Klassikalla on tänä lukuvuonna ollut Kestävän kehityksen -ErasmusPlus-hanke. Se on mahdollistanut sekä opettajille että opiskelijoille tilaisuuksia tutustua eri maiden kouluihin ja kulttuuriin Agenda2023 näkökulmista.
Keke-kerholaisille tarjoutui hankkeen ja suotuisien kansainvälisten kontaktien myötä mahdollisuus osallistua Kestävän kehityksen teemaviikkoon Ibizalla. Mukaan reissuun lähti kahdeksan opiskelijaa ja neljä opettajaa.
Ennakkotietomme Ibizasta olivat kovin niukat. Googlettelemalla vastaan tulivat median lööppiotsikot Ibizasta bilepaikkana. Miten ihmeessä Ibiza voisi tarjota meille jotain Agenda2023-tavoitteiden mukaista ohjelmaa?
Mitä matka meille antoi ja miten se vastasi kestävän kehityksen haasteisiin?
- Mentiin junalla Helsinkiin. Se on ekologisempaa kuin lentäminen.
- Majoituspaikka mainosti itseään kestävän kehityksen kriteereillä. Kyllä se lupauksensa täyttikin, vaikka jätteiden lajittelun periaate ei meille ihan täysin auennut.
- Oli tosi mielenkiintoista päästä tutustumaan Ibizan historiaan ja kulttuuriin.
- Opin uutta ruokakulttuuria. Parasta oli maistella paikallisten suosittelemia perinneruokia. Esimerkiksi ruokailuajat ovat erilaiset kuin Suomesssa.
- Uutta minulle suomalaisena oli se mutkattomuus ja avoimuus, jolla yhteistyökoulun oppilaat meitä lähestyivät. Heihin oli todella helppo tutustua ja kaikki olivat ystävällisiä.
- Parasta reissussa oli Ibizan luonnossa retkeily. Luonto oli hyvin erilasita kuin Suomessa ja siksi oli tosi siistiä nähdä monenlaisia kasveja ja eläimiä.
- Opin reissussa puhumaan paljon varmemmin vieraita kieliä, etenkin englantia – ja opin muutaman sanan myös espanjaa.
- Parasta oli tutustuminen Ibiza Towniin ja etenkin sen vanhaan kaupunkiin. Keskiaikamarkkinat sattuivat juuri sopivasti vierailumme ajaksi ja pääsimme näkemään vanhan kaupungin myös keskiaikaiseen tyyliin koristeltuna.
- Opin käyttämään espanjan kieltä käytännössä, esimerkiksi ravintolassa ja kaupoissa.
- Ibizalla on mielenkiintoinen historia, josta yhteistyökoulun opettaja kertoin meille samalla, kun kiersimme vanhassa kaupugissa historiallisilla paikoilla.
- Huiput hiekkarannat lähellä hotellia ja Formenteran saarella olivat aivan huippuja. Formenteran hiekkaranta-alueella on suojeltuja dyynialueita, joilla ei saa kulkea laisinkaan. Vesikin oli oikein lämmintä.
- Tutustuin moneen ihanaan ihmiseen, joihin tulen varmasti pitämään yhteyttä jatkossakin. Tämänhän on kansainvälisyyttä ja verkostumista aidoimmillaan.
- Läheinen oppilas-opettaja-suhde oli minulle positiivinen yllätys. Myös opiskeljoiden aktiivisuus oppitunneilla innosti itseäkin.
- Ibizan ja Formentera meriluonto on ainutlaatuinen, Unescon maailmanperintölistalla. Saaria ympäröivä merilevämetsä on Amatzonin viidakkoakin tehokkaampi hapentuottaja. Se takia saarten ympärillä merivesi on erityisen kirkasta. Formentera on todella kaunis saari: meri on kirkas, vuoret, kalliot ja auringonlasku upeita.
- Perinteisillä Hippie Market -markkinoilla soi iloinen musiikki ja myynnissä oli mm. paikallisia käsitöitä. Mukaan tarttui tuliaisia ja muistoja mielenkiintoisista keskusteluista.
- Opin, että kulttuurieroja todellakin on. Istuimme lounaalla paikallisten opettajien kanssa. Keskustelun volyymitaso nousi niin korkealle, ettei vastaavaa vosii kuvitella suomalaiseen ravintolaan kekselle päivää.
Tässä siis muutamia maistiaisia matkastamme. Lisää voi lukea Klassikan Instasta.
PS. Ensi keväänä on tarkoitus järjestää samanlainen matka 😉
Non Solum Kevät 2023Kesä on täällä taas!3.6.2023