10 kätevää vinkkiä ylioppilaskirjoituksiin

Sara Komulainen 14C

1. Mikä opis­ke­lu­tyy­li on pa­ras si­nul­le? 

En­nen kuin aloi­tat kir­joi­tuk­siin lu­ke­mi­sen, kan­nat­taa miet­tiä it­sel­le­si se pa­ras tapa op­pia asi­oi­ta. Osa op­pii par­hai­ten kir­joit­ta­mal­la, jol­loin kan­nat­taa teh­dä pal­jon omia muis­tiin­pa­no­ja. Osa taas op­pii pa­rem­min lu­ke­mal­la, jol­loin val­mis­tau­tu­mi­seen ei auta kuin kah­la­ta kir­jo­ja use­aan ot­tee­seen läpi. Vink­ki: Mo­zar­tin mu­sii­kin on tut­ki­tus­ti to­det­tu pa­ran­ta­van opis­ke­lun tu­los­ta, jo­ten kan­nat­taa tes­ta­ta!

2. Aloi­ta lu­ke­mi­nen ajois­sa!

Lu­ke­mi­nen kir­joi­tuk­siin kan­nat­taa aloit­taa jo hy­vis­sä ajoin, jott­ei sen kans­sa tule ka­ma­la kii­re. Asi­at jää­vät muu­ten­kin pa­rem­min mie­leen, jos nii­tä ker­taa mo­neen ot­tee­seen. Ker­taa­mis­ta ei ehdi teh­dä vain muu­ta­mas­sa vii­kos­sa.

3. Ole ak­tii­vi­nen ne­tis­sä / Lue leh­tiä / Kat­so elo­ku­via 

Nyky­päi­väi­siin asi­oi­hin kan­nat­taa pe­reh­tyä. Äi­din­kie­len yo-ko­keis­sa on mo­nes­ti nyky­päi­väi­siä tee­mo­ja ja myös­kin re­aa­li­ai­nei­den jo­ke­ri­teh­tä­vis­sä ai­heet ovat usein ol­leet jois­tain lähi­vuo­sien asi­ois­ta tai ta­pah­tu­mis­ta. Pe­reh­ty­mi­nen kan­nat­taa kui­ten­kin aloit­taa mel­kein vuot­ta ai­em­min, sil­lä kir­joi­tuk­sia edel­tä­vien lähi­kuu­kau­sien ta­pah­tu­mat ei­vät ko­kee­seen mil­lään ehdi.

4. Ota kaik­ki irti ker­taus­kurs­seil­ta

Ker­taus­kurs­sit ovat erit­täin hyö­dyl­li­siä yo-kir­joi­tuk­sia aja­tel­len. Niil­lä ker­ra­taan kaik­ki tär­keim­mät asi­at ja kie­li­opit. Näil­tä kurs­seil­ta (toki muil­ta­kin) kan­nat­taa ot­taa kaik­ki irti ja ky­sel­lä it­sel­le han­ka­lia asi­oi­ta.

5. Älä pa­ni­koi! 

Älä pa­ni­koi mis­sään ni­mes­sä! Ajat­te­le, että muut­kin ovat sel­vin­neet sii­tä. Vä­lil­lä tu­lee var­mas­ti tun­ne, ett­ei ai­hees­ta osaa mi­tään ja, että on tul­lut lu­et­tua ihan lii­an vä­hän. Pa­ni­koin­ti täs­sä ti­lan­tees­sa on kui­ten­kin tur­haa, täy­tyy vain osa­ta luot­taa it­seen­sä. Sinä osaat kyl­lä ja olet var­mas­ti teh­nyt par­haa­si, jos niin olet ha­lun­nut.

6. Muis­ta myös ren­tou­tua!

Vä­lil­lä täy­tyy muis­taa myös ren­tou­tua ja ot­taa rau­hal­li­ses­ti. Joka­päi­väi­nen lu­ke­mi­nen saa ai­vot yli­kuu­me­ne­maan ja stres­sin kas­va­maan. Jätä siis joi­nain päi­vi­nä kir­jat kaap­piin ja läh­de vaik­ka ka­ve­rei­de­si kans­sa len­kil­le raik­kaa­seen il­maan!

7. Uu­si­mi­nen on aina mah­dol­lis­ta…

Muis­ta, että uu­si­mi­nen on mah­dol­lis­ta. Jos kir­joi­tuk­set nyt jos­tain syys­tä me­ni­vät omas­ta mie­les­tä pen­kin alle, on uu­si­mi­nen ja arvo­sa­nan ko­rot­ta­mi­nen vie­lä mah­dol­lis­ta. Aina kan­nat­taa kui­ten­kin yrit­tää an­taa kaik­ken­sa, mut­ta huo­nos­ta arvo­sa­nas­ta ei sil­ti pidä vie­lä ma­sen­tua.

8. Va­rus­tau­du päi­vään 

Koe­päi­vää kan­nat­taa miet­tiä jo etu­kä­teen, eikä edel­li­se­nä il­ta­nan juu­ri en­nen nuk­ku­maan­me­noa. Kan­nat­taa miet­tiä mil­lai­sia eväi­tä ha­lu­aa ja mil­lai­sis­sa vaat­teis­sa oli­si mah­dol­li­sim­man mu­ka­vaa kir­joit­taa 6 tun­tia yh­teen me­noon. Hy­vät yö­unet ja he­rä­tys­kel­lo ovat myös tär­kei­tä!

9. ja 10. Pal­kit­se it­se­si ja ole yl­peä 

Olet teh­nyt mo­nen kuu­kau­den hir­mui­sen ru­tis­tuk­sen yo-ko­kei­den eteen, jo­ten pal­kit­se it­se­si! Osta pit­sa tai kat­so lef­fa ka­ve­rei­de­si kans­sa, mis­tä sit­ten iki­nä pi­dät­kin. On myös tär­ke­ää olla yl­peä it­ses­tään, sil­lä yo-ko­keet ei­vät lop­pu­jen lo­puk­si ole mi­kään pik­ku­jut­tu. Nii­hin­hän me olem­me koko elä­mäm­me val­mis­tu­neet ja ne vai­kut­ta­vat tu­le­viin kou­lu- ja työ­paik­koi­hin.

Non So­lum - Syk­sy 2016Hal­lo­ween 201628.10.2016