Puiden lehdet alkavat pikkuhiljaa kellastua ja tipahdella yksi kerrallaan maahan. Huomaamattamme valon aika lyhenee ja pimeys tulee yhä nopeammin. Kesän loppuminen masentaa monia ja synkkä, kylmä syksy ei helpota asiaa ollenkaan. Pitkä talvi ja suuret lumikinokset uhkaavat jo lähestyä, koulussakin pitäisi jaksaa opiskella. On hyvä varautua mahdolliseen syysmasennukseen hyvissä ajoin ja välttää se, ennen kuin se edes ehtii alkaa!
Syysmasennuksen yleisimpiä oireita ovat ärtyneisyys, ilottomuus, makean himo, vireystilan lasku, uneliaisuus ja vetämättömyys. Jos sinusta alkaa tuntua tältä, käänny näiden vinkkien puoleen:
Kaikista parhaita ja kliseisimpiä neuvoja ovat yrittää pitää vuorokausirytmi tasaisena ja liikkua paljon. Nämä vinkit saattavat kuulostaa supertylsiltä, mutta ne varmasti auttavat synkkyyteen. Kirkasvalolamput ovat oiva keino pitää vuorokausirytmi tasaisena. On paljon helpompaa herätä aamulla luonnolliseen valoon kuin täydelliseen pimeyteen. Liikuntaan voi yhdistää lempiharrastukset, ja siitä voi nauttia yhdessä ystävien kanssa. Jo se, että saa viettää aikaa muiden ihmisten kanssa ja nauraa tyhmille jutuille, piristää mieltä kummasti. Liikunta auttaa pitämään yllä vireyttä, josta saa energiaa jokaiseen päivään.
Hyvään ja oikeanlaiseen ravintoon on myös hyvä panostaa. Syksyn aikana kannattaa lisätä vitamiineja ja syödä paljon vihanneksia, kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Karkit ja muut herkut kannattaa jättää vähemmälle, koska ne nostavat ja laskevat verensokerin nopeasti, mikä johtaa yhä enemmän ärsyyntymiseen. Myöskin luonto voi auttaa viemään väsymyksen muualle. Pitkä iltalenkki metsän siimeksissä tai sienimetsästys voi piristää huomattavasti.
Näillä pienillä vinkeillä syysmasennuksen pitäisi pysyä poissa, jolloin syksystä voi nauttia täysin rinnoin.
Tsemppiä kaikille tulevaan syksyyn, skipataan syysmasennus yhdessä!
Sara Komulainen
Non SolumLokakuu 2015 - Luovuuden lumo25.8.2015