Kauanko Sinä olet toiminut opettajana Klassikassa? Vuodesta 1977. Olin kyllä välillä Siilinjärvelläkin pari vuotta.
Mitkä ovat parhaat puolet opettajan työssä? Tavanomainen tuntityöskentely on mielestäni aina ollut parasta. Kun saa nähdä oppilaan todella inspiroituvan aiheesta, itsellekin tulee onnistunut olo. Olen puhunut neljän sekunnin säännöstä: jos opettaja ei saa luokkaan astuessaan neljässä sekunnissa jonkinlaista kontaktia ja yhteyttä oppilaisiin, sitä ei ole tulossa koko tunnin aikana, eikä ehkä ikinä.
Tärkeintä ja hohdokkainta mielestäni on, jos opettaja pystyy herättämään oppilaan mielenkiinnon opettamaansa aineeseen. Jokainen opettaja avaa omia ikkunoitaan eri aihepiireihin: kirjallisuuteen, matematiikkaan, luonnontieteisiin jne. Oppilas valitsee kiinnostuksenkohteensa ja pääsee toteuttamaan toiveitaan ja unelmiaan.
Opettaja on kuin saattaja, joka lähettää matkalle, laittaa eväät. Oppilas on aina se joka lähtee. Opettaja jää (tai niin kuin minä, joka lähden nyt ja oppilaat ja kollegat jäävät).
Kauanko olet ollut ohjaamassa Non solumin tekemistä? Aloittelin lehden parissa 90-luvulla.
Mikä on ollut parasta lehden tekemisessä? Lehti on aina ollut persoonallinen oppilaiden äänitorvi, jonka sisältö on heidän suunnittelemansa. Se seuraa tiiviisti omaa aikaansa, ja on ollut mielenkiintoista katsella sen muuttumista ajan myötä. Oma roolini on ollut toimia eräänlaisena koordinaattorina, sopia toimituksen tapaamisista ja muista käytännön asioista oppilaiden keskittyessä itse lehden tekoon.
Vuosia sitten lehteä tehtiin kiireen vilkkaa välitunneilla ja painettiin käsikäyttöisellä koneella. Se ilmestyi paljon useammin kuin nykyisin, joskus vain irtonaisina sivuina. Osa teki kuvitusta, osa kirjoitti juttuja. Nykyisin homma toimii eri tavalla. Uusia asioita lehden teossa ovat taitto ja kaikkien siihen liittyvien atk-juttujen hallinta.
Miten toivoisit lehden kehittyvän tulevaisuudessa? Toivottavasti se seuraa aikaansa myös tulevaisuudessa ja pysyy oppilaiden omana julkaisuna. Tekemisestä menee maku, jos tekijöitä ohjataan ja määräillään liikaa! Toivoisin, että lehti pysyisi perinteiltään ja periaatteiltaan melko samanlaisena. Toki nykyaikainen tekniikka tuo oman lisänsä lehden henkeen, mutta toivottavasti se ei muutu liikaa eikä siirry kokonaan nettiin, paperinen versio on ehdoton suosikkini!
Miten haluat viettää eläkepäiviä? Haluan tehdä kaikkea sellaista, mihin normaalisti ei ole ollut aikaa. Pidän teatterista, konserteista ja näyttelyistä, toivottavasti ehdin nyt nauttia niistä enemmän ja totta kai viettää aikaa tyttärenpoikani Timon (3,5 v) kanssa. Matkustelukin on lähellä sydäntä, haluaisin lähteä uudestaan ainakin Prahaan, Berliiniin ja Roomaan. Myös ihan tavallisetkin asiat saavat enemmän aikaa, kuten omenien säilöntä ja totta kai kirjojen lukeminen.
Myös urheilulle jää aikaa: keppikävelyä, jumppaa ja kuntosalia on nyt mahdollisuus harrastaa enemmän. Ilman niitä en olisi hengissä selvinnyt läpi työntäyteisten kouluvuosien!
Mitä haluaisit sanoa klassikkalaisille? Saisio kirjoittaa kirjassaan Kainin tytär, että reppuun pitää pakata elämän eväiksi ruisleipää ja shampanjaa! Jos jompikumpi puuttuu, ei tule mitään. Eli pitäkää jalat maassa, mutta pää pilvissä. Unelmia ei ole ikinä liikaa.
Reppu selkään ja matkaan!
Myötätuuleen
iloisesti, iloisesti
Hiukset heiluen
Vastatuuleen
ylpeästi, ylpeästi puskien.
(Basho)
Loppuun on pakko kysyä, että mistä lähti ajatus suklaaterapiaan? Oppilaiden verensokeri on tunnilla liian alhaalla! Suklaa auttaa siihen nopeasti. Se myös piristää totta kai. Fazerin pähkinäsuklaa on ehdottomasti oma suosikkini, mutta ei ehkä paras suklaaterapiaan, sillä se jakaa mielipiteitä ja jotkut ovat allergisia.
Tanja Vartiainen
Non SolumSyksy 20123.12.2012