Sodanjälkeinen Suomi vähemmistön silmin
Finnkinon kuukauden elokuvassa Tom of Finland (2017) ei kuvata pelkästään suomalaisuuden hyviä puolia. Dome Karukosken ohjaamassa elokuvassa käsitellään esimerkiksi homorasismia ja taiteen paheksuntaa.
Elokuva sijoittuu sodan jälkeiseen Suomeen, jolloin oli paljon nykyistä tiukemmat rajat, esimerkiksi sen suhteen, minkälaista taidetta voidaan tehdä. Päähenkilö Touko ei aluksi uskalla kertoa homotaiteestaan edes sisarelleen paheksunnan pelossa. Sodan jälkeisinä epävarmoina aikoina Suomi halusi näyttää vakuuttavalta erityisesti Venäjälle päin ja sensuroi siksi huonoja vaikutelmia antavaa taidetta. Ainoat paikat, missä Touko pystyi näyttämään taidettaan, ovat salaiset homobaarit.
Elokuvassa tulee jatkuvasti myös esille se, kuinka päähenkilö sekä muut homot eivät voi olla avoimia seksuaalisesta suuntautumisestaan. Tuohon aikaan homous luokiteltiin taudiksi (homofilia) ja homoja paheksuttiin. Tämä puolin elokuvasta antaa tuon ajan Suomesta rasistisen ja ahdasmielisen kuvan. Paheksunta johtui erilaisista harhaluuloista ja kuvitelmista homoja kohtaan.
Suomea myös verrataan elokuvassa edistykselliseen Amerikkaan. Touko muuttaa Yhdysvaltoihin paremman hyväksynnän toivossa. Yhdysvaltojen suvaitsevaisuuteen verrattuna Suomesta saadaan hieman junttimainen ja perässähiihtäjän vaikutelma. Touko esimerkiksi sanoo, että hänen taidettaan olisi helpompi julkaista Vatikaanissa kuin Suomessa.
Elokuvassa kuvataan myös suomalaisuudelle tyypillistä liiankin suurta vaatimattomuutta. Toukon sisar Kaija ei halua koskaan näyttää taideteoksiaan näyttelyissä, koska kokee, etteivät ne ole tarpeeksi hienoja. Myös rohkeus ja toisten puolesta uhrautuminen tulevat elokuvassa esiin. Kun Touko oli muiden homojen kanssa viettämässä iltaa kenraali Alijoen luona, joutuivat he poliisien väijytykseen. Alijoki jäi kuitenkin viivyttelemään poliiseja ja muut pääsivät siksi pakenemaan.
Elokuva käsitteli sodan jälkeistä Suomea hyvin kapeasta näkökulmasta ja siksi vaikutelma suomalaisuudesta saattoi muodostua jopa hiukan turhankin negatiiviseksi.
Non SolumKevät 201720.3.2017