Tarvikkeet 20:een joulutorttuun
- 10 jäistä voitaikina/torttutaikina levyä
- (vajaa lasillinen lämmintä vettä)
- luumu- tai/ja omena-kanelimarmeladia
- kananmuna ja pullasuti
- leivinpaperia ja uuninpelti
- taikinapyörä tai veitsi
Ensimmäisenä puolita jäiset voitaikina levyt kuvan mukaisesti. Tämä jälkeen leikkaustyyli vaihtelee, riippuen siitä halutaanko tortun malliksi kukka, enkeli vai perinteinen tähti. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen, jotta se on lämmin ensimmäistä pellillistä varten.
Vinkki: Myöhemmässä vaiheessa jäisten torttutaikina levyjen taittamista helpottaa huomattavasti, kun sormet kastaa ensin lämpimässä vedessä ja taivuttaa taikinaa hitaasti, ettei se halkea.
Perinteinen tähtimalli
Vaihe 1: Edessäsi pitäisi tällä hetkellä olla suunnilleen neliön muotoinen taikina levy. Aloitetaan levyn leikkaaminen kuvan mukaisesti eli jokaisesta kulmasta vedetään viilto neliön keskelle päin niin, että keskelle jää pieni tila viiltojen keskelle.
Vaihe 2: Tämän jälkeen levyssä on kahdeksan niin sanottua sakaraa, joista neljää lähdemme taittamaan levyn keskelle tähden aikaansaamiseksi. Taittaminen tapahtuu kuvien mukaisesti eli niin, että joka toinen sakara nostetaan ylös ja lopuksi painetaan tiiviisti tortun keskelle ”tyhjän tilan” kohdalle.
Kukkamalli
Vaihe1: Leikkaa jokaiseen nurkkaan noin 90 asteen kulmassa oleva viilto, kuten kuvassa näkyy. Älä kuitenkaan leikkaa niin, että viillot yhtyisivät toisiinsa sivun keskellä.
Vaihe 2: Nosta jokainen kulma ylös ja taita nurkat tiiviisti levyn keskelle kuvien mukaisesti.
Enkelimalli
Vaihe 1: Leikkaa taikinalevyyn viillot kuvan mukaisesti eli tee kaksi suoraa viiltoa levyn keskuskohdan suuntaan kahteen vierekkäiseen kulmaan ja kahteen muuhun kulmaan leikkaaa noin 90 asteen kulmassa oleva viilto.
Vaihe 2: Nosta kulmat ylös kuvan mukaisesti ja taita ne tiiviisti levyn keskelle.
Voitele taitellut tortut kananmunalla ja lisää marmeladia haluamasi määrä tortun keskelle. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia
Non SolumNyt käymme joulun viettohon 201619.12.2016