Lukuvuosi 2019 – 2020 on Klassikan toiminnan 80. vuosi. Lukuvuoden aloitti 652 opiskelijaa, joista urheilulukiolaisia oli 165.
Lukuvuoden painopistealueina ovat olleet yhteisöllisyys ja hyvinvointi, kansainvälisyys ja lukioiden opetussuunnitelmatyö LOPS2021.
Korona pyöräytti koulutyön uudenlaiseksi
Edellistä vuotta kuvasin vuosikertomuksessa muutosten vuodeksi. Tätä lukuvuotta voisi kuvata sopeutumisen vuodeksi. Pandemiaksi riistäytynyt koronavirus (Covid-19) sukelsi Suomen arkeen täydellä voimalla maaliskuun alussa heti koulun talviloman jälkeen. Ensin lähdettiin liikkeelle käsien pesemisen ohjeista ja ulkomaanlomilta palaavien omaehtoisista karanteeneista. Sitten ylioppilaskokeen reealikokeet aikaistettiin viikolla, jolloin toisella yo-koeviikolla järjestettiin joka päivä yo-koe. Lopuksi alkoi monimuoto-opetuksen aika, jota kesti aina lukuvuoden loppuun saakka.
Etäopetus on sujunut yllättävänkin hyvin siihen nähden, että asiaan ei ehditty valmistautua. Asiaa ovat auttaneet opettajien hyvät teknologiset taidot, oman alansa rautainen ammattitaito ja yhteishenki, jossa kollegaa on autettu aina tarvittaessa. Opiskelijat ovat ottaneet tilanteen haasteena, josta on selviydyttävä. Opiskelumotivaatio on kantanut, kun etäopetus on alkanut puuduttaa. Tärkeä havainto on ollut, että kaikki ovat oppineet aivan uusia taitoja. Osa on jopa kokenut etäopiskelun ja etäopettamisen itselleen sopivaksi. Kääntöpuolena ovat olleet jatkuvan koneella olemisen aiheuttamat niska- ja hartiaseudun vaivat, sosiaalisten kontaktien vähentyminen ja yksitoikkoinen koneella istuminen.
Henkilökunnassa ei tapahtunut suuria muutoksia lukuvuoden aikana. Oli kuitenkin hienoa huomata, kuinka ensimmäistä vuottaan lukiossa työskentelevät nuoret taipuivat moniin haasteisiin, vaikka jo kurssien haltuunotossa on oma työnsä. Va. rehtorina jatkoi koko lukuvuoden Inka Kokkonen ja apulaisrehtoreina olivat lehtorit Kerttu Happonen ja Jonna Kuusisto. Koulusihteerinä jatkoi Päivi Savinainen. Klassikan rehtorin virkaan valittiin Nilsiän lukion rehtori Anna-Maija Tiilikainen, joka aloittaa työnsä 1.8.2020.
Yhteisöllisiä tapahtumia
Lukuvuosi kaikilta osin on ollut erittäin aktiivinen ja lukuisia tapahtumia, vierailuita ja opiskelijoiden järjestämiä tapahtumia on toteutettu. Klassikanpäivää vietettiin kansainvälisyysteemalla. 1.opintovuoden opiskelijat tuottivat iltapäivän monipuolisen ohjelman kolmatta kertaa koulussamme toteutettavan tiimijakson aikana. Kiitos heille luovista ideoista ja hienosta toteutuksesta! Entisen rehtorimme Jukka Sormusen kuva julkaistiin juhlallisessa tilaisuudessa ja kaikkien koulumme entisten rehtoreiden kuvat pääsivät ruokalamme seinälle. Musiikin lehtori Mervi Kovanen lahjakkaine opiskelijoineen järjesti hyväntekeväisyyskonsertin Keitä ne on ne sankarit? Koskettavan ja taidokkaan konsertin tuotto lahjoitettiin nuorten mielenterveystyölle. Monia muitakin tapahtumia järjestettin, kuten pyöräilyviikko, ja niistä on lisää tietoa vuosikertomuksen sivuilla. Kiitos kaikille aktiivisyydesta, yhteisöllisyydestä ja innostumisesta Klassikan yhteisön hyväksi!
Kansainvälisyys- ja globaalikasvatus on ollut poikkeuksellisen monipuolista
Kansainvälisyys- ja globaalikasvatustoiminta on ollut monipuolista. Olemme olleet mukana kolmessa Erasmus+ hankkeessa: Challenge, On Your Bike ja Robot Dance -hankkeissa. Hankkeille tuli myös hankaluuksia matkan varrella, kun Ranskan lakot ja koronarajoitukset estivät hanketapaamiset. FinEduAi-hankkeen myötä opiskelijoita vieraili myös Pietarissa. Merkittävää kansainvälisyystoimintaa tehtiin myös kotikansainvälisyydessä: Taksvärkkikeräyksen lisäksi opiskelijat huoltajineen lahjoittivat valtavan määrän vaatteita, pyyhkeitä, lakanoita ja leluja Gambian kouluille yhteistyössä A&A volunteerin Charityn kanssa. One World -toiminta alkoi vesikasvatusprojekteineen ja kirpputoreineen. Opiskelijoita osallistui myös Aktiivisen kansalaisen passin tekemiseen.
Opiskelijakunnan aktiivisuus ilahduttaa
Opiskelijakuntamme aktiivisuus on näkynyt monin tavoin. Kansainvälisyys- ja globaalikasvatustoiminnan lisäksi on ollut monenlaista muuta toimintaa: liikuntatutorit ovat liikuttaneet aktiivisesti niin opettajia kuin opiskelijoita. Toiminta on osa Ryhtiliike lukiossa -hanketta ja se jatkuu myös tulevana lukuvuonna. Opiskelijoiden lehti Non Solum jatkaan uusilla vuosikerroillaan sekä koulumme sivuilla ja sosiaalisessa mediassa julkaistaan koulumme tapahtumista ajankohtaisia uutisia. Opiskelijakunnan hallitus on toiminut aktiivisesti: opiskelijoiden hyvinvointiin tuotu ideoita ja erilaiset tapahtumat ovat piristäneet koulun arkea. Vuosittaisen taksvärkin tuotto lahjoitettiin Gambiaan Faji Kundan koulun tukemiseksi. Kiitos kaikille koulumme erilaisessa toiminnassa mukana olleille opiskelijoille ja heitä ohjanneille opettajille.
Lämpimät onnittelumme, kevään 2020 uusille ylioppilaille!
Lopuksi kiitän kaikkia työyhteisömme jäseniä lukuvuoden aikana ahkerasta ja hyvin tehdystä työstä. Tänä vuonna on erityiskiitos paikallaan. Kaikki venyivät yli omien rajojensa. Piti muuttaa ja muuttua. Kaikki ei aina sujunut kivuitta, mutta sisukkaasti puskettiin eteenpäin. Vipitön ihailuni myös abeille, jotka ulkopuolisen paineen alla sopeutuivat uuteen tilanteeseen niin ylioppilaskirjoitusten aikataulun muuttumisen kuin ylioppilasjuhlien elokuulle siirtymisen vuoksi.
Tässä linkissä kevään 2020 ylioppilasjuhlan juhlatallenne.
Koulutyö alkaa 12.8. – toivottavasti lähiopetuksena. Resilienssiä on kevään aikana kasvatettu, ja käyttöä sille on varmasti monella tapaa nopeasti muuttuvassa maailmassamme. Emme siis varmasti tiedä, millainen on koulun alku elokuussa, mutta riittää kullekin päivälle omat murheensa. Nautitaan seuraavaksi rentouttavasta ja virkistävästä kesälomasta!
Kuopiossa toukokuun 30. päivänä 2020
Inka Kokkonen, va. rehtori