Jalkapallo/pojat, Esa Pekonen
Lukuvuosi on ollut poikajalkapalloilijoiden osalta hyvä. Urheiluoppilaitosten SM-kilpailussa joukkue oli hopealla. Lopputurnaus pelattiin loka-marraskuun vaihteessa Eerikkilän urheiluopistolla. KuPS:n A-juniorit voittivat kaudella 2015 SM hopeaa. Kevään 2016 SM- karsinnoista KuPS:n A-juniorit selvittivät tiensä SM-sarjaan. KuPS:n B-juniorit voittivat kaudella 2015 SM pronssia. Kevään 2016 SM- karsinnoista KuPS:n B-juniorit selvittivät tiensä SM-sarjaan.
KuPS:n Veikkausliiga – joukkueessa pelaavat Ilmari Niskanen, Patrik Alaharjula, Mikko Pitkänen, Joonas Nissinen, Antti-Ville Räisänen, Sharp Räsänen ja Miika Töyräs. Lisäksi Aatu Laatikainen pelaa VPS:n Veikkausliigajoukkueessa.
Poikamaajoukkueissa esiintyivät lukuvuoden aikana Ilmari Niskanen, Aatu Laatikainen, Patrik Alaharjula, Mikko Pitkänen, Antti-Ville Räisänen, Sharp Räsänen ja Miika Töyräs.
Jalkapallo / tytöt, Jaakko Pulkkinen
Vuoden 2015-2016 aikana aamuharjoittelu sujui suunnitelmien mukaisesti. Vuoden aikana harjoiteltiin monipuolisesti pienryhmissä tekniikkaa, pelikäsitystä ja fyysisiä ominaisuuksia. Aamuharjoittelussa keskitytään erityisesti em. ominaisuuksien yksilölliseen kehittämiseen.
Perinteisessä Palloliiton järjestämässä Urheiluoppilaitosten turnauksessa joukkue sijoittui neljänneksi.
Ryhmästä muutamia tyttöjä on päässyt maajoukkue-edustuksiin. Naisten maajoukkueen leirityksessä oli mukana Olga Ahtinen.
U19 –tyttöjen EM-karsinnoissa pelasivat Olga Ahtinen, Iida Laakkonen, Jasmin Miettinen, Tiia Savolainen ja Aino Kröger.
Jääkiekko, Markku Keinänen
Suomalaisen jääkiekon kuluva kausi on ollut todella menestyksekäs, sillä voittihan Suomi U-20 ja U-18 Maailman mestaruuden. Ja voihan olla, että meneillään olevissa Venäjän MM-kisoista Suomelle tulee lisää mitaleita. Tämä menestys on näkynyt Kuopion urheiluakatemiankin toiminnassa positiivisesti sekä ilmapiirin, että pelaajien intohimona omaa harjoittelua kohtaan.
Kuopion urheiluakatemian toimintaympäristö kaikkine tukipalveluineen kestää kyllä vertailun mihin tahansa suomalaiseen urheiluakatemiaan. Lisäksi rohkenen väittää, että valmennuskin on huippuluokkaa, joten valmennettaville annetaan varmasti mahdollisuus tavoitella vaikka maailman parhaan pelaajan titteliä, jos sitä haluavat tavoitella.
Olemme valmennuksessa lähteneet siitä, että valmentajat auttavat pelaajaa kohti hänen asettamia tavoitteita. Tämä tarkoittaa sitä, että pelaajan omistautuminen omaan harjoitteluun ja arviointiin lisääntyy.
Vaikka jääkiekko on joukkuepeli, korostamme ja huomioimme entistä enemmän yksilön valmennuksen, johon pelaaja itse asettaa pelilliset ja harjoitukselliset tavoitteet.
Vaikka olemme harjoittelussa korostaneet yksilön valmennusta, niin kyllä Kuopion alueen urheiluakatemian pelaajat olivat mukana myös joukkue- menestyksessä. U-20 MM-joukkueessa pelasivat Niko Mikkola ja Kasperi Kapanen.
Mainittakoon vielä, että kaikki KalPan kilpajoukkueet pääsivät play-off peleihin ja sokerina pohjalla KalPan B-2 joukkue voitti Suomen mestaruuden.
Kaikkia pelaajia, jotka edustivat Suomea tällä kaudella en lähde erikseen nimeämään. Mainittakoon kuitenkin, että KalPasta kaudella 2015–2016 Suomea edusti kaikkiaan 27 pelaajaa. Tässä määrässä ovat mukana myös naiskiekkoilijat.
Jääkiekkovalmentajat toivottavat kaikille valmistuneille paljon ONNEA. Ja niille, jotka jatkavat Kuopion alueen urheiluakatemiassa myös ensikaudella oikein mukavaa ja lämmintä kesäaikaa.
Lentopallo / pojat, Jorma Hyttinen
Aamuharjoituksissa keskityttiin paljon lajitaitoon ja pelaajat saivat suuret määrät lajitoistoja. Tietysti myös oheisharjoittelu kuului ohjelmaan.
Pelaajista Teemu Silventoinen, Juho Kaunisto ja Lasse Jäntti olivat Leka Volleyn harjoitusringissä ja he tekivät liigadebyyttinsä menneellä kaudella. Lisäksi he saivat tarvittavaa peliaikaa Nilsiän Nujakan 1-sarja miesten mukana. Santtu Hakanen, Tero Hakulinen, Juuso Salpakari ja Tatu Taskinen pelasivat Puijo Wolleyn miesten 2-sarjajoukkueessa ja Puijo Wolleyn A-pojissa. Ensimmäisen vuoden opiskelijat Tero, Tatu ja Juuso pelasivat myös Puijo Wolleyn B-poikien joukkueessa. Lisäksi ryhmään kuului Puijo Wolleyn 2-sarjajoukkueesta Ville Tolvanen ja Markus Niskanen.
Vaikka mitaleja ei tänä vuonna tullutkaan SM-tasolta, lähellä SM-kärkeä ollaan. Leka Volley sijoittui SM-liigassa 4. Puijo Wolleyn A- ja B-pojat olivat ikäluokissaan SM neljänsiä. Puijo Wolleyn 2-sarjajoukkue oli sarjassaan 3. Joukkueesta kaikki olivat -93 tai myöhemmin syntyneitä eli nuorelta ryhmältä hyvä sijoitus.
Kausi oli haastava ja mielenkiintoinen. Töitä tehtiin kovasti. Toivottavasti harjoitteluinto säilyy vähintään samanlaisena niin lentopallon savolaispoikia nähdään myös jatkossa huipputasolla.
Maastohiihto, Mika Venäläinen
Ryhmän koko vaihteli 6-10 urheilijan välillä. Vaihtelusta huolimatta osallistuminen oli aktiivista ja poissaoloihin oli yleensä syinä leiritykset tai sairastelu.
Henkilökohtaisesti en muista milloin viimeksi Kuopiolainen maastohiihtäjä on voittanut KLL:n mestaruuden. Tänä kautena sen teki Klassikan 15F luokan opiskelija Arsi Ruuskanen ja lisäksi hän saavutti ikäluokkansa SM-hiihdoissa sijat 4., 4. ja 7. Arsilta erittäin hyvä kausi. Akseli Loikkasen mitalitili karttui kahdella ampumahiihdon SM pronssilla. Muita SM- ja KLL kisojen 10 sakkiin sijoittuneita olivat ampumahiihtäjät Juulia Laakkonen, Laura Holopainen ja maastohiihtäjät Iiris Moisio ja Reetta Silvasti. Ampumahiihtäjätytöt Juulia ja Laura voittivat SM hopeaa viestissä Puijon hiihtoseuran väreissä.
Tavoitteena uuteen kauteen lähtiessä on ollut, että jokaiselle urheilijalle jäisi jotain käteen ja siinä mielestäni olemme onnistuneet tänäkin kautena. Kiitos kaikille!
Yleisurheilu, Olli Pulkkanen ja Jyrki Blom
Kesäkilpailukausi 2015 ja talven hallikilpailukausi 2016 olivat yleisurheilun osalta menestyksekkäät. Joukkueena sijoituimme talven urheiluoppilaitosten hallikilpailuissa Turussa viidenneksi. Henkilökohtaisia mitaleja Suomenmestaruuskilpailuista tuli roppakaupalla ja useamman urheilijat toimesta. Ulkoradoilta saavutimme yhteensä seitsemän SM-mitalia ja talven 2016 hallikisoista niin ikään seitsemän.
Kolmannen ja neljännen vuosikurssin opiskelijoista menestyivät SM-mitalin arvoisesti: Juoksijoista Vili Holopainen juoksi M19 1500m Sm pronssille ja Mikko Hirvonen oli M19 3000m estejuoksussa hopealla. Klassikkaan 2015-2016 lukukaudelle vaihtanut Soile Koponen voitti N19 sarjan seiväshypyn kultaa. Eveliina Rouvali työnsi kultaa ikäistensä SM-kilpailuissa sekä hallissa että ulkoradoilla. Eveliina oli lisäksi edustamassa Suomea U20 EM-kilpailuissa Ruotsin Eskilstunassa, sekä aikuisten hallimaaottelussa Växjössä. Eveliinalla on jo varma paikka tulevan kesän alle 19-vuotiaiden MM-kilpailuihin!.Heittäjistä Arttu Kekäläinen piiskasi keihään talvimestaruuskilpailuissa pronssia.
Toisen vuosikurssin opiskelijoista esiin nousi parhaiten Joona Välipakka, joka saavutti kesällä pronssia M17 110m aidoissa, nappasi kultamitalin 10-ottelusta ja edusti Suomea myös 17v Ruotsiottelussa. Hallimestaruuskilpailuissa 60m aidoissa Joona nappasi hopeaa. Santeri Vehviläinen säesti Joonaa M17 kymmenottelun hopeamitalilla, joten kaksoisvoitto matkasi Kuopioon.
Syksyllä 2015 Klassikassa aloittaneet yleisurheilijat saavuttivat Suomen hallimestaruuskilpailuissa useamman mitalin. Eliel Pohjolainen pinkoi M17 60m juoksussa hopealle ja 300m juoksussa pronssille. Ellinoora Karvinen oli hopealla N17 60m aitajuoksussa ja Elina Peltola sijoittui seipäässä kolmanneksi. Kesällä uusista opiskelijoita vauhtiin pääsevät myös heittäjät, joista mm. Kiira Väänäseltä odotellaan pitkiä moukarikaaria.
Salibandy, Mikko Tiihonen
Lukuvuosi 2016-2017 oli salibandyn osalta vaiherikas. Kauteen kuului niin pettymyksiä, kuin onnistumisia. Pitkäaikaiset loukkaantumiset kiusasivat osaa urheilijoista. Toisaalta taas joukkuetasolla B-juniorit taistelivat tiensä SM-sarjan playoff-peleihin.
Töitä paiskittiin läpi vuoden ja hienoa oli huomata, että esim. kauden painopisteena ollut keskivartalon hallinta ja sen paraneminen, näkyi selkeästi testituloksissa.
Erittäin ilahduttavaa on ollut myös huomata, että urheilijat ovat alkaneet ottaa entistä enemmän itse vastuuta omasta kokonaisvaltaisesta kehittymisestään. Toivotaan että tämä suunta jatkuu vahvasti myös tulevina vuosina.
Mäkihyppy, Jarkko Saapunki
Akatemia- harjoitusryhmässä harjoitteli lukuvuonna 2015- 2016 yhdeksän mäkihyppääjää ja viisi yhdistetyn urheilijaa. Koko ryhmän valmennuskokonaisuus oli seuran/akatemian/Suomen Hiihtoliiton ja Olympiakomitean Nuorten Olympiavalmentajan alaisuudessa paitsi yhdistetyn urheilijat, joiden kokonaisohjelmointi oli maajoukkuevetoista. Ryhmän muita valmentajia ovat olleet Lauri Hakola, Kimmo Savolainen, Kai Kovaljeff, Joonas Ikonen, Heli Pomell, Viivi Kariniemi ja Raimo Kariniemi.
Yhdistetyn puolella Ilkka Herola palautti Puijon Peipposet maailman cupin palkintopallille syksyllä 2015 Lillehammerissa pidetyissä maailman cupin osakilpailuissa.. Mäkihyppääjien puolella Eetu Nousiainen nousi vaikean loukkaantumisen jälkeen nuorten MM-joukkueeseen sijoittuen joukkuemäessä kahdeksanneksi ja henkilökohtaisessa 29. Eetu saavutti myös Continental Cupin kautta maailman cupin oikeuden kaudelle 2016-17 kuten myös Elias Vänskä ja Janne Korhonen. Nuorten mäkimiesten tasainen nousu on huomattu laajalti ja Nousiainen nousikin uuden itävaltalaisluotsi Andreas Mitterin A-maajoukkuerinkiin. Joukkio saa merkittävän valmennusvahvistuksen, kun Kimmo Savolainen on palkattu NOV-valmentajaksi yhdistetyn puolelle Jarkko Saapunkgin jatkaessa mäkipuolen Nuorten Olympiavalmentajana.
Uinti, Harri Turunen
GP-kisasarjassa Maria Siiskonen ui rintauinnissa sijoille 4 – 5.
Vesipalloilija Paavo Soininen oli U-19 EM karsinnoissa. Valtakunnan sarjoissa Paavo saalisti SM- hopeaa A-junioreissa.
Muiden uimareiden( Sofia Rönkkö, Joonas Kuutsa) kohdalla kehittyminen on ollut suunnitelman mukaista, ja lähestyvät valtakunnan kärkeä.
Veera Kinnunen lopetti jo syksyllä aktiiviuransa.
Alppihiihto, Mika Saarinen
Kausi 2015-2016 polkaistiin käyntiin Euroopan jäätikköleireillä heti koulun alettua ja niitä oli kaikkiaan kolme erillistä leiriä ja viimeiseltä palattiin kotiin Lokakuun lopussa. Aamutreeneissä keskityttiin edelleen, niin kuin aikaisempinakin vuosina fyysismotoriseen harjoitteluun ja lajiharjoitukset painotettiin iltoihin, viikonloppuihin ja leireille. Ryhmän kokonaisvahvuus oli 10 urheilijaa. Jo toisena vuonna peräkkäin osallistuimme kaikkien alppikoulujen yhteisiin pääsykokeisiin ja tänäkin vuonna hakijoita tuli muualtakin, kuin Kuopio – Siilinjärvi alueelta.
Loukkaantumiset häiritsivät kautta kutakuinkin normaaliin, lajiin kuuluvaan tapaan, ainoastaan yksi pitkäaikaisloukkaantuminen on haitannut enemmän ko. urheilijan kautta. Muutoin kausi oli onnistunut. Kehitystä saatiin aikaiseksi ja myös hyviä tuloksia kilpailuissa. Johtotähtenä Sampo Kankkunen, joka laski hienon kauden ja uusi maajoukkuepaikkansa kevään valinnoissa. Useita SM –mitaleja ripustettiin Sampon kaulaan ja Nuorten Olympialaisissa Sampo laski kolmesti kuuden joukkoon, mistä parhaimpana sijoituksena neljäs, jääden yhden sadasosan pronssista. Samoin Iita Pulkkinen nappasi uransa ensimmäiset SM – mitalit kevään SM –kiertueella.
Uusia oppilaita ja urheilijoita tuli tälle kaudelle ryhmään mukaan ja heidän esiinmarssi alkoi oikeinkin lupaavasti. Kaikki saivat FIS –pisteensä tavoitetasoille ja jopa osin paremmiksi ja niinpä seuraavina kausina voidaan odottaa hyviä tuloksia heiltäkin.
Vuosisuunnitelma päästiin toteuttamaan lähes ohjelman mukaan, ainoastaan Levin MC:n peruuntuminen teki meille kiusaa syksyn osalta ja jouduimme tekemään pikaisen varasuunnitelman sen osalta. Mutta muutoin kausi sujui mallikkaasti. Onnittelut kaikille onnistujille!
Tennis / Ari Oikarinen
Tiivis tennisryhmämme jäi tällä kertaa kauden aikana ilman SM-mitaleita, joita onkin aikaisempina vuosina tullutkin hyvällä tahdilla.
Mukana aamutreeneissä oli Klassikan puolelta Ville Hiltunen KTS, joulukuussa 2015 valmistunut Lauri Soome KTS, Yliopiston puolelta Kuopion Tennisseuran valmennusteamiin kuuluva Roope Korhonen. Vielä mukaan kuului Klassikan puolelta Tommi Lehtinen KTS, jonka koko kausi meni selkävaivojen kanssa pilalle ja hänet leikattiin huhtikuussa 2016. Hänellä on kuntoutus menossa tällä hetkellä.
A-luokan tasoituksen omaavan Roope Korhosen mukaan tulo aamutreeneihin selvästi nosti pelaajien treenitason kovuutta ja toi motivaatiota sekä nosti itseluottamusta mm. Ville Hiltuselle jonka loppukevään valmistava treenikausi massatennistä silmällä pitäen oli todella laadukas.
Eli hyvillä mielin suuntaamme askeleemme Suomen kauneinta tennisaluetta ja huippukuntoisia Väinölänniemen tenniskenttiä kohti, jossa saamme viettää laatuaikaa käytännössä koko kesän.
Yleisvalmennus, Markku Ukkonen
Klassikan yleisvalmennuksen ryhmässä oli lukuvuoden aikana 17 urheilijaa, ja edustettuna olivat seuraavat urheilulajit: golf, taitoluistelu, pesäpallo, pöytätennis, judo, motocross, suunnistus, ratsastus, karting, kilpatanssi, muodostelmaluistelu, ammunta ja squash.
Harjoittelussa keskityttiin monipuolisesti fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Painopisteinä koko lukuvuoden ajan olivat mm. keskivartalon hallinta, voimantuoton parantaminen, aerobinen kestävyys ja yleistaitavuuden kehittäminen.
Seuraavassa muutama poiminta urheilumenestyksestä:
Squashissa Henrietta Huuhka (14A) saavutti naisten EM-kisoissa joukkueprossia. Lisäksi kauden aikana Henrietta saavutti mm. naisten sarjassa SM-pronssia ja U19-sarjassa SM-hopeaa
Ammunnassa Elli Räsänen (13F) voitti naisten SM-kultaa kolmessa eri sarjassa (liikkuva maali ja putoavat taulut), EM-kisoista parhaimpana tuomisena oli 8. sija. Lisäksi Elli lunasti menestyksellään paikan kesän MM-kisoihin.
Golfissa Ida Horttanainen (13A) saavutti U18 reikäpelin SM-hopeaa, U18-lyöntipelin SM-pronssia ja U21 joukkue SM-pronssia.
Taitoluistelussa Kasperi Riihimäki (13E) saavutti yksinluistelussa junioreiden SM-kultaa ja PM-kisoista neljännen sijan.
Taito- ja ominaisuusvalmennus, Antti Heinänen
Taitovalmennus koskee kaikkia Urheiluakatemian lajiryhmiä. Kierrän vuoroin kaikki lajit teemana yleismotoristen taitojen ja ominaisuuksien kehittäminen esim. polvilinjaus, kehonhallinta, rytmi, tasapaino, keskivartalon syvät lihakset, eksentrinen lihastyö sekä toiminnallinen voima. Tämä luo maaperää paremmalle lajitaitojen oppimiselle.
Lukuvuosi on ollut antoisa ja ajatuksia herättävä. Uusien urheilijoiden ensikohtaaminen on aina innostavaa. Koskaan ei voi tietää, kuka heistä nousee huippu-urheilijaksi. Lukuvuoden aikana olen syventynyt taitovalmennuksen vaatimuksiin ja törmännyt usein seuraavaan asiaan. Joskus urheilijat ovat turhautuneet, sättineet itseään ja antaneet negaation tunteille valtaa kesken harjoittelun. Taitovalmennuksen ydin on tehdä asioita, joiden suorittaminen on haastavaa. Osa suorituksista onnistuu ja osa “epäonnistuu”. Tärkeintä on “epäonnistuneen” suorituksen yrittäminen uudelleen tavoitteena onnistuminen. Tärkeää on myös mieliala ja suhtautuminen. Stressi lisää kortisolia ja sen vaikutus taidon oppimiselle ei ole hyväksi. Hyvällä positiivisella tunteella tulee pysyvämpi taidollinen oppimistulos! Täytyy siis pystyä “epäonnistumaan” hyvillä mielin.
Fysiopoli, Jari Puustinen
Lukuvuonna 2015-2016 Kuopion alueen urheiluakatemian palveluna opiskelijoille jatkui edellisenä lukuvuonna aloitettu fysioterapeutin ohjaama kuntoutusryhmä-toiminta sekä ns. fysiopoli-toiminta. Toiminta jatkui samanlaisella toimintamallilla kuin ensimmäisenä vuonna, nyt kuntoutusryhmän ohjauksen ollessa Kuopio-hallilla keskiviikkoisin klo 8-9 ja fysiopolin ilman ajanvarausta tapahtuvan vastaanottotoiminnan klo 9-10. Samaan käytäntöön päädyttiin hyväksi havaitun ensimmäisen vuoden perusteella eikä toimintamalliin kaivattu muutoksia edellisvuoden jälkeen. Edellisenä vuonna kiireelliseksi huomattu 45 minuutin fysiopoli aika pidennettiin nyt siis tunnin mittaiseksi ja se tuntui toimivan paremmin kun kumpaankin oli nyt tuntia aikaa varattuna.
Syksyllä 2015 valmentajien aloituspalaverissa käytiin läpi myös mahdollisuutta kutsua fysioterapeutti mukaan oman lajin aamuharjoituksiin antamaan mahdollisesti neuvoja tai muuta tukea valmennuksen avuksi. Tätä palvelua ei kuitenkaan toteutettu lukuvuoden aikana kertaakaan.
Kävijämäärät sekä kuntoutusryhmässä, että fysiopolilla pysyivät kohtalaisen samanlaisina kuin ensimmäisenä vuonna. Loukkaantumiset ovat luonnollisesti vaikeasti ennustettavissa ja näin ollen kävijämäärät näissä palveluissa tulee jatkossakin vaihtelemaan paljon. Hyvänä uutena asiana koin myös sen, että valmentajat lähettivät urheilijoitaan fysioterapeutin pakeille hakemaan ohjeita ja neuvoja suorituskyvyn parantamiseen esim. valmentajan havaitseman tekniikkavirheen seurauksena ja tietyn rasitustilan vuoksi.
Tähän suuntaan toivoisin toiminnan myös jatkossa entistä enemmän kehittyvän ja siitä on saatu hyviä kokemuksia esim. Mäkelänrinteen urheiluakatemian toiminnassa.
Tänäkin lukuvuonna eniten kävijöitä sekä fysiopolilla, että kuntoutusryhmässä oli alkusyksystä koulujen alkaessa sekä keskitalvella, kun Kuopio-hallissa oli eniten eri lajien edustusta paikalla. Näin tulee olemaan luultavasti myös jatkossa. Nyt kesää vasten ilmaantui muutamia leikkauksen jälkeisiä kuntoutuksia, jolloin voi olla vaara, että urheilijat jäävät oman onnensa varaan, jos ei ole esim. rahallista mahdollisuutta hakea ulkopuolista apua kuntoutukseen. Tarjosinkin kesän ajaksi mahdollisuutta etäyhteyteen neuvojen antamisen ja puhelinkonsultaation muodossa tällaisissa tapauksissa. Antti Heinäsen tekemät alkukartoitukset aloittaville oppilaille ovat tuoneet myöskin lisätyötä fysioterapeutille ja näkisin sen olevan hyvä ja halpa tapa edesauttaa urheilijoita eteenpäin liikehallinnan ja liikkuvuuden yms. osalta.
Kaiken kaikkiaan lukuvuosi oli kuntoutusryhmän/fysiopolin näkökulmasta vaihteleva ja toiminnassa kehityttiin jälleen askel eteenpäin. Nyt urheilijat ja valmentajat alkavat tiedostomaan ensinnäkin palvelun olemassaolon ja mitä asioita sitä kautta voi viedä eteenpäin. Jatkossa ilmeinen tarve on vierailla myös muilla akatemian alueen paikkakunnilla, jotta muutkin kuin Kuopion alueen urheilijat pääsevät tarvittaessa ainakin osittain hyödyntämään fysioterapeutin osaamista.
Vuosikertomus 2015-2016Kuopion klassillinen lukio25.4.2016