Miia Laine
Tämä raikas hyydykekakku syntyy kätevästi ilman uunia ja toimii vaihtoehtona perinteisille kermakakuille. Pohjan rasva on korvattu piltillä. Ohjetta voi soveltaa vaihtamalla tilalle omia suosikkimarjojaan tai -hedelmiään.
Noin 8–12 annosta
Pohja:
– 175 g kaurakeksejä
– 1 miedonmakuinen piltti (esim. päärynä)
Täyte:
– 6 liivatelehteä
– 2 dl vispikermaa
– 200 g sitruunarahkaa
– 300 g soseutettuja mansikoita (tuoreita tai pakaste)
– 2 tl vaniljasokeria
– 2 rkl sitruunamehua tai vettä
(- halutessa n. ½ dl sokeria)
Kiille:
– 1 dl vettä
– 250 g soseutettuja mansikoita
– 1 ¼ dl hyytelösokeria
Koristeluun esim:
– Sitruunaviipaleita
– Daim-rakeita
1. Murusta keksit kulhoon. Sekoita joukkoon piltti. (Tarvittaessa lisää keksimurskaa, jotta seoksesta tulee kiinteämpää.)
2. Aseta halkaisijaltaan n. 18–21 cm kakkukehikko tarjoiluastian päälle ja painele seos kehikon sisään. Jos käytössäsi ei ole kakkukehikkoa, voit käyttää leivinpaperilla vuorattua irtopohjavuokaa.
3. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
4. Vaahdota kerma. Lisää joukkoon sitruunarahka, soseutetut mansikat ja vanijasokeri, sekä mahdollinen sokeri.
5. Kuumenna sitruunamehu tai vesi kiehuvaksi pienessä kasarissa. Liuota vedestä puristetut liivatelehdet mehuun ja anna jäähtyä hetki.
6. Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan vatkaten.
7. Kaada täyte kehikkoon pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
8. Mittaa kasariin vesi ja mansikkasose. Kiehauta.
9. Lisää kiehuvaan seokseen hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä minuutin ajan ja nosta seos jäähtymään hetkeksi. (Muutama minuutti riittää, muuten seos alkaa hyytyä ja kiilteestä tulee epätasainen.)
10. Valuta kiille lusikalla kakun pinnalle. Nosta jääkaappiin hyytymään.
11. Kun kiille on hyytynyt, voit irrottaa kakun avaamalla kehikon varovasti. Jos käytät kakkuvuokaa, irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille.
12. Koristele kakku mielikuvitusta käyttäen, esimerkiksi juhlien teeman mukaan. Kuvan kakku on koristeltu sitruunaviipaleilla ja Daim-rakeilla.
Non Solum 2/2013Toukokuu 201315.5.2013