Me Klassikan kekeilijät selvittelimme, mitä Klassikan opettajat ajattelevat kestävästä kehityksestä ja miten se näkyy heidän arkipäivässää.
Koulumme liikunnan opettaja Jyrki Blom pohtii kestävää kehitystä monelta kannalta.
1. Miten kestävän kehityksen ajatus toteutuu asumistavoissasi?
Asun kaukolämmöllä lämpiävässä omakotitalossa. Sähkön- ja vedenkulutusta pyritään pitämään maltillisena. Saunomisessa käytämme lähes ainoastaan puulämmitteistä rantasaunaa, jonka lämmitys tapahtuu omilla puilla (sytyttäminen ilman pienhiukkasia!).
Lumityöt ja ruohonleikkuu tehdään täysin manuaalisilla laitteilla (hyötyliikunta, ei polttomoottoria).
Meillä on oma kompostori, jota käytämme kaiken biojätteen käsittelyssä. Metalli-, lasi-, muovi- ja kartonkijätteen toimitamme paikallisiin keräysastioihin.
2. Miten kestävän kehityksen ajatus toteutuu liikkumisessasi?
Meillä on perheessä kaksi autoa (kahdelle ihmiselle), koska molemmat tarvitsevat ajoittain autoa työpäivän aikana. Mutta autot ovat ”järkevän kokoisia”, moottoritehot pienehköjä ja sitä kautta kulutus ja päästöt samaten pieniä. Sähkö-, kaasu- tai hybridiautoihin en ole vielä arvannut siirtyä.
Tyttärien luona Helsingissä käymme joskus autolla, tavaroiden kuljettaminen esim. junassa ei olisi mahdollista. Lomamatkoja emme juurikaan harrasta, harrastuksen (urheiluvalmennus) puolesta teen sitä ihan riittävästi.
Turhaa autoilua pyrimme välttämään.
3. Tavaroiden hankkiminen, kierrättäminen
– kaikkea turhien tavaroiden hankkimista on pyritty välttämään. Välttämättömien kulutustavaroiden kohdalla pyrin suosimaan laatua (kestävyyttä) ja mahdollisuuksien mukaan kotimaisuutta. Vanhaa,tarpeetonta toimivaa/ehjää vaatetta ja esim harrastusvälineitä on pyritty antamaan eteenpäin niille joille kelpaa, myös kierrätyspisteisiin.
4. Elintarvikkeet, ruoka
– tällä alueella olisi parannettavaa… Syön lihaa ja lihajalosteita, mutta pyrin kotimaisuuteen ja lähiruokaan. Samaten maidon ja maitotuotteiden osalla. Heviosastolta aina ehdottomasti kotimaista! Pyrin ja pyrimme siihen, että ruokahävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän! Ja koulussa syön joka päivä ja aina
Jyrki
Non SolumKestävän kehityksen teemanumero Maaliskuu 2021 29.3.2021