Erasmus+ hanke 2014 – 2016
Women as spritus movens towards equality in the European citizenship
Kuopion klassillinen lukio oli lukuvuonna 2014-2015 mukana kaksivuotisessa Erasmus+ hankkeessa, jonka tukija on CIMO. Klassikan tiimissä projektia työsti 25 opiskelijaa ja 6 opettajaa.
Hankkeessa on kolme osaa: 1) opiskelijoiden lyhyet liikkuvuudet (viikko) 2) opettajien lyhyet liikkuvuudet (viikko) 3) opiskelijoiden pitkät liikkuvuudet (2 kk). Kuhunkin osa-alueeseen liittyvät omat tehtävänsä.
Opettajien tehtävä on luoda hyvien käytäntöjen opas eri maiden opetusmenetelmistä.
Opiskelijoiden tehtäviä ohjaavat opettajat. Kuhunkin tapaamiseen valmistellaan 2 – 3 eri tehtävää ja ne esitellään tapaamisissa.
Suomen lisäksi hankkeessa ovat mukana opiskelija-opettajaryhmät Espanjasta, Italiasta, Puolasta, Ranskasta ja Turkista. Hanke on nyt puolivälissä: lukuvuonna 2014-2015 järjestettiin hanketapaamiset Espanjassa, Suomessa ja Ranskassa. Näissä tapaamisissa jokaisesta maasta on mukana 5 opiskelijaa ja 2 opettajaa.
Suomen hanketapaamisessa 9.-15.2. Klassikalla esiteltiin seuraavat opiskelijatehtävät:
Equality of civil right: Opiskelijat merkitsevät demokratian kehittymisen keskeiset merkkipaalut aikajanalle (esim. oikeus äänestää, ottaa osaa politiikkaan, koulutukseen, työhön, avioeroon, omaisuuteen). Chemistry of love: Tieteen näkökulma rakkauteen (kemiallinen, biologinen, psykologinen) Hellen Fisherin metodin avulla testataan, onko rakkaus kemiaa tai biologiaa. Young writers on the road: Etsitään onnellisuuden kaavaa. Kirjoitetaan yhdessä e-tarina. Tärkeimmät naiset kustakin maasta ovat päähenkilöinä.
Klassikan emännöimässä Suomen tapaamisessa kansainväliset vieraat em. opettaja- ja opiskelijatehtävien työstämisen lisäksi mm. saunoivat savusaunassa ja uivat avannossa, jännittivät Kalpan pelissä ja viettivät ulkoilupäivää Tahkolla sekä kairasivat kilpaa – tämä talviaktiviteetti osoittautuikin eksoottiseksi ja suosituksi ohjelmanumeroksi!
Hanke siis jatkuu vielä: lukuvuonna 2015-2016 ovat vuorossa Puolan, Turkin ja Italian hanketapaamiset.
Espanjan ja historian kurssimatka
20 – 27.4.2015 Espanjan Almuñécariin
Espanjan kielen ja historian yhteinen kurssimatka toteutettiin Andalusiaan Almuñécariin 20. – 27.4. 2015. Mukana oli 12 opiskelijaa: Klassikalta opiskelijat Jenny Antikainen, Nelli Gröhn, Emmi Harjunen, Tiia Karhunen, Elli Koistinen, Sofia Kontro Rosales, Saana Salmela, Anita Savinainen, Henna Ukkonen, Henriikka Vainio sekä opiskelijat Lars Dahlstöm ja Saara Partanen Minna Canthin lukiosta . Kurssimatkan ohjaavina opettajina toimivat espanjan kielen lehtori Sonja Lampinen ja historian lehtori Ritva Tilaeus.
Ahkeroimme aamupäivisin espanjan kielen oppitunneilla Tropical Coast Languages- kielikoulussa iltapäivisin tutustuimme Andalusian nykyisyyteen ja historiaan. Opiskelijat tutustuivat Almuñécarin ruokakulttuuriin ja arkipäivään majoittuessaan perheisiin ja käydessään aamukahvilla ja tapaksilla välitunneilla. Aamiais-, lounas- ja päivällishetket perheissä ovat jääneet mieleen hyvän ruuan ja runsaiden annosten vuoksi.
Opiskelimme historiaa tutustamalla Almuñécariin ja lähialueisiin. Almuñécarissa olevat kalankuivatusaltaat ovat muisto antiikin Rooman ajasta, 700-luvulta 1400-luvulle vaikuttanut alueen arabiaika näkyy arkkitehtuurin koristeissa ja San Miguelin linnan alueella.
Málagassa näimme Alcazaban ja Gibralfaron linnat ja roomalaisen amfiteatterin, pääsiäiskulkueiden lavoja, vierailimme myös Picasso-museossa.
Andalusian arabikauden historia oli parhaiten nähtävissä Granadan kaupungissa. Siellä tutustuimme Albaicínin arabikaupunginosaan, arabikylpylään ja Alhambran linnaan sekä sen ihanaan Generalifen puutarhaan. Granadassa myös taidehistoria alkoi elää kun vierailimme gotiikkaa ja renessanssiaikaa edustavassa katedraalissa.
Ystävyyskouluvaihto Saksaan
Kuluneena lukuvuonna ylläpidimme edelleen aktiivisesti suhteita saksalaiseen ystävyyskouluun Wilhelmshavenissa, Luoteis-Saksassa. Ystävyyskoulustamme (Neues Gymnasium Wilhelmshaven) saapui 14.-21.2.2015 vieraiksemme 15 oppilasta ja 2 opettajaa. Viikon aikana tutuiksi tulivat Klassikan lisäksi mm. Kuopio, suomalainen koulujärjestelmä, arki isäntäperheessä sekä suomalaiset ruoat mämmistä karjalanpiirakoihin ja laskiaispulliin. Ryhmä tutustui myös mm. pilkkimiseen, metsäsuksilla hiihtoon ja avantouintiin. Toukokuussa oli klassikkalaisten vuoro lähteä vastavierailulle Saksaan. Opettajat Anna Malinen ja Henna Hämynen vierailivat 14 opiskelijan kanssa Wilhelmshavenissa 24.4.-1.5.2015. Viikon aikana kävimme mm. Bremenissä sekä kokeilimme vesihiihtoa ja soutamista. Elämä saksalaisessa isäntäperheessä sekä ystävyyskoulun arki jäivät myös osaltaan kaikkien mieleen.
Rooman enkelit ja demonit – latinan ja kuvataiteen kulttuuripläjäys
Klikkaa kuvaa avataksesi julkaisun
Latinanopiskelijoiden kurssimatka Roomaan on ollut osa Klassikan perinteitä jo vuodesta 2003. Poikkitieteellinen ja ilmiöpohjainen kulttuurimatka on toteutettu nyt seitsemän kertaa. Länsimaisen kulttuurin lähteillä –kurssin (KV5) Roomaan suuntautuneella opintomatkalla 24.4. – 1.5.2015 opiskeltiin tällä kertaa käytännönläheisesti ja oppiainerajat ylittäen latinaa ja kuvataidetta. Yhdessä suunniteltu matkaohjelma sisälsi keskeisiä ja hieman erikoisempiakin kohteita antiikista nykyisyyteen. Aloitimme antiikin ajasta Castel Sant´Angelolta ja päädyimme viikossa Suomen Rooman-instituutin renessanssihuvilan kautta modernin taiteen museoon.
Opettajat pitivät ensimmäisen suunnittelupalaverin jo vuosi ennen matkaa keväällä 2014, ja opiskelijat tulivat projektiin mukaan syksyllä 2014 uuden lukuvuoden alkaessa. Lukuvuoden kuluessa matkaryhmä vähitellen muotoutui – Rooman Ryhmä eli Turma Roma MMXV oli syntynyt! Matkan eteen tehtiin yhdessä kovasti töitä monella taholla: opiskelijat myivät vanhempainilloissa leipomiaan herkkuja ja valmistelivat Rooma-aiheisia tutkimuksiaan, kotijoukot tukivat, ja opettajat hioivat logistiikkaa kuntoon. Kerran viikossa kokoonnuttiin kaikki kymmenen matkakumppania yhteen suunnittelemaan matkaohjelmaa, tutkimaan ja piirtämään karttoja sekä valamaan yhteishenkeä ja tutustumaan toisiimme. Lähdettäisiin mokkapaloilla Roomaan!
Matkakuumeen noustessa viimeisenä – mutta ei suinkaan vähäisimpänä – ryhmään liittynyt Turman jäsen johdatteli muut italialaiseen tapakulttuuriin ja leipoi vielä muulle ryhmälle oivan italiankielisen selviytymispakkauksen – onneksi emme tarvinneet tämän survival kitin Lääkärissä-osiota.
Viikkoa ennen vappua oltiinkin jo Roomassa – yhdessä rakennetun melkoisen tiiviin matkaohjelman pyörteissä. Opiskelijat pitivät päivittäin useita opetustuokioita eli tuttujen kesken kulttuuripläjäyksiä taidehistoriallisista aiheista. Tutuiksi tulivat mm. arkeologiset kaivaukset antiikin ajalta, renessanssin ja barokin mestarit sekä MAXXI-museon dolce vita –muotiluomukset. Näimme läheltä monta ihka aitoa Berniniä, Caravaggioa, Michelangeloa ja Pinturicchiota. Koimme läkähdyttävät Vatikaanin museot, jonotimme kaatosateessa Pietarinkirkkoon, jossa melkein sairastuimme taideähkyyn. Kauhistelimme pääkalloja ja kitschiä, sekä ihastelimme pikkukirkkojen huikeita perspektiivejä ja salataidetta. Rakoilta ja hiertymiltä emme välttyneet, mutta lähiapteekin tropit, saumaton yhteishenki ja varsinkin yhdessä syöminen helpottivat kummasti! Tämä reissu ei mielestä unohdu – kiitos mahtavat matkakumppanit!
Matkalla olivat Kalle Hämäläinen, Jutta Lamminaho, Kukka Leppänen ja Matti Lötjönen Klassikasta sekä Ida Kohvakka, Margit Marjokivi ja Reetta Meriläinen Lyseosta. Mukana menossa täysiverisenä turmalaisena askelsi myös Klassillisen lukion koulusihteeri Elsa Kukkonen. Matkaoppaina säätivät latinan lehtori Pia Ahtonen ja kuvataiteen lehtori Jouni Holopainen. Turma Roma MMXV kiittää opintomatkaa tukenutta Kuopion kaupunkia!
Learn together – Twinning project in education
Klassikan opettajakunnan jäsenet lehtori Markku Ukkonen ja rehtori Jukka Sormunen ovat toimineen asiantuntijatehtävissä EU hankeessa nimeltään ”Support Implementation of the Kosovo Education Sector Strategic Plan 2011-2016”. Työ alkoi maaliskuussa vuonna 2014 ja päättyy vuoden 2017 alussa. STE (short time expert) tehtäviä on kertynyt jo viisi viikkoa ja työ jatkuu kahdella pitkällä 10 päiviän missiolla jo syksyllä, jolloin koulutetaan Kosovossa seitsemän maakunnan alueella 133 oppilaitoksen liikunnan ja terveystiedon opettajat. Projektin maajohtaja toimii RTA (Resident Twinning Advider) Kirsi Lindroos. Hän on ansiokkaasti vetänyt projektia ja kirjoittaa myös hyvin valaisevaa blogia Balkanista ”Balkan kutsuu!”.
Ylläpidämme Twinnig Kosovo Health and Wellbeing facebook ryhmää, josta on mukava seurata hankeen koulutusten etenemistä.
Vuosikertomus 2014-2015Non Scholae - Sed Vitae30.5.2015