Kestävä elämäntapa ja globaali vastuu lukuvuoden painopistealueena

Yleistä

Tä­män luku­vuo­den pai­no­pis­te­a­lu­eek­si kou­lus­sam­me va­li­koi­tui ope­tus­suun­ni­tel­man aihe­a­lu­eis­ta kes­tä­vä elä­män­tapa ja glo­baa­li vas­tuu. Täs­sä osi­os­sa on ku­vat­tu eri­lai­sia ta­pah­tu­mia ja toi­min­to­ja, joi­ta ai­heen tii­moil­ta olem­me luku­vuo­den ai­ka­na to­teut­ta­neet. Kaik­ki ovat ar­vok­kai­ta asi­oi­ta, mut­ta pit­käs­sä juok­sus­sa tär­kein­tä on se, kuin­ka moni­puo­li­ses­ti asi­at ovat esil­lä ja to­teu­tuk­ses­sa ar­ki­ses­sa elä­mäs­säm­me. Täl­tä osin mer­kit­tä­vää on tänä luku­vuon­na ol­lut kier­rä­tyk­sen te­hos­tu­mi­nen ja moni­puo­lis­tu­mi­nen, kun kou­lul­tam­me löy­ty­vät nyt kier­rä­tys­pis­teet seka­jät­teen li­säk­si pah­vil­le, pa­pe­ril­le, la­sil­le, me­tal­lil­le, bio­jät­teel­le ja uu­sim­pa­na tu­lok­kaa­na muo­vil­le. Kou­lum­me Keke-tii­mi to­teut­ti myös vuo­den­vaih­tees­sa ky­se­lyn kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen asi­ois­ta opis­ke­li­joil­le ja opet­ta­jil­le. Ky­se­lyn tu­lok­sia käy­te­tään hy­väk­si toi­min­nan ke­hit­tä­mi­ses­sä jat­kos­sa.

Hy­vin­voin­nin puo­lel­la luku­vuo­tem­me al­koi tee­maan liit­ty­väl­lä ve­so­päi­väl­lä ja ke­väi­sen ve­son­kin si­säl­tö kä­sit­te­li aihe­a­lu­et­ta. Li­säk­si olem­me edel­leen jat­ka­neet opis­ke­li­joi­den ja opet­ta­jien hy­vin­voin­nin seu­raa­mis­ta ky­se­lyi­den ja työ­hy­vin­voin­ti­pa­rin toi­min­nan avul­la. Konk­reet­ti­ses­ta toi­min­nas­ta mai­nit­ta­koon, että ke­vääl­lä 2019 opet­ta­jat tu­tus­tui­vat tii­meit­täin eri­lai­siin lii­kun­ta­la­jei­hin sekä sai­vat ra­vit­se­mus­o­pas­tus­ta kou­lum­me ti­lois­sa hy­vin­voin­ti­pal­ve­lu­ja pyö­rit­tä­väl­tä Joo­nas Pääk­kö­sel­tä.

Klassikanpäivä 19.11.2018

Kou­lum­me pe­rin­teis­tä juh­la­päi­vää vie­tet­tiin luku­vuo­den tee­man ja tar­kem­min vie­lä YK:n kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen toi­min­ta­oh­jel­man Agen­da 2030 mer­keis­sä maa­nan­tai­na 19.11.2018. Vie­rai­li­joi­na päi­väs­säm­me oli kak­si lu­en­noit­si­jaa, jois­ta  toi­mi­tus­joh­ta­ja Juha Jyl­hä­sal­mi ker­toi elä­mäs­tään, yh­tei­söis­tään ja työ­u­ras­taan.  Pro­fes­so­ri Ur­su­la Schwab piti puo­les­taan lu­en­non ai­hees­ta kes­tä­vän ra­vin­non ter­veys­vai­ku­tuk­set. Li­säk­si vie­rai­li­joi­na oli moni­puo­li­nen jouk­ko ai­heen pa­ris­sa toi­mi­via pai­kal­li­sia yri­tyk­siä ja yh­dis­tyk­siä, jot­ka esit­te­li­vät toi­min­taan­sa opis­ke­li­joil­lem­me au­lan stän­deil­lä.

Opis­ke­li­joi­dem­me pa­nok­se­na päi­vään syn­tyi­vät Agen­da 2030 toi­min­ta­oh­jel­man si­säl­tä­män 17 ta­voit­teen mu­kais­ta pa­jaa, jot­ka tii­mi­jak­soon osal­lis­tu­neet en­sim­mäi­sen opin­to­vuo­den opis­ke­li­jat val­mis­te­li­vat ja ve­ti­vät kou­lum­me muil­le opis­ke­li­joil­le. Tä­män li­säk­si opis­ke­li­joi­den toi­mes­ta val­mis­tui päi­vään Sep­po-peli, jon­ka ky­sy­myk­set kos­ket­ti­vat tee­man osa-alu­ei­ta.

Demokratian puolesta salitapahtuma 3.12.2018

Aihe­a­lu­een so­si­aa­lis­ta ja kult­tuu­ri­puol­ta edus­ti maa­nan­tai­na 3.12.2018 yh­teis­työs­sä Tan­ner-sää­ti­ön ja Päi­vi Pe­re­niuk­sen kans­sa jär­jes­tet­ty sali­ta­pah­tu­ma, jos­sa koko kou­lu pää­si tu­tus­tu­maan Väi­nö Tan­ne­rin uraan po­li­tiik­ko­na ja ta­lous­joh­ta­ja­na elo­ku­van vä­li­tyk­sel­lä. Ti­lai­suu­den vie­raak­si meil­lä oli ilo saa­da kir­jai­li­ja Sir­pa Käh­kö­nen, joka sekä alus­ti ti­lai­suu­den että osal­lis­tui elo­ku­van jäl­kei­seen pa­nee­li­kes­kus­te­luun yh­des­sä vii­den opis­ke­li­jam­me kans­sa.

Vesiviljelyprojekti

Kak­si bi­o­lo­gi­an 2. kurs­sin ryh­mää osal­lis­tui Mars-pro­jek­tiin, jos­sa ver­rat­tiin vesi­vil­je­lyn ja ta­val­li­sen mul­ta­kas­va­tuk­sen ero­ja niin bio­mas­san tuo­tan­nos­sa kuin kus­tan­nuk­sis­sa­kin. Opis­ke­li­jat ja­kau­tui­vat tut­ki­mus­ryh­miin, ja yksi tut­ki­mus­ryh­mä sai kak­si kap­pa­let­ta sa­maa kas­via, jot­ka opet­ta­ja oli käy­nyt os­ta­mas­sa erääs­tä suu­res­ta kuo­pi­o­lai­ses­ta elin­tar­vi­ke­liik­kees­tä (esi­mer­kik­si pak choi, ba­si­li­ka, per­sil­ja). He pun­nit­si­vat kas­vien läh­tö­pai­not ja lait­toi­vat sen jäl­keen toi­sen kas­veis­ta vesi­vil­je­lyyn ja is­tut­ti­vat toi­sen mul­taan. Osa tut­ki­mus­ryh­mis­tä myös ni­me­si omat kas­vin­sa: oli esi­mer­kik­si Tors­ti ja Mic­ha­el sekä Mat­ti ja Valt­te­ri. Kas­va­tus kes­ti kol­mi­sen viik­koa, jon­ka ai­ka­na ryh­mä­läi­set kä­vi­vät kas­te­le­mas­sa mul­las­sa ol­lei­ta kas­ve­jaan. Lo­puk­si kas­vit taas pun­nit­tiin. Kaik­kien tut­ki­mus­ryh­mien saa­mat tu­lok­set yh­dis­tet­tiin sa­maan tau­luk­koon, jon­ka pe­rus­teel­la jo­kai­nen tut­ki­mus­ryh­mä kir­joit­ti tu­los­ten pe­rus­teel­la tut­ki­mus­ra­por­tit. Tut­ki­mus on­nis­tui erin­o­mai­ses­ti ja lop­pu­tu­los oli sel­vä: vesi­vil­je­ly on ylei­ses­ti ot­ta­en te­hok­kaam­pi ja kus­tan­nuk­sil­taan edul­li­sem­pi kuin pe­rin­tei­nen kas­vien vil­je­ly mul­las­sa.

Minna Canth -viikko 6. – 10.5.2019

Tänä vuon­na tuli ku­lu­neek­si 175 vuot­ta yh­den kuu­lui­sim­man kuo­pi­o­lai­sen kult­tuu­ri­hen­ki­lön Min­na Cant­hin syn­ty­mäs­tä. Hä­nen ja hä­nel­le tär­kei­den tasa-arvo- sekä yh­den­ver­tai­suus­a­si­oi­den kun­ni­ak­si pi­dim­me kou­lul­lam­me tou­ko­kuun alku­puo­lel­la tee­ma­vii­kon, jon­ka ai­ka­na tuo­tet­tiin mm. yh­tei­ses­ti näh­tä­väk­si eri oppi­ai­nei­den si­säl­töön is­tu­nei­ta tuo­tok­sia vii­kon ai­heis­ta.

Vuo­si­ker­to­mus 2018-2019Kuo­pi­on klas­sil­li­nen lu­kio7.5.2019