Lukuvuosi 2022 – 2023 on Klassikan toiminnan 83. vuosi. Lukuvuoden aloitti 643 opiskelijaa, joista urheilulukiolaisia oli 177.
Rehtorina toimi Anna-Maija Tiilikainen ja apulaisrehtoreina lehtorit Kerttu Happonen ja Nina Partanen, lukiosihteerinä Päivi Savinainen. Kehittämis- ja suunnitteluryhmän jäseninä toimivat rehtoreiden lisäksi Mari Nurmi, Ruut Lustig, Santtu Silmäri, Sari Suvanto ja Juha Väätäinen. Lukuvuoden aikana toimivat työryhmät olivat TYHY-, TVT-, KV- ja KEKE-työryhmät, viestintätiimi, yhteisöllisyyden vahvistamisen työryhmä ja yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä,
Lukuvuoden painopistealueina ovat olleet yhteisöllisyyden vahvistaminen, uuden opetussuunnitelman käyttöönoton jatkaminen ja oppivelvollisuuden laajentumiseen liittyvät prosessit.
Yhteisöllisyyden vahvistamista ja kansainvälisyyttä
Kouluyhteisön lukuvuosi aloitettiin yhteisellä salitapahtumalla. Tämä hetki oli erityisen tärkeä, sillä se merkitsi rajoitusten vuosien jälkeistä paluuta normaaliin toimintaan. Tapahtumassa korostettiin opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksia ja pyrimme tekemään ne myös lukuvuoden aikana näkyviksi. Tämän lukuvuoden toiminnassa korostuivat yhteisöllisyyden vahvistaminen ja kansainvälisen toiminnan jatkuminen hiljaisten vuosien jälkeen.
Lukuvuoden mittaan erilaisia tapahtumia kertyi mittava määrä. Yksi suosituimmista päivistä olivat hyvinvointipäivä ja lemmikkipäivä, jotka saivat opiskelijoilta paljon kiitosta. LUMA-kahvilatoiminta käynnistyi, jossa opiskelijat saivat ratkoa mm. matematiikan ongelmia. Kahvilassa kävi enimmillään yli 70 opiskelijaa. Myös musiikinopettajamme Matti Sariolan aulajamit perjantaisin pitkällä välitunnilla saivat suuren suosion.
Klassikan päivän kohokohta oli vanhan klassikkalaisen Terapeutti-Villen vierailu. Ville keskusteli nuorten kanssa lukiolaisten kokemista paineista liittyen opiskeluun. Lisäksi vierainamme viihtyivät mm. Kaj Kunnas, klassikko Mika Sutinen, Aapeli Räsänen ja Mohammad El-Amara.
Klassikan opiskelijoille jo tutuksi tulleita Rehtorit aulassa- ja ”Mitä sulle kuuluu?” -tapahtumia jatkettiin. Jälkimmäisen osalta opiskelijoiden palautteet ja kysymykset käytiin läpi yhteisessä salitilaisuudessa.
Kansainvälisyystoiminta käynnistyi koronavuosien jälkeen uskomattoman suurilla liikkuvuusmäärillä. Erasmus-liikkuvuuksia oli jo pelkästään opettajien toimesta noin 20, joista osa oli työn varjostuksia ja osa koulutuksia. Mittava määrä opiskelijoita vieraili Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa opintomatkoilla ja vaihtoviikoilla. Aktiivisen kansainvälisyystoiminnan ansioista löydettiin uusia lupaavia yhteistyökumppaneita tulevina lukuvuosina hyödynnettäviksi.
Tiimijakso toteutettiin 2.jaksossa. Spiritus ja Classicus – teemana Klassikan henki. Tiimijaksossa nuoret pohtivat mm. mitä tarkoittaa Klassikan henki, tulevaisuuden työelämän taitoja, tulevaisuuden uutisia ja tiimijakso päättyi innovaatioviikkoon. Lukioaikojen mieleenpainuvimmat tapahtumat Penkkarit ja Vanhojen päivät järjestettiin perinteiden mukaisesti.
Lukuvuoden aikana kiinnitettiin erityistä huomiota erilaisten kyselyjen aikataulutukseen, tulosten käsittelyyn ja koontien julkaisuun. Rakensimme arvioinnin vuosikellon, joka auttoi organisoimaan näitä prosesseja. Opiskelijat vastasivat lukuvuoden aikana muun muassa koko lukiotoimen tasoisiin kyselyihin ja kouluterveyskyselyyn. Kyselyiden tulokset käytiin läpi opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa, ja koosteet julkaistiin myös koulun verkkosivuilla huoltajien nähtäville.
Opettajien osaamisen kehittämistä ja jakamista jatkettiin arviointi-iltapäivissä ja pedagogisissa kahviloissa, joissa käsiteltiin erilaisia teemoja mm. Chat GPT:n vaikutuksia koulumaailmaan. Tapaamiset tarjosivat opettajille mahdollisuuden oppia toisiltaan ja jakaa parhaita käytäntöjään muille hyödynnettäväksi.
Hanketoiminta jatkui monipuolisena ja yhtenä toimivana esimerkkinä mainittakoon ns. SISU-hankkeen tuotoksena ryhmänohjaajille ja opinto-ohjaajille käyttöön saatu tekoälyavusteinen oppivelvollisten poissaolojen- sekä opintojen etenemisen -seurantatyökalu.
Aktiivinen opiskelijakunta
Opiskelijakunnan eri toimijat järjestivät lukuvuoden aikana monia tapahtumia. Hallitus järjesti mm. taksvärkkipäivän, otti valokuvausjärjestelyt haltuunsa ja ideoi erilaisia pukeutumispäiviä, ja esimerkiksi ”pukeudu opettajaksi” -päivä oli jälleen suosittu. Uutena toimintana opiskelijakunnan hallitus aloitti rehtorin ja hallituksen väliset kahvihetket. Kahvittelun ohessa ruodittiin ajankohtaisia asioita, ja hallitus toi rehtorin tietoon edistettäviä asioita. Rehtorikahvit tullaan jatkossa järjestämään kerran jaksossa.
Keke-ryhmän toiminta tuki hienosti muiden työryhmien järjestämiä tapahtumia. Erityisesti hyvinvointipäivänä keke-ryhmän keittämät inkiväärishotit menivät kuin kuumille kiville. Kevättalvella 1.opintovuoden opiskelijat osallistuivat lumisen talven kunniaksi valtakunnalliseen ”Ulkona kuin lumiukko” -tapahtumaan. Lisäksi koko koulun voimin vietettiin ykkösten järjestämää vappujuhlaa, jossa kaikki ryhmät pääsivät osallistumaan erilaisiin kisailuihin.
Non Solumin artikkeleissa käsiteltiin tänä lukuvuonna monipuolisesti koulun arkea nuorten näkökulmasta, julkaistiin opiskelijoiden kertomuksia Erasmus-vaihtoviikoilta sekä toivat esille Non Solumin historiaa. Non Solum perustettiin 1960-luvulla opiskelijoiden vaikutuskanavaksi ja on myös tänä päivänä arvokas osa Klassikan toimintakulttuuria.
Tutortoiminta oli vilkasta ja tuutorit osallistuivat lukuvuoden aikana muun muassa huoltajieniltoihin sekä esittelivät Klassikka vieraille. Tuutorit tukivat ja edistivät omalla toiminnallaan koko opiskelijakunnan hyvinvointia.
Lukuvuoden aikana on tapahtunut paljon, ja haluankin kiittää kaikkia koulumme erilaisessa toiminnassa mukana olleita opiskelijoita ja heitä ohjanneita opettajia.
Urheilulukion kuulumisia
Urheilulukion toiminnan kehittämistä jatkettiin tämän lukuvuoden aikana yhteistyössä Kuopion alueen urheiluakatemian toiminnanjohtaja Johanna Tikkasen kanssa. Koordinaattori Jyrki Blom sai rinnalleen työpariksi Nina Partasen. Työparin kehitystyöstä esimerkkinä mainittakoon keväällä käyttöönotettu vastuullisuuspassi, jonka kaikki urheilulukiolaiset täyttivät.
Urheilulukiolaiset menestyivät lukuvuoden aikana laajalla rintamalla. Upeita suorituksia saavutettiin ampumahiihdossa, hiihdossa, jalkapallossa, yleisurheilussa ja lentopallossa. Kirkkain saavutus oli ampumahiihtäjä Arttu Heikkisen nuorten MM-pronssi. Viime lukuvuonna aloitettua fysioterapiapalvelujen resurssin kohdistamista jatkettiin tavoitteena tukea monipuolisesti urheilijoidemme laadukasta arkea sekä myös valmentajien osaamistason nostamista.
Ampumahiihtäjä Arttu Heikkinen valittiin kolmantena vuonna peräkkäin urheiluakatemiavalmentajien toimesta Vuoden Urheilulukiolaiseksi 2023. Vuoden valmentajaksi valittiin maastohiihtovalmentaja Mika Venäläinen. Mika jättää tämän lukuvuoden jälkeen maastohiihtovalmentajan tehtävän. Mika on tehnyt työtänsä sinnikkäästi ja suurella sydämellä. Kiitämme lämpimästi Mikaa näistä kahdesta vuosikymmenestä ja toivotamme kaikkea hyvää tulevaisuuteen.
Lämpimät onnittelut kaikille Klassikan menestyneille urheilijoille ja heidän valmentajilleen.
Lämpimät onnittelumme, kevään 2023 uusille ylioppilaille!
Kiitän koko henkilöstöä työpanoksestanne opiskelijoidemme ja työyhteisömme eteen. Kiitos Klassikan opiskelijoille yhteistyöstänne ja ahkeruudestanne lukuvuoden aikana. Klassikan henki elää yhteisössämme vahvana tullen esille yhdessä tekemisenä sekä kollegan tai opiskelukaverin tukemisena.
Tässä linkissä kevään 2023 ylioppilasjuhlan juhlatallenne.
Syksyllä koulutyö alkaa 10.8.2023 klo 10.00 yhteisellä salitilaisuudella.
”Valmis nyt oon
Kaiken ottamaan vastaan
Tulkoon mitä vaan
Tulkoon mitä vaan”
– Lauri Tähkä –
Toivotan kaikille keveitä kesäkelejä ja rentoa mieltä.
Kuopiossa kesäkuun 3. päivänä 2023
Anna-Maija Tiilikainen, rehtori