Kevään 2023 ylioppilaat saavat paperisen ylioppilastutkintotodistuksen lisäksi myös digitaalisen todistuksen. Lue lisää aiheesta tammikuussa julkaistusta tiedotteesta. Tässä tiedotteessa kerromme yksityiskohtaisempaa tietoa todistuksesta ja siitä, mistä, milloin ja kuka digitaalisen todistuksen saa.

Ylioppilastutkintotodistus ja todistus hyväksytysti suoritetuista kokeista

Todistuksia on kahdenlaisia: sininen, ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen saatava ylioppilastutkintotodistus sekä valkoinen todistus, jossa näkyvät keskeneräisen tutkinnon jo suoritetut ylioppilaskokeet ja niiden arvosanat. Kokeiden uusimisesta ja tutkinnon täydentämisestä saadut arvosanat päivittyvät automaattisesti samaan digitaaliseen ylioppilastodistukseen. Siten esimerkiksi korkeakouluhauissa riittää jatkossa yksi todistus.

Digitaalinen ja paperinen todistus näyttävät muuten samalta, mutta paperisessa todistuksessa on mukana lukion numero ja digitaalisessa todistuksessa infoteksti todistuksen aitouden todentamisesta. Uusissa todistuksissa on myös tieto tutkintokerrasta, jolloin koe on suoritettu ja maininta, että suoritettu tutkinto antaa kelpoisuuden korkeakouluopintoihin.

“Uudistukset helpottavat ylioppilaiden hakuprosessia erityisesti ulkomaisiin oppilaitoksiin, joihin todistus lähetetään yleensä digitaalisena”, Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä toteaa.

Digitaalisen todistuksen voi ladata 3.6.2023 alkaen

Digitaalinen ylioppilastutkintotodistus on ladattavissa maksuttomasti Oma Opintopolku -palvelussa 3.6.2023 alkaen. Sen saavat käyttöönsä kevään 2023 ylioppilaiden lisäksi kaikki ylioppilaat, jotka ovat aloittaneet tutkintonsa keväällä 2008 tai sen jälkeen. Myös valkoinen todistus hyväksytysti suoritetuista kokeista on ladattavissa maksuttomasti 3. kesäkuuta alkaen. Aikaisemmin tutkintonsa aloittaneet ylioppilaat saavat digitaalisen todistuksen käyttöönsä myöhemmin tänä vuonna. Osa näistä todistuksista luodaan käsityönä rekisteritietoja yhdistämällä, joten niistä peritään maksu. Maksun suuruus päätetään kevään aikana.

Digitaalista todistusta ei tarvitse säilyttää itse, vaan sen voi ladata Oma Opintopolku -palvelusta aina tarvittaessa. Sinisen tutkintotodistuksen voi ladata Oma Opintopolku -palvelusta todistuksen myöntämispäivänä tai sen jälkeen. Myöntämispäivät ovat viikon 22 lauantai ja 5. joulukuuta. Valkoiset todistukset ovat ladattavissa heti, kun arvosanat ovat päivittyneet Oma Opintopolku -palveluun.

Kokeita uusittaessa ja tutkintoa täydennettäessä saadut arvosanat päivittyvät samaan todistukseen kyseisen tutkintokerran todistusten myöntämispäivänä. Kevään 2023 tutkinnon osalta arvosanat päivittyvät 3. kesäkuuta. Todistuksessa näkyy korkein kokeesta saatu arvosana ja tutkintokerta, jolloin arvosana on saatu. Jos koetta on uusittu, mutta arvosana ei ole muuttunut, näkyy todistuksessa kokeen viimeisin suorituskerta.

Paperinen todistus säilyy digitaalisen rinnalla

Paperinen ylioppilastutkintotodistus lähetetään jatkossakin kaikille uusille ylioppilaille siihen lukioon, jossa he ovat viimeksi suorittaneet ylioppilastutkinnon kokeita.  Uuden paperisen päivitetyn todistuksen tai käännöstodistuksen voi tilata sellaisen verkkopalvelusta. Palvelu uusille todistuksille aukeaa viimeistään 25.5.

Todistuksien antamista koskevat määräykset ja ohjeet on päivitetty lautakunnan Yleisiin määräyksiin ja ohjeisiin.

Lisätietoa:

Tiedote: Digitaalinen tutkintotodistus paperisen rinnalle

Digitaalinen ylioppilastutkintotodistus – Usein kysytyt kysymykset