Nykyään, maailman väestön kasvaessa nopeasti, muun muassa veden ja sähkön tarve kasvaa samanlaista uhkaavaa vauhtia. Sähköä tuotetaan yhä pääosin uusiutumattomilla ja saastuttavilla energianlähteillä, kuten kivihiilellä. Puhdasta vettä taas ei riitä kaikille, eikä se ole jakautunut tasaisesti kaikkien saataville. Myös sähkön saannissa on alueiden välistä epätasa-arvoa.
Maailmalla pyritään nykyisin myös aktiivisesti vähentämään ihmisten maapallolle aiheuttamaa vahinkoa edistämällä esimerkiksi kestävää kehitystä. Se on kuitenkin hankalaa, jos haluamme samalla turvata riittävän sähkön ja veden sekä tyydyttää muutkin tarpeet kaikille maailman ihmisille.
Sähköntuotantoa siirretään nopeasti uusiutuville energianlähteille, mutta kehitys on vielä liian hidasta, ja monet uusiutuvat energianlähteet ovat liian epäluotettavia ja kalliita. Huonolla energiantuotannolla ja muilla saasteilla on ilmastonmuutos laitettu jo tehokkaasti liikkeelle, mikä lisää sään ääri-ilmiöitä ja muuttaa ilmastoa, lisäten muun muassa kuivuutta, ja huonontaen veden saatavuutta.
Ei siis voida vain odottaa, että valtiot yhtäkkiä saisivat suurilla projekteillaan poistettua päästöt, pysäytettyä ilmastonmuutoksen ja turvattua kestävän kehityksen tuleville sukupolville. Jokaisen täytyy itse ryhtyä vaikuttamaan omilla pienillä projekteillaan, sillä jokainen pieni tekijä vaikuttaa.
Miten voi vaikuttaa?
Kysyin ryhmältä opiskelijoita, mitä asioita he tekevät arjessaan edistääkseen kestävää kehitystä veden ja sähkön kannalta. Ensin täytyi tietenkin kysyä, ajattelevatko he edes kestävää kehitystä tai muuta ympäristöystävällisyyttä arjen askareissaan. Onneksi lähes kaikki sanoivat tekevänsä tällaisia tekoja, moni jopa usein.
- Moni harjoittaa helppoa ja hyödyllistä turhien valojen sammuttamista, jolla saa tehokkaasti vähennettyä sähkön kulutusta.
- Myös muita laitteita sanottiin laitettavan pois päältä, kun niitä ei tarvita. Se on vielä parempi teko, sillä monet muut laitteet kuluttavat enemmän sähköä kuin lamput.
- Veden ja sähkön turhan käytön välttäminen, mitä toivottavasti jokainen tekeekin, mainittiin. Turha käyttöhän on sananmukaisesti aivan turhaa.
- Lyhyitä suihkuja suositaan, hiuksia pestessä vettä ei pidetä turhaan juoksemassa, ja vesihanoja pidetään säästeliäästi päällä.
- Liikenteessä taas monet suosivat kimppakyytejä ja julkista liikennettä, jolloin suuremman määrän ihmisiä saa kuljetettua samalla kulkuneuvolla, ja polttoainetta tai sähköä kuluu vähemmän.
Näiden lisäksi on monia muita pieniä, mutta merkittäviä asioita, mitä jokainen voi tehdä: suihkujen lyhentäminen on tietenkin tärkeää, mutta toinen tekijä on myös lämpimän veden käyttö. Veden kuumentamiseen kuluu paljon energiaa, joten säästämällä lämmintä vettä, säästetään energiaa. Kodin ja huoneiden lämmityksen säätö vaikuttaa myös merkittävästi sähkön kulutukseen, sillä varsinkin talvella sisäilman lämmittämiseen kuluu valtavia määriä energiaa. Tehokas sähkön kuluttaja on myös kiuas, minkä takia saunaa ei kannata pitää lämpimänä turhan pitkiä aikoja. Pitämällä itse kirjaa veden ja sähkön kulutuksesta hahmottaa helposti oman kulutuksen, jolloin sitä pystyy myös säätelemään. Kannattaa myös pyrkiä varmistamaan, että oma sähkö tulee uusiutuvista energianlähteistä, jotta kestävää kehitystä voidaan edistää.
Suuremmat vaikutusmahdollisuudet
Viimeisenä ajatusleikkinä voi miettiä, mitä yritykset, kunnat ja valtiot voisivat tehdä edistääkseen kestävää kehitystä näillä aloilla. Kenties joskus pääsee itsekin jollekin näistä tasoista vaikuttamaan, jolloin hyvää tulevaisuutta voi tavoitella vielä suuremmin ja merkittävimmin teoin. Tässä muutamia esimerkkejä:
- Yritykset käyttävät säästeliäästi valoja ja sähkölaitteita.
- Yritykset kehittävät uusia ratkaisuja ja teknologiaa edistämään kestävää kehitystä.
- Kunnat tekevät aluesuunnittelulla liikenneyhteyksistä hyviä ja energiankäytöstä tehokasta.
- Kunnat tarjoavat lisää mahdollisuuksia ja kannustusta toimia kestävän kehityksen mukaan.
- Valtio kehittää sääntöjä ympäristöystävällisen sähkön ja veden käytön suhteen.
- Valtio edistää uusiutuvan energian tuotantoa ja vähentää uusiutumatonta energiaa.
- Valtio tehostaa veden kierrätystä ja vähentää sen hukkaan menemistä.
Toivottavasti tämä inspiroi jokaista tekemään edes pieniä ympäristöystävällisiä tekoja arjessaan, sillä kaikella on vaikutusta.
Non SolumKestävän kehityksen teemanumero Maaliskuu 2021 29.3.2021