Urheiluvuosi 2021-2022
Jalkapallo/pojat, Esa Pekonen
Lukuvuosi on ollut jalkapalloilevien poikien osalta hyvä. Pelaajien kehitys on jatkunut valtaosin suotuisana. KuPS:n A- ja B-juniorit selvisivät molemmat tiensä SM-loppusarjaan. A-juniorit voittivat Suomen mestaruuden. B-juniorit sijoittuivat yhdeksänneksi. KuPS:n edustusjoukkue voitti Suomen Cupin ja SM-hopeaa kaudella 2021 sekä johtaa kauden 2022 Veikkausliigaa ilman tappioita. Veikkausliiga – joukkueen sopimuspelaajia ovat olleet Hemmo Riihimäki, Tony Miettinen, Sami Rissanen, Elias Salminen ja Samuli Miettinen. Poikamaajoukkueissa esiintyivät lukuvuoden aikana Hemmo Riihimäki, Tony Miettinen ja Samuli Miettinen
Jalkapallo/tytöt, Tatu Tiihonen
Jalkapallokausi 2021 naisten kansallisessa liigassa päättyi riemukkaasti Kupsin naisten edustusjoukkueen Suomenmestaruuteen. Joukkueessa pelasivat- ja harjoittelivat urheiluakatemian ryhmästä Anni Hartikainen, Anna-Stina Simonen ja Meeri Karjalainen. Kauden jälkeen Kupsin naisten valmentajana ja urheiluakatemian vastuuvalmentaja toiminut Liisa-Maija Rautio siirtyi takaisin kotikonnuilleen ja hänen tilalleen tuli kahden Espoossa (Eps) vietetyn kauden jälkeen Kuopion oma kasvatti Tatu Tiihonen.
Keväällä 2022 urheiluakatemian harjoitusryhmässä on ollut seitsemän urheilijaa: 1 maalivahti ja 6 kenttäpelaajaa. Ryhmästä 4 pelaajaa on ollut naisten edustusjoukkueen harjoitusryhmässä ja 3 pelaajaa naisten ykkösessä pelaavan Kups akatemian harjoitteluryhmässä. Talvella harjoittelu keskittyi fysiikkaharjoitteluun ja harjoitukset toteutimme Keskuskentän stadionin salilla. Loppukeväästä lisäsimme 1krt/vko lajiharjoittelun aamuihin, jonka toteutimme Stadionin kentällä. Yksittäisiä lajiharjoituksia toteutettiin myös Lippumäen hallilla.
Urheiluakatemian tukitoimien osalta on tehty suunnitelmat psyykkisen valmennuksen, ravitsemusvalmennuksen ja palautumisen- ja kuormituksen seurannan ympärivuotiseen säännöllistämiseen pelaajien tueksi.
Urheiluakatemian ryhmästä maajoukkueisiin ovat päässeet seuraavat pelaajat: U19-maajoukkue Anni Hartikainen ja Anna-Stina Simonen ja U17- maajoukkue Saga Kaikkonen.
Salibandy, Mikko Tiihonen
Mennyt kausi on tarjonnut salibandyn saralla monenlaista sattumaa ja tapahtumaa, mutta isossa kuvassa hienoin asia on tautitilanteen (Covid) rauhoittuminen lukuvuoden aikana. Pystyimme harjoittelemaan säännöllisesti ja isommilta tauoilta vältyttiin. Jokainen urheilija sai myös pelata sarjapelit loppuun saakka ensimmäistä kertaa moneen vuoteen.
Salibandyn lajiryhmässä oli menneellä lukuvuodella urheilijoita kaikista 2.asteen ikäluokista. Lisäksi kanssamme tiistaisin harjoitteli yläkoulun salibandyn lajiryhmäläiset. Laajasta ikäluokkakattauksesta huolimatta urheilijat loivat omilla toiminnoillaan harjoitusympäristön, jossa jokainen viihtyi ja pystyi kehittymään. Vanhemmat urheilijat näyttivät nuoremmilleen esimerkkiä ja nuoret hyppäsivät rohkeasti mukaan lajiryhmän karkeloihin.
Lukuvuoden alussa valmentajat halusivat edelleen vahvistaa urheilijoiden henkilökohtaista tuntemusta ja tietämystä omasta harjoittelustaan sekä kehityksestään. Lukuvuoden lopuksi voimme todeta, että jokainen urheilija ymmärtää pyhän kolminaisuuden (harjoittelu, lepo/uni ja ravinto) merkityksen ja sen että jokaisesta osa-alueesta pitää huolehtia tai muuten kokonaisuus ei toimi. Tämän tiedon valjastaminen tavoiksi ja rutiineiksi arkeen onkin haaste tulevaisuuden, jonka jokainen on valmis ottamaan vastaan. Samalla se toimii mittarina urheilijaksi kasvamisessa.
Lajiryhmästämme oli paljon urheilijoita omien ikäluokkiensa maajoukkuetapahtumissa mukana. Nämä edustukset ovat jokaiselle urheilijalle palkinto hyvin tehdystä arkityöstä ja motivaatiopiikki jatkoa ajatellen.
Kirsikkana kakun päälle kolme naisurheilijaamme Ella Jolkkonen, Ella Varis ja Sofia Pykäläinen tavoittelevat parhaillaan paikkoja syksyn U19-naisten MM-kisoihin Puolaan, kun tulevana viikonloppuna (viikko 20) mitellään Ruotsissa Suomen ja Ruotsin välinen maaottelu, jossa maat kohtaavat kolme kertaa.
Valmentajat haluavat kiittää ja onnitella koulunsa päättäviä sekä valmistuvia oppilaita! He jatkavat matkaansa eteenpäin ja uusia urheilijan alkuja aloittaa taipaleensa tulevana syksynä.
Jääkiekko, Herkko Koski
Kausi 2021-2022 saatiin pelattua muutaman vuoden haasteiden jälkeen loppuun, ja seuramme U20 SM joukkue pelasi upean finaalisarjan Rauman Lukkoa vastaan, mutta taipui lopulta hopealle. U18 SM ryhmä saavutti paikan neljän parhaan joukossa, mutta pronssipelissä Tappara oli lopulta vahvempi. Naisten Liiga joukkue pelasi myös puolivälierissä, mutta Kiekko-Espoo voitti ottelusarjan ja lopulta Suomen mestaruuden.
Akatemian valmennuksessa vastuuhenkilöinä 2.asteen harjoittelussa toimivat: Urheilujohtaja/jääkiekkolehtori Herkko Koski, U20 vastuuvalmentaja Petri Karjalainen, Naisten Liigan valmentaja Marjo Voutilainen sekä U18 vastuuvalmentaja Niko Kallela. Tämän lisäksi jäällä oli joukkueiden oto-valmentajia, seuran Mv-valmentaja ja sekä fysiikkaharjoittelusta ja kuntoutumisesta vastaava Jaakko Uhlbäck.
Kuopion urheiluakatemian toimintaympäristö kaikkine tukipalveluineen ja seuran omat toimenpiteet Kilpa- ja huippu-urheilun valmistavan vaiheen osalta, ovat merkittävät ja antavat erinomaisen mahdollisuuden kehittyä pelaajillemme kohti ammattilaisuutta, ja samalla yhdistää opiskelu.
Kauden painopisteenä oli nopeustaitavuuden ja maalinteon parantaminen. Näissä asioissa onnistuttiinkin ja useat pelaajamme ottivat huimia kehitysaskeleita eteenpäin.
U18 joukkueen ja Naisten Liiga pelaajien osalta jatkettiin, Antti Heinäsen kanssa toteutettavaa kuormituksen- ja palautumisen seurantaa kilpailukauden aikana. Psyykkisen valmentautumisen asioita pyrittiin myös entistä paremmin jalkauttamaan, seuran oman resurssin kautta. Jääkiekkolehtorin virassa järjestimme urheilulukion opinto-ohjaajien kanssa säännöllisiä jaksopalavereja, joissa kävimme kaikkien kiekkoilijoiden kuulumiset ja opintojen etenemiset läpi. Myös Sakkyn kanssa tehtävä yhteistyö oli tiivistä, mm. opintojen seuraamisien ja työharjoittelu asioiden osalta. Näitä kaikkia toimintoja on jatkossakin tarkoitus jatkaa ja kehittää.
Kauden aikana harjoitusryhmiä 2.asteen opiskelijoiden osalta oli neljä kpl:tta, joista kolme harjoitteli Niiralan jäähallissa ja yksi Toivalan tuplajäillä. Harjoituksia oli 3-4 kertaa viikossa. Yläkouluvaiheessa harjoittelu toteutettiin tiistaisin ja torstaisin kahdessa ryhmässä, Toivalassa ja Lippumäessä.
Me jääkiekkovalmentajat haluamme onnitella valmistuneita ja kaikkia, jotka ovat päivittäin ponnistelleet urheilu-uran ja opintojensa eteen ja kiittää kaikkia opettajia ja koulun henkilökuntaa avusta ja laadukkaasta opetuksesta, josta pelaajamme saavat nauttia!
Lentopallo, Elina Salomäki
Lentopallon tyttöjen ja poikien ryhmät ovat harjoitelleet välillä yhdessä ja välillä erikseen. Tämä on mahdollistanut molempien valmentajien osallistumisen kaikkien urheilijoiden harjoitteluun. Lajiharjoituksia oli pääsääntöisesti kahdesti viikossa ja fysiikkatreenausta kerran. Syksyn aikana lajivalmentajien apuna oli Puijo Wolley juniorit ry:n fysioterapeutti opiskelija Katja Sahlberg, joka otti paljon vastuuta fysiikkavalmennusta. Hän osoittautui oikein hyväksi lisäksi valmennusryhmään ja nuorten ohjaamisen ja auttamisen lisäksi toi lajivalmentajille tärkeitä havaintoja ja tietoja nuorten tarpeista, kehityskohteista ja kehittymisestä. Ryhmässä oli eri joukkueiden ja seurojen nuoria, joten osalla oli omat fysiikkaohjelmat ja lopuille joko Katja tai Petteri teki ohjelmia. Koska lajivalmentajat olivat uusia ja ottivat vastuun ryhmästä vasta syksyllä, kesän treenaamisesta ei heillä ole tarkkaa tietoa. Syyskauden alussa teimme jonkin verran treenausta myös ulkona, mm Puijon portaissa, kuten myös keväällä kun lajikaudet olivat loppuneet. Kauden aikana pääpaino oli lajitaidoissa, erityisesti yksilötaidoissa, ja fysiikka oli osana peleihin valmistautumista tarpeiden ja kauden aikataulujen mukaan. Akatemian valmentajat olivat yhteyksissä myös osan seurajoukkueiden valmentajien kanssa nuorten asioista. Keväällä myös saimme osallistua ravitsemusterapeutin luennolle, jonka hän piti koko ryhmälle. Jatkamme ensi syksynä myös hänen kanssaan. Ryhmän mukana treenasi myös yliopiston ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoita, joka palveli nuorempien kehitystä nostaen treenien tasoa.
Kauden suurimpina saavutuksina mainittakoon Veikka Lindqvistin ja Savo Volleyn miesten Suomen cupin mestaruus ja Mestaruusliigan SM-hopea. Puijo Wolleyn A-pojat voittivat SM-pronssia, jossa akatemiasta mukana olivat Niilo Säisä, Aaro Paananen, Niko-Matias Puhakka ja Toivo Karttunen. Aaro ja Toivo ylsivät saman seuran miesten 2-sarjassa välieriin ja Niilo ja Niko-Matias miesten 1-sarjassa puolivälieriin edustaen Pielaveden Sampoa. Tytöissä Linnea Malinen oli myös liigajoukkueen mukana osittain ja eteni naisten 2-sarjassa välieriin asti. 2-sarjassa pelasi myös Ella Lehtonen ja Inkaliina Kähkönen. Juniorimaajoukkueissa Suomea edustamaan pääsivät Veikka Lindqvist ja Aaro Paananen.
Pesäpallo, Ismo Huotari
Kuopion valmennusryhmä saatiin pitkän odottelun jälkeen käynnistettyä syksyllä.
Ryhmän koko oli syyslukukaudella neljä, ja kevätlukukaudella kolme opiskelijaa, kun yksi opiskelija sai opintonsa päätökseen jouluksi. Lisäksi yksi näistä Klassikan opiskelijoista on jatkanut harjoittelua Siilinjärven akatemiaryhmässä hänen omasta tahdostaan. Näin ollen lukiolaisista mukana Kuopion ryhmässä on ollut kaksi opiskelijaa. Mukana on ollut myös vaihtuva määrä Itä-Suomen yliopiston opiskelijoita. Sakkyn opiskelijat ovat harjoitelleet Siilinjärven pesisryhmän mukana.
Pesäpallon aamuharjoitukset ovat pyörineet pesäpallon osalta kahdesti viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Maanantaisin pesisryhmän edustajat ovat harjoitelleet yksilövalmennusryhmän mukana. Keskiviikon harjoituksissa pääpaino on ollut ulkopeliharjoittelussa ja perjantaisin on ollut sisäpeli- ja taitopäivä. Molemmilla viikon harjoituskerroilla on aina joku vaihtuva oheisharjoitteluosio ennen lajiharjoittelua, esimerkiksi kuntopallot, liikkuvuus, ketteryys, sekä kimmoisuus.
Pieni ryhmä on tuonut omat haasteensa lajiharjoitusten suunnitteluun, koska treenien sisältöön on hankala saada toteutettua isoja variaatioita. Toisaalta homma on pysynyt aika simppelinä ja olemme pystyneet keskittymään ryhmän kanssa paljon perussuorituksien jauhamiseen ja sitä kautta niiden kehittämiseen. Myös yksilöllinen valmentaminen on ollut helpompaa, kun urheilijoiden määrä on ollut niin pieni. Olen pyrkinyt pitämään paljon pieniä kisailuja, jotka myös ryhmä on kokenut mukaviksi.
Terveystilanteesta yksi ikävä huomio on ollut yhden opiskelijan selän rasitusvamma, joka on hankaloittanut hänen harjoitteluaan läpi lukuvuoden. Hän on saanut vaivaansa apua sekä akatemian fysioterapiapalveluiden, että oman seuransa kautta. Tilanne on edelleen aika herkkä ja vaatii kärsivällistä kuntoutusta pelaajalta – pelikunto kesää ajatellen on vielä arvoitus. Muuten pieni ryhmämme on pysynyt melko hyvin kasassa, mutta koronaa ja muita sairasteluja on toki jonkun verran ollut.
Opiskelijat pelaavat nuorten Superpesistä ja aikuisten tasolla sarjaportaita löytyy kesän aikana Ykköspesiksestä, Suomensarjasta ja Maakuntasarjasta.
Kaiken kaikkiaan avauskausi on ollut positiivinen. Ennen kaikkea siksi, että homma saatiin vihdoin käynnistymään. Tulevaisuudessa ryhmäkoon kasvattaminen on isoin ja tärkein tehtävä, jotta kehitys mahdollistuu jatkossakin.
Telinevoimistelu, Meiju Virta
Ryhmässä harjoitteli lukuvuonna 2021-2022 2 urheilijaa, joista Lotta Pisto joutui valitettavasti lopettamaan aktiivisen kilpauransa vuodenvaihteessa leikkaushoitoa vaatineen huonosti kuntoutuneen nilkkavamman takia. Keväällä ryhmässä on harjoitellut vain Iina Ruuskanen. Iina on maajoukkuelinjan voimistelija ja kuuluu naisten B-maajoukkueeseen. Harjoittelu on tapahtunut Kuopio-hallissa. Harjoituksia on ollut kolme kertaa viikossa, joista tiistai ja keskiviikko ohjattuja. Tiistaisin harjoittelussa ovat olleet mukana myös yläkoululaiset, mikä on ollut mukavaa, koska ryhmän tuki on yksilölajissakin tärkeää. Harjoituksissa on keskitytty pääosin lajitaitoihin, jonkin verran myös huoltavaan harjoitteluun ja fysiikkaharjoitteluun. Rauhallista hallia on päästy hyvin hyödyntämään, ja on tärkeää että aamuisin voi valita mille telineelle menemme mihinkin aikaan. Iina osallistui syyskuussa SM-kilpailuihin Oulussa. Kisoihin lähdettiin huonoista lähtökohdista Iinan ollessa vielä hieman toipilas rajun flunssan ja kuumeen jäljiltä. Iina pääsi hypyssä finaaleihin ja sijoittui sijalle 6. Iinalla on tämän vuoden kisakausi nyt vasta alkamassa. Valmistautuminen vuoden aikana on sujunut melko hyvin, mutta nyt koronaan sairastuminen on tuonut taas haasteita ja kauden kaksi ensimmäistä kilpailua on pitänyt jättää sen takia välistä. Toivon mukaan Iina ehtii harjoitella tarpeeksi ennen kesäkuussa koittavia SM-kisoja ja pystyy osallistumaan neliotteluun. Tavoitteena oli myös telinekohtaiset finaalipaikat.
Mäki / yhdistetty, Kimmo Savolainen
Akatemiaryhmässä harjoitteli kuluneella kaudella kaksi Klassilisen lukion opiskelijaa, Herman Happonen ja Vilma Meiss.
Harjoituskausi sujui hyvin. Harjoittelu keskittyi pääsääntöisesti Kuopioon. Lisäksi kävimme leireilemässä Rukalla, Lahdessa ja Rovaniemellä. Herman kuului myös yhdistetyn nuorten maajoukkue- ryhmään.
Juuri ennen kilpailukautta Hermannille sattui harmittava loukkaantuminen aamuharjoituksissa ja melkein koko kilpailukausi meni selän kuntoutuksen merkeissä. Loppukaudesta hän pääsi kuitenkin parina viikonloppuna kilpailemaan, joista mainittakoon yhdistetyn SM -kilpailujen nuorten sarjan hopeamitali.
Nyt jo uutta harjoituskautta ollaan kolme viikkoa menty ja hyvältä näyttää.
Suunnistus, Hannu Airila
Suunnistajien ryhmän muodostivat Kasperi Hämäläinen, Jerry Hyvönen ja Santeri Kirjavainen. Suunnistusharjoitukset pidettiin Kuopion lähialueen maastoissa viestiharjoituksina yhdessä alueen muiden suunnistajien kanssa ja tukiharjoitukset järjestettiin pääosin Kuopio-hallilta käsin. Perjantaisin ohjelmassa oli juoksuharjoitukset Matti Haataisen johdolla juoksijoiden kanssa.
Santeri Kirjavainen pääsi edustamaan Suomea nuorten EM-kisoihin Liettuaan, josta tuliaisena oli pitkän matkan 9. sija arvokisadebyytissä. Kirjavainen voitti erikoispitkien matkojen SM-kultaa ja pitkien matkojen pronssia. Kolmikko Hämäläinen-Hyvönen-Kirjavainen nappasi Mikkelissä järjestetyssä SM-viestissä hopeaa kirikamppailun päätteeksi.
Uinti, Mikko Lonka
Kaudella 2021-2022 uintiurheilun ryhmässä on harjoitellut kolme urheilijaa urheilulukion puolelta. Näistä kolmesta kahden päälaji on uinti ja yhden taitouinti. Ryhmän harjoituksissa kävi myös urheiluamis urheilija ja korkeammalla asteella opiskelevia urheilijoita. Näiden kautta lajikirjoon tuli vielä swimrun. Kokonaisuutena kausi sujui ryhmällä hyvin. Kauteen mahtui myös loukkaantumisia, mutta näistäkin selvittiin hyödyntäen akatemian tukitoimia.
Korona pandemia näkyi vielä SM-kilpailuiden järjestämisessä. Taitouinnissa ei kilpailuita järjestetty olleenkaan. Uinnin puolella palattiin normaaliin rytmiin NSM- ja SM-kilpailuiden osalta.
Parhaat saavutukset ryhmässä olivat:
Janne Kultala ui NSM-uinneissa P-18 sarjassa kesän 2021 kotikisoissa 9. 50 vapaauinnissa ollen nopein uimari oman ikäluokan uimareista (P-16). Myös lyhyenradan NSM-uinneissa joulukuussa tuloksena oli 9. sija P-18 sarjassa. Kesällä 2021 Janne valittiin edustamaan Suomea Nuorten PM-kisoihin, tuloksen 8. 50 vapaauinnissa
Taitoluistelu, Emilia Simonen
Akatemiavalmennuksessa ovat Janni Riekkinen ja Olivia Hentunen. Olivia lopetti kilpailu-uransa tammikuussa 2022. Tytöt luistelevat 3x viikossa aamujäillä (ti, ke ja pe). Viikoittainen harjoittelu koostuu jääharjoittelusta, lajioheisesta, fysiikasta ja koreografiasta. Harjoitustunteja kertyy viikossa yhteensä 15 tuntia. Tyttöjen ryhmässä harjoittelee seitsemän SM- ja kansallisella tasolla kilpailevaa luistelijaa. Tytöt kilpailevat SM-tasolla (sarja sm-juniorit). Kuluneella kaudella ei tullut menestystä kilpailuissa. Jannilla on ollut loukkaantumisten takia rikkonainen kausi (selkäongelmaa, alipalautumista ja kipua säärissä). Olivialla ei ole ollut terveysmurheita.
Yleisurheilu, Matti Haatainen ja Jyrki Blom
Kuopion klassillisen urheilulukion yleisurheilijat saavuttivat viisi Suomen mestaruuskilpailujen mitalisijaa kesän kilpailukaudella 2021. Eemil Hallikainen voitti M17-sarjan seiväshypyn hyvällä tuloksella 470cm. Pinja Laasanen oli toinen N17 sarjan 10km maantiejuoksussa ajalla 40.34min. Minttu Turunen oli kolmas N17-sarjan keihäässä tuloksella 47,39m ja Riku Tenhunen samaten kolmas M17 kuulantyönnössä tuloksella 15,79m. Riika Tirkkonen sijoittui myös kolmanneksi N17 sarjan 400 metrillä tuloksella 58,12s.
Yleisurheilijat harjoittelivat pääsääntöisesti Kuopio-Hallilla, varapaikkana legendaarinen Kotkankallion väestösuoja. Onneksi kulunut talviharjoittelukausi on koronarajoitusten jälkeen mahdollistanut täysipainoisen Kuopiohallin hyödyntämisen. Kunhan Väinölänniemen stadionin remontti saadaan (toivottavasti) lähivuosina valmiiksi, niin kesäaikaisen harjoittelun ja kilpailujenkin olosuhteet ovat kunnossa!
Yksilölajit, Jussi Hämäläinen
Kuopion alueen urheiluakatemian aamuharjoitusryhmä harjoitteli ahkerasti lukukauden 2021-2022. Maanantai, keskiviikko ja perjantai-aamuisin treenattiin keskivartaloa, fysiikkaa, henkilökohtaisia ominaisuuksia, sekä aerobista kestävyyttä. Perjantaisin pidettiin pelipäivä. Peleinä vaihteli lentopallo, jalkapallo, koripallo, sähly ja käsipallo.
Keväällä fysiikkatreeneissä keskityttiin henkilökohtaisten ominaisuuksien kehittämiseen. Fysiikkatestit pidettiin kolmesti lukuvuoden aikana. 830 m juoksu, tasaloikka ja kuntopallon heitot kuuluvat testipakettiin. Keväällä opiskelijat myös esittelivät omia lajejaan toisilleen pitämällä treenin omasta lajistaan. Ryhmään kuului lukukauden aikana Cheerleadingin, squashin, golfin, kilpatanssin, karaten, pesäpallon ja koripallon harrastajia.
Kilpatanssista ryhmäämme tuli SM-pronssia (Saaga Bruun ja Lassi Kokkonen), Cheerleadingissä MM-hopeaa (Enni Kekäläinen) ja tanko- ja ilmaurheilussa kaksi SM-kultaa ja paikka lajin MM-kilpailuihin Sveitsiin lokakuussa (Lotta Haapea). Ryhmähenki kehittyi talven aikana ja treeneissä säilyi into ja ilo koko lukukauden.
Klassikan luokattoman lukion puolen opiskelija, tuore ylioppilas Nuutti Kokkonen, ylsi myös huikeaan saavutukseen. Nuutti voitti nuorten MM-kultaa klassisessa kehonrakennuksessa (classic bodybuilding, CBB).
Maastohiihto / ampumahiihto, Jarmo Heikkinen ja Mika Venäläinen
Lukukausi päästiin aloittamaan hieman helpommissa olosuhteissa, kuin vuosi aiemmin, jolloin aamuharjoituksiakin haittasi koronapandemia.
Kauden alussa pidettiin testirupeama, jossa katsottiin sitä, että mitenkä kesän harjoittelut ovat itse kullakin tarttuneet. Ryhmän harjoittelusta saatiin laadukkaita kovatasoisen ryhmän myötä. Aamuharjoituksissa hyödynnettiin Puijon rullarataa ja kokonaisuudessaan harjoittelu pidettiin monipuolisena eri ominaisuuksia kehittäen.
Kilpailut päästiin viemään läpi ilman suurempia muutoksia. Terveystilanteeseen toi oman haasteensa koronasairastelut, jonka jokainen sairasti vuorollaan. Siitä huolimatta tulokset olivat juuri niin kovia, kuin niitä syksyn harjoittelun perusteella osattiin odottaakin. Niilo Mäkinen ja Jalmari Bergqvist pääsivät edustamaan Suomea Pohjoismaisiin nuorten PM kisoihin Norjaan. Maastohiihdon SM-mitaleita ryhmä poimi yhteensä 10. Niilo voitti henkilökohtaisilla matkoilla kolme kultaa ja lisäksi kaksi kultaa viestissä, sekä pariviestissä. Jalmarille kaksi kultaa viesteistä ja yksi hopea, sekä pronssi henkilökohtaisilla matkoilla. Santeri Kirjavainen (tunnetaan paremmin suunnistajana) ja Nuutti Mäkinen saalistivat molemmat henkilökohtaisten matkojen SM-pronssia.
Harjoituksissa keskityttiin kestävyysominaisuuksien kehittämisen lisäksi myös voima-, liikkuvuus- ja taito-ominaisuuksiin, joissa akatemian urheilufysiologi Tarja Koski oli suuressa roolissa. Valmennusvastuu jakautui kauden aikana siten, että Mika valmensi 1 ja 5 jakson ja Jarmo jaksot 2–4.
Ampumahiihdon ryhmä Klassikassa kutistui yhden miehen joukkueeksi, kun harjoituksiin ja kilpailuihin osallistui vain Arttu Heikkinen. Harjoittelu tapahtui pääsääntöisesti Heinjoen ampumahiihtostadionilla sekä Puijolla maastohiihdon ryhmässä.
Tuloksellisesti kausi oli menestyksekäs. Arttu pääsi joulukuussa 2021 Suomen IBU-Cup joukkueeseen saavuttaen heti ensimmäiset IBU-Cup pisteensä miesten sarjassa. Tammikuussa Arttu kilpaili 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa, joissa parhaaksi tulokseksi tuli pikakilpailun 9. sija. Kausi huipentui helmikuussa nuorten MM-kilpailuissa Yhdysvaltain Soldier Hollow’ssa, jossa Arttu voitti nuorten Maailmanmestaruuden normaalimatkalla sekä MM-pronssia takaa-ajokilpailussa.
Artun kommentti Ampumahiihtoliiton Biathlon.fi-uutissivulta mestaruuden jälkeen: ” Tuntuu erittäin hyvältä ja on aika uskomaton fiilis. Olin laskeskellut, että voitto voisi täällä olla periaatteessa mahdollista, jos tulee täydellinen suoritus ja kaikki onnistuu. Tänään niin pääsi käymään”, Heikkinen iloitsi.
Arttu Heikkinen valittiin toukokuussa valmentajien toimesta Vuoden urheilulukiolaiseksi 2022, toisen kerran peräkkäin. Näin hän pääsi kolmantena urheilijana kahteen valintaan. Aiemmat ”tuplamestarit” ovat myös suksilajien miehiä: Pekingin Olympialaisissa pistesijoille yltäneet Perttu Hyvärinen ja Ilkka Herola.
Urheiluakatemian Vuoden Valmentajaksi 2021-2022 valmentajat valitsivat Jarmo Heikkisen.
Vuoden 2022 urheilulukiolainen, nuorten maailmanmestari Arttu Heikkinen
Vuosikertomus 2021-2022Kuopion klassillinen lukio4.6.2022