Jalkapallo / tytöt, Jaakko Pulkkinen
Kilpailullisesti kauden aikana osallistuimme Palloliiton järjestämään Urheiluoppilaitosten turnaukseen Eerikkilässä. Mukaan oli päässyt meidän lisäksi oppilaitokset Helsingistä (Mäkelänrinne ja Pohjois-Haaga), Tampereelta, Turusta ja Vaasasta. Turnausvoitto oli meidän joukkueellemme neljäs peräkkäinen. Joukkueeseen kuuluivat seuraavat pelaajat:
Elsa Sulku, Pauliina Tähtinen, Katarina Naumanen, Jasmin Miettinen, Anni Havukainen, Paula Auvinen, Anni Hänninen, Iida Laakkonen, Anni-Maija Kauppila, Tiia Savolainen, Aino Kröger, Elina Kettunen, Ellen Rönkkö, Veera Hakkarainen, Aada Tolvanen ja Riina Sulkakoski.
Naisten maajoukkueen MM-karsinta –ja harjoituspeleissä pelasi Katarina Naumanen. Naisten maajoukkueen leirityksessä olivat lisäksi mukana Olga Ahtinen ja Paula Auvinen.
U20 -tyttöjen MM-lopputurnausjoukkueessa Kanadassa mukana olivat Katarina Naumanen, Paula Auvinen ja Pauliina Tähtinen.
U19 –tyttöjen maajoukkueleirityksessä olivat mukana Elsa Sulku, Tiia Savolainen ja Olga Ahtinen.
U18 –tyttöjen maajoukkueessa pelasivat Iida Laakkonen, Jasmin Miettinen,Tiia Savolainen ja Olga Ahtinen. U17 -tyttöjen maajoukkueessa EM-karsintoja pelasi Aino Kröger.
Palloliiton talenttiryhmään kuuluivat Aino Kröger, Olga Ahtinen ja Elsa Sulku.
Jalkapallo / pojat, Esa Pekonen
Lukuvuosi on ollut poikajalkapalloilijoiden osalta erinomainen.
Urheiluoppilaitosten SM-kilpailussa joukkue oli pronssilla. Lopputurnaus pelattiin loka-marraskuun vaihteessa Eerikkilän urheiluopistolla.
KuPS:n A-juniorit voittivat kaudella 2014 Suomen mestaruuden. Kevään SM- karsinnoista KuPS:n A-juniorit selvittivät tiensä SM-sarjaan. KuPS:n B-juniorit voittivat kaudella 2014 SM hopeaa. Kevään SM- karsinnoista KuPS:n B-juniorit selvittivät tiensä SM-sarjaan.
KuPS:n Veikkausliiga – joukkueessa pelaavat Saku Savolainen, Reetu Räsänen, Urho Nissilä, Aatu Laatikainen ja Ilmari Niskanen
Poikamaajoukkueissa esiintyivät lukuvuoden aikana Saku Savolainen, Aatu Laatikainen, Urho Nissilä, Reetu Räsänen, Patrik Alaharjula ja Mikko Pitkänen.
Jääkiekko, Markku Keinänen
Mennyt kausi oli kuopiolaisille jääkiekkofanille todella mieluisa, koska päästiin taas nauttimaan play-off peleistä. Tunteiden ja elämysten lisäksi nähtiin nuorten pelaajien positiiviset otteet Liiga-joukkueessa sekä maajoukkueissa.
Päivittäisessä toiminnassa niin seura- kuin urheilulukiovalmentajien tavoitteena on yksilön kehittäminen, joka vaatii yhteistyötä pelaajalta, koululta ja seuralta. Tehtävä on erittäin haastava valmentajille, koska he suunnittelevat aamu- ja iltavalmennuksen palvelemaan urheilijaa kokonaisvaltaisesti, jossa tulee opiskelun lisäksi myös huomioida harjoittelun kuormitus, ravinto ja lepo. Tällä kaudella loukkaantumisten ja urheiluvammojen määrä oli liian suuri, etenkin selän rasitusvammat, joten tämä asiaan tulee meidän paneutua valmennuksen suunnittelussa vieläkin paremmin.
KalPasta valittiin tämän kauden aikana maajoukkueisiin kauden aikana yhteensä 15 pelaajaa, jotka edustivat U-20,U-18,U-17 ja naisten sekä tyttöjen joukkueita.
Kansainvälistä menestystä saavuttivat U-18 MM-joukkueessa pelanneet Jonne Tammela, Topi Piipponen sekä Otto Leskinen. Suomen joukkue voitti MM-hopeaa.
Nuoret pelaajat saivat vastuuta myös SM-liiga joukkueessa Joonas Lyytinen, Mikael Seppälä, Kasperi Kapanen ja Miikka Pitkänen, Jonne Tammela ja Niko Mikkola ottivat paikat pelaavasta kokoonpanosta. Poikien pelaaminen SM-liigassa ja maajoukkueessa vaatii myös koululta joustoa ja järjestelyjä, jotta opiskelu ja pelaaminen ovat mahdollista. Kiitos kaikille teille, jotka olette mahdollistamassa ja auttamassa pelaajien tavoitteita.
Yleisurheilu, Olli Pulkkanen, Jyrki Blom
Kesäkilpailukausi 2014 ja talven hallikilpailukausi 2015 olivat yleisurheilun osalta menestyksekkäät. Joukkueena sijoituimme talven urheiluoppilaitosten hallikilpailuissa Kuortaneella kolmanneksi hyvin pienellä urheilijamäärällä, joka oli paras sijoituksemme moneen vuoteen. Henkilökohtaisia mitaleja Suomenmestaruuskilpailuista tuli roppakaupalla ja useamman urheilijat toimesta. Ulkoradoilta saavutimme yhteensä kahdeksan SM-mitalia ja talven 2015 hallikisoista kymmenen. Kolmannen ja neljännen vuosikurssin opiskelijoista menestyivät SM-mitalin arvoisesti:
Milla Heiskanen juoksi N19 sarjan 100m hopeaa ja 200m pronssia kesällä 2014 ja 60m kultaa talvella 2015. Samu Mikkonen jatkoi mitalinmetsästystään ja nappasi kesän M19 sarjan SM kilpailuissa neljä hopeamitalia maantiejuoksussa, maastojuoksussa sekä 800m ja 1500m matkoilla. Kirsi Pekkanen saavutti kesän 2014 N19 400m aj:n neljännen sijan jatkoksi hallikisoista 2015 yleisen sarjan SM hopeaa 400m juoksussa, sekä N22 sarjan kultaa 800m ja hopeaa 400m matkalla. Juho Pirskanen kirkasti niin ikään kesän 2014 neljännen sijan hallissa M19 sarjan kultamitaliksi 400m juoksussa. Julia Korpela palasi kesän nuorten SM-kilpailuista 3000m ej. pronssimitalin kanssa ja Ville Keskinen nappasi pronssin nuorten SM-halleista M22 400m matkalta.
Toisen vuosikurssin opiskelijoista parhaiten esiin nousi Eveliina Rouvali, joka voitti kesällä 2014 N17 sarjan kuulantyönnön, sekä sijoittui Kalevan Kisoissa yleisessä sarjassa viidenneksi. Talvella Eveliinan oli tyytyminen hopeaan N19 sarjan kuulantyönnössä. Myös Lassi-Pekka Korhonen oli lähellä mitalisijaa kiekonheiton talvimestaruuskilpailuissa. Myös muilta 2-vuosikurssin opiskelijoilta nähtiin hyviä suorituksia, joskin osalla urheilijoistamme vaivat ja sairastelut vaikuttivat kesän 2014 ja talven 2015 tuloskuntoon.
Syksyllä 2014 aloittaneet yleisurheilijat saavuttivat Suomen hallimestaruuskilpailuissa useamman mitalin. Joona Välipakka otteli M17 sarjan 7-ottelun mestariksi ja nappasi jatkoksi hopeaa pituushypyssä. Jessica Miettinen hyppäsi N17 kolmiloikassa hopeaa. Tämän lisäksi Jessica oli yhdessä Kirsi Pekkasen kanssa edustamassa Suomea aikuisten Pohjoismaisessa hallitottelussa Baerumissa Norjassa hallikauden aikana.
Uinti, Harri Turunen
Joulukuussa junioreiden PM-kilpailuissa Väsbyssä Maria Siiskonen ui sekä 50 metrin että kaksi kertaa pidemmän matkan rintauinnin viidenneksi. Vaasassa pitkän radan SM-kilpailuissa Maria (100m ru kuudes) ja Ville Ihalainen (su) uivat kymppisakkiin ja Veera Kinnunenkin sijoittui 10. sijan tuntumaan. Lyhyen radan SM-kisoissa Maria oli samoilla rintauintimatkoilla molemmissa yhdeksäs.
GP-kisasarjassa Maria ui useita kertoja rintauinnissa sijoille 4 – 5. Parhaassa kisassaan hän alitti myös MM-kisojen B-rajan, mutta koska A-rajan alittajia oli kaksi, ei valintaa MM-kisoihin vielä tällä kertaa tullut. Ville ui selkäuinnissa hienoja kisoja sijoittuen kolmesti kolmen kärkeen.
Vesipalloilija Paavo Soininen saavutti PM- kultaa U 17-maajoukkueessa, jonka joukkueen parhaaksi pelaajaksi hänet valittiin. Valtakunnan sarjoissa Paavo saalisti SM- pronssia niin miehissä kuin B-junioreissakin.
Mäkihyppy / Yhdistetty, Jarkko Saapunki
Akatemia- harjoitusryhmässä harjoitteli lukuvuonna 2014- 2015 yhdeksän mäkihyppääjää ja kolme yhdistetyn urheilijaa. Koko ryhmän valmennuskokonaisuus oli seuran/akatemian/Suomen Hiihtoliiton ja Olympiakomitean Nuorten Olympiavalmentajan alaisuudessa paitsi yhdistetyn urheilijat, joiden kokonaisohjelmointi oli maajoukkuevetoista. Ryhmän muita valmentajia ovat olleet Sami Leskinen, Heli Pomell, Antti Savolainen ja Raimo Kariniemi.
Yhdistetyn puolella Ilkka Herola sijoittui Falunin MM-kilpailuissa upeasti neljänneksi parisprintissä yhdessä Puijon akatemiaporukassa useita vuosia treenanneen Jim Härtullin kanssa. Mäkihyppääjien puolella Eetu Nousiainen nousi vaikean loukkaantumisen jälkeen nuorten MM-joukkueeseen sijoittuen joukkuemäessä kahdeksanneksi. Akatemia-ryhmästä nousi nuorten maajoukkueeseen ensi kaudeksi 6 urheilijaa eli puolet koko ryhmästä.
Tennis, Ari Oikarinen
Tennisryhmämme saavutti vuoden aikana tällä kertaa nelinpelissä SM-mitaleita. Oulussa marraskuussa käydyissä Suomenmestaruuskilpailuissa Klassikan urheilulukiota edustava Tommi Lehtinen saavutti pojat 16-vuotiaiden nelinpelimestaruuden yhdessä Lahtelaisen Oskari Niemisen kanssa. Finaalissa kaatui 1. sijoitettu pari Patrick Stenfors/Ilari Vesanen luvuin 6-1,6-7,10-5. Kaksinpeleissä Lehtinen hävisi puolivälieräkamppailun 3. sijoitetulle Oskari Kullalle. Suomen suurimmassa tennisturnauksessa joulun ja uudenvuoden välissä, Koululaisten SM-kilpailuissa oli mukana kolme urheilulukion opiskelijaa. Tommi Lehtinen ja Lauri Soome pelasivat nelinpeliä parina. He saavuttivat Lukion poikien sarjassa SM-pronssia. Välierässä tuli tappio Otto Holtari/Julius Pykälämäki -parille luvuin 6-3,6-2. Kaksinpeleissä Soome voitti karsinnan toisella kierroksella urlun kaverinsa Ville Hiltusen 6-2,6-2 ja selvisi pääsarjaan. Pääsarjassa tuli avauskierroksella tiukka tappio 2. sijoitetulle Vantaalaiselle Peter Sillanpäälle luvuin 6-2,3-6,6-4. Koululaisten kilpailuiden yhteydessä palkittiin kisahistorian ensimmäistä kertaa myös valmentaja. Palkinnon nimi: Positiivisin valmentaja. Perustelut: Koululaiskisahenkisimmälle valmentajalle joka on ollut omalla toiminnallaan vaikuttamassa ainutlaatuiseen tunnelmaan. Tämän kunnian sai Pohjois-Savon urheiluakatemian tenniksen lajivalmentaja Ari Oikarinen.
Sarjatenniksessä Kuopion Tennisseuran naisten joukkue pelasi 1. divisioonaa. Mukana joukkueessa oli Klassikan Iida Pätynen. Joukkue säilyi 1. divarissa. Lauri Soome, Tommi Lehtinen ja Ville Hiltunen pelasivat sarjatennistä KTS:n miesten 1. joukkueessa ja 1. divisioonaa. Joukkue säilytti sarjapaikkansa.
Lentopallo / pojat, Lauri A. Hakala
Ryhmän jäsenistä Kasper Pennanen ja Esa Hakulinen pelasivat Puijo Wolleyn A-pojissa ja Maaningan Mahdissa 1-sarjassa. Lisäksi he olivat mestaruusliigaseura LEKA Volleyn harjoitusringissä farmipelaajina, ja molemmat tekivät myös liigadebyyttinsä menneellä kaudella. Ville Tolvanen ja Mikael Ruotsalainen pelasivat niinikään Puijon A-pojissa ja lisäksi Puijon miesten 2-sarjassa. Ensimmäisen vuoden opiskelijoista Santtu Hakanen ja Lasse Jäntti pelasivat sekä B-pojissa, A-pojissa, että miesten 2-sarjassa. Ydinryhmän lisäksi joukkueen harjoituksissa kävivät ajoittain mm. Veeti Hartikainen ja Paavali Alava.
Kasper ja Esa sijoittuivat LEKAn mukana mestaruusliigan 7. sijalle, LEKAn pudotessa puolivälierissä lopulta mestaruusliigan voittaneelle Kokkolan Tiikereille. Samoin Maaningan Mahdissa kausi päättyi puolivälierävaiheeseen.
Kaikkien akatemian poikien edustama Puijo Wolleyn A-pojat sijoittui 9. sijalle Siilinjärvellä pelatussa finaaliturnauksessa, jossa joukkueen parhaana palkittiin Kasper Pennanen. Lasse ja Santtu sijoittuivat B-poikien finaaleissa 6. Sijalle. Santtu palkittiin Puijo Wolleyn turnauksen parhaana pelaajana, ja Lasse turnauksen parhaana passarina. Lisäksi Santtu osallistui oman ikäluokkansa maajoukkueen haastajaleirityksiin.
Kaiken kaikkiaan vuosi oli hyvä, opettavainen ja antoisa. Tulevan vuoden harjoitusryhmään kuuluu liigapelaajia tämän kauden tavoin, ja monella tavalla toiminta kehittyy ja kasvaa poikien lentopallon osalta Kuopiossa.
Alppihiihto, Mika Saarinen
Kausi 2014 – 2015 oli muutosten aikaa. Vahva ikäluokka, 1995 syntyneet, olivat päättäneet Lukion keväällä 2014 ja heidän saappaitaan oli vaikea täyttää monella tavalla, eikä vähiten menestyksen osalta. Pojat ehtivät kuitenkin tuoda useita aikuistenkin SM –mitaleja, puhumattakaan nuorten mitaleista, lukion aikana. Toisaalta oltiin menossa kohti suurta uudistusta seuratasolla, kun Siilinjärven Ponnistus/Alppi ja PHS Alppi olivat päättäneet yhdistää voimansa ja uusi seurayhtymä alkaisi toimia 1.5.2015 alkaen seuraavalle kaudelle.
Nuorennusleikkaus ja jonkinlainen välivaihe kaudesta siis tuli.
Toisaalta ensimmäistä kertaa Klassikkana osallistuttiin kaikkien Suomen Alppikoulujen ja FIS –ryhmien yhteisiin pääsykokeisiin ja hakuun kouluihin ja siltä osin peli avattiin kansallisena ja avoimena toimijana ja tulevaisuuden lupauksien etsintä alkoi. Tästä pelkästään positiivisia olivat kokemukset ja Koulu ja ryhmä sai paljon tarvittua tunnettuutta, minkä anti konkretisoituu tulevaisuudessa.
Heti kauden alkuun tuli onnistumisia ja menetyksiä. Sampo Kankkunen aloitti kauden hienosti ja lunasti paikan Nuorten MM –kisoihin ja sijoittuikin siellä hienosti U18 –luokassa viidenneksi Super G:ssä. Muutenkin Sampon kausi oli hieno, mikä yhden SM –mitalin kautta päättyi maajoukkuevalintaan. Menetys koettiin marraskuussa, kun tyttöjen syömähammas, Milla Lappalainen, loukkaantui ja koko kausi jäi väliin. Olihan pikkusiskonsa jo yläkoulun (Siilinjärvi) puolella kahminut lukuisia SM –mitaleja ja valittu SSF:n TEAM 2018 tyttöprojektiin maajoukkuestatuksella ja isosiskolta oli lupa odottaa yhtä kovia tuloksia.
Harjoittelu sujui lähes suunnitelmien mukaan ja leiripäiviä kertyi aktiivisimmille lähes 100.
Maastohiihto, Mika Venäläinen
Pitkästä aikaa maastohiihtäjät jäivät ilman SM- mitalia. Kaksi urheilijaa ylti ikäluokassaan sijalle 10. Reetta Hyvärinen 10., sekä Juulia Laakkonen AH:n puolella parhaimmillaan sijalle 5. Noora Pursiainen KLL 13. Juulia Laakkonen AH viestissä N19 SM 3. Tuloksista huolimatta ryhmä nosti tasoaan aiemmista vuosista.
Salibandy, Mikko Tiihonen
Salibandyn kausi oli taas työntäyteinen. Koulujen välisissä turnauksissa menestys jäi hieman vajaaksi, mutta yksilötasolla useat pelaajat menivät eteenpäin. Varsinkin ennaltaehkäisevä- ja huoltavaharjoittelu oli keskiössä. Ehkä siitäkin johtuen, kauden aikana vältyttiin isoilta loukkaantumisilta. Myös kouluasiat ryhmä hoiti täsmällisesti, joten onnittelut kaikille valmistuneille.
Vuoden 2014-2015 aikana aamuharjoittelu sujui suunnitelmien mukaisesti. Vuoden aikana harjoiteltiin monipuolisesti tekniikkaa, pelikäsitystä ja fyysisiä ominaisuuksia. Aamuharjoittelussa keskitytään erityisesti em. ominaisuuksien yksilölliseen kehittämiseen.
Yksilölajit, Markku Ukkonen
Klassikan yksilölajien ryhmässä oli lukuvuoden aikana 23 urheilijaa, ja edustettuna olivat seuraavat 13 urheilulajia: golf, taitoluistelu, pesäpallo, pöytätennis, judo, motocross, suunnistus, ratsastus, karting, kilpatanssi, muodostelmaluistelu, ammunta ja squash.
Judossa Emmi Rossi (12KL) saavutti kaksi SM-pronssia nuorten (W21) ja aikuisten (N21) sarjassa sekä useita mitalisijoja kansainvälisissä judokisoissa.
Suunnistuksessa Aleksi Sopo (12KL) voitti SM-kultaa erikoispitkällä matkalla (H18) ja SM-pronssia sprinteistä sekä SM-pronssia (H20) KLL:n kisoista.
Ammunnassa Elli Räsänen (13F) voitti naisten SM-kultaa kahdessa eri sarjassa (liikkuva maali ja putoavat taulut) ja EM-kisoista parhaimpana tuomisena oli 5. sija.
Squashissa Henrietta Huuhka (14A) saavutti SM-kultaa (U17) ja ykköstilan Finnish Junior Openissa. Henrietta oli lisäksi Suomen edustajana U17- ja U19-sarjoissa EM-kisoissa.
Taito- ja ominaisuusvalmennus, Antti Heinänen
Olen kiertänyt lukuvuoden aikana suuren joukon lajiryhmiä Kuopiossa sekä Akatemiaverkoston maakunnissa. Sisällöllisesti olen keskittynyt perusmotoristen taitojen harjoittamiseen. Teemoina on ollut mm. ketjuliikkuvuus, syvät lihakset, polven hallinta, rytmikyky, kehonhallinta, toiminnallinen voima, liikkeen hidastaminen ja reaktiokyky. Tavoitteena on, että urheilijat oppisivat tuntemaan kehossaan, mitkä näistä taidoista/ominaisuuksista kaipaavat eniten kehittämistä.
Lukuvuoden aikana toteutin myös aloittavien urheilijoiden keskuudessa polvilinjaus- sekä ketjuliikkuvuustestin. Testin tavoitteena on kartoittaa riskiryhmä, joilla on haasteita polven hallinnassa ja sitä kautta suurempi riski eturistisidevammalle. Testatuista 25 % jäi kontrolliryhmään, joita odottaa uusi testaus syksyllä.
Yleiset taito-ominaisuudet vaihtelevat paljon iästä ja lajista riippuen. Onneksi suurimmat puutteet ovat aloittaneilla urheilijoilla ja heillä on vielä hyvin aikaa laittaa asioita kuntoon. Urheilijan kannattaa muistaa, että harjoittelu ei katkea kesälläkään. Syksyllä on lähdettävä taas liikkeelle astetta valmiimpana urheilijana.
Fysiopolin ja ”rempparyhmän” toiminta, Jari Puustinen
Lukuvuonna 2014-2015 Pohjois-Savon urheiluakatemian uutena palveluna opiskelijoille aloitettiin fysioterapeutin ohjaama kuntoutusryhmä-toiminta sekä ns. fysiopoli-toiminta, jonka puitteissa urheilijoilla oli mahdollisuus käydä näyttämässä syntynyttä vammaa Kuopio-hallilla fysioterapeutille tai hakemassa neuvoa ja ohjantaa kuntoutukseen tai apua hoidon ohjaukseen.
Kuntoutusryhmä sekä fysiopoli toimivat läpi lukuvuoden aina keskiviikkoisin, niin että kuntoutusryhmä oli harjoittelemassa Kuopio-hallin kuntosalilla klo 8-9.15 ja fysiopoli heti sen jälkeen klo 9.15-10.00.
Sekä kuntoutusryhmässä, että fysiopolilla kävi urheilijoita läpi lukuvuoden, ruuhkahuipun osuessa keskitalvelle. Kuntoutusryhmässä urheilijoita oli enemmän ja urheilijoilla oli pääsääntöisesti jo saadut ohjeet vammakuntoutukseen. Keskimääräinen osanotto oli noin 2-5 urheilijaa. Osalla urheilijoista ei vielä ollut ns. tukiverkostoa rakentunut mahdollisesti uudella paikkakunnalla, heille urheiluakatemian tuki oli varmasti tarpeellinen.
Fysiopolilla urheilijoita kävi vaihtelevasti, välillä ei ainuttakaan ja välillä oven takana oli oppilaita jonoksi asti. Haasteellinen 45 min aika, olisikin ensi vuodelle syytä pidentää tunnin mittaiseksi alkamaan näin ollen klo 9 ja loppuen klo 10. Urheilijoita ohjaantui fysiopolille erilaisten leikkausten jälkitilassa, akuuteissa vammoissa, valmentajien lähettämänä ja kroonisissa kiputiloissa, joten oppilasosanotto oli todella värikäs. Lukuvuoden aikana myöskin yhteistyö taitovalmentaja Antti Heinäsen kanssa tiivistyi ja Antinkin kautta urheilijoita ohjaantui kuntoutusryhmään sekä fysiopolille.
Palautetta kuntoutusryhmän/fysiopolin toiminnasta tuli muutamalta isältä/valmentajalta, jossa ihmeteltiin sitä, että esim. fysioterapeutti on nähtävissä vain urheilulukion aikataulujen mukaan, eli ei esim. silloin kun urheilulukiossa on kouluviikot.
Kaikenkaikkiaan lukuvuosi oli kuntoutusryhmän/fysiopolin näkökulmasta vaihderikas ja osittain vielä toiminnan käynnistämistä. Selvä tarve terveydenhuollon ammattilaisen palveluille akatemiassa kuitenkin näyttää olevan jo ensimmäisen lukuvuoden perusteella.
Vuosikertomus 2014-2015Non Scholae - Sed Vitae30.5.2015