Yhteiskuntaopin ja historian tapahtumat ja vierailut
Koulullamme järjestettiin NY (nuori yrittäjyys) Innovaatio-leiri 24. – 25.2.2023. Leirin aikana opiskelijat tutustuivat yrittäjyyteen elämysmuotoisesti kuulemalla Tomi Huttusen yrittäjyystarinan, kehittämällä erilaisia liikeideoita pienryhmissä sekä esittelemällä ideansa raadille leirin loppuvaiheessa. Klassikan opiskelijoita leirille osallistui tutoreina ja leiriläisinä yhteensä 41 opiskelijaa.
YH3- ja HI1-opintojaksolla kävi vieraita Eurooppalainen Suomi -yhdistyksestä esittelemässä ja vetämässä oppimispelejä.
HI6-kurssilla kävi vierailijoina Suomi-Australia Yhdistysten Liitosta Pauliina Sirkeinen ja Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton toiminnanjohtaja Lena Grenat. Vierailijat kertoivat kokemuksiaan kyseisistä kulttuurialueista.
HI8-kurssilaiset vierailivat Julius Caesar – kunniasta kuolemattomuuteen -näyttelyssä Kuopion museolla.
YH4-opintojaksolla vieraana kävi asianajaja Roope Tsupari kertomassa koulutuksestaan ja työstään.
YH8-kurssilla kävi etävieraana kansanedustaja Hjallis Harkimo.
Sijoittajakoulu-opintojakso pyöri Klassikalla lukuvuonna 2022-23.
Alvar Räty selviytyi maanlaajuisessa turpo-kilpailussa loppukilpailuun Helsinkiin.
15.3.2023 koulullamme järjestettiin yhteiskuntaopin opintojaksolaisten voimin eduskuntavaalien nuorisovaalit alle 18-vuotiaille osana Nuorisojärjestö Allianssi ry:n valtakunnallista nuorisovaalia.
Latinan vierailut ja vierailijat
Kaikki latinan ryhmät vierailivat Kuopion museon Julius Caesar – kunniasta kuolemattomuuteen -näyttelyssä.
Psykologian vierailut
PS3-kurssilla vieraili psykologi Minna Väänänen kertomassa muistiin liittyvistä tutkimuksista
PS7-kurssilla kävimme tutustumassa Monikulttuurisuuskeskus Kompassiin, esittelijämme siellä oli Tsega Kiflie. Syksyn PS7-kurssilla tuo vierailu peruuntui mutta 5.jaksossa toteutui. PS7- ja PS2-kursseilla vieraili Klassikan entinen opiskelija Juuso Jonninen kertomasta työstään nuorisopoliisina. PS7 vieraili myös bangladeshilainen vaihto-opettaja, joka oli koululla Hanna Rahikkalan järjestämän’, kertomassa omasta kulttuuristaan ja sen eroista suomalaiseen kulttuuriin. Ja sosiaalipsykologian tutkijatohtori Elina Turjanmaa vieraili teamsin välityksellä kertomassa maahanmuuttotutkimuksista.
PS12-kurssilla, eli psykologian ja biologian Seikkailu aivoihin-yhteistyökurssilla tehtiin useampia vierailuja. Opiskelijat osallistuivat mm. Itä-Suomen yliopiston järjestämään suursimulaatioon sekä vierailivat A.I.Virtanen-instituutissa tutustumassa erilaisiin aivotutkimuksiin Bioteknialla ja aivokuntoutukseen Neuronissa. Tunnilla vieraili aivokuntoutuskokemusasiantuntijana Jukka Partanen (kuvassa). Tutkija tavattavissa-palvelusta vieraili teamsin välityksellä tutkija Marja Koskuvi (kuva)
Uskonnon vierailut ja vierailijat
UE2-kurssilla koulun entinen opiskelija Ella Mustonen esitteli teams-vieraana jehovan todistajien oppeja ja toimintaa
UE3- kurssilla kävi teams-vieraanamme intialaistaustainen Varsha Shurpali kertomassa hindulaisuudesta.
UE4-kurssilla kävimme Isolla hautausmaalla kuulemassa suomalaisista hautausperinteistä.
UE5-kurssilla uskontoarkeologi Tiina Äikäs esitteli saamelaisten pyhiin paikkoihin liittyvää tutkimusta
UE6-kurssilla uskontotieteilijä Titus Hjelm esitteli meille teams-vieraana uskontojen mediakuvan muutoksia
Biologian vierailut, vierailijat ja toiminta
BI02-03 -opintojaksolla vierailimme toukokuussa Kuopion museossa Wildlife Photographer of the Year -valokuvanäyttelyssä.
BI02-03 -opintojaksoilla osallistuttiin kevään mittaan kahden ryhmän kanssa Turun yliopiston Allergiakasvien kukintojen havainnointi 2023 -hankkeeseen lähettämällä Siitepölytiedotukselle kuvia lepän kukinnoista.
BI05 ihmisbiologian opintojaksolla kävi kaksi Teams-vierasta Helsingin yliopistosta: Hematologian tutkija Mikko Keränen kertoi puolustusjärjestelmän solujen merkityksestä syövässä, ja toiselle ryhmälle tutkija Riitta Lahtinen esitteli näkövammaisille tarkoitettuja kosketusviestejä.
BI12 biologian ja LI12 liikunnan retkikursseihin kuuluva yön yli retki järjestettiin syyskuussa Tiilikkajärven kansallispuistoon, Rautavaaralle yhdessä Kallaveden lukion retkikurssien kanssa. Kuvassa biologian retkikurssilaisia Alussuolla.
Ruotsin tapahtumat ja vierailut
Språk öppnar dörrar
Toimittaja Jasmin Lindberg vieraili joulukuussa etäyhteydellä ruotsin opintojakson 1-2 oppitunneilla. Hän kertoi elämästään, urastaan ja kielitaidon merkityksestä työelämässä. Vierailun lopuksi hän vastaili opiskelijoiden esittämiin kysymyksiin. Vierailu toteutettiin Svenska nu -verkoston tuella.
Kaj Kunnas
”Älä pelkää virheitä”, sanoi urheilutoimittaja Kaj Kunnas pitäessään luentoa koko koululle tammikuussa. Kunnas kertoi monien esimerkkien kautta siitä, kuinka tärkeää on oppia ja osata useita eri kieliä. Koskaan ei voi tietää, mitä elämä tuo tullessaan ja milloin kielitaidosta voi olla hyötyä omassa elämässä. Vierailu toteutettiin Svenska nu -verkoston tuella.
Teater Taimine
Tammikuussa 2023 saimme vieraaksemme Teater Taiminen, jonka näyttelijät Oskar Silén ja Mikael Strömberg esittivät meille näytelmän Knock out. Näytelmä oli suunnattu nuorille ja kertoi kahdesta nuoresta, joiden on vaikea astua monimutkaiseen, vaativaan yhteiskuntaan. Knock out oli sykkivä esitys, joka tarjosi livemusiikkia, huumoria ja ennen kaikkea toivoa. Ääniosuuksina esityksessä kuultiin aitoja nuorten ääniä. Teatterivierailu toteutettiin Svenska nu -verkoston tuella.
Äventyret Nordjobb
Jaksoissa 4 ja 5 saimme etäyhteydellä vieraan ruotsin opintojakson 5 oppitunnille. Emma Kalliomäki Tukholmasta kertoi Nordjobb-kokemuksistaan ja innosti opiskelijoita hakeutumaan töihin toiseen Pohjoismaahan. Siiri Seppä kertoi vuorostaan Nordjobb-ajastaan Grönlannissa ja Norjassa. Vierailut toteutettiin Svenska nu -verkoston tuella.
Kielilähettiläät
Kielilähettiläät Heidi Laakso ja Kia Salmela vierailivat toukokuussa opintojaksoilla RUB13 ja RUB16. Heidi kertoi, kuinka ruotsi ja muut kielet ovat kuljettaneet häntä mm. Ruotsiin, Meksikoon, Kolumbiaan ja Australiaan. Opiskelijat saivat myös pohtia mm., miten he voisivat tuoda ruotsin kielen osaksi arkeaan. Kia on opiskellut Ruotsissa ja työskentelee nykyisin Malmössä ja kannusti ruotsin kielen opiskeluun ja antoi vinkkejä erilaisista tavoista harjoitella kieltä.
Saksan tapahtumat ja vierailut
Saksalaisia vieraita etäyhteydellä
Annika Gärtner vieraili marraskuussa kurssilla öSAB2 8 Teamsin välityksellä. Jokainen opiskelija sai oman viisiminuuttisensa Annikan kanssa. Keskustelu kävi vilkkaana ja opiskelijoille avautui mahdollisuus keskusteluun natiivin kanssa.
Annika vieraili myös kurssin oppitunnilla. Oppitunnin sisältö oli opiskelijoiden toiveiden mukaan laadittu, ja uutta osaamista päästiin heti harjoittelemaan Annikan tekemän tehtävän avulla.
Yhteisöllisyyden vahvistaminen ja hyvinvointi
Lukuvuonna 2022 – 23 Klassikan painopistealueena oli yhteisöllisyyden vahvistaminen ja hyvinvointi. Tavoitetta edistämään kasattu työryhmä suunnitteli syksyllä ja keväällä lukioväen pään menoksi lukuisia mieleisiksi koettuja tapahtumia, kuten syksyn rekrypäivän, hyvinvointipäivän ja koko koulun pikkujoulut sekä kevään lemmikkipäivän.
Syyskuussa järjestetyssä rekrypäivässä olivat esillä lukiomme harrastus- ja tukitoiminnan edustajat kertomassa toiminnastaan opiskelijoille. Paikalla olivat mm. opiskelijakunnan hallitus, Keke-kerho, koululehtemme Non Solum, kuoro, tutorit sekä erityisopettaja Hanna-Maria. Erityisopettaja kartoitti opiskelijoiden toiveita yhteisöllisyyden vahvistamiseksi.
Hyvinvointipäivänä lukiolle kutsuttiin useita toimijoita klassikkalaisten arkea piristämään. Mukana olivat muun muassa kosmetiikkayritys Oriflame ja pelihuone Game Over. Opiskelijoilla oli myös mahdollisuus osallistua kaverihierontapajaan, välituntijumppaan sekä tuolijoogaan. Keke-kerho tarjoili opiskelijoille inkiväärishotteja ja pitkällä välitunnilla vietettiin koko koulun yhteistä musiikkituokiota. Kennelliiton kaverikoirat osallistuivat myös mukavaan päivään.
Joulukuun alussa Klassikalla vietettiin koko koulun pikkujouluja. Ohjelmassa oli tutoreiden johdolla piparien koristelua, Keke –kerhon glögitarjoilu sekä jouluinen yhteislaulutuokio Forum Classicumilla.
Lemmikkipäivänä koulullamme vieraili eläinalan toimijoita sekä muutamien opettajien omat lemmikit. Klassikkalaiset pääsivät tutustumaan Kallan eläinsuojelu ry:n toimintaan, Kennelliiton kaverikoiriin, Valoisalla kuvaus- ja koirapalveluihin sekä Itä-Suomen poliisin poliisikoiratoimintaan. Rescue-koira toimintaa esitteli Tuuli-opettaja yhdessä koiransa Vanan kanssa. Nuoret kävivät aktiivisesti silittelemässä lemmikkejä ja juttelemassa niitä näitä. Samalla oli havaittavissa, että lemmikkien silittäminen vahvisti yhteisöllisyyttä ja nuoret juttelivat myös toisilleen mukavalla mielellä. Myös eläimiä jännittävät opiskelijat rohkaistuivat muiden mukana silittelemään karvakavereita, mistä tuli erityisen ihana mieli kaikille!
Kuvassa Klassikan ihanin lemmikki -äänestyksen voittanut Urho.
Vuosikertomus 2022-2023Kuopion klassillinen lukio24.4.2023