Urheiluvuosi 2013-2014
Mäkihyppy ja yhdistetty / Jarkko Saapunki
Koko ryhmän valmennuskokonaisuus oli seuran/akatemian/Suomen Hiihtoliiton ja Olympiakomitean Nuorten Olympiavalmentajan alaisuudessa pois lukien yhdistetyn kaksikko, joiden harjoittelun ohjelmointi tuli maajoukkueen valmentajilta akatemiavalmentajan toimiessa mäkipuolen konsulttina.
Yhdistetyn puolella Ilkka Herola vankisti asemiaan lajin ykkösurheilijana Suomessa. Hän voitti nuorten MM-hopeaa, sekä edusti Suomea Sotshin talviolympialaisissa. Olympialaisissa sijoitukset olivat normaalimäen kisan 16. ja suurmäen kisan 14. ”Sijoitus on ihan ookoo. Tavoite ei täyttynyt, joten ei voi ihan tyytyväinen olla, mutta eivät nämä myöskään ihan floppeja olleet. Tästä on hyvä jatkaa, suunta on oikea” totesi Ilkka tavoiteltuaan sijoitusta 10 parhaan joukkoon. Oslon maailmancupin kisassa Ilkka sijoittui neljänneksi, mikä on hänen toistaiseksi paras cup-sijoituksensa.
Mäkihyppääjä Elias Vänskä nousi nuorten MM-joukkueeseen, ollen valtakunnan TOP3-hyppääjä kaikissa MM-karsinnoissa.
Jalkapallo, tytöt / Jaakko Pulkkinen
Kolme Klassikan tyttöä pokkasi kaudella EM-mitalin: U19 -tyttöjen EM-pronssia voittaneessa joukkueessa pelasivat Katarina Naumanen, Paula Auvinen ja Erika Winter. EM-karsintaturnauksessa pelasivat edellä mainittujen pelaajien lisäksi Veera Vehviläinen ja Anni-Maija Kauppila.
Muita maajoukkue-edustuksia kertyi tytöillemme myös lukuisasti. Naisten maajoukkueen MM-karsinta– ja harjoituspeleissä pelasi Katarina Naumanen. U18 -tyttöjen maajoukkueleirityksessä mukana oli Anni Havukainen. U17 –tyttöjen EM-karsintaturnauksessa pelasi Jasmin Miettinen. Lisäksi ikäryhmän maajoukkuepeleissä pelasivat Iida Laakkonen ja Tiia Savolainen.
Klassikan tytöt osallistuivat Palloliiton järjestämään Urheiluoppilaitosten turnaukseen Eerikkilässä. Mukaan oli kutsuttu meidän lisäksemme oppilaitokset Helsingistä (Mäkelänrinne ja Pohjois-Haaga), Kokkolasta, Turusta ja Vaasasta. Turnausvoitto oli joukkueellemme kolmas peräkkäinen. Joukkueeseen kuuluivat seuraavat pelaajat: Elsa Sulku, Karoliina Honkakoski, Katarina Naumanen, Veera Vehviläinen, Paula Auvinen, Anni-Maija Kauppila, Erika Winter, Anni Havukainen, Emilia Huupponen, Jasmin Miettinen, Susanna Heinonen, Iida Laakkonen, Tiia Savolainen, Elina Kettunen, Emmi Manninen ja Aino Kröger.
Seuratasolla osa edellä mainituista oli voittamassa Pallokissoille SM-kultaa.
Jalkapallo, pojat / Esa Pekonen
Lukuvuosi on poikajalkapalloilijoiden osalta ollut hyvä. Urheiluoppilaitosten SM-kilpailussa joukkue oli hopealla. Loppuottelussa tuli 2-0 tappio Pohjois-Haagan joukkueelle. Lopputurnaus pelattiin loka-marraskuun vaihteessa Eerikkilän urheiluopistolla.
KuPS:n A-juniorit pelasivat kauden 2013 1.divisioonassa voittaen kaikki pelit. Kevään SM- karsinnoista KuPS:n A-juniorit selvittivät tiensä SM-sarjaan.
KuPS:n B-juniorit voittivat kaudella 2013 Suomen mestaruuden. Kevään SM- karsinnoista KuPS:n B-juniorit selvittivät tiensä SM-sarjaan.
Poikamaajoukkueissa esiintyivät lukuvuoden aikana Jere Tuovinen, Saku Savolainen, Roope Kuosmanen, Mika-Matti Ruuskanen, Aatu Laatikainen, Joonas Nissinen, Mikko Pitkänen ja Ilmari Niskanen.
Jääkiekko / Markku Keinänen
Kausi oli kuopiolaisille jääkiekkofanille mieluisa, koska suurien tunteiden lisäksi tarjottiin myös menestystä. Kilpajoukkueet A-nuoria lukuun ottamatta pääsivät play-off -peleihin, joista sokerina pohjalla oli B-junioreiden pronssimitali. Päivittäisessä toiminnassa niin seura- kuin urheilulukiovalmentajien tavoitteena on yksilön kehittäminen, joka vaatii yhteistyötä kaikilta toiminnassa mukana olevilta. Tehtävä on erittäin haastava valmentajille, koska he suunnittelevat aamu- ja iltavalmennuksen palvelemaan urheilijaa kokonaisvaltaisesti, jossa tulee opiskelun lisäksi myös huomioida harjoittelun kuormitus, ravinto ja lepo. Tällä kaudella loukkaantumisten ja urheiluvammojen määrä oli liian suuri, joten tämä asiaan tulee meidän paneutua valmennuksessa vieläkin paremmin.
KalPasta valittiin tämän kauden aikana maajoukkueisiin kauden aikana yhteensä 20 pelaajaa, jotka edustivat U-20,U-18,U-17 ja Naisten joukkueita. Suurissa rooleissa olivat Artturi Lehkonen ja Kasperi Kapanen. Nais- ja tyttökiekkojoukkueissa pelaavien määrä on myös kasvanut merkittävästi.
Nuoret pelaajat ottivat vastuuta myös SM-liiga joukkueessa, jossa Arttu Lehkonen, Joonas Lyytinen, Mikael Seppälä, Joona Harjama, Henri Kiviaho, Kasperi Kapanen ja Miikka Pitkänen ottivat paikat pelaavasta kokoonpanosta. Poikien pelaaminen SM-liigassa ja maajoukkueessa vaatii myös koululta joustoa ja järjestelyjä, jotta opiskelu ja pelaaminen ovat mahdollista. Kiitos kaikille teille, jotka mahdollistatte tämän toiminnan.
Lentopallo, tytöt / Arttu Keränen
Kauden aikana ilmeni ongelmia niin tilojen kuin myös loukkaantumisten myötä. Tila-asia selvisi hienosti ja loukkaantumisista selvittiin.
Evita Niskanen pelasi naisten edustusjoukkueessa ykkössarjaa sekä A-tyttöjen SM-sarjaa.
Laura Malmivuori pelasi muutaman pelin ykkössarjassa. A-tyttöjen SM-sarjassa hän oli vastuullisessa roolissa.
A-tytöt sijoittuivat kahdeksanneksi omassa SM-sarjassaan. Sarjassa oli noin 30 joukkuetta. Naisten edustusjoukkue säilytti sarjapaikkansa ykkössarjassa.
Lentopallo, pojat / Aki Grekula
Ryhmäni pelaajat pelasivat eri joukkueissa ja joukkueiden menestys ei ollut erityisen hyvä. Sarjoissa pojat pelasivat itseään vanhempia – ja parempia – pelaajia vastaan ja se on toki hyvä asia kehityksen kannalta. Viime syksyyn verrattuna onkin tapahtunut huomattavaa kehitystä jokaisen palaajan kohdalla. Kasper Pennanen aloitti kauden PuWon 1-sarja joukkueessa. Hän sai myös hyvin vastuuta ja pääsi usein kentälle. Esa Hakulinen liittyi samaan joukkueeseen joulutauon aikana ja myös hän oli kentällä lähes koko ajan. Mikael Ruotsalainen kehittyi pelaajista kaikkein eniten. Hän pelasi PuWon B-pojissa ja oli loppukaudesta jo avauskuusikon pelaaja. Joukkueen sijoitus SM-lopputurnauksessa oli 9.
Salibandy / Mikko Tiihonen
Salibandyn lajiryhmän vuosi oli menestyksekäs. Koululiikuntaliiton lopputurnauksesta tuliaisena olivat pronssiset mitalit – usean vuoden tauon jälkeen. Henkilökohtaisella tasolla parhaana saavutuksina voidaan pitää Heikki Koiviston hienoja esityksiä salibandyn liigakarsinnoissa ja Jonne Antikaisen Pohjola Cup -edustuspaikkaa. Myös Henri Putkosen otteet pelikentillä on huomattu ja hän tavoitteleekin tosissaan paikkaa miesten edustusjoukkueesta.
Alppilajit / Ossi Pirinen
Alppivalmennusryhmään kuului lukuvuoden aikana yhdeksän urheilijaa joista kahdeksan oli alppihiihtäjiä ja yksi freestylehiihtäjä. Aktiivisesti kilpailevia oli ryhmässä seitsemän.
Lajiharjoittelu alkoi suurimmalla osalla syyskuussa Keski-Euroopan jäätiköillä. Kotimaassa päästiin lumille marraskuun alkupuolella Pohjois-Suomessa ja lähirinteisiin Pohjois-Savossa vasta joulukuun alussa! Tahkolla voitiin laskea yöpakkasten ansiosta vielä huhtikuun lopulla, joten talvi oli olosuhteitten puolesta lopulta hyvä, kun kovia pakkasjaksojakaan ei ollut.
SM-kilpailuissa kymppisakkiin pääsi usea urheilija. Parhaasta menestyksestä vastasi Markus Juntunen joka saavutti nuorten SM-kisoissa M 21 sarjassa kaksi pronssimitalia, supersuurpujottelussa ja syöksylaskussa.
Terveystilanne oli hyvä eikä tänä lukuvuonna sattunut yhtään loukkaantumista.
Maastohiihto / Mika venäläinen
Lajiharjoituskausi oli poikkeuksellinen vähäisen lumen vuoksi. Elsa Airaksinen teki huikean kauden sijoittuen kaikilla SM- kisamatkoilla mitaleille. Alle 20-vuotiaiden sarjassa Elsa kahmi 20 km:n kultaa, viiden ja kymmenen kilometrin hopeaa, sprintin pronssia sekä päälle vielä KLL:n mestaruuden. Elsa valittiin edustamaan Suomea nuorten MM-hiihtoihin Italian Val di Fiemmeen tammi-helmikuun vaihteessa. MM-kisojen paras henkilökohtainen sijoitus oli viiden kilometrin perinteisen kisan 10. sija.
”Kausi 2013-2014 sujui osaltani varsin menestyksekkäästi. Tavoitteita oli hankala asettaa edelliskauden sairastelun jälkeen, mutta jo ensimmäisissä kisoissa vauhti tuntui olevan kohdillaan. Kunto kesti onneksi läpi pitkän kauden. Kohokohtina jäivät ehdottomasti mieleen nuorten MM-kisat Val Di Fiemmessä ja SM-kulta Lahden kisoista. Toki myös ensimmäiset maailman cup -startit Lahdessa olivat hieno kokemus.” Elsa toteaa.
Tennis / Ari Oikarinen
Tiivis neljän pelaajan tennisryhmämme jäi tällä kertaa kauden aikana ilman SM-mitaleita. Lähimpänä mitalia oli Iida Pätynen Suomen suurimmassa tennisturnauksessa, Koululaisten SM-kilpailuissa. Iida selvisi puolivälieriin, mutta niukka tappio päätti turnauksen juuri ennen mitalipelejä. Samassa turnauksessa Klassikan Lauri Soome voitti kolme karsintasarjan ottelua selviten pääsarjaan ja 16 parhaan joukkoon.
Sarjatenniksessä Kuopion Tennisseuran naisten joukkue pelasi 1. divisioonaa. Mukana oli Iida Pätysen lisäksi Pohjois-Savon akatemian aamutreeneistä Katariina Loikkanen Klassikan urheilulukiosta (valmistui joulukuussa 2013). Naisten joukkue jäi liigakarsinnoista vain vaivaisen yhden pisteen päähän. Oulun joukkuetta vastaan KTS:n joukkueella oli kaksi ottelupalloa joista toisen voittaminen olisi tuonut liigakarsintapaikan.
Lauri Soome pelasi KTS:n miesten 1. joukkueessa 1. divisioonaa. Joukkue sijoittui lohkossaan viidenneksi.
Uinti / Harri Turunen
Maria Siiskonen vastasi uintiryhmän kovimmasta menestyksestä, kun hänet valittiin nuorten EM-kisoihin. Siellä Maria ui 50 metrin rintauinnissa välieriin. Nuorten SM-kisoissa Maria oli 100 metrin matkalla viides ja aikuisten SM-kisoissakin 50 metrin matkalla loppukilpailussa. Toinenkin tyttöuimarimme Veera Kinnunen sijoittui GP-finaalissa 100 metrin vapaauinnissa kahdeksan parhaan joukkoon.
Myös selkäuimari Ville Ihalainen menestyi hienosti. Ville saavutti nuorten SM-hopeaa 100 metrin selkäuinnissa ja finaalipaikan kaksi kertaa pidemmällä matkalla. Myös aikuisten SM-kisoissa Ville ui 16 parhaan joukkoon selkäuintimatkoilla.
Vesipalloilija Joonas Manninen pelasi KuUS:n SM-pronssia voittaneessa nuorten joukkueessa.
Yleisurheilu / Olli Pulkkanen, Jyrki Blom
Kesäkilpailukausi 2013 ja talven hallikilpailukausi 2014 olivat yleisurheilun osalta menestyksekkäät. Mitaleja Suomenmestaruuskilpailuista tuli roppakaupalla ja useamman urheilijat toimesta:
Taneli Juutinen heitti sekä Pohjoismaiden että Suomen että KLL:n mestariksi M 19 keihäässä. Tanelin kesän parhaaksi tulokseksi jäi miehekäs 72,85. Toinen kurssin 2010 keihäänheittäjämme Henri Korhosen parhaaksi saavutukseksi jäi KLL:n mestaruuskilpailujen 4. sija. tuloksella 62,99. Jalkavaivoista kärsinyt Marianne Pitkänen saavutti N 19 sarjan SM-kilpailuissa 4. sijan 800m juoksussa.
Toisen opintovuoden yleisurheilijat menestyivät myöskin hyvin sekä kesän että talven hallikisoissa. Milla Heiskanen tykitti mestaruuteen N17 100m juoksussa ja sijoittui myöskin Sm -halleissa N19 sarjassa toiseksi 200m matkalla. Samu Mikkonen saalisti kesän 2013 SM-kilpailuista M17-sarjassa kultamitalin 800m juoksusta ja hopeaa 3000m matkalta. Lisäksi Samu saavutti keväällä 2014 M19 sarjassa maantiejuoksun hopeaa ja maastojuoksun hopeaa. Samu lähestyy pikkuhiljaa myös yleisen sarjan kansallista kärkeä.
Paluun kilparadoille loukkaantumisten jälkeen juoksijana tehnyt Kirsi Pekkanen saavutti 3. sijan SM-halleissa N19 sarjassa 400m ja 800m juoksussa. Myös muilta 2-vuosikurssin opiskelijoilta nähtiin hyviä suorituksia, joskin osalla urheilijoistamme vaivat ja sairastelut vaikuttivat kesän 2013 ja talven 2014 tuloskuntoon.
Vuonna 2013 aloittaneet yleisurheilijat saavuttivat Suomen hallimestaruuskilpailuissa yhden mestaruuden ja pari muuta mitalisijaa. M17 sarjassa Kalle Hämäläinen juoksi 60m mestariksi ajalla 7.21, joka jäi vain pari sadasosaa hänen samana talvena juostusta ennätyksestään. Vili Holopainen saavutti pronssia M17 sarjan 800m juoksussa ja Lassi-Pekka Korhonen niin ikään pronssia kiekonheiton talvimestaruuskilpailuissa.
Yksilölajit / Markku Ukkonen
Yksilölajien ryhmä koostui yhdeksän eri lajin urheilijoista. Lajikirjosta edustettuna olivat seuraavat lajit: golf, taitoluistelu, pesäpallo, pöytätennis, judo, motocross, shakki, suunnistus, ratsastus, karting ja tanssi.
Menestynein laji näistä mitalien määrässä mitattuna oli golf. Linda Haara voitti reikäpelin 18-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestaruuden. Samoissa kisoissa Janne Koivisto saavutti 21-v SM-pronssia ja Ida Horttanainen puolestaan 16-vuotiaiden tyttöjen pronssia. Lyöntipelin SM-kilpailuissa golfaavat tyttömme pysyivät mitalikannassa: Lindalle 18-v ja Idalle 16-vuotiaiden pronssiset mitalit.
Muista lajeista mainittakoon shakki, jossa Erik Rönkä voitti alle 20v-sarjassa Pohjoismaiden hopeaa ja SM-pronssia.
Uutta Klassikan urheilulukiossa:
Taito- ja ominaisuusvalmennus / Antti Heinänen
Aloitin Urheiluakatemian valmennustiimissä tämän vuoden alussa. Läpikäytäviä harjoitusryhmiä on yhteensä 17. Olen ehtinyt käymään läpi kevään aikana lähes kaikki Kuopion lajit 2-4 harjoituskertana.
Ensimmäisillä harjoituskerroilla olen katsonut urheilijoiden yleisiä taitoja ja ominaisuuksia. Lisäksi olen seurannut urheilijoiden henkistä valmiutta harjoitteluun. Tämä näkyy esim vireystilana aamuharjoittelussa. Osa urheilijoista valmistaa itsensä aamuharjoitteluun ravinnon, unen ja kokonaishallinnan kautta. Tämä näkyy henkisenä ja fyysisenä vastaanottokykynä sekä iloisuutena aamuharjoittelussa. Onneksi vain pieni osa urheilijoista on tullut aamuharjoituksiin vain heräilemään.
Toinen asia on ollut myös herättää ajatus jokaisen harjoituksen laadullisesta tasosta. Urheilijan tulisi ymmärtää pyrkiä tekemään harjoitus henkisesti ja fyysisesti laadukkaammin kuin kilpailijansa. Osa urheilijoista ymmärtää, että tämä on ajankäytöllisesti yksinkertaisin tapa saada kilpailuetua muihin nähden. Taidollisesta näkövinkkelistä vain ajatteleminen ja keskittyminen kehoon rakentaa elimistön hermoverkostoa. Tämän avulla urheilija voi yltää yhä monimutkaisempiin ja luovempiin suorituksiin.
Yleiset havainnot Akatemiaurheilijoiden peruspuutteista ovat hyvin selvät. Iso osa urheilijoista kärsii jonkinlaisesta lihastoimintaketjujen liikkuvuusrajoitteista. Tämä näkyy väistämättä myös harjoittelussa ja taidon oppimisessa. Tosin tämä on myös yksinkertaisimpia asioita korjattavaksi! On ollut hienoa nähdä erittäin motivoituneita ja innostuneita urheilijoita. Ryhmähenki ja halu kehittyä ovat hyvällä tasolla sekä vastaanottavuus on ollut erittäin hienoa.
Vuosikertomus 2013-2014Non Scholae - Sed Vitae31.5.2014