Oletko koskaan miettinyt luopuvasi paperisista vihkoista? Oletko koskaan kironnut, kun reppusi painaa enemmän kuin mikään laki sallii? Ongelmiisi saattaa löytyä ratkaisu tästä artikkelista!
Parhaiten itselleen sopivan tavan löytää vain kokeilemalla. Kannattaa ensimmäisenä kiertää huusholli läpi, löydätkö mitään tabletteja tai piirtopöytiä tai jopa mahdollisesti kosketusnäyttöllä varustettuja kannettavia? Non Solumin toimituksessa teimme tutkimusta, ja saimme kasaan kokemuksia kahdesta eri tavasta.
Tabletti & kosketusnäyttökynä
Varmasti aika monella pyörii nurkissa tabletti. (Tammikuu-Kesäkuu 2016 jaksolla Suomessa myytiin 213 070 tablettia. Lähde.) Itsellä oli jäänyt oma Samsungin Tab4 10.1 vähälle käytölle, kun kannettava tuli kouluhommia varten. Kaivoin arkistojen kätköistä mainoskosketusnäyttökyniä ja hiphei! Tämähän toimii.
Minulla on käytössä ilmainen OneNoten Android-versio, jossa on näppärät piirtotyökalut. Verrattuna iPadin versioon, on Androidissa vähemmän ominaisuuksia. Käyttäessä iPadia on myös mahdollisuus käyttää maksullista Notability-ohjelmaa, jossa on monipuolisemmat piirtotyökalut. Toki myös ilmaisessa OneNote-ohjelmassa on iPadia käyttäessä paremmat piirtotyökalut. Kuitenkin kaikki haluamani asiat olen tavalla, tai toisella saanut toteutettua.
Kosketusnäyttökynät ovat aika kuluvaa sorttia. Itsellä ollut käytössä ilmaisia mainoskyniä, joita on tullut erinäisiltä messuilta napattua mukaansa. Toki on myös laitekohtaisia styluksia ja bluetooth-kyniä, mitkä ovat tarkempia, mutta samalla myös hinnakkaampia. Heikkous normaaleissa kosketusnäyttökynissä on niiden epätarkkuus viivoittimen kanssa, mutta improvisoimalla kirjan selkää hyödyntäen tämä kuitenkin onnistuu hyvin.
Tällä hetkellä olen huomannut omassa käytössä parhaimmaksi taktiikaksi, että teen kaikki piirtämistä vaativat muistiinpanot tabletilla (ja silloin kun unohdan kannettavan laturin kotia…) ja pelkkää tekstiä sisältävät muistiinpanot kirjoittelen kannettavalla. Ainakin matematiikan kohdalla on nopeampaa ja näppärämpää, kun pystyy helposti kumittamaan virheitänsä. Lisäksi on pystynyt hyödyntämään helposti muita sähköisiä apuvälineitä, kuten sähköisten matikan kirjan materiaaleita ja kuvankaappauksia GeoGebrasta.
Plussat & miinukset
+ Näet mitä piirrät ja minne
+ Vihkojen organisointi paljon helpompaa
+ Monipuolisemmat muistiinpanot mahdollisia
+ Akunkesto pidempi kuin kannettavassa
+ Helpompi napata mukaan laiturin nokkaan
+ Kooltaan käytännöllisempi
+ Pystyy käyttämään apunäyttönä kannettavalle
– Kosketusnäyttökynä on hyvin epätarkka
– Kaksi laitetta ladattavana yhden sijaan
– Työkalut ovat koneella monipuolisemmat
– Vanha laite alkaa hiukan hyytymään, voi johtua myös ohjelmien paljoudesta. Tai vain liian vaativasta käyttäjästä 😀
– Kosketusnäyttökyniä kuluu aikas paljon, kun ilmaiskynien laatu on huono.
Kuinka sitten nämä pystyisi nitomaan yhteen Klassikan palveluiden kanssa?
Tällä hetkellä ylivoimaisesti eniten opettajien keskuudessa käytetty OneNote toimii työpöytäversiolla ja tabletien sovelluksella loistavasti yhteen, ja monta asiaa helpottuu. Esimerkiksi palautustehtäviä pystyy helposti rikastamaan hienoilla graaffisilla piirroksilla. Lisäksi matematiikan opettajien painolasti kevenee, kun vihkojen määrä on vähäisempi koeviikkojen aikaan…
Koulun sivut taas toimivat moitteetta eri päätelaitteilla riippumatta näytön koosta. Sekä tämä lehtikin!
Lisäksi mahdollisesti tulevaisuudessa tulossa oleva Microsoft Teams on myös helppo kytkeä toimimaan yhteen.
Yhteenveto
Kannattaa rohkeasti etsiä omaa tapaa hyödyntää sähköisiä vimpaimia opiskelun tukena. Siinä saattaa jäädä koukkuun helpottuneisiin toimintatapoihin. Nimimerkillä jäi kassillinen vihkoja ylitse…
Kannattaa kokeilla myös rohkeasti digikirjoja, vaikka ajatus saattaakin kuulostaa hurjalta. Saatat yllättyä positiivisesti. Niitä on näppärä ja helppo hyödyntää sähköisten vihkojen kanssa.
Non SolumKevät 201720.3.2017