Kun koulumme Klassikan historiasta puhutaan, joudutaan aina aloittamaan Viipurista. Niin nytkin. Syksyllä 1879 laajojen kansalaispiirien aloitteesta Viipuriin perustettiin ruotsinkielisen lyseon rinnalle myös suomenkielinen oppikoulu, Viipurin suomalainen lyseo, josta aikaa myöten tuli Viipurin klassillinen lyseo. Tuo koulu ennätti toimia kaupungissa tasan 60 vuotta kunnes 30.11.1939, Talvisodan syttymispäivänä, koulu joutui pommitusten keskellä lopettamaan toimintansa. Heinäkuussa 1940 Viipurin klassillinen lyseo lakkautettiin asetuksella ja sen omaisuus ja osa opettajista siirtyivät Kuopioon samalla asetuksella perustettuun Kuopion klassilliseen lyseoon. Näin koulumme siis täytti tänä syksynä 75 vuotta! Koulu täällä määrättiin aloitettavaksi outoon aikaan 01.10. kun se tavallisesti alkoi syyskuun ensimmäisenä päivänä. Syynä oli Talvisodan vuoksi keväällä keskeytynyt koulunkäynti, jota jatkettiin siksi kesällä. Vastaavasti, jotta oppilaille jäisi edes vähän lomaa, koko maassa koulu määrättiin aloitettavaksi vasta lokakuussa.
Kun vietin muutamia päiviä koulun hämärässä arkistossa vanhoja, arvokkaita vuosikertomuksia selaten, löysin seuraavaa vuoden 1968 – 1969 vuosikertomuksesta:
”Koulun entisten oppilaiden järjestöhanke pantiin vireille syyslukukaudella, jolloin parisenkymmentä koulunsa päättänyttä ”klassikkoa” kokoontui oman yhdistyksensä aikaansaamisen merkeissä.”
Tämän kokoontumisen seurauksena syntyi aikaa myöten keväällä 1969 Kuopion Senioriklassikot. Ja edelleen vuosikertomuksesta:
”Vuosittain tullaan lokakuun alkupäivinä viettämään erikoista senioripäivää, jolloin entiset oppilaat ovat tervetulleita kouluun verestämään vanhoja muistoja.”
Ja niinpä seuraavan lukuvuoden vuosikertomuksessa todetaan:
”Vuonna 1969 alkupuolella perustetun koulun entisten oppilaiden järjestön Kuopion Senioriklassikoiden jäseniä kokoontui lauantaina 04.10.1969 koululle ensimmäisen kerran senioripäivää viettämään. Aluksi juhlasalissa koko koulu mukana muisteltiin mennehiä, ja tämän jälkeen seniorit hajaantuivat luokkiin seuraamaan päivän opetusta. Onnistunut yhteydenotto päättyi koululounaan nautintaan”.
Tänäänkin meillä on täällä vieraana todellisia senioriklassikoita. Joukko KLEO:n jäseniä. KLEO on Klassikan eläkkeellä olevien opettajien yhdistys.
Tässä siis historia ja selitys sille, miksi Klassikan päivää vietetään syksyn hämärässä, yleensä lokakuussa. Silloinhan on koulumme aloittamisen merkkipäivä!
Klassikanpäivän historian lisäksi haluan tuoda vielä lyhyesti esille yhden koulumme historian merkkipaalun. Tuo koulumme lippu, joka usein jää huomaamatta tuolla näyttämön hämärässä, täyttää tänä vuonna 60 vuotta.
Lippu on alunperin tehty koulun teinikunnan lipuksi (teinikunta vastasi aikanaan nykyistä oppilaskuntaa). Lippu oli pitänyt jollakin keinolla saada, kun kaupungin muillakin oppikoulujen teinikunnilla, Lyseossa, Yhteiskoulussa, Tyttölyseossa ja Yhteislyseossa oli sellainen. Varat lipun hankintaan saatiin suurimmaksi osaksi teinikunnan pitämien juhlien tuotolla. Lipun piirsi teinikunnan toivomusten pohjalta kuopiolainen kuvaamataidon opettaja Inkeri Pekuri. Kun pääsette katsomaan lippua tarkemmin, katsokaapa myös lipun nuppia. Se on teinikunnan hallituksen poikien itse suunnittelema, antiikin pylvään pää. Kun teinikunnan oman lipun hankinnan jälkeen jäi vielä varoja, hankki teinikunta lippunsa seuraksi myös tuon Suomenlipun ja kantokotelon, jota ainakin Snellmanin päivän lipunkantajat ovat päässeet tarkastelemaan.
Lippu vihitiin juhlallisesti käyttöönsä 23.05.1955. Asiasta uutisoivat näyttävästi kuvien kanssa myös molemmat paikalliset sanomalehdet Savo ja Savon Sanomat. Kun teinikuntien toiminta melskeisen 60-luvun lopulla lakkasi, otti koulu lipun omaksi tunnuksekseen.
Tämän lyhyen historiakatsuksen myötä toivotan teille ja meille kaikille hyvää Klassikanpäivän jatkoa.
Lehtori Sakari Svärd
Non SolumMarraskuu 2015 - Klassikka 75 vuotta28.10.2015