Niina Huuskonen, milloin kävit Klassikan?
– Aloitin lukion syksyllä 1981 ja kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 1984
Miten sen ajan Klassikka eroaa nykyisestä Klassikasta? Tai onko yleensäkään eroja?
– Opiskelu tapahtui yhtenä luokkana, kuten peruskoulussakin. Oppitunnit kestivät 50 minuuttia ja välitunnit 10 minuuttia, jotka vietettiin ulkona. Aineita luettiin jaksoittain, mutta jaksojen päättyessä koeviikkoja ei ollut. Kokeita oli pitkin jaksoa enemmän ja vähemmän. Jos verrataan sitä aikaa, kun minä olin lukiossa ja tämän päivän lukiota, niin opiskelutahti on paljon tiiviimpää. Tänäpäivänä on paljon enemmän esitelmiä ja esseiden kirjoittamista. Yli 30 vuotta sitten tuntuu kuin lukiossa opiskelu olisi ollut helpompaa kuin nykyään.
– Jos Klassikan ulkoista olemusta verrataan, niin seinät ja portaat ovat säilyneet samana, mutta kaikki muu on muuttunut, esimerkiksi 80-luvulla syötiin luokissa ja soppaorjat kävivät hakemassa keittiöstä ruoat ja astiat eli ruokalaa ei ollut. Muuten sisustus on värikkäämpää ja kodikkaampaa nykypäivänä.
Millainen yhteishenki oli?
– Luokassa oli hyvä yhteishenki, koska 3 vuotta opiskeltiin ja liikuttiin tiiviisti yhdessä. Yhteishenkeä lisäsi myös lukemattomat teinibileet, milloin kenenkin kotona ja ensimmäisen opintovuoden keväällä tehty luokkaretki ’aatteen maahaan’ eli silloisen Neuvostoliiton kaupunkiin Leningradiin (nykyinen Pietari).
Lempiopettajia? Opettaako samoja opettajia edelleenkin kuin ennen?
– Lempiopettajiani olivat äidinkielen opettaja Helka Nurmi, Ruotsin opettaja Pauli Ikonen, Saksan opettaja Anja Holopainen, liikunnan opettaja Hannele Isohella ja tietysti iki-ihana latinisti Timo Kovakoski.
– Sakari Svärd opetti pitkää matematiikkaa jo 1980-luvun alussa. Sisareni luokalla oli oppilas nimeltä Jouni Holopainen, joka toimii nykyään kuvataiteen opettajana Klassikassa.
Millaisia opetustyylejä oli?
– Opetustyylejä oli niin monia kuin opettajiakin, innostavia ja tyyliin ’EVVK’-tyylejä.
– Piirtoheitintä ja liitutaulua käytettiin paljon ja muistiinpanoja kirjoitettiin vihkoihin. Kaikki tieto haettiin kirjoista, internetiä ei tuolloin ollut.