Erasmus + C.H.A.L.L.E.N.G.E-hanke lähti viikon reissulle Puolaan viiden opiskelijan ja kahden opettajan voimin syyskuun lopussa. Tarkoituksena oli, että jokainen opiskelija menee asumaan puolalaiseen perheeseen viikoksi, samalla tutustuen puolalaiseen kulttuuriin.
Hanke on ollut käynnissä syksystä 2018 lähtien ja siinä on mukana parikymmentä opiskelijaa klassikasta. Maita hankkeessa on mukana viisi: Suomen lisäksi Puola, Espanja, Italia ja Ranska. Jokaiseen maahan pääsee hankkeesta viisi opiskelijaa kerrallaan. 27.9.-5.10.2019 oli Puolan reissun vuoro.
Hankkeen aikana opiskelijat työstivät jo Suomessa muun muassa hankkeeseen liittyviä projektitöitä, joita esiteltiin vierailumaassa. Hankkeen tavoitteena on kehittää hyödyllisiä taitoja työelämää varten, lisätä kansainvälisyyttä sekä verkostoitua projektiin osallistuvien kanssa.
Reissumme alkoi vierailulla Auschwitziin sekä tutustumisella Krakovan kaupunkiin lauantaina. Sunnuntaina matkustimme bussilla host-perheidemme luokse Czestochowaan. Viikon aikana asuimme puolalaisissa perheissä, kävimme paikallisessa koulussa osallistumassa hankkeeseen suunniteltuun ohjelmaan, vierailimme erilaisissa kulttuurillisesti ja historiallisesti mielenkiintoisissa paikoissa sekä vietimme vapaa-aikaa uusien kansainvälisten kavereiden kanssa.
Päätimme kertoa reissumme annista matkalla olleiden haastattelun muodossa.
Juuliet Tikkanen
Mikä oli reissun paras kokemus?
“Reissusta on vaikea sanoa yhtä parasta kohtaa. Meillä oli lukuisia mahtavia kokemuksia reissun aikana, mutta sanoisin ehkä, että ne ihmiset siellä olivat kaikista parasta.”
Mikä asia tuli yllätyksenä sinulle Puolasta/Czestochowasta/Krakovasta?
“Yllätyin suuresti Chestochowasta etenkin. Se olikin kaupunkina kuin mikä tahansa hiukan pienempi eurooppalainen kaupunki. Minulla ei ollut tietoa Puolasta lähes olleenkaan ja se tieto mikä minulla oli ei ollut kovinkaan positiivista, joten Chestochowa yllätti positiivisella tavalla.”
Eveliina Taskinen
Yllättikö joku asia sinut puolalaisiin perheisiin tutustuessa?
“Se yllätti kyllä kuinka paljon he saattavat polttaa esim. tupakkaa sisätiloissakin. He myös käyttivät kotona kenkiä, vaikka omasta mielestä lattiat olivat erittäin puhtaat. Tavallisia suihkuja ei ollut vaan he käyttivät vain kylpyammeita.”
Oliko sinulla jotain odotuksia reissua kohtaan? Täyttyivätkö ne vai yllätyitkö jostain?
“Reissua kohtaan minulla ei ollut odotuksia, mutta mahtava reissu oli. Lähtisin ehdottomasti uudestaan!”
Kaisu Kolehmainen
Challenge -hankkeen yhtenä osa-alueena on paikallisen kulttuuriperinnön näkyväksi tuominen. Mitä uutta opit Puolan kulttuurista ja/tai historiasta reissulla?
“Puola on sijaintinsa vuoksi ollut historian saatossa monien sotien taistelukenttä ja maa on myös joutunut jaetuksi useita kertoja. Puola on monipuolinen matkustusmaa historiasta kiinnostuneelle. Puolassa on jäljellä monenlaisia rakennuksia eri aikakausilta, esim. vanhoja linnojen raunioita keskiajalta.”
Minkälainen mielikuva sinulle jäi Krakovan ja Częstochowan kaupungeista ulkoisesti?
“Krakova oli kaupunkina selkeästi enemmän turistikohde, sillä kauppoja, ravintoloita ja hienoja rakennuksia löytyi selkeästi enemmän. Krakova oli kaunis ja siisti kaupunki. Czestochowassa oli myös kauniita paikkoja, kuten Jasna Gora luostari sekä kaupungin leveä pääkatu. Kaupunkina Czestochowa oli kuitenkin tavallisempi ja turismin vähäisyyden pystyi huomaamaan, kun sitä vertasi Krakovaan.”
Gramoz Perquku
Hanketapaamisissa on tarkoitus tutustua kohdemaan ihmisiin ja maan kulttuuriin ”ruohonjuuritasolla” asumalla paikallisessa perheessä, sekä myös verkostoitua muiden maiden opiskelijoiden kanssa. Millaista oli asua puolalaisessa perheessä, luistiko juttu?
“Reissun aikana sain kokea paljon puolalaista kulttuuria oppimalla paikallisten ihmisten tapoja, juhlamenoja sekä pääsin kokemaan puolalaista ruokakulttuuria. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa puolalaisista, sillä kaikki tapaamani ihmiset olivat hyvin ystävällisiä sekä hyvin seurallisia. Isäntäperheenikin oli erittäin mukava, ja jos matkustan joku päivä Puolaan takaisin, toivon tapaavani heidät jälleen. Reissun aikana pyrin tutustumaan muihin oppilaisiin hankemaista sekä viettämään aikaa heidän kanssansa. Hengaaminen muiden ryhmien sekä puolalaisten kanssa oli ehdottomasti minun koko matkani kohokohta, ja reissun jälkeenkin olen vielä yhteyksissä heidän kanssaan. Juuri tämän takia suosittelisin kaikkia osallistumaan erasmusprojektiin, jos se olisi mahdollista.
Mitkä projektitapaamisessa yhdessä tehdyt jutut / tehtävät erityisesti auttoivat verkostoitumisessa?
“Projektitapaamisessa verkostoitumisessa auttoi erityisesti ajan viettäminen yhdessä muiden ryhmien kanssa. Toisten ryhmäläisten kanssa keskusteleminen sujui vaivattomasti ja keskustelumme oli usein hyvin huumoritäytteinen. Projektin aikana teimme myös useita yhteistyötä vaativia töitä, mikä auttoi toistemme tutustumiseen vielä entisestään. Minun mielestäni verkostoituminen kuitenkin onnistui parhaiten vain viettämällä vapaaehtoisesti aikaa toisten kanssa, eikä vain yhteistyön pakottamana. Muiden ryhmien kanssa oli helppoa tulla toimeen, ja sain useita uusia kansainvälisiä ystäviä.”
Fanny Äijö
Suosittelisitko kansainvälisiä projekteja muille?
“Suosittelen kansainvälisiä projekteja kaikille, jotka ovat edes hieman kiinnostuneita erilaisista kulttuureista ja haluaa parantaa kielitaitoaan. Reissussa pääsi hyvin tutustumaan erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin. Totta kai kielitaitokin kehittyi tai siihen sai itsevarmuutta, sillä koko ajan oli puhuttava englantia, jotta pystyi kommunikoimaan muiden kanssa. Usein myös muiden maiden nuorista saa uusia tuttavuuksia.”
Non Solum syksy 2019Syksytunnelmia Klassikalta29.10.2019