Korona jatkuu eikä koulussa tarvitse käydä (koulua käydään muttei koulussa), joten periaatteessa voi olla koko ajan sisällä, vai mitä? Se ei ehkä ole kannattavaa. Terveys ja aivot kiittävät, jos ulkoilee. Jos ennen pyöräili tai käveli kouluun, kannattaa pyöräilyä tai kävelyä jatkaa yhä. Jos ei pyöräillyt tai kävellyt kouluun, kannattaa sitä tehdä nyt. Itse olen pyöräillyt joka arkiaamuna jopa kaksinkertaisesti päivän koulumatkojen verran, mikä on virkistänyt ja valmistanut hyvin koulutöiden tekemiseen. Myös kunto kohenee.
Säännöllinen ulkoilu tai edes jonkinlainen ulkona käynti pitää yllä vuorokausirytmiä ja auttaa pitämään opiskeluajat kurissa. Ulkoilla kannattaa koulun alkaessa, sekä myös välitunneilla/eri aineiden opiskelun välillä, jolloin saa raikasta ilmaa ja voi lakata miettimästä edellisen aineen sisältöä ja siirtyä seuraavaan helpommin. Minä olen mennyt enemmän sille linjalle, että teen kaikkien aineiden tehtävät putkeen ilman kunnollisia taukoja. Sellaisen urakan jälkeen kannattaa viimeistään kouluajan loppuessa rentoutua.
Rentoutumiseen on monia tapoja, mutta minä korostan nyt ulkoilun ihmeellistä voimaa, enkä puhu muista asioista. Ulkoiluhan on hyvä tapa rentoutua, koska se on terveellistä monin tavoin. Ulkona tulee yleensä seisottua ja liikuttua, koska istumiseen ei ole monia paikkoja. Sisätilat taas on suunniteltu istumista varten. Ulkona auringonvalosta saa D-vitamiinia, ja ilmasta saa maailman parasta juomaa eli happea (paitsi että juomat ovat yleensä nestemäisiä eikä niiden ole tarkoitus mennä henkitorveen). Jos happi ei ole mieluista inhaloitavaa, niin ilmassa on myös vesihöyryä, maailman oikeasti parhaan juoman kaasuversiota. Lisäksi ulkona ja luonnossa oleminen on hyväksi mielelle ja aivoille.
Etäopiskelun hyvä puoli on se, että oppituntienkin aikana voi tehdä mitä haluaa, paitsi jos pitää seurata opetusta livenä. Oppikirjoja voi mennä esimerkiksi lukemaan pihalle tai parvekkeelle, riippuu vähän siitä, asuuko omakotitalossa vai kerrostalossa. Jos vastaan tulee hankala tehtävä, kannattaa ulkona käydä rentoutumassa ja pohtimassa tehtävää. Minulla ei ole tähän lähteiksi mitään tiettyjä tieteellisiä tutkimuksia, mutta omasta kokemuksesta tiedän, että ulkoilu ja varsinkin luonnossa liikkuminen, auttaa aivoja ratkaisemaan ongelmia ja samalla rentoutumaan.
Tähän mennessä olen puhunut vain ulkoilusta, mutta ulkoiluahan on monenlaista sorttia. Urlut ja muut innokkaat urheilijat varmasti tietävät ulkoilun, liikkumisen ja urheilun tärkeyksistä, ja jatkavat toivottavasti liikkumista yhä. Joukkuepelejä on näinä aikoina kuitenkin vähän hankala toteuttaa, joten jotain muuta pitää keksiä tilalle.
Hyvää ulkoilua ja liikuntaa on kävely- tai pyöräilylenkki. Kävelyn ohessa voi myös juosta. Pyöräilyssä voi myös…pyöräillä nopeammin. Tällaisilla lenkeillä voi myös kuunnella opetusta tai oppikirjojen/muun hyödyllisen sisältöä, jos sitä on saatavana puhuttuna. Kävelyllä voi myös vaikka tehdä itsekseen englannin walk and talkkeja, jos haluaa, että ohikulkijat tuijottavat ihmeissään.
Onhan ulkoilua myös se, että on vain ulkona. Netissä ja lehdissähän puhutaan aina siitä, kuinka ulkoilu on niin mahtavaa aivoille ja mielelle ja mielenterveydelle jne. Kannattaakin siis kokeilla rentoutua ja varsinkin opiskella ulkoilmassa. Jos siinä vaiheessa ei ala koenumerot jo nousemaan yli yhdentoista, niin ainakin varmasti keväinen ulkoilma on virkistänyt mieltä, raikastanut hengitysteitä ja jäädyttänyt sormet.
Jaakko Saano
Non SolumKevät 202014.6.2020