Stubbin matkassa
Oppilailla on varmasti lukioon tullessaan monenlaisia ennakko-odotuksia koulunkäynnistä, perinteistä ja opiskelusta. Voin kuitenkin panna vaikka pääni pantiksi siitä, että pääministerin tapaaminen koulun salissa ei tullut kovin monelle mieleen!
Pääsin tarkkailemaan toimittajan ominaisuudessa tapahtuman valmisteluja: tavallisesti hikinen jumppasali oli laitettu juhlallisen näköiseksi aina suomenlippua, paneelipöytää, puhujanpönttöä ja ruukkukasveja myöten. Kamerat laitettiin ajoissa täysvalmiuteen tämän erikoisen tapahtuman tallentamiseksi.
https://kurssi.tv/permalink/v1251775b057bl0iibtq/
Ilmassa väreili alusta alkaen innostunut ja jännittynyt tunnelma, kun kaikki odottivat maestron saapumista. Rehtori aloitti tapahtuman kertomalla ministerijoukoille ja kansanedustajille hieman Klassikan historiasta ja perinteistä. Sitten juhlallisesti ja asianmukaisesti pukeutuneet juontajat kutsuivat pääministerin lavalle.
Kun hän viimeinkin astui esiin, oli kuin oppilaiden kovaääninen puheensorina olisi vaimennettu volyyminapista painamalla. Tunnelma muuttui äkkiä todella juhlalliseksi ja hartaaksi. Yhtenä Klassikan konkareista voinkin ylpeänä todeta, etten ollut kokenut sellaista koskaan aiemmin näiden neljän vuoden aikana, mikä sanoo todella jo jotain.
Keho ja mieli kuntoon Klassikkalainen
Yleinen ja kliseinen mielikuva virallisesta ja tietyn kaavan mukaan puhuvasta poliitikosta haihtui tyystin pääministerin aloittaessa puheensa. Hän kertoo leppoisasti ja humoristisesti muistojaan opiskeluajoistaan ja otti alusta alkaen kontaktia yleisöönsä. Kokemus oppilaiden kanssa juttelusta paistaa selkeästi läpi: onhan tämä hänen 216:ta kouluvierailunsa! Hän selkeästi tietää historiamme Kuopion ainoana urheilulukiona, sillä hän korostaa erityisesti kehon ja mielen yhteyttä, ja siihen liittyviä elämäntapoja, kuten lepoa, säännöllistä ja monipuolista ruokailua, sekä motivoivaa liikuntaa. Hänen neuvonsa eivät kuitenkaan ole kuin suoraan elämäntapaoppaasta, sillä hän kehottaa säännöllisen puurtamisen sijaan tekemään sitä, mikä tuntuu hyvältä kehossa ja huomioimaan yleisiä hyvän olon tuntemuksia.
Stubbin omien kokemuksien mukaan oppilaiden täytyisi välttää kyynistymistä ja tavoitella vilpitöntä oppimisen halua ulkoa opettelun sijaan. Jokainen päivä on hänen mukaansa tilaisuus oppia uusia asioita, eikä sitä pidä pitää itsestäänselvyytenä.
Myös oppilaiden ääni saatiin kuuluviin, kun seitsemän ykkös- ja kakkosluokkalaisista koostuvaa panelistia pääsivät esittämään mieltään askarruttavia kysymyksiä itse pääministerille. Jottei homma olisi mennyt heti liian vakavaksi, panelistit puhuivat kielillä ja aloittivat kevyistä aiheista, kuten Stubbin liikuntaharrastuksista, sekä kokoomuslaisten ja savolaisten yhtäläisyyksistä.
On ilahduttavaa, miten mukava ja lämmin ilmapiiri salissa oli tietynlaisesta virallisuudesta huolimatta. Yleisöstä kuuluu monia naurunpyrskähdyksiä pääministerin vastaillessa kysymyksiin selkeästi ja asiaankuuluvalla – ja tietysti savolaisille sopivalla – kielellä.
Monet opiskelijat pohtivat paljon tiettyjen oppiaineiden tärkeyttä ja hyödynnettävyyttä jokapäiväisessä elämässä. Kun asiaa kysyttiin maestrolta, vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: ”Kun minä olin kouluikäinen, nykyajan valinnanvapautta ei ollut, mikä oli ehkä hyvä kaltaiselleni opiskelijalle. Muuttaessani jenkkeihin tilanne oli aivan toinen ja innostuin tosissani opiskelusta”, Stubb kertoi. ”Mielestäni liikuntaa pitäisi ehdottomasti lisätä, mutta se ei missään nimessä tarkoita tossuilla hipsuttelua liikuntasalissa, vaan pikemminkin aiemmin mainitsemaani kehon ja mielen yhteyden säilyttämistä. Esimerkin näyttäminen ja tuen antaminen on tärkeää”, hän muistuttaa. ”Lisäksi filosofian lisääminen kouluissa olisi hyvä asia, koska se on pohjimmiltaan ajattelun perusta. Vieraiden kielien täytyisi myös yleistyä, pelkkä enkku ei riitä.” Häneltä itseltään taipuvat englannin ja äidinkielen lisäksi ranska ja saksa. Hän kertoo joutuvansa käyttämään kieliä muun muassa EU:n huippukokouksissa ja antaessaan haastatteluja saksan kielellä. Loppukaneetiksi hän heittää Savon kielen opiskelun ja saa koko salin purskahtamaan nauruun.
Panelistien tärkeäksi puheenaiheeksi nousi myös nuorten työnsaannin helpottuminen. Pääministerillä on tähän pari ratkaisumallia: ”Kannatan ehdottomasti kesätöitä. Itse sain kokemusta niistä hampurilaisbaarissa. Myös Saksassa yleistynyt käytäntö, oppisopimukset, olisivat hyviä vaihtoehtoja.” Stubb kertoo epäilevänsä, että meidän ikäistemme nuorten kohtalona on mennä aikaisemmin töihin ja työskennellä pidempään. ”Tavoitteena on etsiä tietynlaista joustavuutta”, hän mainitsee. ”Olisi hienoa, jos pystyisimme löytämään jonkinlaisen välimuodon työttömyyden ja työllisyyden väliltä.”
Kuumottako Ebola Pääministeri Alex Stubb?
Myös uutisissa paljon läpikäyty Ebola-virus nousee keskustelun aiheeksi. Miinuspuoliksi Stubb nimeää sen, että maiden talous kärsii matkustuksen vähentymisen takia. Silti hän onnistuu löytämään tilanteesta hopeareunuksen, sillä teknologian kehitys ja keinojen sairauden tunnistamiseen lisääntyneen.
Ei liene yllättävää, että paljon kiistelyä aiheuttanut Nato-jäsennyys yltää myös tähän keskusteluun. Stubb muistuttaa, että mahdollisesta tulevaisuuden Nato-jäsenyydestä huolimatta Suomi ei joutuisi luopumaan asepalveluksesta eikä tunkemaan nokkaansa nokkaansa Suomen arvoja vastustaviin paikkoihin. ”Tällä hetkellä Natoon liittyminen ei ole ajankohtaista, mutta en lähtisi myöskään polttamaan siltoja takanani Naton vuoksi. Kaikki vaihtoehdot täytyy pitää auki”, hän toteaa painokkaasti.
Unelmoikaa
Korkeasta virastaan huolimatta pääministeri tuntuu suhtautuvan uraansa hyvin luonnollisesta näkökulmasta. ”Nuorempana olin nähnyt politiikkoja vain tv:stä. Halusin silloin tutkijaksi. Myöhemmin etenin virkamieheksi ja lopulta muiden kannustuksesta ulkoministeriksi. Poliitikon uraa ei siis oikeastaan voi suunnitella”, hän kuvailee. Sitten hän sanoo puhetuokionsa, ainakin omasta mielestäni, mieleenpainuvimman asian: ”Unelmoikaa, hyödyntäkää omia lahjojanne, älkääkä antako kenenkään asettaa itseänne tiettyyn muottiin.” Siinäpä vasta tykkäämisen arvoinen toteamus!
Lähietäisyydeltä katsottuna hän vaikuttaa todella maanläheiseltä tyypiltä: hän ei esimerkiksi seuraa itsestään kirjoitettuja juttuja sosiaalisesta mediasta tai lehdistä. ”Julkisuuden tahti on ehdottomasti kiihtynyt viime vuosina. Aikoinaan seurasin itseäni aktiivisestikin, mutta lopulta huomasin, etten enää tunnistanut itseäni. Silloin tein päätöksen olla seuraamatta itseeni liittyviä julkaisuja. Jos siihen lähtee liikaa mukaan, pää menee aika tavalla sekaisin”, hän kertoo kokemuksistaan.
Aika alkaa pikku hiljaa loppua, mutta panelistit ottavat vielä puheeksi Stubbin aktiivisen Twitter-päivittämisen. Pääministeri itse ei näe sitä millään tavalla negatiivisena asiana.
”En ymmärrä ihmisiä, jotka moittivat lapsiaan vähästä kommunikoinnista. Sosiaalinen mediahan juuri on yksi sen muoto, hieman erilainen vain. Näen sen osana elämää ja kivana tapana ilmaista ajatuksia. Se myös kannustaa avoimuuteen.” Historiallisen paneelin lopuksi maestrolle ojennetaan koko koulun puolesta Klassikan oma historiikki, selfietikku ja uniikki Klassikka-pinssi.
Lopuksi, kuin sanomaansa korostaakseen, pääministeri haluaa räpsäistä selfieitä klassikkalaisista, tapahtuman osaan ottajista ja itsestään – Stubbimainen hymy huulillaan, tietenkin.