Miekkailu ei välttämättä ole niitä tavallisimpia harrastuksia, mutta kyllä senkin harrastajia Klassikasta löytyy! Haastattelimme Alina Iso-Junnoa, joka on harrastanut miekkailua kaksi ja puoli vuotta.
Osaisitko jotenkin tiivistää, mistä lajissa on kyse?
”Olympiamiekkailu jaetaan kolmeen aseeseen: kalpaan, florettiin ja säilään. Miekkailun säännöt riippuvat aseesta, jolla otellaan. Esimerkiksi jokaisella aseella on eri osuma-alueet, eli alueet, joista pistoja voi saada. Harrastan kalpamiekkailua, joten osuma-alueena on koko kroppa päästä varpaisiin.
Pisteiden laskemisen helpottamiseksi käytetään sähköistä merkitsijälaitetta, joka saa viestin pistosta miekan terässä olevan johdon välityksellä. Kalvan päässä olevan nupin painuminen alas antaa ottelijalle pisteen. Otteluita otellaan kisoissa 15 pisteeseen asti.”
Kuinka usein harrastat miekkailua? Kilpailetko siinä?
”Miekkailutreenejä on kaksi kertaa viikossa ja niiden lisäksi on kerran viikossa fysiikkatreenit. Pandemian takia kisoja ei ole juuri ollut, joten en ole päässyt vielä kilpailemaan. Seuraavaksi aion luultavasti osallistua Kuopiossa järjestettävään Torni-turnaukseen.”
Miten päädyit lajin pariin?
”Koulussamme oli yläasteella liikuntapäivä, jolloin kierrettiin erilaisilla pisteillä, joissa oli lajiesittelyjä. Kiinnostuin miekkailusta sitä kautta.”
Mitä miekkailu tuo elämääsi? Mikä lajissa on parasta?
”Miekkailu tuo elämääni iloa ja meillä on tosi hyvä ryhmähenki. Niin kuin missä tahansa lajissa, oman kehittymisen huomaaminen on aina mukavaa.”
Onko miekkailu miten kallista?
”Varusteet maksoivat noin 800 euroa. Lisäksi harrastukseen sisältyy kausimaksu.”
Liittyykö miekkailuun vaaroja?
”Miekkailu on tosi turvallinen laji, kunhan sääntöjä noudattaa. Esimerkiksi maskitonta vastustajaa ei saa koskaan pistää. Tavallisimmat tapaturmat treeneissä ovat venähdykset. Mustelmia taas tulee aika usein pistokohtiin. Miekan pään painuminen esimerkiksi käsivarteen ei yleensä satu, mikäli siinä ei käytetä paljon voimaa.”
Mitä haluaisit sanoa miekkailusta kiinnostuneille? Onko harrastamaan helppo lähteä mukaan? Millaisille ihmisille suosittelisit lajia?
”Miekkailu sopii ihan kaikille iästä tai fyysisestä kunnosta riippumatta. Laji kehittää kuntoa, refleksejä ja pelisilmää. Harrastamaan on todella helppo lähteä. Aloitin Kuopion Miekkailuseuran alkeiskurssilla, joka kesti kaksi kuukautta. Harjoituskertoja oli tuolloin kahdeksan. Tämän jälkeen sain valmiudet siirtyä seuramme junioreihin.”
Unohtuiko kysäistä jotain tärkeää? Lisää mitä tahansa, mitä haluaisit vielä lajista kertoa.
”Vaikka lajissa on hyötyä pituudesta, hyvistä reflekseistä ja vasenkätisyydestä, on tärkeää muistaa, että tekniikka ja jalkatyö ovat harjoittelun avain.”
Non Solum syksy 2021Klassikka harrastaa2.11.2011