1. Mikä opiskelutyyli on paras sinulle?
Ennen kuin aloitat kirjoituksiin lukemisen, kannattaa miettiä itsellesi se paras tapa oppia asioita. Osa oppii parhaiten kirjoittamalla, jolloin kannattaa tehdä paljon omia muistiinpanoja. Osa taas oppii paremmin lukemalla, jolloin valmistautumiseen ei auta kuin kahlata kirjoja useaan otteeseen läpi. Vinkki: Mozartin musiikin on tutkitusti todettu parantavan opiskelun tulosta, joten kannattaa testata!
2. Aloita lukeminen ajoissa!
Lukeminen kirjoituksiin kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin, jottei sen kanssa tule kamala kiire. Asiat jäävät muutenkin paremmin mieleen, jos niitä kertaa moneen otteeseen. Kertaamista ei ehdi tehdä vain muutamassa viikossa.
3. Ole aktiivinen netissä / Lue lehtiä / Katso elokuvia
Nykypäiväisiin asioihin kannattaa perehtyä. Äidinkielen yo-kokeissa on monesti nykypäiväisiä teemoja ja myöskin reaaliaineiden jokeritehtävissä aiheet ovat usein olleet joistain lähivuosien asioista tai tapahtumista. Perehtyminen kannattaa kuitenkin aloittaa melkein vuotta aiemmin, sillä kirjoituksia edeltävien lähikuukausien tapahtumat eivät kokeeseen millään ehdi.
4. Ota kaikki irti kertauskursseilta
Kertauskurssit ovat erittäin hyödyllisiä yo-kirjoituksia ajatellen. Niillä kerrataan kaikki tärkeimmät asiat ja kieliopit. Näiltä kursseilta (toki muiltakin) kannattaa ottaa kaikki irti ja kysellä itselle hankalia asioita.
5. Älä panikoi!
Älä panikoi missään nimessä! Ajattele, että muutkin ovat selvinneet siitä. Välillä tulee varmasti tunne, ettei aiheesta osaa mitään ja, että on tullut luettua ihan liian vähän. Panikointi tässä tilanteessa on kuitenkin turhaa, täytyy vain osata luottaa itseensä. Sinä osaat kyllä ja olet varmasti tehnyt parhaasi, jos niin olet halunnut.
6. Muista myös rentoutua!
Välillä täytyy muistaa myös rentoutua ja ottaa rauhallisesti. Jokapäiväinen lukeminen saa aivot ylikuumenemaan ja stressin kasvamaan. Jätä siis joinain päivinä kirjat kaappiin ja lähde vaikka kavereidesi kanssa lenkille raikkaaseen ilmaan!
7. Uusiminen on aina mahdollista…
Muista, että uusiminen on mahdollista. Jos kirjoitukset nyt jostain syystä menivät omasta mielestä penkin alle, on uusiminen ja arvosanan korottaminen vielä mahdollista. Aina kannattaa kuitenkin yrittää antaa kaikkensa, mutta huonosta arvosanasta ei silti pidä vielä masentua.
8. Varustaudu päivään
Koepäivää kannattaa miettiä jo etukäteen, eikä edellisenä iltanan juuri ennen nukkumaanmenoa. Kannattaa miettiä millaisia eväitä haluaa ja millaisissa vaatteissa olisi mahdollisimman mukavaa kirjoittaa 6 tuntia yhteen menoon. Hyvät yöunet ja herätyskello ovat myös tärkeitä!
9. ja 10. Palkitse itsesi ja ole ylpeä
Olet tehnyt monen kuukauden hirmuisen rutistuksen yo-kokeiden eteen, joten palkitse itsesi! Osta pitsa tai katso leffa kavereidesi kanssa, mistä sitten ikinä pidätkin. On myös tärkeää olla ylpeä itsestään, sillä yo-kokeet eivät loppujen lopuksi ole mikään pikkujuttu. Niihinhän me olemme koko elämämme valmistuneet ja ne vaikuttavat tuleviin koulu- ja työpaikkoihin.
Non Solum - Syksy 2016Halloween 201628.10.2016