Katsaus Klassikan historiaa 18.11.2015

Lehtori Sakari Svärd

Vii­pu­rin klas­sil­li­nen ly­seo (ar­kis­to­kuva)

Kun kou­lum­me Klas­si­kan his­to­ri­as­ta pu­hu­taan, jou­du­taan aina aloit­ta­maan Vii­pu­ris­ta. Niin nyt­kin. Syk­syl­lä 1879 laa­jo­jen kan­sa­lais­pii­rien aloit­tees­ta Vii­pu­riin pe­rus­tet­tiin ruot­sin­kie­li­sen ly­se­on rin­nal­le myös suo­men­kie­li­nen oppi­kou­lu, Vii­pu­rin suo­ma­lai­nen ly­seo, jos­ta ai­kaa myö­ten tuli Vii­pu­rin klas­sil­li­nen ly­seo. Tuo kou­lu en­nät­ti toi­mia kau­pun­gis­sa ta­san 60 vuot­ta kun­nes 30.11.1939, Tal­vi­so­dan syt­ty­mis­päi­vä­nä, kou­lu jou­tui pom­mi­tus­ten kes­kel­lä lo­pet­ta­maan toi­min­tan­sa. Hei­nä­kuus­sa 1940 Vii­pu­rin klas­sil­li­nen ly­seo lak­kau­tet­tiin ase­tuk­sel­la ja sen omai­suus ja osa opet­ta­jis­ta siir­tyi­vät Kuo­pi­oon sa­mal­la ase­tuk­sel­la pe­rus­tet­tuun Kuo­pi­on klas­sil­li­seen ly­se­oon. Näin kou­lum­me siis täyt­ti tänä syk­sy­nä 75 vuot­ta! Kou­lu tääl­lä mää­rät­tiin aloi­tet­ta­vak­si ou­toon ai­kaan 01.10. kun se ta­val­li­ses­ti al­koi syys­kuun en­sim­mäi­se­nä päi­vä­nä. Syy­nä oli Tal­vi­so­dan vuok­si ke­vääl­lä kes­key­ty­nyt kou­lun­käyn­ti, jota jat­ket­tiin sik­si ke­säl­lä. Vas­taa­vas­ti, jot­ta op­pi­lail­le jäi­si edes vä­hän lo­maa, koko maas­sa kou­lu mää­rät­tiin aloi­tet­ta­vak­si vas­ta loka­kuus­sa.

Kun vie­tin muu­ta­mia päi­viä kou­lun hä­mä­räs­sä ar­kis­tos­sa van­ho­ja, ar­vok­kai­ta vuo­si­ker­to­muk­sia se­la­ten, löy­sin seu­raa­vaa vuo­den 1968 – 1969 vuo­si­ker­to­muk­ses­ta:

”Kou­lun en­tis­ten op­pi­lai­den jär­jes­tö­han­ke pan­tiin vi­reil­le syys­luku­kau­del­la, jol­loin pa­ri­sen­kym­men­tä kou­lun­sa päät­tä­nyt­tä ”klas­sik­koa” ko­koon­tui oman yh­dis­tyk­sen­sä ai­kaan­saa­mi­sen mer­keis­sä.”

Tä­män ko­koon­tu­mi­sen seu­rauk­se­na syn­tyi ai­kaa myö­ten ke­vääl­lä 1969 Kuo­pi­on Se­ni­o­ri­klas­si­kot. Ja edel­leen vuo­si­ker­to­muk­ses­ta:

Vuo­sit­tain tul­laan loka­kuun alku­päi­vi­nä viet­tä­mään eri­kois­ta se­ni­o­ri­päi­vää, jol­loin en­ti­set op­pi­laat ovat ter­ve­tul­lei­ta kou­luun ve­res­tä­mään van­ho­ja muis­to­ja.”

Ja niin­pä seu­raa­van luku­vuo­den vuo­si­ker­to­muk­ses­sa to­de­taan:

”Vuon­na 1969 alku­puo­lel­la pe­rus­te­tun kou­lun en­tis­ten op­pi­lai­den jär­jes­tön Kuo­pi­on Se­ni­o­ri­klas­si­koi­den jä­se­niä ko­koon­tui lau­an­tai­na 04.10.1969 kou­lul­le en­sim­mäi­sen ker­ran se­ni­o­ri­päi­vää viet­tä­mään. Aluk­si juh­la­sa­lis­sa koko kou­lu mu­ka­na muis­tel­tiin men­ne­hiä, ja tä­män jäl­keen se­ni­o­rit ha­jaan­tui­vat luok­kiin seu­raa­maan päi­vän ope­tus­ta. On­nis­tu­nut yh­tey­den­otto päät­tyi kou­lu­lou­naan nau­tin­taan”.

Tä­nään­kin meil­lä on tääl­lä vie­raa­na to­del­li­sia se­ni­o­ri­klas­si­koi­ta. Jouk­ko KLEO:n jä­se­niä. KLEO on Klas­si­kan eläk­keel­lä ole­vien opet­ta­jien yh­dis­tys.

Täs­sä siis his­to­ria ja se­li­tys sil­le, mik­si Klas­si­kan päi­vää vie­te­tään syk­syn hä­mä­räs­sä, yleen­sä loka­kuus­sa. Sil­loin­han on kou­lum­me aloit­ta­mi­sen merk­ki­päi­vä!

Klas­si­kan­päi­vän his­to­ri­an li­säk­si ha­lu­an tuo­da vie­lä ly­hy­es­ti esil­le yh­den kou­lum­me his­to­ri­an merk­ki­paa­lun. Tuo kou­lum­me lip­pu, joka usein jää huo­maa­mat­ta tuol­la näyt­tä­mön hä­mä­räs­sä, täyt­tää tänä vuon­na 60 vuot­ta.

Lip­pu on alun­pe­rin teh­ty kou­lun tei­ni­kun­nan li­puk­si (tei­ni­kun­ta vas­ta­si ai­ka­naan ny­kyis­tä op­pi­las­kun­taa). Lip­pu oli pi­tä­nyt jol­la­kin kei­nol­la saa­da, kun kau­pun­gin muil­la­kin oppi­kou­lu­jen tei­ni­kun­nil­la, Ly­se­os­sa, Yh­teis­kou­lus­sa, Tyt­tö­ly­se­os­sa ja Yh­teis­ly­se­os­sa oli sel­lai­nen. Va­rat li­pun han­kin­taan saa­tiin suu­rim­mak­si osak­si tei­ni­kun­nan pi­tä­mien juh­lien tuo­tol­la. Li­pun piir­si tei­ni­kun­nan toi­vo­mus­ten poh­jal­ta kuo­pi­o­lai­nen ku­vaa­ma­tai­don opet­ta­ja In­ke­ri Pe­ku­ri. Kun pää­set­te kat­so­maan lip­pua tar­kem­min, kat­so­kaa­pa myös li­pun nup­pia. Se on tei­ni­kun­nan hal­li­tuk­sen poi­kien itse suun­nit­te­le­ma, an­tii­kin pyl­vään pää. Kun tei­ni­kun­nan oman li­pun han­kin­nan jäl­keen jäi vie­lä va­ro­ja, hank­ki tei­ni­kun­ta lip­pun­sa seu­rak­si myös tuon Suo­men­li­pun ja kan­to­ko­te­lon, jota ai­na­kin Snell­ma­nin päi­vän li­pun­kan­ta­jat ovat pääs­seet tar­kas­te­le­maan.

Lip­pu vi­hi­tiin juh­lal­li­ses­ti käyt­töön­sä 23.05.1955. Asi­as­ta uu­ti­soi­vat näyt­tä­väs­ti ku­vien kans­sa myös mo­lem­mat pai­kal­li­set sa­no­ma­leh­det Savo ja Sa­von Sa­no­mat. Kun tei­ni­kun­tien toi­min­ta mels­kei­sen 60-lu­vun lo­pul­la lak­ka­si, otti kou­lu li­pun omak­si tun­nuk­sek­seen.

Tä­män ly­hy­en his­to­ri­a­kat­suk­sen myö­tä toi­vo­tan teil­le ja meil­le kai­kil­le hy­vää Klas­si­kan­päi­vän jat­koa.

Leh­to­ri Sa­ka­ri Svärd

Non So­lumMar­ras­kuu 2015 - Klas­sik­ka 75 vuot­ta28.10.2015