Kuopio-hallin veteraanitapahtumassa huokui lämmin ja arvokas tunnelma

Juhani Ikäläinen / Tuomas Alanen

Tämän Veteraanin iltahuudon kertosäe kuului  useaan otteeseen viime elokuussa järjestetyssä veteraanien ja heidän puolisoidensa rosvopaistitapahtumassa Kuopio-hallissa.  

Klassikkalaisille urheilukeskuksena tuttu halli oli muunnettu upeaksi juhlasaliksi pitkine pöytäriveineen, esiintymislavoineen ja tunnelmavalaistuksineen. Tapahtuman järjestelyjen päävastuussa oli Puolustusvoimain Pohjois-Savon aluetoimisto. Idea rosvopaistitapahtumaan on peräisin suomalaisen Lampaansyöjät-elokuvan näyttelijältä Leo Lastumäeltä. Kyseinen elokuva toi rosvopaistin suomalaisten tietoisuuteen, ja Lastumäen ehdotuksesta rosvopaistia on tarjottu veteraaneille vuodesta 1992 lähtien eri puolilla Suomea.Rosvopaistitapahtuman toinen primus motor, Kalevi Rönnqvist, oli Kuopio-hallilla tapahtuman isän roolissa: ”Tämä on veteraaneille suurin sosiaalinen tapahtuma vuoden aikana. ” 

Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Raassina välitti terveisensä tapahtuman nuorille avustajille:  ”Tämä on hieno tilaisuus. On tärkeää, että vanhojen sukupolvien viesti nuorille välittyy tällaisen tapahtuman kautta.” 

 

Veteraaneille tarjottiin juhlan aluksi herkulliset munkkikahvit, pääateria rosvopaisti myöhemmin. Karjalan lennoston sotilaskoti ja Sakky olivat tärkeässä osassa tarjoiluissa, mutta myös monia muita toimitsijoita tarvittiin, jotta juhla eteni sujuvasti.  Karjalan lennoston varusmiehiä oli komennettu paikalle. 

”Tehtäväni tänään on kutsuvieraiden ohjaaminen istumapaikoille ja tarvittaessa heiden avustaminen. Eilen järjesteltiin paikat täällä valmiiksi ja tänään iltapäivästä on siivoilut”, kertoi varusmies Tommi Koponen.  Avustajiksi pyydettyjä Klassikan opiskelijoita toimi isänmaallisissa tehtävissä, saadessaan palvella veteraaneja mm. tarjoilijoina ja lipunkantajina. Klassikkalaiset avustajat Aurora Suhonen ja Riikka Mielonen olivat mielissään tarjoilijan tehtävissä:  ”Kahvia on tarjoiltu ja siivottu. Mukavaa, kun jotkut veteraanit ovat innostuneet juttelemaankin.”

Klassikan yhtenä digituutorina tunnettu Olli Martikainen löytyi myös paikan päältä: ”Kysyttiin mukaan ja ajattelin, että miksipäs ei. Isänmaallisuuden tunne oli mukana tänne lähdettäessä”, Olli kommentoi. 

Kuopion Klassillisen lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Alpo Laitinen lausui juhlassa kunniaterveiset veteraaneille koko Klassikan opiskelijakunnan puolesta.  ”Hieman oli jännittynyt tunnelma, koska aikataulu muuttui alati. Lisäksi edessä oli aivan erilainen yleisö kuin mitä lukiossa on”, Alpo kommentoi.  Aleksis Tammi opiskelijakunnasta oli myös edustamassa tapahtumassa. ”Varapuheenjohtajan rooli edellyttää. Mutta ihan omasta tahdosta täällä olen ja se on kunniatehtävä.” Lentoyhtiö Finnair oli vahvasti osana tapahtumaa. Lentäjistä koostuva Finnair Pilots Big Bänd esiintyi, lentoemännät tanssittivat veteraaneja ja jakoivat arpajaislahjoja veteraaniyleisölle.  

 

Lavalle nousi myös 1980-luvulta tuttu musiikin monitoimimies, Pave Maijanen. Hän esitti ikivihreät Pidä huolta ja Lähtisitkö.  Maijanen tervehti veteraaniyleisöään kunnioittaen: ”Musiikin yhteydessä puhutaan legendoista. Mutta oikeat legendat istuvat näissä pöydissä.” 

Lavatekniikan ammattilaisia tarvittiin varmistamaan veteraaneille katselu- ja kuunteluelämys. Tapahtumaan kuului jatkuva lavaohjelma, johon kuului niin musiikkia kuin puheitakin. 

 

 ”Vastaamme äänen kuuluvuudesta ja valojen toiminnasta. Volyymi on saatava miellyttävälle tasolle, kun yleisönä on ikäihmisiä. Haluamme heille tästä mukavan kokemuksen”, Timo Pekkarinen ”Dyny” kertoi miksauspöydän takaa. 

Veteraanit pitivät ohjelmaa onnistuneena ja olivat kiitollisia siitä, että veteraaneja yhdistäviä tapahtumia jaksetaan järjestää. Perinneruoka rosvopaisti maittoi. 

 Veteraaneilta saattoi kuulla koskettavia muistoja sota-ajoilta. Aarne Haaparanta Iisalmesta muisteli nuoruuttaan: ”Ensin lähdin sotaan ja sen jälkeen vasta armeijan leipiin Rissalaan lokakuun 14. vuonna 1943. Käytäntö ensin -periaatteella”,  Haaparanta naurahti.  Kauhajokelaislähtöinen Haaparanta taisteli kuuluisissa Vuosalmen taisteluissa, sekä Lapin sodassa. Siellä oli tehty jopa 30 kilometrin päivämarsseja.  

Haaparanta kuuluu Iisalmen sotaveteraaneihin ja aikoo olla mukana seuraavissa kutsunnoissa. ”Tarkoitus on jakaa vinkkejä nuorille alokkaille.” Kirsti Remes muisteli lasten asemaa sota-aikana. ”Lapset saivat kannatella vanhempiaan. Lasten vankka usko tulevaisuuteen auttoi aikuisia jaksamaan.”  Remes halusi lähettää viestin nuorelle sukupolvelle:  ”Me vanha sukupolvi jätämme nuorille perinnön. Nuorten on valittava siitä perinnöstä sen mitä tarvitsevat” 

 

Juhani Ikäläinen
Kuvat: Tuomas Alanen

 

 

“Hoi­vat­kaa, koh­ta pois­sa on vel­jet, Muis­ta­kaa, heil­le kal­lis ol’ maa. Ker­to­kaa las­ten lap­sil­le lau­luin, Him­me­tä ei muis­tot kos­kaan saa.”

NON SO­LUMJou­lu­kuu 2017 – Suo­mi 100 -pai­nos8.12.2017