Maailma tuntee monia kuuluisia taiteilijoita ja vielä enemmän kuuluisia taideteoksia. Moni on varmasti kuvataiteen tunnilla tuskaillessaan miettinyt, mistä ihmeestä nämä taiteilijat saavat ideat töihinsä. Syy on harvinaisen yksinkertainen.
Kun on kasvanut kynää pidellen ja ilmaissut itseään kuvin jo ennen kuin osasi puhua, taiteesta kehittyy hiljalleen elämäntapa. Sen myötä alkaa katsella ympäristöä luovuuden silmin ja elää inspiraation siivittämänä. Voin kertoa, että kuulun itsekin heihin, jotka ovat taiteen kanssa varttuneet ja joilla on kuviksen tunnilla ärsyttävän paljon ideoita töihinsä. Joten mistä minä saan ideat taiteeseeni? Minä en saa niitä. Ideat tulevat minun luokseni. Näen inspiroivia asioita, minne vain katsonkin ja havainnoin maailmaa avoinna luovuudelle. Joskus sana, lausahdus tai jopa väri voi tuoda mieleeni ajatuksen, jonka haluan tallentaa paperille. Minulle ideoita piisaa joka puolella ja toisinaan jopa riesaksi asti. On vaikeaa valita kymmenistä ajatuksista yksi, jota lähtee työstämään. Piirtäessä ainoa asia, joka tulee työskentelyni tielle, on omat rajalliset taitoni. Kukaan ei piirrä tuosta vain realistisia kasvoja, tai maalaa upeaa maisemaa, joten toisinaan joudun jättämään ajatukseni sikseen ja luovuttamaan.
Aistimani asiat eivät ole ainoita ideanlähteitä. Inspiraatio voi löytyä paljon lähempääkin. Tunteet ovat omiaan virittämään luovuutta ja tuomaan teoksiin oman mielenkiintoisen säväyksensä. Käytän piirtämistä eräänlaisena terapiana ja puran sen avulla kuohuvat tunteet. Piirrän, kun olen surullinen tai vihainen ja tietenkin silloin kun olen todella iloinen. Se rentouttaa ja tasoittaa tunnelatauksiani, ikään kuin varastoisin osan niistä paperille. Tunnepohjalta tehdyt työni noudattavat usein inspiroimansa tunteet sävymaailmaa: Suru ja viha luovat synkkiä töitä synkistä aiheista ja ilo päinvastoin.
Minulle taide voi syntyä mistä vain: yleensä se saa alkunsa havainnoimistani asioista tai tunteistani, mutta joskus saan ideani aivan tyhjästä. En tiedä, mistä ne tulevat, tai kuinka ne ovat saaneet alkunsa. Ne vain ilmestyvät mieleeni ja toisinaan katoavatkin yhtä mystisesti. Voisin sanoa, että parhaat teokset syntyvät näistä pienistä ja spontaaneista älynväläyksistä. Silloin niissä on luovuus rikkaimmillaan.
Inspiraation syntyyn on vähintäänkin yhtä monta tapaa, kuin on meitä ihmisiäkin. Toisilla se vaatii enemmän ajattelua, kuin toisilla, mutta silti meissä kaikissa asuu pieni luovuuden kipinä. Sen pitää vain uskaltaa antaa roihahtaa liekkeihin.
Emilia Malvila
Non SolumHuhtikuu 2015 - Taiteen taikaa2.4.2015