Syksy on jo pitkällä, ja sen mukana tulleet viileät kelit tarjoavat hyvän mahdollisuuden opetella tekemään jotain uutta ja herkullista.
Ruoan ei kuitenkaan tarvitse olla tuhtia kotiruokaa. Kevyemmät vaihtoehdot eivät saa sinua ähkyyn, mutta saat kuitenkin tarvitsemasi energian pimeneviin päiviin. Nykyään ruokakulttuurin kuuluu kasvisruokien suosiminen.
Tässä artikkelissa esittelemme teille muutaman reseptin, jotka sopivat trendin mukana kasvissyöjille ja muille kokeilunhaluisille ihmisille. Näillä eväillä jaksaa opiskella ja sopivathan nämä myös halloween-illanviettoihin.
Iloa ruoanlaittoon!
Muffinipeltipannukakut eli aamupalamuffinit (6-7 kpl)
Ainesosat:
125 g vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
yksi kananmuna
2 rkl margariinia, sulatettuna
120 ml maitoa
vaniljaa (jos haluat käyttää vaniljasokeria, laita tavallista sokeria vähemmän)
marjoja oman maun mukaan (tuoreita tai pakasteesta)
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää niiden joukkoon sula voi, maito ja vanilja. Sekoita, kunnes taikina on tasaista.
- Kaada taikina valintasi mukaan rasvatulle muffinipellille tai muffinivuokiin ja laita jokaisen muffinin päälle haluamasi määrä marjoja.
- Paista 180 C noin 12 min tai kunnes muffinien pinta on kullanruskea.
- Jos laitoit muffinit paperisiin vuokiin, odota että ne jäähtyvät kokonaan ennen vuoasta pois ottamista ja syömistä. Valmis tuotos lähtee huomattavasti helpommin pois vuoasta täysin jäähtyneenä.
ohje: @tastemade instagramissa
Halloumipasta (4 annosta)
400 g pastaa
1-2 pakettia kirsikkatomaatteja
1 paketti halloumijuustoa
1 punasipuli
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
basilikaa
(halutessaan paistettuja broilerinsuikaleita, ei todellakaan pakollinen)
Laita pasta suolattuun, kiehuvaan veteen. Kuutioi halloumi noin 2 cm palasiksi ja paista kuivalla paistinpannulla kullanruskeaksi. Ota halloumit erilleen kulhoon. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja lisää suikaloitu punasipuli. Puolita pikkutomaatit ja lisää ne pannulle sipulin kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun pasta on al dente, kaada vesi pois ja lisää se pannulle. Lisää myös halloumit ja kääntele kaikki sekaisin. Lisää vielä reilusti hienonnettua basilikaa joukkoon. Jos ruoasta haluaa hieman suolaisempaa, joukkoon voi lorauttaa hieman soijakastiketta.
Ohje: www.lily.fi/blogit/culinarista/taivaallinen-halloumipasta-10-minuutissa
Kana-kesäkurpitsaveneet (3-4 annosta)
3-4 kesäkurpitsaa
450 g hunajamarinoitua kanasuikaletta
1 purkki pastakastiketta
150 g juustoraastetta
50 g parmesaania
Lämmitä uuni noin 200 C. Laita pellille leivinpaperi. Paista kanasuikaleet kypsiksi pannulla. Lisää pastakastike ja anna hautua miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Kun kana paistuu, leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa kahtia. Kaavi lusikalla kesäkurpitsojen sisukset niin, että muodostuu ns. venemäinen muoto. Laita kesäkurpitsat pellille. Lusikoi kana-pastakastikeseos kesäkurpitsoihin. Ripottele kaavitut kesäkurpitsapalaset tasaisesti veneiden päälle. Lisää lopuksi juustoraaste ja parmesaani. Paista noin 35 min. Halutessasi voit hienontaa basilikaa ja ripotella sitä juuri ennen tarjoilua veneiden päälle.
ohje: http://www.thewholesomedish.com/chicken-parmesan-zucchini-boats/
Kasvislasagne (6-8 henkilölle)
250 g (gluteenitonta) lasagnea (esim. Pastificio La Rosa)
KASVISKASTIKE:
4 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
5 porkkanaa
pala lanttua
pieni pala juuriselleriä
3 rkl sitruunan mehua
½ ruukku tuoreita basilikanlehtiä silputtuna
400 g tomaattimurskaa
400 ml vettä
1 tl Himalajan suolaa
1 tl raakaruokosokeria
3 tl kuivattua ruohosipulia
150 g vihreitä oliiveja (esim. Morabito) (ei välttämätön)
reilusti mustapippuria myllystä
JUUSTOKASTIKE:
200 g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
200 ml riisi- tai kaura- tai mantelikermaa
125 g mozzarellaa
½ tl jauhettua paprikaa
½ tl Himalajan suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
PINNALLE:
250 g kirsikkatomaatteja viipaloituna
70 g laktoositonta Punaleimaa
ripaus mustapippuria myllystä
Lasagnevuoan voiteluun: oliiviöljyä
Ohje:
Valmista ensin kasviskastike. Huuhtele ja silppua kevätsipulin varret. Kuori ja raasta porkkanat, lanttu ja juuriselleri karkeaksi raasteeksi.
Lorauta oliiviöljy paistinpannulle (tai kasariin) ja kuumenna hieman. Lisää kevätsipulin varsisilppu ja jäiset pakastepinaatinpalat pannulle ja hauduta miedolla lämmöllä 5 minuuttia, kunnes sipuli on pehmentynyt ja pinaatti sulanut.
Kumoa juuresraaste pannulle ja hauduta toiset 5 minuuttia.
Sekoita joukkoon tuorepuristettu sitruunan mehu, hienonnetut basilikanlehdet, tomaattimurska, vesi, suola, sokeri ja kuivattu ruohosipuli. Anna kastikkeen hautua pannulla 20 minuuttia. Sekoittele välillä.
Kaada oliivien säilöntävesi pois siivilän läpi. Viipaloi oliivit ja pyöräytä ne valmiin kastikkeen joukkoon. Rouhi sekaan reilusti mustapippuria myllystä. Tarkista kastikkeen maku. Nosta pannu pois liedeltä.
Valmista juustokastike. Kumoa tuorejuusto ja riisikerma kulhoon. Vatkaa ainekset vispilällä tasaiseksi.
Paloittele mozzarella sentin kokoisiksi kuutioiksi ja pyöräytä juustonpalat lusikalla juustokastikkeen sekaan.
Mausta kastike paprikajauheella, suolalla ja mustapippurilla. Tarkista juustokastikkeen maku.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Lado lasagne kerroksittain oliiviöljyllä voideltuun, suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan. Näistä aineksista syntyy kolme lasagnelevykerrosta ja neljä kastikekerrosta. Annostele siis kastikkeita neljäsosa jokaiseen kerrokseen.
Levitä ensin ¼ kasviskastikkeesta uunivuoan pohjalle ja lusikoi sen päälle ¼ juustokastikkeesta.
Aseta kaksi lasagnelevyä vierekkäin uunivuokaan kastikkeiden päälle.
Peitä lasagnelevyt ohuesti kasviskastikkeella ja lusikoi taas kasviskastikkeen päälle hieman juustokastiketta.
Jatka näin, kunnes vuoassa on kolme lasagnelevykerrosta. Päällimmäisten lasagnelevyjen päälle tulee myös ohut kastikekerros.
Lado lopuksi viipaloidut kirsikkatomaatit vuokaan vieri viereen. Peitä tomaattien pinta raastetulla Punaleimalla. Rouhi päälle mustapippuria myllystä.
Paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Anna lasagnen tasoittua hieman ennen tarjoilua.
Ohje: http://www.fodmap-keittioni.fi/reseptit/ruokaa/kasvisruoat/kasvislasagne
Non Solum - Syksy 2016Halloween 201628.10.2016