Joulun merkitys on venäjällä pieni verrattuna vaikkapa vuoden kohokohtaan, eli uuden vuoden juhlaan. Suomessa ja Amerikassa joulua juhlitaan lahjojen, Joulupukin ja notkuvan joulupöydän kera, kun taas venäläiset paastoavat ja rukoilevat joulun aikaan. Mistä tämä suuri ero kansallisuuksien välillä sitten oikein johtuu?
Venäjällä joulua ei vietetä joulukuussa, kuten useimmissa maissa, vaan tammikuun alkupuolella suomalaisen loppiaisen aikaan. Joulun myöhäisempi ajankohta johtuu juliaanisen kalenterin seuraamisesta. Sen mukaan Kristuksen syntymäpäivä on 7. päivä tammikuuta meidän kalenterissamme. Jouluaatto on siis 6. päivä ja varsinainen joulupäivä 7. päivä tammikuuta. Jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä on tapana mennä kirkkoon tai seurata kirkollista toimitusta televisiosta.
Useimmista länsimaista, esimerkiksi Suomesta poiketen joulunvietto on nykyään kaikin puolin melko pelkistettyä Venäjällä, koska se on lähinnä kirkollinen juhla, eikä se ole saanut maallisia vaikutteita kuten vaikkapa suomalainen joulu tonttuineen ja poroineen, Joulupukkeineen sekä lahjavuorineen. Venäläiset antavat jouluna lahjoja vain perheenjäsenten kesken, eivätkä kaikille tutuille ja kavereille. Jouluna venäläisillä on tapana perinteisesti toivoa tulevalle vuodelle onnellisia tapahtumia tai vaikkapa aviopuolisoa.
Ortodoksit ovat paastossa marraskuun 28. päivästä tammikuun 6. päivän iltaan asti. Paaston tarkoitus on puhdistaa keho ja mieli juhlaan valmistautuessa rukoilemalla ja syömällä puhtaammin välttäen liha- ja maitotuotteita. Paaston aikana ei siis paljon kinkkua maistella, vaan suositaan mm. kasvisruokia. Jouluaattoiltana paasto päättyy perinteen mukaan silloin, kun taivaalla näkyy ensimmäinen yötaivaan tähti. Paaston loputtua saa siis syödä mitä tahansa normaaliin tapaan. Joulupöydässä nähdään perinteisesti sikaa, jänistä, hanhea ja erilaisia piiraita. Yhteensä jouluruokalajeja on perinteen mukaan 13 erilaista, joista jokaista kuuluu maistaa.
Joulun sijaan venäläiset juhlivatkin uutta vuotta urakalla, silloin lapsiperheissä vierailee Joulupukin sijaan Pakkasukko, joka tuo lahjoja. Myös työpaikoilla ja kouluissa jaetaan lahjoja ystäville ja muille tutuille. Uudeksi vuodeksi kotiin hankitaan kuusi ja se koristellaan suurilla ja värikkäillä koristeilla. Koteihin kutsutaan sukulaisia ja ystäviä syömään herkkuja notkuvasta pöydästä sekä kohottamaan malja uudelle vuodelle.
Petra Komppula
Non SolumJoulukuu 2014 - International Christmas22.12.2014