Turma Roma MMXIX – Valloitti Rooman 23.-30.4.2019
Pari aloittelevaa, kolme kokenutta ja kaksi jo lopettanutta latinistia sekä mamma Musica ja mamma Latina kävivät Roomassa. Matka oli verta, hikeä ja kyyneliä… No ei vaan pari rakkoa, ja vettä tuli kerran, pari taivaan täydeltä. Suurimmaksi osaksi pääsimme kuitenkin nauttimaan lämmöstä, hyvästä ruoasta ja villistä menosta.
Rooma on pilvenpiirtäjätön suurkaupunki. Kaupungin vaiherikkaasta historiasta on merkkejä joka kadunkulmassa: raunioita, kirkkoja, upeita rakennuksia, patsaita sekä kapeita kujia ja paljon ihmisiä. Hullun paljon ihmisiä! Kuuluisimmat nähtävyydet ovat avuttoman täynnä porukkaa, jolloin esimerkiksi hienojen kuvien saanti voi olla mahdotonta. Ihmismassassa voi myös helposti eksyä porukasta.
Nähtävää oli siis todella paljon. Ylikansoitettujen paikkojen lisäksi Roomasta löytyi upeita paikkoja, joista sai nauttia rauhassa omalla porukalla. Kulttuurikokemuksena Rooma on kuin jälkiruokabuffet (jollaisessa siis kävimme monta kertaa kirjaimellisesti): herkkuja on niin paljon, ettei millään voi ottaa kaikkea kerralla. Mutta silloinhan seuraavalle kerralle jää myös syötävää. 😉
Kaupungin julkinen liikenne toimi todella mallikkaasti, ja otimme siitä kaiken ilon irti. Muuten liikenne oli hurja ja vauhdikas. Testasimme ”tieteellisesti”, kummalta lähimmistä ratikkapysäkeistä oli lyhyempi matka hostellille.
Kuuluisa italialainen keittiö tuli myös kokeiltua. Kotiinpaluun jälkeen ei tehnyt viikkoon mieli pizzaa. Täytyy myöntää, että yhden kerran teimme illalla harhareissun kotipaikastamme Trasteveresta Tiber-joen yli, minkä jälkeen pelastuimme Mäkkärin kautta takaisin hostelliin. Mutta vain kerran!
Roomassa on myös oikein hyvä vesijohtovesi (antiikin peruja, kuinkas muutenkaan #akvedukti). Täytimme usein vesipullojamme SPQR-merkityistä julkisista vesihanoista. (SPQR = Senatus Populusque Romanus eli Rooman senaatti ja kansa)
Välimeren ilmasto on tunnetusti hieman kostea (kiharapäät tietävät), josta juontui reissun käytetyin sana, englannin kielen moist (latinan mucidus). Sanaa käytettiinkin joka tilanteessa, oli se sitten kiva, kaunis, sateinen, epätoivoinen tai kylppärin lattia lainehtimassa surkean suihkukaapin oven takia.
Saimme myös kokea ihanan korvia hivelevän oopperaillan pienessä, mutta söpössä, Salone Margheritassa. Esityksenä oli La Traviata. Oopperasta toimme tuliaisena korvamadon (libiamo = juokaamme) koko loppuviikon ajaksi. Loistoesitys. Saatoimme tosin torkahtaa hetkeksi, mutta silti.
Lopuksi haluamme antaa vinkki-vitoset kaikille tuleville roomanmatkaajille!
- Isolihaksiset ihmiset sekä bodybuilderit! Harkitkaa tarkasti Vatikaanin Pietarinkirkon kupoliin kiipeämistä, sillä paikat käyvät hyvin ahtaiksi paikoitellen.
- Jos joku lähentelee sinua julkisen liikenteen kyydissä, potkaise rohkeasti esimerkiksi jalkaan.
- Muistakaa, että italialainen aamiainen tarkoittaa croissanttia ja cappuccinoa.
- Slaavikyykyllä voi lieventää liian seisomisen ja kävelyn aiheuttamaa alaselkäkipua. (Esimerkiksi Vatikaanin museoissa)
- Gelato on jumalten lahja ihmisille (kuin myös tarjoilija Vittorio).
Turma Roma 2018-2019: Siiri Pöllänen, Eveliina Taskinen, Mirriam Baranova-Gurvich, Sanni Mattila, Juunia Honkanen, Axel Tolonen, Eero Klaavo
Non SolumKesäkuu 201910.5.2019