Olen 17-vuotias lukiolainen Klassikasta. Tällä hetkellä olen lukiossa siis toisella luokalla. Vaihtoon lähdin tänne Ranskaan vähän yli kuukausi sitten, eli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun kuopiolaisilla oli alkanut koulu. Tämän hetkisen perheeni koti sijaitsee Sucy-en-Brie nimisessä kaupungissa, Val-de-Marnen alueella. Matkaa täältä Pariisiin on vain noin 30 minuuttia, ja metrollakin pääsee paikasta riippuen perille 1-1,5 tunnin ajassa. Kotini on ihan kouluni vieressä, joten koulunkin pääsen vaivattomasti parissa minuutissa.
Miten ja mitä kautta päädyit juuri sinne vaihtoon?
Vaihtoon lähdin Rotaryn nuorisovaihdon kautta. Rotarysta olin kuullut aikaisemmin hyvää isäni tuttava kautta. Hakiessani vaihtoon osallistuin 7 muun kuopiolaisen kanssa hakutilaisuuteen, jossa meitä haastateltiin, ja englannin kielen taitomme testattiin. Hakutilaisuudessa saimme myös kertoa, mihin maihin haluaisimme. Top 4 listani sisälsi USA:n, Australian, Ranskan ja Kanadan. En siis päässyt ykkös- enkä kakkostoivemaahani. Tämä selitettiin sillä, että kyseisiin maihin pääsee niin paljon, kuin sieltä tulee vaihdossa. Esimerkiksi USA:sta ei hirveästi ihmisiä Suomeen tule, joten Suomestakaan ei pääse yhtään sen enempää ihmisiä USA:han, kuin mitä sieltä tulee Suomeen.
Ranskaankin meitä suomalaisia oli menossa samalla lennolla minun lisäksi vain kaksi muuta, joten oletettavasti suomalaisia vaihtareita ei muutenkaan paljoa Ranskassa ole. Ei siis ainakaan Rotaryn kautta tulleita. Aluksi en ollut kovin innoissani Ranskaan lähdöstä, koska olen halunnut aina päästä Amerikkaan asumaan. Pikku hiljaa älysin kuitenkin Ranskaan tulon hyvät puolet. Opin nimittäin vihdoinkin ranskaa, ja pääsen maahan, mihin en tulisi luultavasti koskaan omalla ajalla edes lomamatkalle lähtemään, vaikka kuinka maasta pitäisin.
Miten on mennyt tähän asti?
Tähän asti on mennyt kyllä hyvin. Ei tule ainakaan äkkiseltään mieleen mitään valittamisen aihetta. Erään tuttavani kaveri lähti myös tässä syksyllä vaihtoon jonkun toisen järjestön kautta, ja tulikin sitten kuukauden sisällä takaisin Suomeen. Syynä oli kuulemma huono isäntäperhe. Tällaista ongelmaa ei onneksi Rotaryn kautta lähdettyä ole vielä tullut vastaan. Oma isäntäperheeni on erittäin mukava ja ystävällinen minua kohtaan, enkä ole kuullut muiltakaan kuin hyvää sanottavaa heidän perheistään. Voin sanoa, että harmittaa joutua vaihtamaan perhettä puolivälissä vuotta, koska pidän jo nyt yhden kuukauden jälkeen nykyisestä perheestäni todella paljon. En kuitenkaan epäile, etteikö toinenkin perheeni olisi mukava. Kavereita olen täällä jo saanut, ja tulen heidän kanssaan hyvin toimeen. Kaverien saaminen on helpottanut huomattavasti elämään sopeutumista täällä, kun ei ole kouluun menoakaan turhaan tarvinnut jännittää.
Mitä kuuluu sinun tavalliseen päivään?
Normaaleina koulupäivinä herään joskus puolen seitsemän ja yhdeksän välillä riippuen siitä, moneenko meno minulla on/onko muilla sellaisia tunteja, joille minun ei tarvitse osallistua. Maanantaisin ja torstaisin minulla on yhtäjaksoisesti koulua kahdeksasta viiteen. Välissä ainoina taukoina ovat kello kymmenen ja kolmen pitkät välitunnit, ja kello yhdeltä alkava tunnin mittainen ruokatunti. Oppitunnit kestävät täällä ilmeisesti 50 minuuttia, mutta en itsekkään ole vieläkään aivan varma asiasta. Oppituntien välissä on 5 minuutin siirtymistauko. Tuntien välissä ei siis ole kauheasti aikaa hengailemaan missään, koska parhaassa tapauksessa seuraava tunti saattaa olla koulun toisessa päässä, jonne kävely kestää ihmismassoista johtuen sen viitisen minuuttia. Tiistait, keskiviikot ja perjantait ovat onneksi helpompia. Tiistaisin ja perjantaisin oikeita oppiaineita minulla on vain parin tunnin edestä (perjantaisin on aamuisin myös kaksi tuntia liikuntaa), ja keskiviikkoisin kaikki pääsevät kotiin kello 12, koska keskiviikkoiltapäivät on varattu koulun harrastusklubeihin osallistumiseen, tai muualle harrastuksiin menemiseen.
Keskiviikkoillat vietän host äitini kanssa Rotarytapaamisissa, joissa yleensä vain keskustellaan niitä näitä ja napostellaan, mutta joskus pääsemme myös johonkin museoon käymään tai hienompaan ravintolaan syömään. Koulun jälkeen menen yleensä suoraan kotiin, ja syön jotain välipalaa. En ole nimittäin vieläkään tottunut ranskalaisten tapaan syödä yhdeltä lounaalla ja seuraavan kerran illallisella kahdeksan aikaan. Iltaisin harjoittelen hostisäni kanssa ranskaa kirjoittamalla pari lausetta ylös vihkoon, ja katsomalla parikymmentä minuuttia kello kahdeksan uutisia. Tämän lisäksi saatan katsoa jonkun elokuvan Netflixistä käyttäen ranskan kielisiä tekstityksiä. Kavereita ei viikolla kauheammin ehdi nähdä, koska koulupäivät ovat niin pitkiä, ja kavereilleni on kotitehtäviä hoidettavana. Itsehän en kotitehtäviä tee, koska en tunneilla muutenkaan kauheasti näe vaivaa minkään eteen, koska opetusta on melkein mahdotonta ymmärtää. Yleensä tunneilla siis puuhailen omiani, eli torkun tai luen jotain Ranskaan mukanani tuomaa kirjaa. Harrastuksiakaan en ole vielä ehtinyt aloittaa, mutta toivottavasti tässä pääsisin vihdoin aloittamaan ainakin salilla käymisen. Lauantaisin ja perjantai-iltaisin saan tehdä mitä huvittaa, eli olla kavereiden kanssa, tai lähteä jonnekin. Sunnuntaita taas vietetään yleensä perheen kesken, eli mennään ihailemaan Pariisia.
Miten paljon olet oppinut kieltä?
Kuten jo mainitsin, en tänne tullessani osannut ranskaa juuri ollenkaan. Toki olin lukion alussa syksyllä käynyt ensimmäisen ranskankurssin, mutta kyseisen kurssin asiat unohtuivat helposti puolen vuoden kuluessa. Yritin ennen lähtöä kertailla sanoja ja lauseita, mutta ei siitä mitään tullut. Onneksi isäntäperheeni puhuu kuitenkin hieman englantia, mistä oli alussa todella paljon apua, kun yritin sopeutua uuteen maahan ja perheeseen. Kaverinikin puhuvat hieman englantia, mutta on helpompi kaikkien kannalta, että he puhuvat seurassani ranskaa, jolloin heidän ei tarvitse miettiä joka ikistä sanaa, ja minä opin samalla ranskaa. Ainoa ongelma hostisäni mielestä on, että olen perfektionisti kielen oppimisen suhteen. En uskalla sanoa lausetta, jos en ole 100 % varma, sanonko kaiken oikein. Tämä hidastaa hieman oppimistani, mutta takana on vasta 1 kuukausi, joten eiköhän se puhuminenkin sieltä perästä tule. Mitä eroja on Ranskalla ja Suomella? Isoin ja ns. hankalin asia, mihin täällä on pitänyt sopeutua, on ollut ruokailurytmi. Suomessa totuin syömään 5 kertaa päivässä, mutta täällä ihmiset syövät hädin tuskin sen kolme kertaa päivässä. Lounaan ja illallisen välillä ei siis varsinaisesti kuuluisi syödä sitä välipalaa, jonka minä syön, jos ei ole ”pikkulapsi”. Ja illallista saa vasta kahdeksan aikaan, viikonloppuisin myöhemmin. Eroja on myös kouluissa. Ainakin oma kouluni tuntuu Klassikan jälkeen todella alkeelliselta. Kaikki asiat kopioidaan taululta, eikä diaesityksistä, tai kankaalle heijastetulta papereilta, koska luokkahuoneissa ei yksinkertaisesti ole mitään hienouksia taulun lisäksi. Eikä tietokoneitakaan voi mitenkään kauhean uusiksi sanoa. Olen kuitenkin julkisessa koulussa, joten tämä on ymmärrettävää. Yksityisessä koulussa olisi opiskeluympäristö luultavasti aivan erilainen. Myös koulujärjestelmä on todella erilainen. Suomessa lukioissa saamme valita, mitä opiskelemme, olimmepa sitten hyviä kyseisessä aineessa tai emme, omapahan on valintamme. Ranskassa oppilaiden puolesta päätetään, mitä he opiskelevat. Oppilaat on jaettu taitojen perusteella kolmeen eri asioita painottavaan opiskeluryhmään; Tieteisiin, johon menevät kaikki matematiikassa hyvät opiskelijat, kirjallisuuteen, johon menevät kaikki ranskassa ja kielissä hyvät opiskelijat, ja sosiaaliekonomiaan, johon menevät kaikki siltä väliltä. Sosiaaliekonomia on siis oletettavastikin eniten opiskelijoita sisältävä ryhmä. Itsekin opiskelen tällä hetkellä kyseisessä ryhmässä. Jotain samaa suomalaisilla ja ranskalaisilla kouluilla kuitenkin on: Wilma. Ja mitä ranskalaisiin tulee, on erottavana tekijänä ainakin iso nenä, jonka suurin osa ranskalaisista omistaa. Vaaleahiuksisena erotun myös hyvin ranskalaisista, joista 99 % on ruskeahiuksisia.
Lisää Emman kuulumisia Ranskasta voi lukea hänen blogistaan osoitteesta:
Teksti: Emma Roponen, Anu Rantama
Kuvat: Emma Roponen
Non SolumLokakuu 201419.9.2014