Mikä ihmeen EYP?
EYP – Euroopan nuorten parlamentti, (European Youth Parliament Finland) on nuorisojärjestö, joka pyrkii edistämään kansainvälisen EYP:n toteutumista Suomessa. Päätavoitteena on antaa nuorille mahdollisuuksia ja tätä kautta inspiroida heitä. Kohderyhmänä ovat 16–22 -vuotiaat, jotka ovat kiinnostuneita esimerkiksi yhteiskunnallisista asioista, matkustamisesta, kielistä tai uusien ihmisten tapaamisesta.
Toiminta perustuu istuntoihin, jotka sisältävät alueellisia ja kansallisista istunnoista. Istunnot simuloivat Euroopan parlamentin mallia ja antavat todentuntuisen kokemuksen siitä, millaista oikeasti istunnoissa on.
Periaatteena on, että tapahtumissa nuoret pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista eurooppalaisista kysymyksistä omista lähtökohdistaan.
Ensimmäiset askeleet
Saavuimme Joensuuhun perjantaina neljän aikaan. Olimme kaikki sattumalta osuneet samaan bussiin. Lähdimme suunnistamaan kohti Lyseon lukiota, jossa alkuilmoittautumisen jälkeen veimme tavarat majoitusluokkiin.
Ihmisoikeuksia, koulutusta ja ympäristöä
Jokainen meistä oli etukäteen valinnut annetuista vaihtoehdoista kolme eniten kiinnostavaa aihetta, joista jotakin pääsisimme viikonlopun aikana käsittelemään. Aiheet liittyivät esimerkiksi ihmisoikeuksiin, koulutuksiin ja ympäristöön.
Avajaiset
Perjantai-iltana ohjelmassa oli avajaisseremonia, jossa eri ihmiset, kuten Joensuun Lyseon rehtori ja Euroopan nuorten parlamentin presidentti, pitivät puheita. Sen jälkeen pääsimme tutustumaan omiin ryhmiimme erilaisia tutustumispelejä pelaten.
Komiteatyötä
Lauantaiaamuna alkoi komiteatyö eli aiheiden työstäminen. Aloitimme aiheen määrittelemisellä ja rajaamisella. Ensin mietimme, mitä aiheeseen liittyviä ongelmia yhteiskunnassamme on ja sen jälkeen ryhdyimme pohtimaan ratkaisuja. Työstimme aihetta aluksi piirtämällä ja post it –lapuille kirjoittamalla, minkä jälkeen siirryimme kirjoittamaan tuotoksia puhtaaksi. Päivän lopuksi meillä oli valmiina ratkaisut oman komiteamme käsittelemiin ongelmiin.
Teemajuhlat
Illalla oli ohjelmassa 90-luvun teemajuhlat, joihin oli saanut tuoda teemaan liittyvän asun. Tarjolla oli naposteltavaa ja juhlatilassa eli koulun salissa soi 90-luvun musiikki.
Väittelytilaisuus
Viimeisen päivän eli sunnuntain ohjelmiston kattoi väittelytilaisuus, jossa jokainen ryhmä esitteli vuorollaan oman aiheensa ja koetti saada suunnitelmansa käsittelemiensä ongelmien ratkaisemiseksi läpi muiden antaessa ääniä joko puolesta tai vastaan. Väittelyyn kuuluivat jokaisen ryhmän kohdalla avauspuhe, vastauspuheet + esittelemässä olevan ryhmän vastauspuhe näihin, kolme kysymyskierrosta ja loppupuhe, jolla vielä viimeiseksi vedottiin muita ryhmiä äänestämään hyväksyvästi.
Oppia ja uusia kavereita
Kokonaisuudessaan kokemus oli hyvin opettavainen ja sen kautta sai paljon uusia kavereita ja muistoja, jotka kulkevat rinnalla pitkään.
NON SOLUMJoulukuu 2017 – Suomi 100 -painos8.12.2017