Sakari Svärd, tuo Klassikan kuuluisa matematiikan tietäjä. Monelle hän on se, joka osaa auttaa kaikkein kiperimmissäkin derivoinneissa, jonka lomapäivien ajatukset pyörivät yhtälöitä muodostellen, ja jonka tunneilla kuulee hauskoja ja mielenkiintoisia tarinoita. Moni ei kuitenkaan osaa kuvitella, mitä kaikkea muutakin tämä vaatimaton mies on.
Svärd kävi oman lukionsa Iisalmen lyseossa. Ylioppilaskirjoituksissa oli siihen aikaan tapana kirjoittaa kuusi ainetta, ja Svärdkin istui kuusituntiset matematiikan, saksan, englannin, ruotsin, äidinkielen ja yhden reaalin kokeissa.
-Kyllähän minä varsin hyvin pärjäsin, puolet kirjoittamistani aineista olivat älliä, Svärd hymyilee.
Haaveammattia hänellä ei tässä vaiheessa vielä ollut, mutta lukion penkillä istuessa matematiikka ja fysiikka olivat alkaneet miestä kiinnostaa. Niinpä hän suuntasi niitä opiskelemaan ja myöhemmin tekemään tiedettä niihin liittyen.
-Yks kaks sitten huomasin, että minustahan tulee matikan opettaja, vaikka se ei ollut alun perin tarkoitus, Svärd naurahtaa.
Klassikasta aukeni virka vuonna 1978. Svärd kuitenkin vietti vuoden armeijassa asepalveluksessa ja aloitti työt vasta vuonna 1979. Matematiikan oppitunteja ja kokemuksia on siis miehelle ehtinyt opettajana kertyä jo 38 vuoden ajalta.
Se on pitkä aika, jossa ehtii nähdä ja kokea monia asioita. Tällainen on muun muassa koulumaailman muuttuminen. Oman uransa aikana suurimmiksi muutoksiksi Svärd kokee luokallisen lukion vaihtumisen luokattomaksi sekä elektroniikan ja sähköisyyden yleistymisen.
-Luokallisessa lukiossa opetettiin samaa luokkaa koko kolmen vuoden ajan ja oppilaat oppi tuntemaan. Näin pystyi auttamaan juuri heitä, jotka todella tarvitsivat apua, Svärd miettii.
Matematiikan sähköistymisessä puolestaan Svärd olisi mieluummin pysytellyt perinteisissä kynässä ja paperissa. Hänen mukaansa sähköisyyden avulla aineeseen voidaan tuoda vain muutamia uusia tehtävätyyppejä, jotka hiukan laajentavat näkökulmia.
-Kokonaisuudessaan matematiikka olisi kuitenkin pärjännyt hyvin ilman sähköisyyttäkin, Svärd toteaa.
Itse hän kertoo sopeutuneensa elektroniikan käyttöön hyvin.
-Ainakin omasta mielestäni pärjään kännykän ja tietokoneiden kanssa riittävästi, mies hymyilee.
Pitkä ura samassa työssä ei tuo esiin pelkästään työn muutoksia vaan myös sen muuttumattomuuden. Se voi helposti alkaa maistua puulta. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla ja Svärd on yksi esimerkki siitä. Hän nimittäin kertoo yhdeksi tärkeimmistä asioista elämässä juuri Klassikan.
-Tämä on ollut minulle kuin toinen koti, mies toteaa vakaasti.
Klassikan lisäksi Svärd listaa pienen pohdinnan jälkeen elämän parhaiksi asioiksi läheisen perheen ja luonnon.
-Pidän luonnossa liikkumisesta. Työn ohessa en ole oikein ehtinyt seuraamaan vuodenaikoja ja niiden vaihtumista. Etenkin kevään saapuessa, jäiden sulamista ja helinää, sekä syksyisin Lapin ruskaa haluaisin päästä seuraamaan.
Luonnon parissa Svärd viihtyisi myös, jos saisi mahdollisuuden olla päivän näkymätön.
-Haluaisin päästä lähemmäs eläimiä katselemaan, tutkimaan ja valokuvaamaan niitä rauhassa. Normaalisti kaukaa siihen tarvittaisiin niin hyvät kiikarit ja kamera, että se on hankalaa.
Luonnossa liikkumisen lisäksi työ on vienyt aikaa monelta muultakin harrastukselta, joita Svärd nyt aikoo jatkaa. Näitä ovat esimerkiksi öljyvärimaalaus, postimerkkien keräily ja valokuvaus.
-Olen tehnyt sukututkimusta ehkä noin 30 vuoden ajan, mutta se on ollut nyt pitkään jäissä kiireiden vuoksi. Sitä haluaisin pikaisesti jatkaa, Svärd sanoo.
Historia kiehtookin miestä kovasti, ja hän lukee ja tutkii sitä ahkerasti. Mutta mitä uutta harrastusta mies haluaisi tulevaisuudessa kokeilla?
-Haluaisin opetella laittamaan ruokaa, Svärd nauraa.
Svärd kertoo liikkuvansa mielellään talvisin suksilla ja luonnossa patikoiden. Kaupungissa liikkuminen tapahtuu yleensä autolla, mutta eläkkeellä mies aikoo lisätä hyötyliikunnan määrää muun muassa pyöräilyn muodossa.
Kysyttäessä miehen pelkoja hän on hetken vaiti ja vastaa sitten:
-Ei minulla oikein ole mitään pelon aiheita. Tietenkin se on sitä toivoa, että terveyttä riittää ja sellaista, hän pohdiskelee hiljaa.
Kun Svärd saa mahdollisuuden sanoa jotain 30-vuotiaalle itselleen hän kieltää itseään hermoilemasta ja stressaantumasta turhista. Opiskelijoita hän puolestaan kannustaa nauttimaan nuoruudestaan ja hienosta koulusta, johon he ovat päässeet.
-Tehkää töitä, se palkitaan myöhemmin, mies sanoo ja oikeasti tarkoittaa sanojaan.
Lopuksi Svärd saa tehtäväkseen laskea, paljonko on 12×12. Vastaus tulee rennosti saman tien. Ehkä kysymys oli vähän liian helppo tälle miehelle.
10 kysymystä Sakarille:
- Maukkain ruoka koulussa/kotona?
-Kotona hyvä pihvi, koulussa lasagne
Lempivuodenaika?
-Kaikki ovat hyviä!
- Voimaeläimesi?
-Koira
- Paras aihealue matikassa?
-Vaikea pistää paremmuusjärjestykseen, mutta sanotaan logiikka ja lukuteoria.
- Milloin opit derivoimaan?
-Vuonna 1968 muistelisin.
- Kolmella sanalla, mikä on kiehtovinta matikassa?
-Loogisuus, historia ja käytännöllisyys.
- Paras jäätelömaku?
-Vanilja
- Mökki vai omakotitalo?
-Molemmissa on puolensa. Kesät viihdyn mökillä ja talvet omakotitalossa.
- Mitä rakkaus on sinulle?
-Välittämistä ja kunnioittamista.
- Mottosi
-Se, mikä kannattaa tulla tehdyksi, kannattaa tehdä hyvin.
Sakarin hauska muisto Klassikasta
”Aikoinaan Klassikassa oppilaat söivät kouluruoan luokissa ja opettajat opettajainhuoneessa, jonne ruoat tuotiin. Opettajanhuoneesta kuitenkin puuttui usein jotain, esimerkiksi aterimia, ja keittiöön piti tämän vuoksi usein soittaa, jotta niitä tuotaisiin lisää.
Kerran sitten opettajainhuoneessa olivat taas haarukat ja veitset vähissä, ja minun piti soittaa keittiöön. Lankapuhelimeen piti näppäillä neljän numeron pituinen sarja ja automaationa sen näppäilin nopeasti.
-Täällä tarvittaisiin taas haarukoita ja veitsiä lisää, sanoin puhelimeen.
Hetken hiljaisuuden jälkeen puhelimesta vastattiin: -No täältä niitä ei saa.
Kysyin sitten ihmeissäni, että missä puhelu oikein oli. Sain tietää kyseleväni aterimia Suomen valtioneuvostosta. Koulun keittiön ja hallituksen puhelinnumeroissa oli vain yhden numeron ero ja olin näppäillyt sen väärin.”
NON SOLUMJoulukuu 2017 – Suomi 100 -painos8.12.2017