Miksi lukisin kesällä kaunokirjallisuutta? Ja mitä lukisin, jos lukisin?

Henna Hämynen

Kuva: Rii­na Var­ti­ai­nen

Edel­tä­vis­sä ju­tuis­sa on ker­rot­tu klas­sik­ka­lais­ten kesä­suun­ni­tel­mis­ta: ren­tou­du­taan, nau­ti­taan läm­mös­tä, val­mis­tau­du­taan yo-ko­kee­seen tai muu­te­taan opis­ke­lu­paik­ka­kun­nal­le. Näi­den mu­ka­vien ja osit­tain pa­kol­lis­ten puu­hien li­säk­si voi myös tart­tua kau­no­kir­jal­li­suu­teen, vaik­ka­pa hy­vään ro­maa­niin.

Miksi lukisin kesällä kaunokirjallisuutta?
  1. Hyvä kir­ja ren­tout­taa. Sen avul­la voi le­puut­taa aja­tuk­sia kesä­työ­päi­vän tai yo-ko­kee­seen lu­ke­mi­sen jäl­keen. Jos­kus omat aja­tuk­set ah­dis­ta­vat ja tym­pi­vät, hyvä kir­ja tar­jo­aa uut­ta aja­tel­ta­vaa joko lep­poi­sas­ti tai jän­nit­tä­väs­ti. Juu­ri niin kuin sinä ha­lu­at, kun va­lit­set oi­ke­an kir­jan.

2. Hyvä kir­ja vie mat­kal­le. Sen avul­la saa sii­vet sel­kään­sä tai var­pai­den vä­liin. Vaikk­ei oli­si va­raa tai muu­ten mah­dol­li­suut­ta mat­kus­taa, lu­ke­mal­la voi reis­sa­ta il­mai­sek­si maa­il­man ää­riin asti.

3. Hyvä kir­ja ke­hit­tää luku­tai­toa. Ihan ke­vy­en­kin hömp­pä­kir­jal­li­suu­den lu­ke­mi­nen pa­ran­taa luku­no­peut­ta ja li­sää sa­nas­toa.

4. Hyvä kir­ja ke­hit­tää kir­joi­tus­tai­toa. Kun lu­kee, sana­va­ras­ton li­säk­si myös kä­si­tys teks­tin tyy­leis­tä ja ra­ken­teis­ta ke­hit­tyy. Help­po kei­no har­joi­tel­la äi­din­kie­len yo-ko­kee­seen on lu­kea mu­ka­via kir­jo­ja ke­sän ai­ka­na.

Mitä lukisin kesällä?

Seu­raa­vil­la si­vuil­la on Klas­si­kan kak­kos­ten kir­ja­vink­ke­jä. Ehkä nii­den avul­la löy­dät kir­jan, joka osoit­taa to­dek­si edel­li­set nel­jä väi­tet­tä.

NON SO­LUMKesä­tuu­let kut­suu seik­kai­luun4.6.2022