Koulusihteeri Päivi Savinainen kertoo kekeilevänsä bokashin parissa. Mutta mikä kumma onkaan bokashi?
– Onko se jokin sovellus? kysyy asiasta tietämätön.
Hyötykasviyhdistyksen sivuilla selitetään, että bokashi tarkoittaa maitohappobakteereiden, hiiva- ja entsyymisienien ja monien pieneliöitten avulla aikaansaatua hapettomassa tilassa tapahtuvaa orgaanisen aineksen fermentointumista. Bokashi-kompostointitapa on lähtöisin Japanista.
- Mistä sait bokashi-idean?
Minulla ystävä, joka on innokas ja taitava ulkokukkien kasvattaja. Hän kertoi, miten hyvin kukat kasvavat bokashin voimalla.
- Miten vaivalloista/aikaa vievää bokashin pitäminen on?
Kerään bokashin irtokarkkirasioihin. Rasia täyttyy viikon aikana. Rasia on kodinhoitohuoneessa, jossa kieltämättä toivoisin olevan enemmän pöytätilaa. Viikon jälkeen tyhjennän bokashin ulkovarastossa olevaan 20 l sankkoon. En koe sitä vaivalloisena eikä se vie aikaa, sen antamaan hyötyyn nähden.
- Mitä hyötyä sinulle on bokashista?
Bokashi on aivan mahtava kasvuvoiman antaja kasveille. Minun ei tarvitse ostaa niin paljon uutta multaa, vaan sekoitan bokashin vanhaan multaan. Lisäksi jäteastia ei täyty ruokajätteistä. Kannatan luonnon kiertokulkua, joka bokashissa toteutuu. Hyvinvoivat kasvit ovat silmänilona koko kesän ❤.
Kuinka bokashi sitten toimii?
Seuraava ohje on Hyötykasviyhdistyksen sivulta.
• Kerää eloperäinen jäte kannelliseen astiaan. Jätteiden pilkkominen ja bokashirouheen lisääminen jätekerrosten väliin nopeuttavavat hajoamista.
• Kippaa jätteet korkeintaan kerran päivässä isompaan astiaan, tiivistä, ripottele rouhetta ja sulje kansi tiiviisti. Annostele rouhetta ruokalusikallinen jätelitraa kohden.
• Säilytä Bokashi-astia lämpimässä paikassa. Laske ulos suotovettä joka parin–kolmen päivän välein. Kun pytty täyttyy, anna sen seistä kaksi viikkoa avaamatta kantta (vaihe 2).
• Tyhjennä sisältö multatehtaaksi varaamaasi tynnyriin, paljuun tai saaviiin, sekoita multa ja bokashi perusteellisesti ja peittele multakerroksella. Tässä kohden on hyvä, jos massa saa jonkin verran happea, joten jätä ilmareikiä. Multaantuminen on nopeinta noin 20 asteessa, hidastuu matalammassa lämpötilassa, kunnes loppuu noin 6 asteessa.
HUOM! Pidä huolta, että rotat ja muut eläimet eivät pääse jätteen kimppuun.
• Hyödynnä kompostointiastian pohjalle valuvaa suotonestettä, joka sisältää ravinteita ja kasveille hyödyllistä pieneliöstöä. Liuos on erittäin ravinteikasta, joten sopiva laimennussuhde on 1:100 ja taimille jopa 1:200. Hanallinen kompostointiastia helpottaa nesteen talteenottoa.