Valoisa kesä on vaihtunut pimeisiin syysiltoihin ja ensi viikolla syyskuukin vaihtuu jo lokakuuksi. Aika vain kulkee eikä sitä voi pysäyttää, vaikka kuinka välillä haluaisimme. Ajan pysäyttäminen olisi paikallaan monesti kaiken kiireen keskellä, jolloin tuntuu että aika vain häviää ja vuorokaudessa on liian vähän tunteja. Voisin väittää, että melkein jokainen lukiolainen on törmännyt tähän ongelmaan. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole vain koululaisten ongelma vaan sitä esiintyy myös työssä käyvien ja jopa eläkeläisten keskuudessa. Todellisuudessa siis aika ei oikeasti katoa mihinkään vaan me vain elämme kiireisen yhteiskunnan ympäröimänä.
Tultuani reilu kaksi vuotta sitten lukioon kaikki oli erilaista kuin yläkoulussa. Kiire sai aivan uuden määritelmän ja ulottuvuuden. Jo ensimmäisten viikkojen jälkeen huomasi, kuinka erilaista koulunkäynti lukiossa oli. Koulutehtäviä alkoi kertyä toinen toistaan enemmän ja pian saattoikin huomata hautautuneensa tehtävien alle. Tuntui, että kursseilla paahdettiin niin kovaa eteenpäin, että puolet asioista meni aivan ohi. Myös satunnaiset kokeet sekä lyhyet koealueet saivat väistyä koeviikkojen ja 200-sivuisten alueiden tieltä. Menestystä ei saavutettukaan enää yhtä helposti kuin yläasteella, kun koealuetta ei voinut lukea viittä kertaa eikä kokeisiin ehtinyt lukea monia päiviä niin kuin ennen. Jos halusi menestyä, täytyi tehdä paljon enemmän töitä sen eteen, mutta onneksi kiireeseen tottui nopeasti.
Toisen vuoden alkaessa oltiin lähes samanlaisessa tilanteessa kuin ensimmäisenä syksynä. Kiire sai taas uuden käsityksen. Tunneilla painettiin yhä kovempaa asioissa eteenpäin ja tehtävää oli vieläkin enemmän. Uusia asioita tuli toinen toisensa perään ja opittavaa oli tuplasti enemmän kuin aiemmin. Samalla asiat tietysti vaikeutuivat, mikä näkyi ainakin minulla heti numeroissa. Yleinen käsitys onkin, että lukion toinen vuosi, ja varsinkin kevät, on kaikista vaikein ja rankin. Ymmärrettäväähän se on, sillä kevättalvella tanssitaan vanhoja joihin on valmistuttu kuukausia stressin kera, useimmat käyvät autokoulua, aikuistutaan ja tullaan täysi-ikäisiksi, jonka myötä myös bileet ja baariviikonloput lisääntyvät helposti. Kaiken keskellä pitäisi jaksaa vielä käydä koulua ja opiskella lukion vaikeimpia asioita. Aivan kuin ei olisi jo muuten tarpeeksi rankkaa ja liikaa tekemistä.
Valehtelematta aikuistuminen vie paljon voimia, kun yhtäkkiä kaikki narut onkin omissa käsissä ja kaikki vastuu siirtyy vanhemmilta itselle. Huomaamatta pitäisikin tietää kaikista aikuisten asioista, kuten veroista ja laskuista. Omien syntymäpäivieni lähestyessä minulle meinasi jopa iskeä pako kauhu – en olisi halunnut täysi-ikäiseksi. Pelkäsin ehkä hieman sitä aikuisten maailmaa, johon minua oltiin vastusteluista huolimatta työntämässä. Toisaalta aikuisuutta tietysti odottaa, koska silloin saa mennä minne haluaa ja juuri silloin kuin siltä tuntuu ja tehdä lähes mitä haluaa eikä aina tarvitse olla kysymässä lupaa vanhemmilta. Silloin tuntee itsensä vapaaksi, mutta samalla se on hyvin pelottavaa. Minulla oli silloin ja on välillä vieläkin luvaton olo, jos teen jotain mitä saan nykyisin tehdä täysin luvallisesti. Ehkä ajatukseen kuitenkin pikkuhiljaa tottuu.
Viimeistä vuotta aloittaessani, tänä syksynä, minulla oli todella kummallinen, jollain tavalla tyhjä olo. Yhtäkkiä jäljellä olikin vain kolme jaksoa lukiota. Mihin koko lukioaika on oikein kadonnut? Tämä puolitoista kuukautta on ollut aikamoista haipakkaa ja aika on joutunut entistä enemmän kortille. Viimeisenä vuotena joutuu oikeasti pohtimaan asioiden tärkeysjärjestystä ja laittamaan vähemmän tärkeät asiat hetkeksi sivuun. On pakko yrittää opiskella ja valmistautua siihen, johon olemme koko lukioaikamme tähdänneet eli ylioppilaskirjoituksiin. Siellä meidät laitetaan todelliseen testiin, jossa kurssikokeet jäävät todellakin toiseksi. Kirjoituksia ei kuitenkaan kannata pitää täydellisenä päämääränä, koska tarkoituksemmehan on valmistua lukiosta ja saada valkolakki päähämme yleissivistävän opetuksen merkikisi kevätjuhlapäivänä.
Nyt syksyn kirjoitukset ovat ohi ja useimmilla meistä abeista on reilusti alle 100 päivää koulua jäljellä. Pian huomataankin, että vietetään penkkareita ja pääsemme kuukauden lukulomalle valmistautumaan viimeiseen koitokseen lukiourallamme. Mutta entäs sen jälkeen? Osalla on selvänä mielessä, mitä lukion jälkeen tapahtuu, mutta osa etsii vielä itseään vailla seuraavaa kohdetta. Itseäni hieman kauhistuttaa ajatus lukion päättymisestä sekä Klassikasta luopumisesta. Itse kuulun myös niihin, jolle jatko ei ole päivän selvä asia. Minulla on kyllä unelma ja tiedän täysin minne alalle aion suunnata, mutta se milloin ja mistä löydän itseni opiskelemasta on eri asia. Sanotaan, että mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma tällä hetkellä. Onneksi on vielä muutama kuukausi aikaa puntaroida eri vaihtoehtoja ennen kuin täytyy hakea kouluihin. Näin kokeneempana abina voin sanoa kaikille ykkösille, että käykää mahdollisimman paljon kursseja ekoina vuosina, sillä se helpottaa teidän elämäänne abivuonna ja kakkosille, että koittakaa jaksaa opiskella ensi keväänä, vaikka motivaatio olisikin hukassa ja olisi paljon parempaa tekemistä kuin päntätä sekä valmistautukaa ylppäreihin huolella ja aloittakaa lukeminen tarpeeksi ajoissa, jotta vältytte lisästressiltä!
Ira Poimela
Non SolumMarraskuu 2015 - Klassikka 75 vuotta28.10.2015