Kesä- (tai luku-) loma alkaa. Oletko valmis?

Venla Räsänen

Kuva: Emma Wors­ter

Kesä­loma lä­hes­tyy ja tu­le­vat abit al­ka­vat va­rau­tua (joko fyy­si­ses­ti, hen­ki­ses­ti tai mo­lem­pia) syk­syl­lä edes­sä ole­vaan kir­joi­tus­u­rak­kaan. Yo-ko­keet ovat lu­ki­on hui­pen­tu­ma, min­kä vuok­si mo­net ha­lu­a­vat aloit­taa val­mis­tau­tu­mi­sen jo hy­vis­sä ajoin. Ke­säl­lä on ylei­ses­ti ot­ta­en hy­vin ai­kaa, min­kä vuok­si suu­ri osa ko­kee sen hy­väk­si ajan­koh­dak­si aloit­taa koe­rum­baan val­mis­tau­tu­mi­sen; tä­män vuo­den kak­ko­sis­ta 76 % on val­mis­tau­tu­nut aloit­ta­maan lu­ke­mi­sen kesä­lo­mal­la. Mo­nil­le meis­tä syk­syn 2022 kir­joi­tuk­set ovat en­sim­mäi­nen ker­ta yo-sa­lis­sa, mikä te­kee luku-ura­kas­ta­kin uu­den ko­ke­muk­sen. Tä­män vuok­si ky­syim­me klas­sik­ka­lai­sil­ta hei­dän yk­kös­vink­ke­jään kir­joi­tuk­siin val­mis­tau­tu­mis­ta var­ten ja täs­sä ne ovat:

1. Tee hyvä lukusuunnitelma:

Luku­suun­ni­tel­man teko voi aut­taa mo­nia pi­tä­mään luku­mo­ti­vaa­ti­o­ta yllä ja tuo­maan ra­ken­net­ta ar­keen. Mie­ti, mil­lai­nen päi­vä­ryt­mi so­pii juu­ri si­nul­le par­hai­ten: toi­mit­ko te­hok­kaim­min tar­kal­la tun­ti­suun­ni­tel­mal­la vai ha­lu­at­ko mie­luum­min aset­taa vaik­ka­pa tie­tyt ta­voit­teet tie­tyl­le vii­kol­le ja opis­kel­la nii­den mu­kaan. Klas­si­kan One­du-si­vuil­ta (https://klas­sik­ka.one­du.fi/opin­to-oh­jaus/yo-kir­joi­tuk­siin-val­mis­tau­tu­mi­nen/) löy­tyy luku­suun­ni­tel­man te­ke­mi­seen liit­ty­vä tal­len­ne, joka si­säl­tää myös hy­viä mal­li­esi­merk­ke­jä. Muis­ta, että hyvä luku­suun­ni­tel­ma si­säl­tää myös tar­peek­si tau­ko­ja, ruo­kai­lu­ja ja va­paa-ai­kaa!

2. Tee vanhoja yo-kokeita:

Edel­lis­ten vuo­sien yo-ko­kei­den te­ke­mi­nen voi aut­taa hah­mot­ta­maan yo-ko­kees­sa ku­lu­vaa ai­kaa ja sen ja­kau­tu­mis­ta. Kan­nat­taa käy­dä läpi myös hy­vän vas­tauk­sen piir­tei­tä, sil­lä niis­tä saa jon­kin­lai­sen ku­van vaa­dit­tu­jen vas­taus­ten aine­koh­tai­ses­ta laa­juu­des­ta. YLE:ltä löy­tyy myös hy­viä ar­tik­ke­lei­ta, jois­sa sen­so­rit ker­to­vat, mitä min­kä­kin ai­neen yo-ko­kees­sa kan­nat­taa muis­taa.

3. Opiskele silloin, kun motivaatiota tuntuu löytyvän:

Pänt­tää­mi­seen kes­kit­ty­mi­nen voi olla ää­rim­mäi­sen vai­ke­aa, mi­kä­li mo­ti­vaa­ti­o­ta­sot ovat nol­la­luok­kaa. Jos te­kee mie­li men­nä ulos lu­ke­mi­sen si­jaan, mene ulos. Älä pai­nos­ta it­se­ä­si lii­kaa, sil­lä ke­säl­lä on tar­koi­tus myös ren­tou­tua ja pa­lau­tua edel­li­ses­tä luku­vuo­des­ta.

4. Jaa luku-urakkaa pidemmälle aikavälille:

Riip­pu­mat­ta lu­et­ta­vas­ta ai­nees­ta lu­et­ta­vaa tu­lee ole­maan ai­na­kin nel­jän kurs­sin ver­ran. Jaa siis lu­et­ta­vaa mie­luum­min sekä ke­säl­le että syk­syl­le älä­kä yri­tä opis­kel­la kaik­kea ker­ral­la.

5. Laajenna tietämystäsi aiheesta käyttämällä extramateriaaleja:

Mo­nes­ti eri­tyi­ses­ti re­aa­li­ai­nei­ta lu­kies­sa tie­tä­mys­tä ai­hees­ta voi olla hyvä laa­jen­taa lu­ke­mal­la tai kat­so­mal­la ai­hee­seen liit­ty­viä uu­ti­sia, kir­jo­ja, leh­tiä tai do­ku­ment­te­ja. Kiel­tä opis­kel­les­sa on eh­do­ton­ta plus­saa käyt­tää ky­seis­tä kiel­tä niin pal­jon kuin mah­dol­lis­ta. Vaih­da kän­ny­kän kie­li, kat­so sar­jo­ja, lue kir­jo­ja, kuun­te­le mu­siik­kia… Nämä ovat kei­no­ja, joil­la kie­len op­pi­mi­nen muut­tuu huo­mat­ta­vas­ti pänt­tää­mis­tä kiin­nos­ta­vam­mak­si ja moni­puo­li­sem­mak­si kar­tut­ta­en sana­va­ras­ton li­säk­si myös ym­mär­rys­tä lau­se­ra­ken­teis­ta ja sa­non­nois­ta.

6. Monipuolista lukemistasi:

Tämä vink­ki on mel­kein it­ses­tään sel­vä, mut­ta op­pi­mis­ta ta­pah­tuu to­den­nä­köi­ses­ti huo­mat­ta­vas­ti enem­män, mi­kä­li ai­het­ta ei opis­ke­le lu­ke­mal­la sitä suo­raan kir­jas­ta. Mo­nil­la on täs­sä vai­hees­sa jo jota­kuin­kin sel­vil­lä ai­na­kin muu­ta­mia it­sel­le toi­mi­via opis­ke­lu­me­to­de­ja, mut­ta esit­te­len täs­sä ju­tus­sa muu­ta­man:

7. Muista rentoutua!

Mo­net meis­tä ovat vä­sy­nei­tä ku­lu­neen luku­vuo­den jäl­jil­tä, min­kä vuok­si kesä­lo­mal­la oli­si op­ti­maa­lis­ta ihan vain hui­lail­la ja pa­lau­tua edel­li­sen vuo­den kou­lu-ura­kas­ta. Suun­nit­te­le lu­ke­mi­se­si niin, että si­nul­le jää myös hy­vin ai­kaa lo­mail­la ja ren­tou­tua miet­ti­mät­tä kou­lu­a­si­oi­ta tai ylp­pä­rei­tä. Jos lu­ke­mat­to­muus ah­dis­taa, suun­nit­te­le it­sel­le­si myös ly­hy­em­piä päi­viä ja lue vaik­ka­pa ul­ko­na naut­ti­ak­se­si hy­vis­tä säis­tä. On tosi ok pi­tää tau­koa!

Taas ol­laan yh­des­tä kou­lu­vuo­des­ta sel­vit­ty ja seu­raa­va on mo­nil­le meis­tä kak­kos­luok­ka­lai­sis­ta vii­mei­nen lu­ki­os­sa. Ylp­pä­rit ovat mo­nel­la mie­len pääl­lä, mut­ta muis­te­taan myös vä­lil­lä ihan vain olla!

Kuva: Ma­rik­ki Ku­ro­nen

Mukavaa kesälomaa kaikille klassikkalaisille!

Ar­tik­ke­li poh­jau­tuu klas­sik­ka­lais­ten vas­tauk­siin Non So­lu­min kesä­u­te­lus­sa, kii­tos kai­kil­le vas­tauk­sia lä­het­tä­neil­le!

NON SO­LUMKesä­tuu­let kut­suu seik­kai­luun4.6.2022