Perinteiset tähtitortut uuteen uskoon

Anni Juntunen

Tarvikkeet 20:een joulutorttuun

En­sim­mäi­se­nä puo­li­ta jäi­set voi­tai­ki­na le­vyt ku­van mu­kai­ses­ti. Tämä jäl­keen leik­kaus­tyy­li vaih­te­lee, riip­pu­en sii­tä ha­lu­taan­ko tor­tun mal­lik­si kuk­ka, en­ke­li vai pe­rin­tei­nen täh­ti. Lai­ta uuni läm­pe­ne­mään 225 as­tee­seen, jot­ta se on läm­min en­sim­mäis­tä pel­lil­lis­tä var­ten.

Vink­ki: Myö­hem­mäs­sä vai­hees­sa jäis­ten tort­tu­tai­ki­na le­vy­jen tait­ta­mis­ta hel­pot­taa huo­mat­ta­vas­ti, kun sor­met kas­taa en­sin läm­pi­mäs­sä ve­des­sä ja tai­vut­taa tai­ki­naa hi­taas­ti, ett­ei se hal­kea.

Perinteinen tähtimalli

Vai­he 1: Edes­sä­si pi­täi­si täl­lä het­kel­lä olla suun­nil­leen ne­li­ön muo­toi­nen tai­ki­na levy. Aloi­te­taan le­vyn leik­kaa­mi­nen ku­van mu­kai­ses­ti eli jo­kai­ses­ta kul­mas­ta ve­de­tään viil­to ne­li­ön kes­kel­le päin niin, että kes­kel­le jää pie­ni tila viil­to­jen kes­kel­le.

Vai­he 2: Tä­män jäl­keen le­vys­sä on kah­dek­san niin sa­not­tua sa­ka­raa, jois­ta nel­jää läh­dem­me tait­ta­maan le­vyn kes­kel­le täh­den ai­kaan­saa­mi­sek­si. Tait­ta­mi­nen ta­pah­tuu ku­vien mu­kai­ses­ti eli niin, että joka toi­nen sa­ka­ra nos­te­taan ylös ja lo­puk­si pai­ne­taan tii­viis­ti tor­tun kes­kel­le ”tyh­jän ti­lan” koh­dal­le.

Vai­he 3

Kukkamalli

Vai­he1: Leik­kaa jo­kai­seen nurk­kaan noin 90 as­teen kul­mas­sa ole­va viil­to, ku­ten ku­vas­sa nä­kyy. Älä kui­ten­kaan leik­kaa niin, että viil­lot yh­tyi­si­vät toi­siin­sa si­vun kes­kel­lä.

Vai­he 2: Nos­ta jo­kai­nen kul­ma ylös ja tai­ta nur­kat tii­viis­ti le­vyn kes­kel­le ku­vien mu­kai­ses­ti.

Enkelimalli

Vai­he 1: Leik­kaa tai­ki­na­le­vyyn viil­lot ku­van mu­kai­ses­ti eli tee kak­si suo­raa viil­toa le­vyn kes­kus­koh­dan suun­taan kah­teen vie­rek­käi­seen kul­maan ja kah­teen muu­hun kul­maan leik­ka­aa noin 90 as­teen kul­mas­sa ole­va viil­to.

Vai­he 2: Nos­ta kul­mat ylös ku­van mu­kai­ses­ti ja tai­ta ne tii­viis­ti le­vyn kes­kel­le.

Voi­te­le tai­tel­lut tor­tut ka­nan­mu­nal­la ja li­sää mar­me­la­dia ha­lu­a­ma­si mää­rä tor­tun kes­kel­le. Pais­ta 225 as­tees­sa noin 10-15 mi­nuut­tia

Non So­lumNyt käym­me jou­lun viet­to­hon 201619.12.2016