”Oletko jo miettinyt, mikä sinusta tulee isona?”
Jokainen meistä on varmasti kuullut tuon kysymyksen kohtuuttoman monesti niin opontunneilla, sukujuhlissa kuin tavallisessa small-talk- keskustelussakin. Se aiheuttaa melkoisen ristiriidan nuorten keskuudessa vallitsevassa mielikuvassa, jonka mukaan täytyisi elää hetkessä. Siitä huolimatta joudumme yhteiskunnan suurennuslasin alle ”nuoren sukupolven edustajina”, joiden harteilla lepää raskaana paremman tulevaisuuden rakentaminen.
Ei siis ole ihmekään, että alamme tuntea paineita tulevaisuudestamme. Samalla henkilökohtaiset tavoitteemme muuttuvat: jokatytön ja pojan ammatit, kuten esimerkiksi eläinlääkäri, poptähti, ralliautoilija tai astronautti muuttuvat iän myötä realistisemmiksi.
Lukioaikana huomaa selkeän muutoksen asiassa: ammatinvalinta ei ole enää vain kaukainen haave sumeassa tulevaisuudessa, vaan täyttä totta ja osa nykyhetkeä. Tietoisuus työelämän kilpailun kovuudesta alkaa painaa hartioilla, ja päätöksen teko saattaa tuntua vaikealta.
Miten sitten osaisi selvittää oman polkunsa? Tässä muutamia vinkkejä aiheeseen:
- Rajaa ensin suuret linjat. Oletko teoreettinen ihminen, joka viihtyy kirjallisuuden parissa vai nautitko käytännönläheisestä toimimisesta? HUOM! Harrastukset ja ammattihaaveet on hyvä erottaa toisistaan.
- Syvennä pohdintasi omiin kiinnostuksenkohteisiisi. Haluatko auttaa toisia ruohonjuuritasolla vai näetkö itsesi johtotehtävissä tai esimerkiksi tutkimuksentekijänä? Toimitko paremmin yksin vai ryhmissä? On tärkeää, että ammattisi on sinua itseäsi kiinnostava ja että voit kuvitella itseäsi tekemässä siihen liittyvää työtä pitkäjänteisesti. Pelkkä suuri palkka tai ritarillinen vanhempien tai ystävien jalanjäljissä kulkeminen ei kanna kovinkaan pitkälle.
- Anna itsellesi hetkiä, jolloin tarkkailet itseäsi ulkoapäin: millaisena näet itsesi? Mitkä ovat vahvuutesi? Mitä juuri sinä voisit antaa yhteiskunnalle ja muille ihmisille kussakin ammatissa? On hyvin kehittävää, ja ehkä suomalaisille luontevampaa, pohtia omia kehityskohtiaan ja kohtaamiaan hankaluuksia. Lisäksi kannattaa selvittää, onko ammattiin johtavassa opiskelussa terveyssuosituksia. Esimerkiksi allergia ja nivelsairaudet ovat usein työntekoa hankaloittavia tekijöitä. Tällöin ikään kuin pidät työhaastattelua itsellesi. Saat lisää näkökulmia asiaan, jos kysyt esimerkiksi vanhempiesi tai ystäviesi mielipidettä. He ovat saattaneet nähdä sinussa piirteitä, jotka ovat jääneet itseltäsi huomaamatta.
- Kun olet tutkiskellut itseäsi, ota yksi tai useampi ammatti käsittelyyn ja listaa ennakkokäsityksesi niistä. Käytä mahdollisimman monia näkökulmia, esimerkiksi plussa/miinus- tekniikkaa. Tarkista sitten nettisivuilta, osuitko oikeaan. Jos saamasi lisätieto vahvistaa haluasi ammattia kohtaan, olet oikealla tiellä!
- Ammatinvalintaa koskevaa tietoa saa yllättävän useasta lähteistä, joten niitä kannattaa käyttää hyödyksi. Pelkkien pääsykoepisterajojen ja kirjalistojen tuijottaminen antaa todella kapean kuvan opiskelusta. Onko sinulla kenties jota kuta tuttua, joka opiskelee sinua kiinnostavaa alaa? Erityisesti abeille ja kakkosille tarjotaan koulussammekin ammatinvalintaan liittyviä luentoja ja vierailuja, joten pidä korvasi auki hyödyllisten vinkkien varalta! Luennoitsijoilla on varmasti yleisempää tietoa opintoihin liittyvistä perinteistä, joten kyse ei ole vain arvosanoista ja tuloksellisuudesta. Eri oppilaitokset julkaisevat usein oppaita, joissa kerrotaan koulutuksesta opiskelijoiden näkökulmasta, joten niihin kannattaa tutustua hyvin. Monissa kouluissa järjestetään niin sanottu ”avoimien ovien päivä”, jolloin pääsee tarkkailemaan toimintaa paikan päälle. Kolmosille suunnattu abipäivä ja 3.12 Helsingissä järjestettävät Studia-messut ovat oikeita aarreaittoja ammattihaaveitaan pohtiville, joten kipin kapin sinne! Halutessasi voit myös käydä opon juttusilla, he kyllä osaavat neuvoa jatko-opintoja koskevissa asioissa.
- Netissä on paljon erilaisia ammatinvalintatestejä. Itse monella oponkurssilla käyneenä voin suositella erityisesti mol-avo -sivustoa, jossa on neljä eri osastoa: työn ominaisuudet, kiinnostuksenkohteet, kyvyt ja rajoitteet. Lisäksi sivustolla on monipuolista tietoa ammateista ja tutkinnoista. Voit myös tallentaa tuloksesi ja katsoa niitä jälkeenpäin. Linkki sivustolle löytyy tästä: mol.fi/avo
- Jos näiden asioiden pohtiminen tuntuu vaikealta, voit käydä paikkakunnan ammatinvalintapsykologin tai työvoimatoimiston ammatinvalinnan ohjaajan luona, ja saada selkoa suunnitelmiisi.
- Kun olet valinnut mielestäsi sopivan ammatin, sinun kannattaa ottaa selvää sen vaatimuksista, opiskelun kestosta ja työskentely-ympäristöstä. Sopivasti valmistautunut ja motivoitunut oppilas antaa ulospäin hyvän kuvan. Näiden asioiden lisäksi työllistymistilanne on tärkeä seikka ammatinvalinnan kannalta.
- Vaikka et pääsisikään heti käsiksi ykkösvalintaasi, ole silti avoin myös muille tarjouksille: usein esimerkiksi TET-harjoittelut ja muut työharjoittelupaikat voivat antaa kipinän ja kiinnostuksen myöhemmälle työuralle.
- Ole armollinen itsellesi. Kiinnostuksen kohteet voivat vaihdella iän myötä, eikä aiempi ammattihaave tunnukaan niin hyvältä kuin alunperin oli ajatellut. Voi aina kouluttautua lisää ja ottaa joitakin aineita sivuaineiksi.
- Seuraa rohkeasti omaa polkuasi ja anna itsellesi kunniaa saavutuksistasi. Älä myöskään pelkää mokaamista. Oppiminen on elinikäinen prosessi, eikä kukaan ole koskaan täysin valmis.
Onnea matkaan!
Julia Pakarinen
Non SolumLokakuu 201419.9.2014