
Mika Venäläinen
Suunnistus, Jaakko Leppänen
Syksyllä 2019 Kuopiossa suunnistus tuli uutena lajina mukaan urheiluakatemian toimintaan. Suunnistusvalmentajan näkövinkkelistä tilanne oli erittäin mielenkiintoinen, mutta samalla se oli haastava mahdollisuus. Aikaisempia toimintamalleja ei ollut, joten pääsimme aloittamaan puhtaalta pöydältä. Lisähaasteen valmentautumiseen toi se, etteivät urheilijat olleet valmentajalle entuudestaan tuttuja muuten kuin edellisen kesän tulosten ja muutamien kisapaikoilla tehtyjen havaintojen kautta.
Harjoittelua suunnittelimme yhdessä valmentajien ja urheilijoiden kanssa. Urheiluakatemia tarjosi raamit (lukujärjestys), loistavia puitteita (Kuopiohalli) ja tukipalveluja (fysioterapia, psyykkinen valmennus, valmentajakoulutus) sekä mahdollisuuden lajien väliseen yhteistyöhön (yleisurheilu). Kuopion Suunnistajilta tuli karttapohjat taitoharjoittelun järjestämiseen sekä muu materiaali (tulostin, rastiliput). Puitteet olivat kunnossa. Kuopio tarjoaa kestävyysurheilijalle loistavat harjoittelumahdollisuudet niin ulkona kuin sisälläkin.
Valmentautuminen perustui aamuharjoituksiin, joita järjestimme 2-3 kertaan viikossa. Suunnistajan perustreenaus on lähellä kestävyysjuoksijan harjoittelua, mutta lisänä taitoharjoittelu kartan kanssa juosten maastossa (metsä, kortteli). Teimme kaksi harjoituksista pääosin yleisurheilijoiden kanssa, sisältäen juoksuvetoja, kuntopiiriä ja liikkuvuusharjoitteita. Kerran viikossa suunnistimme maastossa (metsä, kaupunki) lumitilanteen mukaan. Suunnistusharjoitusten suunnittelun teki haastavaksi aikataulutus aamuisin. Harjoitukset aloitimme kello 7.45- 8.00 valmentajan ”whatsupissa” ilmoittamassa paikassa (0-10km Klassikalta) ja lopetimme siten, että ehdimme siirtyä koululle ja huoltaa ennen oppituntien alkua. Motivoituneet urheilijat olivat aina ajoissa sovitussa paikassa, jolloin ehdimme harjoitukset pitää suunnitellusti ja ajoissa vielä koulullekin!
Suunnistajan on kehittyäkseen käytävä harjoittelemassa uusissa maastoissa. Syksyllä pidimme yhden päiväleirin Joensuussa (2 karttatreeniä) ja tammikuussa leireilimme Kirkkonummella (5 kartta treeniä) kolmen päivän ajan. Etäopiskelun alettua harjoitukset siirtyivät pelkästään maastoon ja kauemmas (10-50km) Kuopiosta. Valmentajana valmistelin harjoitukset edellisenä päivänä ja urheilijat kävivät tekemässä sen yhdessä valmentajiensa (isät) kanssa seuraavana iltana.
Fysioterapiaopiskelijat tekivät ryhti- ja liikkuvuuskartoituksen urheilijoille. Kartoituksen perusteella laadittiin henkilökohtainen harjoitusohjelma huoltavaksi harjoitukseksi. Psyykkinen valmennus aloitettiin, mutta koronatilanne esti loput suunnitellut harjoitukset ja tapaamiset. Koetun perusteella nämä tukitoimenpiteet ovat erittäin tarpeellisia nuorille opiskeleville urheilijoille.
Puitteet harjoitteluun ovat kunnossa Kuopion Urheiluakatemiassa suunnistuksen osalta. Haasteena suunnistustaidon kehittämiselle on uusien maastojen ja karttojen hyödyntäminen. Yhtenä tärkeänä harjoitusten rajoitteena ovat 2025 järjestettävät MM-kisat, joiden vuoksi Klassikan lukion lähin suunnistusmaasto Puijolla on harjoittelukiellossa eikä siellä saa harjoitella suunnistusta. Suunnistus on taitoharjoittelun osalta vaativaa. Se sisältää harjoittelua kaupunkialueella tapahtuvasta vartin suorituksesta aina mäkisessä poluttomassa maastossa juostavaan puolimaratonin matkaan koko ajan keskittyen. Yksittäisen taitoharjoituksen suunnittelu ja toteutus vaativat paljon aikaa ja sen toteuttaminen optimaalisesti olisi parasta siten, että harjoituksessa olisi isompi joukko suunnistajia. Tämä toisi kilpailutilannetta vastaavat olosuhteet; sopivaa painetta ja hyvää vertailu- ja analysointipohjaa. Kuluneen vuoden aikana oli ilo työskennellä näiden suunnistajanuorten kanssa. He olivat motivoituneita, ahkeria, hoitivat koulun ja käyttäytyivät muutenkin esimerkillisesti. Yhteistyö valmentajien kanssa toimi mutkattomasti. Kilpailukausi ei kevään osalta ole koronaviruksen vuoksi alkanut vielä (toukokuussa 2020).
Saavutuksiltaan syksyn 2019 SM-kisojen saldo oli väriltään pronssinen. Santeri Kirjavainen voitti pronssia pitkällä matkalla, erikoispitkällä matkalla sekä yösuunnistuksessa. Lisäksi viestissä Santeri voitti pronssia yhdessä Jerry Hyvösen ja Kasperi Hämäläisen kanssa.
Mäkihyppy, Kai Kovaljeff
Akatemia/PHS-harjoitusryhmissä harjoitteli menneellä harjoituskaudella neljä Klassikassa opiskelevaa urheilijaa (3 poikaa ja 1 tyttö).
Akatemiavalmennukseen saatiin toivottua apua, kun Kimmo Yliriesto liittyi vahvistamaan valmennustiimiä. Kimmon vastuuseen kuului akatemiaan kuuluvien ei-maajoukkueurheilijoiden valmennuksen ohjelmointi, Kai Kovaljeffin vastatessa maajoukkueurheilijoista.
Harjoituksissa keskityttiin monipuolisesti fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen, sekä pyrittiin kasvattamaan myös itse lajiharjoittelun määrää vuositasolla.
Jonne Veteläinen avasi kuluneella kaudella pistetilinsä continental cup -tasolla, ollen parhaimmillaan 15. sijalla. Jonne myös edusti Suomea NMM-kilpailuissa Saksan Oberwiesenthalissa.
Vilma Meis nappasi N18 sarjassa SM pronssia.
Uinti, Mikko Lonka
Kaudella 2019-20 uintiurheilun ryhmässä on harjoitellut viisi urheilijaa urheilulukion puolelta. Näistä viidestä yhden päälaji on uinti, kahden triathlon ja kahden taitouinti. Ryhmän harjoituksissa kävi myös yläkouluikäisiä urheilijoita, urheiluAmis urheilija ja korkeammalla asteella opiskelevia urheilijoita. Lajikirjoa hyödynnettiin harjoittelun toteutuksessa mm. Urheilijat pitivät toisilleen lajispesifejä harjoitteita ja tätä kautta monipuolisuutta saatiin lisättyä.
URLU:n urheilijoiden parhaat saavutukset 2019-20:
Anu Koivisto (taitouinti): NSM tekninen 4. ja vapaa 5. 2019 kuviomestaruus NSM 7. ja SM 9.
Viivi Pöykiö (taitouinti): SM tekninen 4. ja vapaa 5.
Annastiina Karvinen (taitouinti): kuviomestaruus NSM 17. ja SM 17.
Ohto Pihlajamäki (uinti): NSM (25m allas) P18 50 pu 24.
Saana Karttunen (triathlon): T17 SM-sprintti 3. ja T17 SM-duathlonissa 2.
Lisäksi Anu Koivisto ja Annastiina Karvinen saivat paikan taitouinnin nuorten maajoukkueeseen kaudelle 2019-2020, mutta he eivät ottaneet paikkoja vastaan johtuen maajoukkuetoiminnan huonosta organisoinnista. Triathlonissa Saana Karttunen kuului kaudella 2019-20 nuorten maajoukkueeseen.
Yleisurheilu, Matti Haatainen ja Jyrki Blom
Kesän 2019 Klassikan ainoa SM-mitalisti oli moukarinheittäjä Tiia-Maria Paldanius N17-sarjan SM-hopeamitalillaan. Nuorten nelimaaottelussa Tiia-Maria sijoittui neljänneksi. Saman sarjan Klassikan keihäri Riia Toivanen sijoittui SM-kuutoseksi. Klassikan nuoret juoksijat napsivat kesäkaudella lukuisia sijoituksia mitalin tuntumaan: Lotta Tarvainen neljäs N17 3000 metrillä, Otto Vilpponen viides M16 800 metrillä, Kia Paanila kuudes N19 200 metrillä, Vera Nylander seitsemäs N17 3000 metrillä ja Mette Lukin kahdeksas N19 400 metrillä. Hallikaudella Elias Sopo otti pronssia M19 -sarjan 60 metrillä. Pistesijoille SM-halleissa ylsivät Tarvainen (neljäs N19 3000m), Roni Tirkkonen (neljäs M19 800m), Vilpponen (neljäs M17 1500m) ja Mia Ruhkanen (7. N19 3000m).
Jos Klassikan yleisurheilijat napsivat lukuisia pistesijoja SM-kisoista, niin Ammattiopiston puolelta löytyi varsinainen mitalirohmu. Kaisu Eskelinen saalisti kauden aikana kaikkiaan neljä SM-mitalia: kultaa N19 kuulassa kesällä 2019, pronssia samoissa kisoissa sekä kiekossa että moukarissa ja vielä pronssia SM-halleista N22-sarjan kuulassa. Meiju Eskelinen oli mitalin tuntumassa nelossijalla sarjan N19 keihäänheitossa ja sijoittui seitsemänneksi kuulassa. Kaudella hieman epäonninen Sara Francis sijoittui kuudenneksi halli-SM -kisojen 200 metrillä sarjassa N22.
Maaliskuun puolivälistä 2020 alkaen Koronavirus mullisti Suomessa, Savossa ja samalla Kuopiossa niin koulunkäynnin kuin erilaiset harrastuksetkin. Urheilijoiden ja valmentajien mielikuvitus on ollut kovilla, kun korvaavia harjoitteita on pyritty tekemään poikkeuksellisissa ympäristöissä. Kesältä 2020 on peruttu niin Olympia- kuin Yleisurheilun EM-kisatkin. Heinäkuun loppuun mennessä tullaan Suomessa pitämään vain pienemmän yleisömäärän ja mittaluokan yleisurheilukilpailuja. SM-kisat eri sarjoissa tullaan näillä näkymin kuitenkin syksyllä urheilemaan ja on mielenkiintoista nähdä, miten kunkin harjoittelu on onnistunut ja intensiteetti tekemiseen säilynyt riittävän korkeana!
Telinevoimistelu, Meiju Virta NTV urheiluakatemian ryhmässä on harjoitellut yhteensä 4 voimistelijaa kaudella 2019-2020. Yksi heistä siirtyi vuodenvaihteessa yleisurheiluun. Treenit on pidetty ma/ke, ti ja pe aamuina Kuopio-hallissa, valmentajana allekirjoittanut. Tiistaisin mukana ovat olleet myös yläkoululaiset. Ryhmän voimistelijat ovat osallistuneet aamutreeneihin ahkerasti ja motivoituneella asenteella. Aamutreeneissä on keskitytty jokaisen omiin kehityskohteisiin. Loppukevät suoritettiin koronan takia omatoimisilla aamuharjoituksilla treenipäiväkirjaa pitäen. Tytöt kävivät erityisen paljon lenkkeilemässä, koska meillä alkoi koronan myötä peruskuntokausi. Tulevana vuonna ryhmä toivottavasti kasvaa vielä suuremmaksi. Vuosikertomus 2019-2020Kuopion klassillinen lukio7.5.2019