Rehevöitymistutkimus pikkulimaskalla

BI3-kurssilainen - Riikka Lehtomäki

1) Työn tarkoitus

Tut­ki­muk­ses­sa tut­kin, mi­ten kas­vi­ra­vin­teen käyt­tö ja sen an­nos­te­lu vai­kut­taa pik­ku­li­mas­ka- vesi­kas­vin leh­tien ja juu­rien kas­vuun sekä leh­tien vih­rey­teen.

Ja­oin työs­sä­ni pik­ku­li­mas­ka kas­via nel­jään kas­va­tus­as­ti­aan, jois­ta yksi oli täy­sin lisä­ra­vin­tee­ton kont­rol­li­ryh­mä ja kol­meen muu­hun olin an­nos­te­lut eri mää­riä kas­vi­ra­vin­net­ta. Tut­kin kas­vun ero­ja eri kas­va­tus­as­ti­ois­sa kol­men vii­kon ajan ja lo­pus­sa ver­ta­sin kas­ve­ja kes­ke­nään.

2) Johdanto ja teoria

Käyt­tä­mä­ni Tet­ra Plan­ta­Min vesi­kas­vi­ra­vin­ne si­säl­tää muun mu­as­sa rau­taa, man­gaa­nia ja ka­liu­mia, jot­ka es­tä­vät rau­dan ja ka­liu­min puut­teel­ta. Kas­vit tar­vit­se­vat rau­taa klo­ro­fyl­lin, eli leh­ti­vih­re­än muo­dos­tu­mi­seen, jon­ka ta­kia se on tär­keä aine kas­veil­le. Rau­dan puut­tees­ta kär­si­vän kas­vin leh­det voi­vat kel­las­tua ja foto­syn­tee­si häi­riin­tyä. Tä­män ta­kia kas­vi­ra­vin­tee­seen on li­sät­ty rau­taa.

Ka­lium on tär­ke­ää kas­veil­le, kos­ka se vai­kut­taa kas­vien yh­teyt­tä­mi­seen, solunes­teen vä­ke­vyy­teen, solu­sei­nä­mien vah­vuu­teen sekä tau­tien- ja tal­ven­kes­tä­vyy­teen. Ka­liu­min­puu­te ai­heut­taa kas­veil­la lie­vää kel­las­tu­mis­ta ja juu­rien heik­kout­ta.

Kas­vi­ra­vin­tees­ta on jä­tet­ty pois fos­faa­tit. Niis­tä on pie­nis­sä mää­rin hyö­tyä kas­vien ja mui­den eli­öi­den kas­vul­le, mut­ta lii­an suu­ris­sa mää­rin se voi ai­heut­taa on­gel­mia. En­sin ne li­sää­vät tuo­tan­toa ve­sis­tös­sä/ak­vaa­ri­os­sa, joka joh­taa ku­lut­ta­jien mää­rän kas­vuun. Li­sään­ty­neet ku­lut­ta­jat li­sää­vät kuol­leen or­gaa­ni­sen ai­neen mää­rää, jon­ka seu­rauk­se­na ha­jo­tus­toi­min­ta ym­pä­ris­tös­sä li­sään­tyy. Li­sään­ty­nyt ha­jo­tus­toi­min­ta li­sää mer­kit­tä­väs­ti ha­pen­ku­lu­tus­ta. Ha­pen lop­pu­es­sa mo­net hai­tat käy­vät ilmi kun, al­kaa il­men­tyä kala­kuo­le­mia, ve­den sa­me­ne­mis­ta, poh­ja­e­läin­ten hä­vi­ä­mis­tä, mä­tä­ne­mis­tä ja si­säis­tä kuor­mi­tus­ta, joka kiih­dyt­tää re­he­vöi­ty­mis­tä. Tä­män ta­kia ra­vin­ne ei si­säl­lä fos­faat­te­ja.

Kos­ka fos­faat­tien pää­syä ak­vaa­ri­oi­hin väl­tel­lään, ih­mi­sen tu­li­si huo­leh­tia myös jär­vien ja mui­den ve­sis­tö­jen kun­nos­ta ja ko­et­taa mi­ni­moi­da nii­hin pää­se­vän fos­fo­rin mää­rä. Lii­ka fos­fo­ri ai­heut­taa sa­ma­lai­sia seu­rauk­sia niin ak­vaa­ri­ois­sa kuin myös luon­non ve­sis­töis­sä.

3) Aineet ja välineet

Rau­taa, man­gaa­nia, ka­liu­mia sekä mui­ta hi­ven­ai­nei­ta si­säl­tä­vä ak­vaa­ri­o­kas­vien kas­vi­ra­vin­ne, joka es­tää kas­ve­ja rau­dan ja ka­liu­min puut­teel­ta. Tuo­te ei si­säl­lä fos­faat­te­ja eikä nit­raat­te­ja.

4) Hypoteesi

Ole­tan, että eni­ten kas­vua ta­pah­tuu kas­va­tus­ym­pä­ris­tös­sä, jos­sa ra­vin­net­ta on eni­ten ja vä­hi­ten sii­nä, jos­sa ra­vin­net­ta ei käy­te­tä ol­len­kaan. Toi­nen mah­dol­li­suus on, että kas­vu on run­sain­ta sii­nä kas­va­tus­ym­pä­ris­tös­sä, jos­sa kas­vi­ra­vin­net­ta on an­nos­tel­tu val­mis­ta­jan an­ta­mien oh­jei­den mu­kaan.

5) Työn suoritus

1. Mi­ta­taan nel­jään 12l ve­toi­seen san­koon ku­hun­kin 10l vet­tä ja ni­me­tään kaik­ki nii­den tu­le­vien ra­vin­ne­pi­toi­suuk­sien mu­kaan.

Ra­vin­teen an­nos­tus: 5ml ra­vin­net­ta / 20l vet­tä -> 2,5ml ra­vin­net­ta / 10l vet­tä

I Kont­rol­li­ryh­mä, ei ra­vin­net­ta

II ½ ra­vin­teen an­nos­te­lu­oh­jeen mu­kai­ses­ta mää­räs­tä -> 1,25ml ra­vin­net­ta

III Ra­vin­net­ta ra­vin­ne­pak­kauk­sen oh­jeen mu­kaan -> 2,5ml ra­vin­net­ta

IV Kak­sin­ker­tai­nen mää­rä ra­vin­net­ta -> 5ml ra­vin­net­ta

2. An­nos­tel­laan jo­kai­seen san­koon sa­man ver­ran pin­ta-alal­taan pik­ku­li­mas­kaa, noin 10cm x 10cm pin­ta-alan ver­ran

3 Ase­te­taan san­got va­loi­sal­le pai­kal­le ik­ku­nal­le ja an­ne­taan kas­va­tus­ten kas­vaa kol­me viik­koa. Vet­tä li­sä­tään san­koi­hin noin kak­si ker­taa kas­va­tuk­sen ai­ka­na, sil­lä sitä haih­tuu huo­ne­il­maan.

4. Ver­ra­taan kas­va­tus­tu­lok­sia kol­men vii­kon mit­tai­sen kas­va­tus­ko­keen jäl­keen ja kir­ja­taan ha­vain­not ylös.

Kas­va­tuk­set kas­va­tus­vai­heen alus­sa

6) Saadut tulokset ja tulosten käsittely

Seu­rat­ta­vien ryh­mien vä­lil­lä ei ta­pah­tu­nut suu­ria muu­tok­sia kah­den en­sim­mäi­sen seu­ran­ta­vii­kon ai­ka­na. Kol­men vii­kon kas­va­tus­seu­ran­nan jäl­keen kas­va­tus­as­ti­oi­den kas­veis­sa oli al­ka­nut ta­pah­tua sel­ke­ää sil­min ha­vait­ta­vaa muu­tos­ta, joka mah­dol­lis­ti tu­los­ten ver­tai­lun kes­ke­nään.

Kas­va­tuk­set kas­va­tus­vai­heen lo­pus­sa

7) Tulosten arviointi ja pohdinta

Tar­peek­si sel­ke­än ja ver­tai­lu­kel­poi­sen tu­lok­sen saa­mi­sek­si edel­ly­te­tään täs­sä ko­kees­sa tar­peek­si pit­kää kas­va­tus­jak­soa. Täs­sä ko­kees­sa erot tu­li­vat sel­ke­äs­ti ilmi vas­ta yli kah­den vii­kon kas­va­tuk­sen jäl­keen.

Mah­dol­li­sia vir­hei­tä ko­kees­sa oli­si­vat saat­ta­neet ai­heut­taa vää­rin mi­ta­tut ra­vin­ne­an­nok­set, kas­va­tus­san­ko­jen väri­erot (puo­let si­ni­siä ja puo­let pu­nai­sia) ja ve­den suu­ri haih­tu­mi­nen sisä­il­maan. Ko­kees­sa käy­tet­ty ra­vin­ne Tet­ra Plan­tum­Min on tar­koi­tet­tu pää­a­si­as­sa ak­vaa­ri­o­kas­veil­le, joil­la on käy­tös­sään ha­pe­kas­ta puh­dis­tus­jär­jes­tel­män puh­dis­ta­maan vet­tä. Vir­he­tu­los­ta oli­si voi­nut ai­heut­taa se, ett­ei kas­ve­ja kas­va­tet­tu ja ra­vin­net­ta käy­tet­ty oi­ke­as­sa ak­vaa­ri­os­sa vaan san­kois­sa, jois­sa vesi ei pää­se kier­tä­mään.

Edel­lä mai­nit­tu­jen mah­dol­lis­ten vir­hei­den ai­heut­ta­jien mi­ni­moi­mi­sek­si koe pi­täi­si suo­rit­taa uu­del­leen ak­vaa­ri­ois­sa, jois­sa ei oli­si väri­e­ro­ja sekä ym­pä­ris­tös­sä, jos­sa ve­den haih­tu­mi­nen ei oli­si suur­ta.

8) Kirjallisuusluettelo
Non So­lumKe­vät 201625.4.2016