Näin Klassikka syö

Sanni Heikkinen, Veera Hämäläinen, Elias Lähdesmäki ja Kalle Kasanen

Lempiruokaa tortillat

Ky­syim­me noin kym­me­nel­tä klas­sik­ka­lai­sel­ta hei­dän lem­pi­ruu­is­taan ja hei­dän ruo­kai­lu­tot­tu­muk­sis­taan. Pit­kän poh­din­nan jäl­keen moni to­te­si lem­pi­ruo­kan­sa ole­van tor­til­lat, joka muo­dos­tui klas­sik­ka­lais­ten lem­pi­ruo­ak­si sen help­pou­den ta­kia.

Sekä liha että kasvikset maistuvat

Moni klas­sik­ka­lai­nen ker­toi ole­van­sa seka­syö­jä eli syö­vät li­haa ruo­ka­va­li­os­saan, mut­ta myös muu­ta­ma kas­vis­syö­jä pää­si haas­tat­te­luun.

Yk­kö­sen Os­ka­ri ker­toi meil­le ole­van­sa seka­syö­jä: “Olen seka­syö­jä, kos­ka olen ur­hei­li­ja ja tar­vit­sen pal­jon pro­te­ii­nia.”

Myös mo­net muut klas­sik­ka­lai­set ker­toi­vat syö­vän­sä li­haa, jot­ta saa­vat tar­peek­si moni­puo­li­sen ja pro­te­ii­ni rik­kaan ruo­ka­va­li­on.

Seka­syön­ti on suo­si­tuin ruo­ka­va­lio maa­il­mal­la. Sii­tä on pal­jon hyö­ty­jä, kos­ka sii­nä on help­poa saa­da kaik­ki tar­vit­ta­vat ra­vin­to­ai­neet eli pro­te­ii­nit, hii­li­hyd­raa­tit ja ras­vat. Seka­syön­nin hait­ta­puo­lia voi olla un­hoon jää­nyt lau­tas­mal­li, jota on tär­ke­ää nou­dat­taa kai­kis­sa eri ruo­ka­va­li­ois­sa.

Kasvisruokavaliolle on monia hyviä perusteita

Kas­vis­syön­ti on myös yleis­tä Klas­si­kal­la ja kas­vis­syö­jät ker­toi­vat syö­vän­sä ruo­ka­va­li­on mu­kaan, kos­ka se tu­kee il­mas­toa ei­vät­kä he ha­lua syö­dä eläi­miä. “Olen kas­vis­syö­jä, kos­ka en ha­lua syö­dä eläi­miä”, ker­toi Klas­si­kan yk­kö­nen Ali­sa.

Kas­vis­ruo­ka­va­lio on ruo­ka­va­lio, joka koos­tuu joko yk­sin­o­maan kas­vin­kun­nan tuot­teis­ta tai sel­ke­äs­ti kas­vi­pe­räi­ses­tä ra­vin­nos­ta. Kas­vi­ruo­ka­va­li­oon voi si­säl­tyä myös eläin­kun­nan tuot­tei­ta.

Kas­vis­ruo­ka­va­lio edis­tää ter­veyt­tä, sil­lä se si­säl­tää pal­jon kui­tu­ja ja vi­ta­mii­ne­ja sekä eli­mis­töl­le ter­veel­li­siä peh­mei­tä ras­vo­ja. On myös to­det­tu, että kas­vis­ruo­kaa syö­mäl­lä pie­ne­ne ris­ki sai­ras­tua esi­mer­kik­si 2 tyy­pin di­a­be­tek­seen.

Ter­vey­del­lis­tä hait­taa kas­vis­ruo­ka­va­li­os­ta ei ole, jos ruo­ka­va­lio on to­teu­tet­tu tasa­pai­noi­ses­ti. Kas­vis­ruo­ka­va­li­o­ta nou­dat­ta­es­sa kan­nat­taa kui­ten­kin kiin­nit­tää huo­mi­o­ta kriit­tis­ten ra­vin­to­ai­nei­den (esim jodi, D-vi­ta­mii­ni, rau­ta) saan­tiin, sil­lä kas­vis­ruo­as­ta nii­tä saa vä­hän tai ei lain­kaan.

Mo­nis­ta ruo­ka­pai­kois­ta saat­toi löy­tyä vain yksi kas­vis­ruo­ka­va­li­oon so­pi­va pää­ruo­ka­vaih­to­ehto. Tämä ei ole ko­vin suo­tui­saa kas­vis­syö­jil­le, kos­ka sa­maan ruo­kaan­han kyl­läs­tyy no­pe­as­ti. Kas­vis­ruo­ka­vaih­to­eh­to­jen li­sää­mi­nen siis voi­si tuo­da mo­net ra­vin­to­lat uu­den asi­a­kas­ryh­män suo­si­oon.

Gluteeniton ruokavalio valitaan terveydellisistä syistä

Myös glu­tee­ni­ton ruo­ka­va­lio nou­si haas­tat­te­luis­sa esil­le muu­ta­maan ot­tee­seen. Glu­tee­ni­ton ruo­ka­va­lio tar­koit­taa, että glu­tee­ni pois­te­taan ruo­ka­va­li­os­ta ter­vey­del­li­sis­tä syis­tä. Glu­tee­ni­ton­ta ruo­ka­va­li­o­ta nou­da­te­taan, jos hen­ki­löl­le on to­det­tu ke­li­a­kia, jol­loin vil­jo­jen si­säl­tä­mä glu­tee­ni ai­heut­taa tu­leh­duk­sen suo­lis­tos­sa.

Mitä Kuo­pi­on ra­vin­to­loi­hin tu­lee, glu­tee­nit­to­maan ruo­ka­va­li­oon löy­tyy mo­nen­lai­sia vaih­to­eh­to­ja.

Ky­syim­me klas­sik­ka­lai­sil­ta hei­dän ruo­kai­lu­tot­tu­muk­sis­taan ja sii­tä, kuin­ka mon­ta ker­taa he kes­ki­mää­rin syö­vät päi­väs­sä. Suu­rin osa sa­noi syö­vän­sä päi­väs­sä suo­si­tel­lun ver­ran, eli noin vii­si ker­taa päi­väs­sä.

Jou­lu on tääl­lä taasJou­lu 202316.12.2023