Kasvissyönnin myytit rikki

Venla Räsänen

Kas­vis­syön­ti on aihe, joka tuo­daan lä­hes aina esil­le kes­tä­väs­tä ke­hi­tyk­ses­tä pu­hut­ta­es­sa. Ny­kyi­sen il­mas­to­krii­sin va­los­sa yhä use­am­mat ih­mi­set ovat al­ka­neet muut­taa ruo­kai­lu­tot­tu­muk­si­aan ym­pä­ris­tö­ys­tä­väl­li­sem­pään suun­taan; usein kas­vis­syön­nin ni­mis­sä. Kas­vis­ruo­ka­boo­mis­ta huo­li­mat­ta mo­net ko­ke­vat edel­leen li­has­ta luo­pu­mi­sen it­sel­leen vie­raak­si ja etäi­sek­si muu­tok­sek­si. Täs­sä teks­tis­sä ha­lu­an rik­koa kas­vis­syön­tiin liit­ty­viä myyt­te­jä kas­vis­syö­jän näkö­kul­mas­ta ja kan­nus­taa roh­ke­aa ko­kei­le­mis­ta kas­vis­ruo­an suh­teen!

Myyt­ti 1: Pelk­kää pu­pun­ruo­kaa

Tyy­pil­li­nen kas­vis­ruo­kaan liit­ty­vä myyt­ti on sen vai­kea saa­ta­vuus. Nyky­päi­vä­nä kaup­po­jen kas­vis­ruo­ka­hyl­lyt ovat kui­ten­kin täyn­nä eri­lai­sia kas­vi­poh­jai­sia pro­te­ii­nin­läh­tei­tä, ku­ten to­fua, nyh­tö­kau­raa, här­kä­pa­pua ja soi­ja­tuot­tei­ta. On lä­hes ta­kuu­var­maa, että täs­tä va­li­koi­mas­ta löy­tyy jo­tain kai­kil­le mie­leis­tä. Kas­vis­syö­jä tai ve­gaa­ni ei myös­kään ylei­sen ole­tuk­sen mu­kaan jää mis­tään pait­si, sil­lä ny­ky­ään lä­hes jo­kai­sel­le ei-ve­gaa­ni­sel­le tuot­teel­le on täy­sin ve­gaa­ni­nen vas­ti­ne.

Toi­nen sa­maan ka­te­go­ri­aan luo­ki­tel­ta­va us­ko­mus on se, että kas­vis­ruo­ka on yk­sin­ker­tai­ses­ti ka­ma­laa, eikä mi­kään ve­gaa­ni­nen voi olla hy­vää. Tämä on tie­ten­kin mie­li­pide­ky­sy­mys, mut­ta 2020-lu­vun kas­vis­ruo­an­lai­ton ih­meel­li­ses­tä maa­il­mas­ta löy­tyy ai­na­kin oman ko­ke­muk­se­ni mu­kaan hel­miä, jot­ka mais­tu­ne­vat myös van­nou­tu­neil­le li­han­syö­jil­le. Kas­vis­ruo­ka voi oi­kein teh­ty­nä olla mau­kas­ta ja es­teet­tis­tä, eikä sen lait­ta­mi­sen opet­te­lu vaa­di edes aloit­te­li­jal­ta kum­mem­pia pon­nis­tuk­sia.

Myyt­ti 2: Aut­ta­ma­ton vara­rik­ko

Kas­vis­ruo­ka voi olla kal­lis­ta, mut­ta niin voi olla li­ha­ruo­a­kin. Liha­ruo­kaa saa teh­tyä bud­je­til­la, mut­ta niin saa kas­vis­ruo­kaa­kin. On tot­ta, että use­at li­haa vas­taa­vat ve­gaa­ni­set tuot­teet ovat mel­ko hin­ta­via, mut­ta edul­li­nen kas­vis­syön­ti on hy­vin­kin mah­dol­lis­ta. Las­kin erää­nä päi­vä­nä ate­ri­aan käyt­tä­mie­ni ruo­ka­tar­vik­kei­den hin­nan kilo­hin­nan poh­jal­ta ja tu­los pu­huu puo­les­taan; ate­ri­an, jos­ta riit­tää kol­meen ruo­ka-an­nok­seen, hin­nak­si tuli 4,91€. Tämä te­ki­si siis noin 1,65€ ruo­ka-an­nos­ta koh­den. Ju­tun alus­sa on kuva ruo­as­ta, jo­hon käy­tin kui­via kik­her­nei­tä (0,88€/200g), si­pu­lia (pie­ni, 0,08€), val­ko­si­pu­lia (kol­me kynt­tä, 0,17€), per­sil­jaa (1,55€/ruuk­ku), ko­ri­an­te­ria (1,89€/ruuk­ku) ja pe­ru­naa (0,34/382g). Näi­den ai­nes­o­sien li­säk­si ruo­kaan meni ylei­ses­ti keit­ti­öis­tä löy­ty­viä ai­nes­osia, ku­ten vet­tä, öl­jyä ja maus­tei­ta.

Kas­vis­ruo­kaa pys­tyy siis te­ke­mään hy­vin­kin edul­li­ses­ti!

Myös kras­sin ku­kat ja sie­men­ko­dat ovat syö­tä­viä ja mais­tu­vat mu­ka­van pip­pu­ri­sil­le.

Myyt­ti 3: Kas­vis­syön­ti = eh­do­ton ve­gaa­ni­suus

”Mä voi­sin muu­ten al­kaa ve­gaa­nik­si mut­ta tyk­kään lii­kaa pe­ko­nis­ta”, on ylei­nen lau­sah­dus kas­vis­syön­tiä ym­pä­röi­väs­sä kes­kus­te­lus­sa. Hen­ki­lös­tä riip­pu­en kas­vis­syön­nin es­tee­nä tun­tuu usein ole­van jo­kin yk­sit­täi­nen elin­tar­vi­ke, ku­ten juus­to, jää­te­lö tai kana­nu­ge­tit. Rat­kai­su tä­hän pul­maan on simp­pe­li: pidä tämä ky­sei­nen ruo­ka-aine ruo­ka­va­li­os­sa­si ja vä­hen­nä nii­tä eläin­pe­räi­siä tuot­tei­ta, jot­ka us­kot voi­va­si kor­va­ta. Jo­kai­nen on kas­vis­syö­jä omil­la eh­doil­laan. Kas­vis­ruo­an li­sää­mi­nen ruo­ka­va­li­oon on iso plus­sa, vaikk­ei ru­pe­ai­si­kaan täys­päi­väi­sek­si kas­vis­syö­jäk­si/ve­gaa­nik­si.

Eri ih­mi­set muut­ta­vat ruo­ka­va­li­on­sa kas­vis­pai­not­tei­sek­si laa­jas­ti vaih­te­le­vis­ta syis­tä. Jot­kut te­ke­vät sen il­mas­ton, jot­kut eet­ti­syy­den ja jot­kut ter­vey­den ta­kia. Joil­le­kin se on kult­tuu­ri­asia ja toi­set ei­vät vain pidä li­han maus­ta. Kos­ka syi­tä kas­vis­syön­nin ta­ka­na on kym­me­nit­täin eri­lai­sia, on sil­lä myös run­saas­ti eri tar­koi­tuk­siin so­pi­via va­ri­aa­ti­oi­ta. Mo­net jät­tä­vät vain pu­nai­sen li­han pois, toi­set luo­pu­vat kai­kes­ta pait­si ka­las­ta, jot­kut jät­tä­vät ruo­ka­va­li­oon­sa vain mai­to­tuot­teet.

On ole­mas­sa lu­kui­sia ta­po­ja li­sä­tä kas­vis­ruo­an ku­lu­tus­ta ar­jes­sa luo­pu­mat­ta sil­ti eläin­pe­räi­sis­tä suo­si­keis­taan.

Kas­vis­syön­ti on siis jo­kai­sen oma va­lin­ta ja jo­kai­nen to­teut­taa sitä par­haak­si nä­ke­mäl­lään ta­val­la.

Poh­jim­mil­taan kaik­ki läh­tee omas­ta mo­ti­vaa­ti­os­ta. Mikä voi­si siis olla si­nun syy­si ru­ve­ta syö­mään enem­män kas­vis­ruo­kaa? Jos kas­vis­ruo­an­lait­to kiin­nos­taa, mut­ta et tie­dä mis­tä aloit­tai­sit, suo­sit­te­len vil­kai­se­maan Va­li­on ja K-ruo­an net­ti­si­vu­ja. Mo­lem­mil­ta löy­tyy iha­nia kas­vis­re­sep­te­jä aloit­te­li­jas­ta ko­ke­neem­mal­le­kin ko­kil­le. Mu­ka­via kas­vis­ruo­ka­ko­kei­lu­ja!

Ven­la Rä­sä­nen 20F

Non So­lumKes­tä­vän ke­hi­tyk­sen tee­ma­nu­me­ro Maa­lis­kuu 2021 29.3.2021